Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Carcassonne online |
Wersja do druku |
krew_na_scianie
kościsty seksapil
Grupy: House of Joy
|
Wysłany: 19-09-2009, 13:39 Carcassonne online
|
|
|
Skoro "Neuroshima HEX!" doczekała się własnego tematu (niestety nie skusze się w nią pograć, bo zdecydowanie nie są to moje klimaty) i znaleźli się chętni do gry, to może ktos się skusi pograć w "Carcassonne"? W tą grę, a także w "Osadników z Catanu", można pograć pod adresem: http://games.asobrain.com/. Musze tylko uprzedzić, iż sama rozgrywka różni się od tej, która napisana jest normalnie w instrukcji. Zanim jednak wytłumacze te różnice, najpierw podstawowe pytanie - znajdą się chętni do pogrania? |
_________________ "Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, skazani są na jej powtarzanie." |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 19-09-2009, 13:50
|
|
|
Cytat: | Zanim jednak wytłumacze te różnice, najpierw podstawowe pytanie - znajdą się chętni do pogrania? |
Melduje się pierwszy chętny. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 19-09-2009, 14:38
|
|
|
Drugi również. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 19-09-2009, 14:44
|
|
|
Pewnie nie regularnie, bo ciut mi się Carcassone ostatnimi czasy przejadło, ale od czasu do czasu - czemu nie. |
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 19-09-2009, 14:57
|
|
|
Jasne. Może wreszcie załapię, o co w tym chodzi ;) |
|
|
|
|
|
krew_na_scianie
kościsty seksapil
|
Wysłany: 19-09-2009, 17:31
|
|
|
Te różnice, które pamiętam między graniem na podstawie instrukcji a w necie to m.in.:
- Pionka z klasztoru (czyli mnicha) można zdjąć dopiero wtedy, kiedy cały klaszator zostanie obudowany innymi obszarami. Punktacja pozostaje bez zmian;
- Jeśli do miasta, które aktualnie buduję i znajduję się w nim tylko jeden mój pionek, ostatni kawałek miasta dostawia przeciwnik - to ja dostaje za miasto punkty, ale przeciwnik surowce (jeśli takowe tam były). Trochę to dla mnie dziwne, no ale cóż..;
- Osławiony Bob budowniczy, którego można położyć w mieście, gdzie już wcześniej znajdował się pionek danego gracza koloru. Jeśli w następnej turze położymy obszar z miastem, gdzie budowniczy się znajduje - to dociągamy kolejny kawałek terenu. Po zdjęciu budowniczego miasta można go spokojnie użyć w następnej turze (oczywiście przestrzegając zasady, iż najpierw w mieście musi się znajdować pionek naszego koloru). Budowniczego można również postawić na drodze;
- Rolnik znajdujący się na łące daje 3 punkty za każde przylegające zamknięte miasto, postawiona dodatkowo świnka daje nam zamiast 3 punktów - 4.
Dziwie się, ale tak na prawdę po przeczytaniu instrukcji na rebelu dodatku "Kupcy i Budowniczowie" wszystkie te zasady są jak najbardziej prawidłowe. Więc jak ktoś ma wątpliwości, albo mętnie wytłumaczyłam - to śmiało można wszystko doczytać.
I taka mini informacja na koniec - zazwyczaj gram w "Carcassonne" z "dodatkiem", czyli z bratową. Mam nadzieje, że nie będzie to nikomu przeszkadzało... :) |
_________________ "Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, skazani są na jej powtarzanie." |
|
|
|
|
Dida
Ostoja zdrowego rozsądku
|
Wysłany: 19-09-2009, 22:53
|
|
|
Daer i ja też jesteśmy chętni. ^ ^ |
|
|
krew_na_scianie
kościsty seksapil
|
Wysłany: 19-09-2009, 23:52
|
|
|
To super, że jest aż tylu chętnych :) To wstępnie proponuje się umówić na 22:00 dnia dzisiejszego. Kto znajdzie czas - to zapraszam. Grających nigdy dość, zawsze można się jakoś sensownie podzielić na dwa stoliki. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 20-09-2009, 21:00
|
|
|
Nie działa mi gra. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
krew_na_scianie
kościsty seksapil
|
Wysłany: 20-09-2009, 21:05
|
|
|
No właśnie, jak na złość ze stroną są problemy...A wcześniej nigdy ich nie było!
Nie pozostaje nic innego jak przełożyć rozgrywkę na jutro. I jak coś apeluje o granie na rankingowym stole, jeśli oczywiście jutro wszystko będzie w porządku ze stroną.. |
|
|
|
|
krew_na_scianie
kościsty seksapil
|
Wysłany: 21-09-2009, 01:28
|
|
|
Post pod postem - za co przepraszam, ale znalazłam ciekawą stronkę: http://www.brettspielwelt.de/Spiele/Carcassonne/?nation=en gdzie jest na prawdę duży wybór gier, w tym i Carcassonne. Troszkę ciężko się na tej stronie połapać, ale zawsze można spróbować tutaj zagrać, jeśli ta wcześniejsza strona nadal będzie odmawiała współpracy. |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 21-09-2009, 22:41
|
|
|
Fakt, że ciężko się połapać, ja się zgubiłem ;) Działało nawet sprawnie, tylko brak ładnego chata grupowego, rozmówki przy grze to wszak bardzo istotna część zabawy :D |
|
|
|
|
|
krew_na_scianie
kościsty seksapil
|
Wysłany: 01-10-2009, 15:41
|
|
|
tilk napisał/a: | Fakt, że ciężko się połapać, ja się zgubiłem ;) Działało nawet sprawnie, tylko brak ładnego chata grupowego, rozmówki przy grze to wszak bardzo istotna część zabawy :D |
Zapoznałam się z tą stroną już troszkę lepiej i jeśli zbytnio nie rozciągnie się okna z grą to widoczny jest wtedy czat grupowy. Dodatkowo można ustawić grę "Carcassonne" z niemalże wszystkimi dodatkami. Kolejnym plusem jest fakt, że można pograć tutaj w dosłownie wszystko, nawet w Cytadelę..
Może w weekend nam się uda pograć w większym gronie? |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 01-10-2009, 15:48
|
|
|
Są na to szanse, bo strona z Neuroshimą padła. |
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 01-10-2009, 15:49
|
|
|
Hm, jeśli chodzi o pogranie w większym w gronie w weekend, to jestem za.
Mam natomiast pytanie czy połapaliście się w tym wszystkim i czy da się na tej stronie normalnie grać. Bo jakby co, to AsoBrain wstał. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|