Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Exalted - sesje u Ysena |
Wersja do druku |
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 15-11-2010, 14:50
|
|
|
To ja mogę zagrać dwiema postaciami, serio ;-)
Końcowa wersja Solarki - Lina + Erza + Nanoha (mistrzyni skradania!), robiona pod Melee/MA/Integrity/Resistance/Sorcery. Zapewne córka Ligiera. |
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 15-11-2010, 16:21
|
|
|
Tell you what - poprowadzę Ci dwa preludia, zapoznam z obiema postaciami i wtedy pomyślimy...
Na razie powiem tylko, że mam ochotę powtórzyć wszystko, co powiedziałem gdy robiłeś infernala bazowanego na Dantem, Doomie, Vaderze i Jeżu Sonicu. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 26-11-2010, 02:01
|
|
|
1. Kto ma historię postaci niech wrzuca; kto nie ma niech się czuje kopnięty.
2. Disclaimer
a) to, że Sm00k chce grać śmiertelnikiem, to jego pomysł, jego problem i jego ból. Jemu trujcie żopę, nie mnie!
b) jakby ktoś nie zauważył - mechanika mnie drażni. Bardzo. Idiotyczna mechanika drażni mnie bardziej. Charmy wszelakie drażnią mnie jeszcze bardziej. Na chwilę obecną jestem radosnym kłębkiem wkurwu sam z siebie, toteż dopóki nie odnajdę swego wewnętrznego zen odmawiam jakiejkolwiek dyskusji na temat mechaniki Exalted, bo im więcej o niej słyszę tym mniejszą mam ochotę prowadzić. Amen. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 29-11-2010, 18:35
|
|
|
OK, wczytałem się w charmy heretyckie infernali z Broken Winged Crane, żeby móc odpowiedzieć czy je dopuszczę na sesjach dla graczy. Zatem krótko - nie.
Mniej krótko - po moim trupie. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 02-12-2010, 19:39
|
|
|
Takie ułatwienie - proszę, żeby każdy wypisał 5 rzeczy, w których jego postać jest najlepsza oraz 5 rzeczy, w których jest najgorsza. |
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
|
Wysłany: 12-12-2010, 20:40
|
|
|
Akiha Scarlet
Motivation: Forge Creation into better place for everyone - expecially me and my beloved! (when I find him)
Exaltation Moment: Kicked Slayer (who didn't undestand meaning of word "no") in the nuts so strong he needed to use "By Agony Empowered" to be able to even move. Then she broke a wall by throwing him into it.
Concept: Perfect ojou-sama with strange powers
Trouble: All sides have reasons to hate me and my friends
Aspekty:
1. Violence isn't the answer. Violence is the question; the answer is yes. / I call it an aggressive negotiations. (do zdecydowania)
2. Maintain perfection in all aspects
3. Judge them by their actions - not race or words
4. What do you mean by "hot and cold" personality?
5 rzeczy w których postać jest najlepsza:
1) Walka, sprawność fizyczna
2) Wiedza ogólna i okultystyczna
3) Taumaturgia
4) Zarządzanie, organizacja, finanse
5) Bardzo silna wola, determinacja, asertywność
5 rzeczy w których postać jest najgorsza:
1) Spostrzegawczość
2) Radzenie sobie w warunkach pierwotnych
3) Okazywanie wyrozumiałości (sobie i innym)
4) Upór i zatwardziałość
5) Zazdrosna
To chyba tyle na początek, reszta do dopracowania. |
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 14-12-2010, 00:13
|
|
|
Pomysł z aspektami jest fajny, więc wrzucam tu:
Sheng Li Wen
Concept: adept sztuk walki i biurokrata z poczuciem misji
Trouble: Bajzel w Yu-Shan, bajzel wszędzie
Aspekty:
1. ... jaaaaaasssne - a ja jestem szpiegującym Siderealem;
2. Etykieta przede wszystkim;
3. Lepiej zapalić świeczkę, niż narzekać na ciemność;
4. Gdzie dwóch się bije, tam trzeci korzysta.
Pięć atutów i słabości:
1. Szeroko pojęta organizacja - daj tydzień, a motłoch przerobię na sprawną administrację;
2. Oszukiwanie i manipulacja wszelkiego sortu;
3. Zadawanie się z wyższymi sferami;
4. Wiedza, szczególnie okultystyczna i historyczna, ale i o obecnej sytuacji społeczno-politycznej;
5. Dyplomacja, wypracowywanie kompromisu (jak najbardziej dla siebie korzystnego).
1. Skradanie się;
2. Wszystko co wymaga precyzji w palcach i nie jest kaligrafią - ze szczególnym uwzględnieniem medycyny;
3. Wojna - w jej politycznych aspektach, owszem, orientuje się świetnie, ale o militariach nie ma zielonego pojęcia;
4. Ekonomia - właściwie to samo co z wojną;
5. Jazda konno, prowadzenie jakiegokolwiek środka transportu - tu właściwie zero umiejętności. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 14-12-2010, 14:10
|
|
|
1. No, widzę, że system 5 mocnych i 5 słabych punktów się sprawdza - w siatkę złapała się już pierwsza merysuła!
Zatem uściślijmy:
a) słabe punkty są obligatoryjne;
b) nie mogą się w żaden sposób pokrywać;
c) słabe punkty to słabe punkty, nie rzeczy sprawiające problem "teoretycznie", ale łatwe do obejścia;
c) nie interesują mnie tłumaczenia w rodzaju "taką mam naturę, że gdy widzę problem to zaraz szukam rozwiązania";
d) inne tłumaczenia również mnie nie interesują;
e) I'm serious.
Jeśli komuś się nie podoba ograniczanie ich postaci sugeruję znaleźć kogoś, kto poprowadzi kampanię jednoosobową - bohater który jest dobry we wszystkim nie potrzebuje drużyny. Moim zdaniem nie potrzebuje również sesji, toteż nie zamierzam go na swoje wprowadzać.
EDIT=
2. Backgroundy niniejszym przestają mieć immunitet. Za utracone z przyczyn fabularnych będę zwracał expa - chyba, że gracz bardzo się postarał, by dany background trafił nagły szlag i zniknie go sobie wyłącznie z własnej winy. |
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
|
Wysłany: 14-12-2010, 15:33
|
|
|
Wnioski wyciągnięte z wczorajszej dyskusji z Ysenem i z loga na Kuleczkach - karta postaci właśnie poleciała do kosza, myślę co robić dalej.
Za pozwoleniem przedstawiłbym tylko swoje stanowisko - postać miała sporo 0 (w takich rzeczach jak wszystkie bojowe poza MA, Stealth, Larceny, War, Medicine, Ride, Sail, Craft (tak, gotowanie też), Investigation - hm, zauważyłem właśnie że tu fabularnie nie powinno być zera... z tym, że kiedy myślałem o wadach starałem się ich nie wyciągać z niskich atrybutów (z wyjątkiem Survival, który mi pasował koncepcyjnie jako panna wygodnicka i Awareness, do którego celowo dołożyłem 1 Perception aby stworzyć postać zdolną przegapić tabun słoni...) ponieważ Solarom brak wyszkolenia nie przeszkadza wcale w byciu całkiem niezłym w danej zdolności... dzięki atrybutom. Dlatego 0 w danej zdolności dla mnie naprawdę nie równa się czemuś, na czym postać całkiem się nie zna. Ogólnie, takie coś jak zdolność "całkiem się nie zna" nie pasuje mi do koncepcji Solara, ze względu na fakt że każdy Solar to mistrz kilku zdolności i "jack-of-all-trades" w reszcie... chyba że gracz stara się budować postać tak, aby naprawdę była w czymś zła. No i nie mogę ukryć, że chciałem mieć wady bardziej pasujące mi fabularne niż czysto współczynnikowe. Tworząc postać zostawiłem też w sumie specjalnie słabe punkty dla MG, gdyż uzależnienie od herbaty, problemy z rozróżnianiem większości smaków i podatność na trucizny miałem w normalnych Wadach postaci... Ale nadal nie wiem jak te specjalnie przygotowaną dla MG kombinację wsadzić do tego systemu 5 wad i 5 zalet...
Nie mogę ukryć, że postać była bardzo silna w wybranych specjalnościach, natomiast osobiście nie mogę się zgodzić, że wypisane rzeczy obejmowały cały zakres gry... szczególnie, że większość z nich wynikała tylko ze współczynników nie popartych żadnymi charmami - czyli w zasadzie oznaczała bardziej wiedzę z danej dziedziny, niż możliwości działania w Exalted.
W sprawie nieszczęsnego Survivalu - mając dwa Staminy i zero Survivalu uznałem go za dobrą rzecz do wpisania, jako że do "ojou-sama" pasowała mi wizja bezbronności w głuszy... tylko następnego dnia patrząc na wybrane charmy postaci wymyśliłem w jaki sposób mogę to obejść. Efekt jest taki, że postać by pewnie prawie umierała pierwszej nocy... a potem in character znalazła wyjście. Przepraszam, ja naprawdę tak działam ;/
Ysen - co do organizacji - napisałem, czy może być fabularna. Powiedziałeś, że tak...
Podsumowując - mam nadzieję, że w ten sposób wyjaśniłem sytuację... teraz pozostaje mi wymyślić jakąś nową postać, bo do tej się chyba już wszyscy zrazili :(
PS: Jednej rzeczy chcę się całkiem sprzeciwić. Żadna z postaci do Zega nie była przepakowana. Płomień, Gwiazdka i Berthrand są znacznie bardziej morderczy mechanicznie niż mój Magic Knight z sesji Zega. Przy niższym dostępnym expie. |
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 14-12-2010, 16:14
|
|
|
Nie sądzę, żebyś musiał wymyślać nową, ale jeśli masz na zero Stealth, Larceny, War, Medicine, Ride, Sail, Craft, Investigation, to spokojnie mogłeś to napisać - chyba, że wszystko to jesteś w stanie pokryć charmami z innych dziedzin, tak jak ten nieszczęsny survival.
Z tego co napisałeś w wadach/zaletach po prostu wynikało, że postać jest świetna we wszystkim, a w dodatku zarozumiała i przekonana o własnej doskonałości - chyba sam rozumiesz, że dla stosunków z drużyną to absolutnie mordercza kombinacja. Spróbuj ją bardziej ludzką zrobić :D
Daerian napisał/a: | postać zdolną przegapić tabun słoni... |
To JAK ona tych exaltów ratowała, jak przegapiłaby każdą zasadzkę? :D
(a offtopikowo: rozpiszmy na to nasze postacie z obecnej kampanii! :D) |
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 14-12-2010, 16:28
|
|
|
Serika napisał/a: | Nie sądzę, żebyś musiał wymyślać nową, ale jeśli masz na zero Stealth, Larceny, War, Medicine, Ride, Sail, Craft, Investigation, to spokojnie mogłeś to napisać - chyba, że wszystko to jesteś w stanie pokryć charmami z innych dziedzin, tak jak ten nieszczęsny survival.
Z tego co napisałeś w wadach/zaletach po prostu wynikało, że postać jest świetna we wszystkim, a w dodatku zarozumiała i przekonana o własnej doskonałości - chyba sam rozumiesz, że dla stosunków z drużyną to absolutnie mordercza kombinacja. Spróbuj ją bardziej ludzką zrobić :D |
Amen. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
|
Wysłany: 14-12-2010, 16:30
|
|
|
Serika napisał/a: |
To JAK ona tych exaltów ratowała, jak przegapiłaby każdą zasadzkę? :D
|
Akurat bezpośredni atak pozwala wykryć charm z Dodge ;-). No i po pierwsze miała wsparcie, a po drugie - od pewnego momentu bardziej kierowała, niż bezpośrednio sama ratowała. |
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 14-12-2010, 16:40
|
|
|
A, łatwość otrucia też spokojnie mogłeś wpisać w wady. A ja jeszcze się poczepiam, mam nadzieję, że konstruktywnie.
Daerian napisał/a: | 3) Okazywanie wyrozumiałości (sobie i innym)
4) Upór i zatwardziałość
5) Zazdrosna |
Jakim CUDEM z takimi cechami charakteru ona miałaby dowodzić organizacją?... Przecież przy najlepszych chęciach by się tam pozabijali. Planerka owszem, ale przywódczyni?
Strasznie mi nie gra. Przy samotnym działaniu zbyt łatwo byłoby ją podejść (przy bezpośrednim ataku dobrze zorganizowanych sił po tym, jak już ją namierzyły i zdążyły otoczyć to jej charm ostrzegający średnio pomoże), a do kierowania organizacją (kierowania, bo działać w jej ramach oczywiście może) jest za bardzo konfliktowa. |
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 14-12-2010, 16:46
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Takie ułatwienie - proszę, żeby każdy wypisał 5 rzeczy, w których jego postać jest najlepsza oraz 5 rzeczy, w których jest najgorsza. |
Dżizas... "Jest najgorsza" nie jest tożsame z "nie ma pojęcia o". Jestem całkowicie świadom, że mówimy o exaltach.
Co nie zmienia faktu, że przy niskiej Spostrzegawczości, zerowym Stealth i Larceny nie mam pojęcia jak ona stworzyła i wprawiła w ruch swoją organizację w realiach Kreacji. Albo więc jest to luka koncepcyjna, albo te dziedziny też potrafi sobie jakoś otworzyć wytrychem.
Daerian napisał/a: | Tworząc postać zostawiłem też w sumie specjalnie słabe punkty dla MG, gdyż uzależnienie od herbaty, problemy z rozróżnianiem większości smaków i podatność na trucizny miałem w normalnych Wadach postaci... |
... Ale wady z definicji są są słabym punktem postaci, więc się kwalifikują (teoretycznie - z opisu jaki dostałem wczoraj jasno wynika, że przed próbami otrucia też musiała dawno się zabezpieczyć). |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
|
Wysłany: 14-12-2010, 20:00
|
|
|
Nadar
Najlepsza:
1. Ultimate secretary/assistant/meido skills
2. Pisanie i wszystko co związane
3. Ninja work (szpiegowanie, zabijanie and stuff)
4. Nekromancja, magia i różna dziwna wiedza
5. Cierpliwość
Najgorsza:
1. Pływanie
2. Niechęć względem niej u przyjaciół
3. Survival, radzenie sobie ze zwierzętami (zazwyczaj jej interakcje z nimi sprowadzały się do jedzenia/gotowania/składania w ofierze)
4. Asertywność względem przyjaciół
5. Odczuwanie wyrzutów sumienia względem czegokolwiek co nie jest jej przyjaciółmi/ich intimacy/ma dla nich jakąś wartość. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|