Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Wycięty offtop (przywrócony na życzenie Yuby'ego i Sat) |
Wersja do druku |
Ragnarok_666
|
Wysłany: 30-04-2004, 13:23 Wycięty offtop (przywrócony na życzenie Yuby'ego i Sat)
|
|
|
Cytat: | d) A skanlacji nam się nie chce opisywać |
a czemu nie ?
Cytat: | Cokolwiek by o DB nie mówić, to jest to anime wyjątkowe |
fajnie się ogląda tyle, chyba że udowodnisz jego wyjątkowość
Cytat: | ma nawet do niego sentyment, bo od niego wielu zaczynało kontakty z anime |
ja również ale nie muszę przez to gloryfikować DB
Cytat: | ale bądź co bądź to klasyka |
fakt , ale to nie znaczy że dobra
Cytat: | Pod względem pomysłu |
mały koleś wedruje po świecie żeby skopać tyłki złym facetom.
pomysł wbija w fotel
Cytat: | ale trzeba cenić i szanować |
a wcele że nie
Cytat: | że DBZ to zwykła bajka |
bo to jest zwykła bajka , swym poziomem, postaciami, fabulą wcale nie przewyższa amerykańskich kreskówek o superbohaterach ( ba, od niektórych jest gorsze)
jedyne czym się wyróznia to fakt że przyciąga widza tak prymitywnymi
środkami jak krew czy majtki bulmy.
Cytat: | Już pomijam fakt, że ten komentarz można też odnieść do humoru, którego 11 letnie dziecko po prostu nie zrozumie. |
czasami nie wiemy do czego niektórzy 11-latkowie są zdolni :))
a humor w DB aż tak wspamiały nie jest
Cytat: | To, że ty uważasz, że to gniot, nie znaczy, że recenzja jest napisana "żle"... |
ale jeżeli seria jest gniotem a recenzja pisze że nie jest to jest do złeeeee
:zła emotnikonka: |
_________________ przepraszam wszystkich |
|
|
|
|
Satsuki
Fioletowy Płomyczek
Dołączyła: 13 Lip 2002 Skąd: Aaxen, zamek Elieth ves Aeriei nad Morzem Płaczu Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 30-04-2004, 13:32
|
|
|
Pytanko Ragna - jakie anime Ty sobie cenisz? |
_________________ Uciekaj skoro świt, bo potem będzie wstyd
i nie wybaczy nikt chłodu ust twych |
|
|
|
|
Ragnarok_666
|
Wysłany: 30-04-2004, 14:05
|
|
|
dobre ^^
a póki co jedyne dobre co widziałem to CB i Grobowiec świetlików
może jeszcze gits i golden boy były dość przyjemne
wprawdzie udało mi się zeprać listę 10 ulubionych ale wiekszość zamieściłem tam z sentymentu a reszta była w tylko miarę dobra lub poprostu mi się podobała ;} |
|
|
|
|
Satsuki
Fioletowy Płomyczek
Dołączyła: 13 Lip 2002 Skąd: Aaxen, zamek Elieth ves Aeriei nad Morzem Płaczu Status: offline
|
Wysłany: 30-04-2004, 14:13
|
|
|
"dobre" to pojęcie względne.
Z sentymentu? Więc do cholery... a zresztą -_-'' |
|
|
|
|
ka_tka
|
Wysłany: 30-04-2004, 14:22
|
|
|
O, a odkąd to recenzja pisze? Fajna ta recenzja w takim razie, też chcę taką piszącą! |
|
|
|
|
|
Ragnarok_666
|
Wysłany: 30-04-2004, 14:27
|
|
|
no te które są dla mnie dobre ^__________^
i niepodajmy w zbytni relatywizm porównując mangi "eden"i "gundam wing" od rau widać że eden jest lepszy i można zlajesć mnóstwo argumentów to potwierdzających
taką tygrysię maskę nawet bardzo lubię (bo jako dzieciak ciągle to oglądałem), ale co nie znaczy że uważam to za coś za dobre. Fabuła w sumie nic oryginalnego, kreska się zestarzała i teraz odrzuca, 70% kazdego odcinka to bezsensowna nawalanka. Lubię to nawet bardzo czuję sentyment ale recenzując oceniłbym to na "mocno średnie, choć może w swoich latach było czymś dobrym" :>
Ka_tka >> czuję się atskowany z twojej strony, łapiesz mnie za literówki itp. :((((((((((*____________* bedą z ciebie ludzie |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 30-04-2004, 14:35
|
|
|
Słuchajcie, ten wątek nie powstał po to, żeby dyskutować o gustach oraz o tym, które serie są dobre, a które złe. Nie offtopujcie...
Co do Twoich komentarzy do recenzji: to, czy recenzja jest dobra, czy zła, zależy od stylu, w jakim jest napisana, a nie od tego, czy coś chwali, czy gani. Jeśli wyraża opinię recenzenta, to można się z nią nie zgodzić, ale to nie dyskwalifikuje jej jako "oryginalnej twórczości". (I to też nie jest temat do takich dyskusji...) |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Ragnarok_666
|
Wysłany: 30-04-2004, 15:06
|
|
|
skoro gadam na temat to przepraszam XD
pisząc przy tytule żle miałem bardziej na mysli że nieodpowiada moim gustom niż że jest żle zrecanzowane
co może być mylące bo przy hellsing napisałem że recezja jest nawet dobra :{ ale poprostu w przeciwienstwie do innych w tej receznji zgadzam się z paroma punktami (ale nie wszystkimi):) chociaż niektóre teksty mnie rozwaliły
Cytat: | muzyka, często wydająca się zupełnie nie pasować do sytuacji, a przez to pasująca do niej doskonale, |
|
|
|
|
|
Yuby
Kotosmok
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 30-04-2004, 15:16
|
|
|
Mam wrażenie, że Ragnarok wciąż wierzy w istnienie mitycznej bestii zwanej RECENZJĄ OBIEKTYWNĄ... Otóż coś takiego nigdy nie istniało, nie istnieje i istnieć nie bedzie. Recenzja to tekst bazujący na tym, czy coś się autorowi podobało, czy nie, a więc na guście. Gust zaś z natury jest rzeczą SUBIEKTYWNĄ. Można powiedzieć, że z recenzjami mam sporo do czynienia, chodźby za sprawą gier na kompa, i nieraz trafiam na sytuację, w której ta sama gra dostaje od dwóch różnych autorów 8/10 i 4/10.
Ja DB mimo wszystko lubię (z racji sentymentu i nie tylko...), więc moja recenzja jest pozytywna. Ale z zasady nie bierze się do recenzji gatunku anime/gry/książki, którego się nie lubi.
Pamiętajmy, że recenzent nie odpowiada za wszystki ludzi. On opisuje rózne cechy danego dzieła i komentuje, czy mu się to podobało, czy nie. A co sądzą o danym tworze czytelnicy, to osobna sprawa.
Cytat: |
Cytat:
Cokolwiek by o DB nie mówić, to jest to anime wyjątkowe
fajnie się ogląda tyle, chyba że udowodnisz jego wyjątkowość
|
To podpada pod gust. Gust to rzecz względna.
Cytat:
ma nawet do niego sentyment, bo od niego wielu zaczynało kontakty z anime
ja również ale nie muszę przez to gloryfikować DB
|
Do gloryfikacji to tu jeszcze daleko. Twierdzę po prostu, że uważam DB za bardzo dobre anime. Gdybym chciał je gloryfikować, to krzyczałbym, iż jest najlepsze na świecie, absolutnie genialne, przez 2 000 000 nie powstanie nic lepszego, itd. A ja jedynie stwierdzam, że ono jest po prostu dobre.
Cytat:
ale bądź co bądź to klasyka
fakt , ale to nie znaczy że dobra
|
Dla ciebie "dobra" klasyka, to jaka klasyka? Prawda jest taka, że jeżeli coś jest "klasyką", to zasługuje na uznanie i szacunek, a ponadto jeżeli stało się klasyką, to musiało w sobie mieć "to coś".
mały koleś wedruje po świecie żeby skopać tyłki złym facetom.
pomysł wbija w fotel
Cytat:
ale trzeba cenić i szanować
|
Pomysł pod względem CAŁOŚCI, a nie tylko szczątków szkieletu fabuły. Pod względem kreowania świata, postaci, ich charakterów, dozowania humoru, itp.
A zresztą... Skoro to takie proste, to dlaczego w takim razie nikt na to przed Toriyamą nie wpadł?
Cytat:
ale trzeba cenić i szanować
a wcele że nie
|
To jest jak z (przykład radykalny) "Panem Tadeuszem" Mickiewicza. Ja na przykład tej książki nie trawię. Nie mniej jednak nie zaprzeczę, że Mickiewicz wielkim poetą i polskim wieszczem był, a "Pan Tadeusz" to naprawdę wielka i wspaniała epopeia narodowa.
Cytat:
że DBZ to zwykła bajka
bo to jest zwykła bajka , swym poziomem, postaciami, fabulą wcale nie przewyższa amerykańskich kreskówek o superbohaterach ( ba, od niektórych jest gorsze)
jedyne czym się wyróznia to fakt że przyciąga widza tak prymitywnymi
środkami jak krew czy majtki bulmy.
|
Ciekawa definicja bajki... Więc według ciebie "X-men Evolution", "Batman of the Future", czy "Samurai Jack" (polecam), to bajki dla dzieci? Polemizowałbym. W naszym społeczeństwie bajką jest "Reksio", czy "Bolek i Lolek", coś o zupełnie innym charakterze.
Poza tym podałeś za przykład twórczość społeczeństwa amerkańskiego, które, przynajmniej moim zdaniem, jest nieco wypaczone.
Cytat:
Już pomijam fakt, że ten komentarz można też odnieść do humoru, którego 11 letnie dziecko po prostu nie zrozumie.
czasami nie wiemy do czego niektórzy 11-latkowie są zdolni :))
a humor w DB aż tak wspamiały nie jest
|
Rozumiem, że te zdloności 11-latków znasz z autopsji? ;]
A co do humoru, nie twierdzę że jest on wspaniały. Jest dobry, ale przede wszystkim specyficzny.
I jeszcze jedno:
Cytat: | kreska się zestarzała i teraz odrzuca |
Moim zdaniem takie aspekty jak kreska, animacja czy muzyka powinno się oceniać przez pryzmat czasów, z których dzieło pochodzi.
Bo o ile gdyby na przykład taka: "Seksmisja" (znowu przykład... dla mnie to jeden z genialniejszych polskich filmów) w powstała w roku 2003, to powinna zostać zjechana. Ale w przeciwnym wypadku mogłoby dojść do sytuacji: "Seksmisja to badziew, śmieć, nic nie warty gniot bo nie ma hiper efektów specjalnym i muzyki w systemie dolby digital..." Brzmi idiotycznie, nie uważacie? |
_________________ From the brightest start
Comes the blackest hole
You had so much to offer
Why did you offer your soul? |
|
|
|
|
ka_tka
|
Wysłany: 30-04-2004, 15:48
|
|
|
Aż się chce wkleić słownikową definicję bajki...
Ale załóżcie sobie oddzielny temat, co? A zresztą po co się produkujecie, jak ten zaraz i tak spróbuje udowodnić, że racji nie macie, wszystko jedno, czy zrobi to z sensem, czy bez... |
|
|
|
|
|
Ragnarok_666
|
Wysłany: 30-04-2004, 15:59
|
|
|
Cytat: | Ja DB mimo wszystko lubię (z racji sentymentu i nie tylko...), więc moja recenzja jest pozytywna. |
ja lubię ale wydaje mi się że potrafiłbym to w miarę obiektywnie ocenić
Cytat: | Ale z zasady nie bierze się do recenzji gatunku anime/gry/książki, którego się nie lubi.
|
kto taką zasadę wymyślił?
Cytat: | To podpada pod gust. Gust to rzecz względna. |
aha twierdzisz że jest to wyjątkowe ale nie potrafiłbyć tego zaargumentować ? Jest bo jest
Cytat: | Prawda jest taka, że jeżeli coś jest "klasyką", to zasługuje na uznanie i szacunek, a ponadto jeżeli stało się klasyką, to musiało w sobie mieć "to coś".
|
zapomniałem zapytać na jakiej podstawie uważasz to za klasykę?
Cytat: | Skoro to takie proste, to dlaczego w takim razie nikt na to przed Toriyamą nie wpadł? |
jesteś tego pewien? w opisie fabuły "LONE WOLF AND A CUB" jest pisze że też jest facet który przemiaża swiat i nakopuje przy okazji paru facetom, ale przyznam że tego nie czytałem, ale opis znalazłem w świecie komiksu wieć chyba można wierzyć
" po za tym ten szkieklet fabuły o. którym tu mówię, akira zaczerpną z jakieś chińskiej legendy, więc to nawet nie jego pomysł
a może poprostu inny w tym czasie wpadali na lepsze pomysły
Cytat: | To jest jak z (przykład radykalny) "Panem Tadeuszem" Mickiewicza. Ja na przykład tej książki nie trawię. Nie mniej jednak nie zaprzeczę, że Mickiewicz wielkim poetą i polskim wieszczem był, a "Pan Tadeusz" to naprawdę wielka i wspaniała epopeia narodowa. |
rotf, uważasz "tadeusza" za gniota i jednocześnie za wspaniałą epopeje,
a mickiewisza który pisze coś czego nie trawisz za wielkiego poetę, tylko bo parę facetówktórych nie zansz uwaznało to za wielkie narodowe dzieło
ja uważam ją za poprostu średnią ksiązkę i tyle
Cytat: | Więc według ciebie "X-men Evolution", "Batman of the Future", czy "Samurai Jack" (polecam), to bajki dla dzieci? |
dle młodzieży,
ocenić tu mogę tylko batmana (za mało widziałem inne tytuły przez ciebie wymienione) i fakt jest doroślejszy od DB
Cytat: | Poza tym podałeś za przykład twórczość społeczeństwa amerkańskiego, które, przynajmniej moim zdaniem, jest nieco wypaczone.
|
dlaczego tak uważasz (no chyba że znowu chodzi o twój gust)
Cytat: | Moim zdaniem takie aspekty jak kreska, animacja czy muzyka powinno się oceniać przez pryzmat czasów, z których dzieło pochodzi. |
ale teraz kreska tygrysiejm maski odrzuca mnie , wtedy może i była super ale teraz są już jest przestarzała i to jest fakt
a seksmisja rzeczywiście jest bardzo dobra
Cytat: | Seksmisja to badziew, śmieć, nic nie warty gniot bo nie ma hiper efektów specjalnym i muzyki w systemie dolby digital |
czy napisałem że TM jest zła bo ma starą kreskę? nie,napisałem że ona dzisiaj odrzuca co jest faktem (przecież jakbym napisał że kreska jest super to bym stracił wiarygodnośc) a seksmisja jest bardzo dobra bo ma wiele rzeczy rekompensującym (nawet dziesiejszym fanom)brak efektów
, niestety brak tego w TM
I co do kreski TM to wątpię czy ona była taka genialna nawet za swoich czasów mangi tezuki są chyba starsze a graficznie lepsze.
zresztą popatrz jak zakończyłem swoją krótką receznje TM
Cytat: | Pod względem kreowania świata, postaci, ich charakterów, dozowania humoru, |
te rzeczy są raczej na średnim poziomie, znaczy w sumie nie ma zbyt nadzwyczjnych postaci czy taż swiata , powalających pomysłów tam nie zlazłem
Cytat: | Aż się chce wkleić słownikową definicję bajki... |
myślę że obeje mamy na myśli bajkę w sensuie film animowany dla dzieci
Cytat: | Ale załóżcie sobie oddzielny temat, co |
a można by wydzielić posty
Cytat: | A zresztą po co się produkujecie, jak ten zaraz i tak spróbuje udowodnić, że racji nie macie |
ja chce tylko podyskutować , myślałem że forum dyskusyjne i po to się zapisałem |
|
|
|
|
Satsuki
Fioletowy Płomyczek
|
Wysłany: 30-04-2004, 16:16
|
|
|
Ka_tka, wykrakałaś -_-''
Cytat: | Ja DB mimo wszystko lubię (z racji sentymentu i nie tylko...), więc moja recenzja jest pozytywna.
ja lubię ale wydaje mi się że potrafiłbym to w miarę obiektywnie ocenić |
Oceń, ciekawa jestem, co Ci wyjdzie =='
Cytat: | Ale z zasady nie bierze się do recenzji gatunku anime/gry/książki, którego się nie lubi.
kto taką zasadę wymyślił? |
A wiesz kto wymyślił zasadę nie rozmazywania ołówka w rysunkach? Ja też nie wiem, a taka zasada istnieje
Cytat: | To podpada pod gust. Gust to rzecz względna.
aha twierdzisz że jest to wyjątkowe ale nie potrafiłbyć tego zaargumentować ? Jest bo jest |
A mi się wydaje, ze Yuby stwierdził tylko fakt, że różnym ludziom się różne rzeczy podobają... Dzięki Ragna, że wyprowadziłeś mnie z błędu!
Cytat: | Prawda jest taka, że jeżeli coś jest "klasyką", to zasługuje na uznanie i szacunek, a ponadto jeżeli stało się klasyką, to musiało w sobie mieć "to coś".
zapomniałem zapytać na jakiej podstawie uważasz to za klasykę?
Cytat: | ale bądź co bądź to klasyka
fakt , ale to nie znaczy że dobra | |
Zdecyduj się Ragna -_-''
Cytat: | bo za tym ten szkieklet fabuły o. którym tu mówię, akira zaczerpną z jakieś chińskiej legendy, więc to nawet nie jego pomysł |
Całe masy ludzi materiał, z którego buduje szkielet bierze z jakis legend etc etc. A, zaczerpnął to forma raczej bardziej uzywana od "zaczerpną". I nazwiska piszemy z duzej litery. W każdym razie prawie zawsze bazuje się na czymś innym, mniej znanym...
Cytat: | To jest jak z (przykład radykalny) "Panem Tadeuszem" Mickiewicza. Ja na przykład tej książki nie trawię. Nie mniej jednak nie zaprzeczę, że Mickiewicz wielkim poetą i polskim wieszczem był, a "Pan Tadeusz" to naprawdę wielka i wspaniała epopeia narodowa.
rotf, uważasz "tadeusza" za gniota i jednocześnie za wspaniałą epopeje,
a mickiewisza który pisze coś czego nie trawisz za wielkiego poetę, tylko bo parę facetówktórych nie zansz uwaznało to za wielkie narodowe dzieło
ja uważam ją za poprostu średnią ksiązkę i tyle |
Tego nie skomentuję. Ragna zbłażniłeś się...
Cytat: | Poza tym podałeś za przykład twórczość społeczeństwa amerkańskiego, które, przynajmniej moim zdaniem, jest nieco wypaczone.
dlaczego tak uważasz (no chyba że znowu chodzi o twój gust) |
Widać Yuby nie jest jadyny, ja też ich uważam za lekko wypaczonych... Chociażby w stosunku do ich podejscia do różnych rzeczy, spraw.
Cytat: | Moim zdaniem takie aspekty jak kreska, animacja czy muzyka powinno się oceniać przez pryzmat czasów, z których dzieło pochodzi. |
Zgadzam się Yuby
Cytat: | czy napisałem że TM jest zła bo ma starą kreskę? nie,napisałem że ona dzisiaj odrzuca co jest faktem (przecież jakbym napisał że kreska jest super to bym stracił wiarygodnośc) |
Moze najlepiej bylo pisac tylko, ze jest starsza? Pozatym mozna się wyrobić. Ja na ten przykłąd bardzo cenię sobie filmy czarnobiałe. A przecież nie ma w nich kolorów! Tylko brzydka skala szarosci. Jakże tak można!
Cytat: | Pod względem kreowania świata, postaci, ich charakterów, dozowania humoru, |
Są na poziomie niezłym - każda postać z kolejnymi odcinkami czegos się uczyla, cos więcej o jej postaci mozna bylo zrozumieć. Rozwijałą się. |
|
|
|
|
ka_tka
|
Wysłany: 30-04-2004, 16:30
|
|
|
A szkoda, bo zamierzałam uciszyć ;P |
|
|
|
|
|
Ragnarok_666
|
Wysłany: 30-04-2004, 16:58
|
|
|
kiedyś teraz do szkoły oceniam pasję
Cytat: | A wiesz kto wymyślił zasadę nie rozmazywania ołówka w rysunkach? Ja też nie wiem, a taka zasada istnieje
|
ale zasada yubiego jest bezsensu, skoro ocenia się to co lubi to kazda recenzja jest na plus, to po co je pisać wystarczy stresznienie
fajne recenzje http://www.katedra.mud.pl/modules.php?name=Komiks&rop=showcontent&id=146
http://www.katedra.mud.pl/modules.php?name=Komiks&rop=showcontent&id=152
Cytat: | A mi się wydaje, ze Yuby stwierdził tylko fakt, że różnym ludziom się różne rzeczy podobają |
to fakt, ale ja zawsze myślałem że człowiek potrafi swoją decyzję uargumentować a nie tylko powiedzieć "bo tak"
Cytat: | Zdecyduj się Ragna -_-'' |
mój bład , sorry
w takim razie zwykła pytanie skąd wiesz że DB to klasyka?
a to że w polsce jest popularne nie znaczy że dobre , ja to oglądałem tylko dla napażanki i krwii ( ale jeszcze w gimnazjum mówiłem że DB jest super i debest teraz trochę ochłoną)
Cytat: | I nazwiska piszemy z duzej litery |
jak się czepiamy to powiem że Akira to imię :)))))))))
Cytat: | W każdym razie prawie zawsze bazuje się na czymś innym, mniej znanym...
|
Więc prawie nie ma oryginalnych rzeczy, smutme
Cytat: | Ragna zbłażniłeś się... |
bo uzanłem pana tadeusza za średnią ksiażkę?
Cytat: | Widać Yuby nie jest jadyny, ja też ich uważam za lekko wypaczonych... |
i co z tego?? nie jedna osoba uważa twórczość amerykaną za nie spaczaną i co z tego
aha myśle że "jedyny' jest formą bardziej używaną niż "jadyny"
Cytat: | Pozatym mozna się wyrobić. Ja na ten przykłąd bardzo cenię sobie filmy czarnobiałe. A przecież nie ma w nich kolorów! Tylko brzydka skala szarosci. Jakże tak można! |
ale faktem jest że te filmy są czarnobiałe, tak samo jak faktem jest że kreska w TM jest już przestarzała
Cytat: | Są na poziomie niezłym - każda postać z kolejnymi odcinkami czegos się uczyla, cos więcej o jej postaci mozna bylo zrozumieć. Rozwijałą się. |
taaa, Songo tak się zmienił, jedynie nauczył się wiecej technik i że dziewczyny nie mają "kulek"
a Vegeta czy piccolo był zły a jest dobry, szok normalnie szok |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 30-04-2004, 17:04
|
|
|
Ka_tka - następnym razem ucisz bez litości :)
Ragnarok - owszem, forum służy do dyskusji. Ale niestety ty dałeś się poznać jako osoba, która zawsze będzie wygłaszać sądy możliwie "kontrowersyjne", wypchane nienajmądrzej komentowanymi cytatami z cudzych postów, po to, by wywołać reakcję osoby zainteresowanej... Bo trudno nie reagować, gdy ci wciskają rzeczy, których nie powiedziałaś/nigdy nie miałaś na myśli.
Poza tym naprawdę istnieje coś takiego jak offtop. Jeśli masz coś jeszcze do powiedzenia na temat recenzji będących już w bazie, ewentualnie recenzji, które warto by tam dodać, to proszę bardzo. Twój pierwszy post w tym temacie był w większości sensowny. Wszelkie inne wątki jednak zacznę naprawdę wyrzucać. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|