Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Łapanie screenów |
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 11-05-2004, 13:38 Łapanie screenów
|
|
|
Przysięgłabym, że taki temat był... I nie wiem, gdzie jest, jeśli go skasowałam, to w jakimś porywie zaćmienia umysłowego.
W każdym razie chodzi mi o coś, co umożliwiłoby sprawne łapanie screenów z oglądanego badziewia.
Od razu mówię, że metoda na stopklatkę i printscreen najczęściej się nie sprawdza - w większości wypadków łapie się tylko czarna dziura. W tej chwili używam Media Player Classic. Ma on dwie zasadnicze wady. Po pierwsze, żeby zapisać obraz, trzeba wejść w rozwijane menu - nie ma żadnego skrótu klawiaturowego. To wbrew pozorom dość irytujące. Po drugie, można przewijać poklatkowo tylko do przodu - więc jeśli "przeleci" właściwy kadr, to trzeba cofać odtwarzanie. Czy rzeczywiście nie ma nic lepszego? Żeby się sprawnie zapisywało (typu ctrl+cośtam) i dawało przewijać po jednej klatce w obie strony? |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
g_v_s
|
Wysłany: 11-05-2004, 14:07
|
|
|
BSPlayer ma skrót do robienia screenów - a nawet dwa..
Ale najlepiej jest VirtuaDubem. To jest całkiem przyzwoity edytor wideo, ma opcje przeskakiwania po jednej klatce lub też tylko po klatkach kluczowych. |
_________________ Multiworld Project |
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 11-05-2004, 21:22
|
|
|
Z zewnętrznych programów to SnagIt i HyperSnap DX (obydwa shareweare).
Najlepszym rozwiązaniem jest jednak chyba ustawienie opcji "Enable PrintScreen Key" w ustawieniach DirectDraw (moduł DirectX odpowiedzialny za grfikę 2D). Poniżej masz link do odpowiedniego programu:
http://www.crack.3rror.com/misc/directxcp.zip
Sprawdzałem to na SubEdit Playerze, ale niestety, chyba nie działa to w MPC (chyba że z innymi ustawieniami w zakładce Output)... W tej sytuacji musisz się przestawić na inny odtwarzacz niż MPC. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 24-12-2004, 21:02
|
|
|
No dobrze, ściągnęłam. I tak warto ten temat odświeżyć, wtedy sobie jakoś poradziłam. Mam jakiś plik z rozszerzeniem cpl. Powiedz mi teraz, gdzie go wrzucić. |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 26-12-2004, 13:52
|
|
|
Po co się męczyć i kombinować, skoro wystarczy ściągnąć program o nazwie Fraps :)
Nie dość, że praktycznie nie obciąża procka, to jeszcze oprócz screenów pozwala łapać filmiki z oglądanego/"granego w" stuffu ^^
Tylko cracka dorwać trzeba, ale to też nie problem. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Ryuzoku
|
Wysłany: 26-12-2004, 14:06
|
|
|
Keii-z tego co mówisz całkiem fajny może być programik, może nawet ściągne jak mnie najdzie...
btw:ja też mam scerrny jakieś łapać?cho9ćby z moich recenzowanych?bo sie nie orientuje zabardzo,więc jak coś to mówić prosze (dużo tego w końcu nei mam:P)
i wiem że programu do tego nei mam, bo v-player takiej opcji napewno nie ma...:P |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 26-12-2004, 17:21
|
|
|
Plik .cpl wrzuć do c:\windows\system32, c:\winnt\system32 albo c:\windows\system (zależnie od tego, jaki katalog masz, prawdopodobnie pierwszy z nich). Teraz w Panelu Sterowania powinna być nowa ikonka, wejdź tam. Gdzieś tam powinna być opcja włączająca screeny.
Do robienia screenów nadają się też: VirtualDub / VirtualDubMod, SubEdit Player (najnowsza wersja), Media Player Classic (File > Save Image...), BSPlayer (prawym klawiszem na film > Opcje > Przechwyć klatkę > Oryginalnej wielkości albo wcisnąć P) |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 08-01-2005, 15:00
|
|
|
Zainstalowałam Virtual Dub. Pamiętam, że kiedyś go miałam i działał bez zarzutu. Teraz nie rusza .ogmów, ale o to mniejsza. Przy uruchamianiu plików .avi melduje, że każdy plik ma "improper VBR audio encoding" i proponuje, żebym sobie to czymś przekodowała. Potem uruchamia film, ale na odmianę bez napisów. Do łapania screenów byłoby to nawet bardzo miłe, ale te napisy niestety pojawiają się na złapanym obrazku... No dobra, przyznam, że w ogóle sobie z nim nie radzę. Nie umiem nawet znaleźć "poklatkowego" przesuwania w przód i w tył od miejsca zatrzymania. Znalazłam tylko przesuwanie po kluczowych klatkach.
Mam MPlayer Classic. Przyjemny, tyle tylko, że jak daję mu "save image", to mnie ignoruje i nigdzie nie zapisuje.
Zainstalowałam też BSPlayer. Ten przynajmniej faktycznie łapie obrazki, ale ponieważ mam do dyspozycji tylko stopklatkę, bez przesuwania poklatkowego, łapie się je parszywie. Tym bardziej, że nie ma nawet wygodnego suwaczka, na którym można by cofać/posuwać oglądny film.
Wniosek: za głupia jestem na łapanie screenów... |
|
|
|
|
Alucard
|
Wysłany: 06-03-2005, 18:55
|
|
|
1) VirtualDub to świetny program do decompresji i kompresji plików audio i wideo, ale trzeba mu dać kodeki przy pomocy których ma wykonać te czynności. Innymi słowy musisz zainstalować kodeki .ogg Dostepne są osobno lub w którymś z wielu paków ( http://www.idg.pl/ftp/pc_5393/Codec.7.8.html )
2) Z tym "improper VBR audio encoding" chodzi o to że ten avik ma zmienne bitrate :] VirtualDub jest fajniusi, nie radzi sobie jak audio jest asynchroniczne. Do tego potrzebujesz np NunDub'a.
3) Zaraz, bo nie rozumiem. Wlaczasz flm do VirtualDuba i nie ma w nim napisów a potem robisz screena i są ? Hmm czekaj... jeśli masz napisy w jakimś tam pliku to go wywal z katalogu w którym jest ten avik. Jeżeli avik juz zawiera napisy to nie rozumiem ^^
4) VirtualDub opis menu (tego na dole)
lecimy od lewej <pauza,wlacza input, wlacza output,przechodzi do poczatkowej klatki, cofa o klatke w tył, daje klatke do przodu,przesuwa w tył do klatki kluczowej, przesuwa w przód do klatki kluczowej, przesuwa wstecz do zmiany sceny, przesuwa w przód do zmiany sceny :], zaznacza klatke poprzednia, zaznacza klatke kolejną. No i to tyle.
5) NIKT NIE JEST ZA GŁUPI ŻEBY ZROBIĆ SCREENA, DLA NIEKTÓRYCH TO JEST PO PROSTU TRUDNIEJSZE *_* |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 06-03-2005, 19:05
|
|
|
Khem, tego, no... Gratuluje refleksu ;)
Tamten post napisałam chwała bogom dwa miesiące temu. Od tego czasu całkiem sprawnie nauczyłam się łapać screeny ze wszystkiego, co się rusza. Ale w każdym razie dziękuję za chęć pomocy. |
|
|
|
|
Alucard
|
Wysłany: 06-03-2005, 19:12
|
|
|
Dwa miesiące temu nawet nie przypuszczałem że bede pisał na tym forum rady dotyczące łapania klatek. Tak czy inaczej, polecam się na przyszłość ^^ |
|
|
|
|
|
KoBik -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 17-11-2005, 19:40
|
|
|
Żaden problem, wystarczy odpalić film w BS-PLAYER zrobic pauze i wcisnąć na klawierce shift+p. Najprostszy z możliwych sposobów. A jakość zdjęcia poprawić można nawet w IrfanView. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 17-11-2005, 21:22
|
|
|
KoBik napisał/a: | Żaden problem, wystarczy odpalić film w BS-PLAYER zrobic pauze i wcisnąć na klawierce shift+p. Najprostszy z możliwych sposobów. A jakość zdjęcia poprawić można nawet w IrfanView. |
BSPlayer (co już zostało tu wspomniane) ma dość poważny problem - brak możliwości przewijania poklatkowego (metoda play/pauza nie jest najwygodniejsza do wyszukiwania co lepszych screenów) |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
KoBik -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 17-11-2005, 21:34
|
|
|
Etam, dla chcącego nic trudnego;) być może nie wiem o co wam dokładnie chodzi ale mnie jakoś nad wyraz udanie łapie się screeny z BSa. Daję swoją fotke, jest zła? skorygujcie mnie, screen wyłapany z szybkiego ruchu.
Przykład:
5.jpg
|
|
Plik ściągnięto 66 raz(y) 24,88 KB |
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|