Gry w uniwersum Warhammer 40 000 |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 20-02-2005, 20:27 Gry w uniwersum Warhammer 40 000
|
|
|
Każdemu, kto ma od dłuższego czasu do czynienia z ogólnie pojętą fantastyką musiało obić się o uszy słowo Warhammer. To legendarny system Dark Fantasy, opowiadający o zmaganiach ludzkości z wrogimi rasami i najeżdżającymi świat siłami Chaosu.
Od wydarzeń opisywanych w tym systemie minęło 40 000 lat (Uwaga! Do purystów będę strzelał!). Szmat czasu. Zmieniła się broń, zmieniły się pola bitew. Wrogowie pozostali ci sami. W grze wcielamy sie w dowódcą szwadronu Space Marines, elitarnych, genetycznie zmodyfikowanych, żyjących w religijnych zakonach, fanatycznych wojowników Imperium, którzy lądują na atakowanej przez Orków (!!!) planecie. Sytuacja wydaje się beznadziejna... Ale tylko w takie miejsca wyruszają ci wojownicy. Przyjdzie nam stawić czoła dzikim najeźdźcom, zdradzie we własnych szeregach i przeciwnikowi o wiele mroczniejszemu, niż hordy zielonoskórych.
Gra jest typowym RTS-em, choć z przebłyskami, kojarzy mi się najbardziej z Warcraftem III. W kampanii gramy jedynie Space Marines, choć w gze występują jeszcze trzy stronnictwa (Eldarzy, Orki i Chaos). Nasze jednostki i wyposarzenie zostało przeniesione prosto z bitewniaka.
Grafika gry jet bardzo dobra, muzyka jeszcze leprza. Jeśli chodzi o grywalność to... To wczorajszy dzień totalnie wypadł mi z życiorysu. Jedyną wadą programu jest fakt, że przeznaczony jest głównie do gry sieciowej. Jedna (krótka) kampania SIngle Player to jednak nieco za mało. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Zegis Black Priest
Szary Wędrowiec
Dołączył: 04 Lut 2003 Skąd: z swoich opowiadań... Status: offline
|
Wysłany: 22-02-2005, 11:31
|
|
|
Z bitewniakiem miałem tyle wspólnego że przyglądam się na figurki w bardzie jak tylko jestem w pobliżu, ale... ^^"
Grałem, i muszę przyznać, że po tym co odstawiłem* w trybie potyczki z kilkoma komputerami, rozgrywki sieciowe muszą być niezłe.
Kampania jest na pewno za krótka ale wg. mnie jest bardzo dobra ;)
Mapy prześliczne, a wykorzystywany w nielicznych komputerowych RTSach pomysł dowodzenia całymi oddziałami sprawda się tutaj bardzo dobrze.
* właściwie co oni odstawili bo ja sie okopałem w bazie i tylko od przyglądałem się wszystkiemu. |
_________________ Wróciłem, nie cieszycie się? :]
"Do not fear in the face of your enemies, speak the truth always, even if it leads to your death, save helpless and do no wrong..." |
|
|
|
|
Redvampire -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 17-03-2005, 21:18
|
|
|
Gra jest bardzo niezła trzyma klimat świat 40k choć single player ciut za krótki a MP jest raczej dla zrecznych klikaczy niz dla strategów ale i tak nieźle
A co do figórek to mam juz dwa tactic squady Space marines Dark angels plus ich landspedera Odział asaulterów Ultra marines i 4 grey knightów z osłony inkwizytora tylko inkwizytor drogi i narazie mnie nie stać |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 01-04-2005, 21:02
|
|
|
Zacząłem w toto grać. Jak na razie fajne, wreszcie gra, w któryej wszyscy są źli;P. Prawie jak w życiu;]. Poza tym jest to świetna pożywka dla mojej spaczonej psychiki - mamy Armię Czerwoną w pancerzach i z mechami, rozwalającą hordy zielonoskórych Hamerykanów;>. Coś pięknego:P. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Redvampire -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 01-04-2005, 22:50
|
|
|
Jak już to orków , poczekaj an waskodupców czyli eldarów , a potem chaos , po chaosie stwierdzisz ze imperium nie jest takie złe. Totalitaryzm pomieszany z fanatyzmem religijnym jest w tym momencie bardzo logiczny bo pozwala przetrwać ludziom jako gatunkowi. Powiecie po co przetrwac skoro los tak marny i gina miliardy na wiecznej wojnie. Ale tu jest odpowiedx lepiej walczyć i zginąc, wiedząc że ma sie chociaz nadzieję na lepsze życie w zaświatach , bo jak się podda i zwycieży chaos to nawet dusze przestaną istniec tylko staną sie jedna wielką masą spaczen i chaosu w której jaźń tych co silniejsi przetrwa tylko po to by cierpieć w niej wieczne męki.
To by było na tyle jeśli chodzi o realie warmłotka 40k |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 01-04-2005, 23:22
|
|
|
Ok, ujmę to inaczej - wreszcie "ci dobrzy" nie są kryształowi. Wreszcie zamiast mięczakowatych herosów bez zmazy i skazy mamy prawdziwych szajbusów i fanatyków;]. Tutaj przynajmniej można mieć dylematy moralne, czy są dobrzy czy nie. Rzygać mi się chciało, gdy ten dobry, podobno twardy komandos ma skrupuły przy zabiciu kogośtam, albo jakichś kogosiów-tam. Ci tutaj bardziej przypominają czarne charaktery z innych produkcji.
Samo zło jako takie mnie nie fascynuje. Gdy jednak widzę coś, co jest go pozbawione -wydaje mi się sztuczne i zalatuje propagandą. Dlatego ta gra wydaje mi się bardziej prawdziwa i ciekawa:].
<wykład mode on>A pomysł despotyzmu i fanatyzmu jako recepty na ratunek to stary wynalazek - stosowało go najpierw Bizancjum, później jego spadkobierczyni - Rosja. Gra czerpie z tego "dziedzictwa" jak diabli:]. |
|
|
|
|
|
Redvampire -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 02-04-2005, 14:40
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: |
<wykład mode on>A pomysł despotyzmu i fanatyzmu jako recepty na ratunek to stary wynalazek - stosowało go najpierw Bizancjum, później jego spadkobierczyni - Rosja. Gra czerpie z tego "dziedzictwa" jak diabli:]. |
No czerpie czerpie ( a własciwie czerpie cały świat figórkowego warmłotka 40k). Tyle że jak sie patrzy na "realia" tego dominium to ten despotyzm jest całkiem uzasadniony.
PS czy ktos tutaj zbierał figórki , bo ja prze ostanie 8 lat zainteresowania figórkowym wrmłotkiem to udało mi sie wystawić nastepujący oddział .
Poczawszy od najnowszych
4 grey knigtsów 1 z plasma gunem 1 z psi gune dwóch ze zwykłymi bolterami . To ma być osłona Inkwizytora którego jeszcze nie mam.
Landspedera Dark Angelsów
oddział taktycznych 6 space marinsów w barwach Ultra marines ( z sierżantem)
Oddział 5 Assault Marinsów w Barwach Dark Angels ( brak sierżanta )
Odział taktycznych 5 Space marines w barwach Dark Anges ( + aptekarz jako dowódca)
Chaplan Dark angesów jako dowódca )
to by było na tyle bo to niestety drogi interes :( |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 02-04-2005, 15:17
|
|
|
Już się nimi chwaliłeś...
O figurkach możnaby założyć inny temat. Ja mam około 20 wojowników do Konfrontacji. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Redvampire -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 02-04-2005, 15:42
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Już się nimi chwaliłeś...
O figurkach możnaby założyć inny temat. Ja mam około 20 wojowników do Konfrontacji. |
No tak ale wtedy nie przeliczyłem ile tego mam :P tak pisze jakby był ktoś z bliska i chciał sobie powalczyć na stole |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 02-04-2005, 17:52
|
|
|
Cytat: | Tyle że jak sie patrzy na "realia" tego dominium to ten despotyzm jest całkiem uzasadniony. |
W Bizancjum też był jak najbardziej uzasadniony - było ono wyspą cywilizacji w morzu barbarzyńców, którzy na punkcie zdobycia Konstantynopola mieli prawdziwą obsesję. Dlatego też konieczne było skupienie całego wysiłku państwa na obronie. I podobno ono też trzymało ciężkich gwardzistów za lekką piechotą w celu "podwyższenia morale":]. |
|
|
|
|
|
Redvampire -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 02-04-2005, 19:58
|
|
|
Jakaś analogia do zakutych w pancerze wspomagane Space Marines któży stoja za lekkozbrojna gwardią imperialna w celu zwiekszenia ich morale :P
A moment of laxity spawns a lifetime of heresy! |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 02-04-2005, 20:08
|
|
|
Eeee za Gwardią o ile mi wiadomo stoją zwykle Komisarze (z czego niektórzy rekrutowani są w dzieciństwie w sierocińcach z pośród sierot wojennych - tak samo jak czekiści) i to oni podnoszą morale (w wiadomy sposób).
O ile mi wiadomo to Marines są siłami szybkiego reagowania, a nie gonią przed lufami swych karabinów tłumu niedoszkolonych wojaków. O ile mi wiadomo Marines jest do tego zwyczajnie za mało (rzekomo 1000 zakonów po 1000 wojowników każdy - moim zdaniem ktoś w Game Worshop nie umiał liczyć... dane wedłóg Nowej Gildii Gier Bitewnych). |
|
|
|
|
|
Redvampire -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 03-04-2005, 11:09
|
|
|
Myśle że Adeptus Astrates jest jednak trochę wiecej zważywszy na populacje imperium liczana w dziesiatkach bilionów chyba. A co do komisarzy to jak anio sobie nie daja rady to Marines potrafia troche zmotywowac gwardię :P.
Tak przy okazji figórek to mój rodzony brat przeszedł na strone herezji skubaniec u kupił oddział 8 Chaos marines z sierzantem i jednym mutantem. Skubany heretyk :P |
Ostatnio zmieniony przez Zegarmistrz dnia 13-04-2005, 22:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 13-04-2005, 19:08
|
|
|
Och ach, sytuacja niemal żywcem jak w Dawn of War:](cholera, spoileruję...).
Ok, kolejny odcinek z serii Mały Ysen Odkrywa Świat: nie wiem jak wam, ale mi strasznie podoba się wygląd sił Chaosu, taki zajefajnie gothowy:P. Aż się chce ich "nawracać"(metodą "na Jaremę" of course:D).
Poza tym skoro Imperium wzorowane jest po(w dodatku sporej) części na ZSRR, to czy boski kult Imperatora nie jest przypadkiem aluzją do oficjalnego "kultu" Stalina, obrońcy rodiny i dobroczyńcy ludzkości? |
|
|
|
|
|
Redvampire -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 13-04-2005, 22:03
|
|
|
Imperium jest wzorowane raczej na Świetym imperium Rzymskim Narodu Niemieckiego ze średniowiecza. Stosunki społeczne to czysty feudalizm. Plus do tego dochadzi jeszcze kult nadludzi w postaci Adeptus Astrates.
A co do chaośnych z Dawn Of War to jeszcze nic poczytaj sobie kodeksy albo poogladach arty na stronie Gameworkshop.com.
Chos marinsy i Obeliatory też nieźle wygladały w takiej ( ciut skopanej grze ale dla mniaka może być) Fire warior
A co do"zajefajnie gothowy:P" to raczej demoniczny. A tak poza tym Warmłotek 40k ma o wiele wiecej wspólnego z gotyckim stylem architektonicznym ( w końcu statki kosmiczne to battle katedry poza tym wiekszośc architektóry miast imperium wyglada na schyłek średniowiecza ) niz gothic metal , czy jakies tam gothic lolity i ogólna pseudo mrocznosc która ze średniowieczem mam raczej mało wspólnego.
PS tak apropo komputerowego Warmłotka to nie wiek ktoś gdzie można dostac jakies inne gry z pod tego znaku ?? np 'Chaos Gate" "Final Liberation" , "Space Hulk" ?? Obojętnie orginały czy też nie choć wolał bym orginały. |
|
|
|
|
|
|