Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Recenzja End of Evangelion by Avellana |
Wersja do druku |
Augustus
|
Wysłany: 15-03-2005, 18:43 Recenzja End of Evangelion by Avellana
|
|
|
Ave,
Bez zbędnej wazeliny powiem, co mnie poruszyło do głębii w tejże recenzji. Na wstepie rozwaliło mnie 4/10 za fabułę, dlatego szybko przeskoczyłem do opisu tejże i... no i jestem skołowany. Autorka pisze:
Cytat: | Ostatni Anioł zostaje pokonany, a organizacja SEELE rozpoczyna operację skierowaną przeciwko NERVowi. A może przeciwko całej ludzkości? A może jest jeszcze inaczej i to Gendou Ikari planuje coś, co dla ludzkości w znanym nam kształcie oznaczać będzie zagładę? |
Nie wiem czy to sa jakieś horrendalne sofizmaty, czy co, ale zadawanie retorycznych pytań odnośnie tego, kto odpowiedzialny jest za cały śmietnik w EoE, jest w mojej skromnej opinii skrajnie absurdalne. Jeśli uważnie ogląda się całą serię, można bez większych oporów dostrzec, co kim kierowało i kto do czego doprowadził. I chyba przerwę tąż enuncjację na tymże zagadnieniu i nie będę przeprowadzał analizy wątków, bo i po co. Chciałem tylko zapytać czy kłopoty z interpretacją, tudzież ze zrozumieniem fabuły powinny wpływać na ocenę tejże?
Zdrówko. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 15-03-2005, 19:26
|
|
|
Hm, szczerze przyznam, że teraz mam kłopot. Wbrew pozorom część tekstów na stronę jest starsza od samej strony, a już na pewno starsza niż data wrzucenia ich do bazy. Recenzje Evangeliona, zarówno serii, jak i filmu, pisałam bezpośrednio po ich obejrzeniu, jakieś półtora roku do dwóch lat temu. Uczciwie powiem: w tej chwili nie pamiętam już fabuły na tyle precyzyjnie, żeby dyskutować o jej niuansach. Zła czy dobra, była na tyle skomplikowana, że musiałabym rzecz obejrzeć na świeżo. A powtórny "przebieg" NGE cały czas mam w planach, ale na razie odłożony na bliżej nieokreśloną przyszłość. Niemniej podejrzewam, że wtedy byłam świadoma tego, co piszę. O ile pamiętam (powtarzam - mogę źle pamiętać, za co z góry przepraszam), sama seria była dość niejednoznaczna w interpretacji i nie odpowiadała jasno na jakiekolwiek pytania. W każdym razie nie wydaje mi się, żeby zacytowane przez Ciebie pytania w jakiś wybitny sposób dowodziły mojej ignorancji - nawet jeśli z serii można było wnioskować odpowiedź na nie, to w EoE znalazła ona potwierdzenie.
Uważam się za osobę w miarę myślącą i nie mającą poważniejszych trudności ze zrozumieniem przekazu pisanego i oglądanego. Muszę przyznać, że zawsze byłam daleka od zachwytu nad NGE, zarówno serią, jak i filmem, choć byłam w stanie zrozumieć, czemu cieszy się tak ogromną popularnością. Starałam się rzecz ocenić uczciwie. Moim zdaniem i seria, i film, miały poważne braki w konstrukcji fabuły, co zresztą nie umniejsza ich niesamowicie silnego oddziaływania emocjonalnego i zawartej w nich wizji. Jak pisałam - naprawdę przepraszam, ale nie chcę z siebie robić idiotki i dyskutować o anime, które widziałam prawie dwa lata temu, bo z pewnością teraz przyłapiesz mnie na lukach w pamięci.
Mogę jedno obiecać - niedługo powinien zostać wprowadzony system komentarzy bezpośrednio przy samych recenzjach, a także system ocen czytelników, oddzielny od systemu ocen nadawanych przez recenzentów. Co więcej, planujemy wprowadzenia "recenzji alternatywnych", które umożliwią spojrzenia na dany tytuł oczami kilku osób. Mam nadzieję, że to pomoże nam zachować obiektywność i odpowiedni poziom naszej strony. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 15-03-2005, 22:12
|
|
|
Ja mniej więcej orientuję się w celach Seele i innych niuansach serialu, acz nie wiem czy bym się orientował jakbym obejrzenia serii nie poprzedził lekturą artykułów w Kawaii(czytałem wszystko z premedytacją, bo zarzekałem się, że tak pochrzanionego anime za żadne skarby nie obejrzę;P... cóż, trzeba było dojrzeć;>).
Jeśli mam być szczery - mnie też rozwala ocena, ale takie prawo recenzenta, które uznaję. Ja zresztą nie podejmuję się pisać zastępczej, bo a) i tak jestem do tyłu z kilkoma tytułami;P b) anime jest trudne i żeby je ponownie obejrzeć muszę mieć nastrój - a z tym różnie bywa;>. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Augustus
|
Wysłany: 16-03-2005, 21:57
|
|
|
Właściwie to chcę poprostu powiedzieć, że owe pytania, które zacytowałem, są nie na miejscu, ponieważ już z samego EoE wynika, iż każdym targają inne namiętności. Seele pragnie odkupienia ludzkości, czyli sprowadzenia wszystkich istot do jednej formy - w skrócie, no, anihilacja i odrodzenie w jakimś wspólnym szambie. Stary Ikari kieruje się dość osobistymi celami. I takie tam... ide spać, bo późno. Czekam niecierpliwie na ewentualną, przyszłościową modyfikację.
PS. Co wg Ciebie zasługuje na 10/10? (fabuła) |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 17-03-2005, 09:00
|
|
|
Augustus napisał/a: | Czekam niecierpliwie na ewentualną, przyszłościową modyfikację. |
A napisałbyś lepszą recenzję? Wbrew pozorom nie jest to złośliwość, tylko propozycja. W przypadku znakomitej większość moich recenzji próby podważania zawartych w nich opinii skończyłyby się tym, że rozniosłabym delikwenta na... argumentach. Ale przeczytałam jeszcze raz te dwie recenzje i stwierdzam, że nie jestem z nich zadowolona. Zazwyczaj starałam się nie pisać recenzji anime, których nie lubiłam - to był wyjątek, bo Evangeliony trzeba było mieć, a nikt z pozostałych redaktorów nie podejmował się pisania tego. W tej chwili tak się składa, że tylko Ysengrinn uważa je za dobre anime, a on - jak wyżej napisał - też się za to nie weźmie. Ja mogę rozważyć powtórkę, ale po pierwsze, mam na razie do obejrzenia ze sześć serii, na które niecierpliwie czekam, a po drugie, obawiam się, że do reszty straciłabym dobre zdanie o tej serii (i filmie). Więc gdyby ktoś przytomny podjął się napisania tego na nowo, mogę spokojnie wycofać swoje recenzje i zastąpić je nowymi. To dotyczy też ocen, które wystawia recenzent.
Augustus napisał/a: | PS. Co wg Ciebie zasługuje na 10/10? (fabuła) |
Dobre pytanie! Wyzwanie podjęłam i przyjrzałam się swoim statystykom. W tej chwili mam w bazie 86 recenzji. Cztery tytuły dostały całościową ocenę 10, a następnych czternaście - 9. Przejrzałam te osiemnaście, zakładając, że coś, czemu dałabym 10 za fabułę, nie dostałoby całościowej mniejszej od 9. I co?
Znalazłam. Jedno anime. Żeby było zabawniej, anime pozbawione fabuły rozumianej jako opowieść ciągnąca się od odcinka 1 do n. Kino no Tabi, czyli Kino's Travels. Nie wiem, czy to widziałeś: każdy odcinek zawiera osobną historię, czasem więcej niż jedną. Rzecz w tym, że te historie są po prostu doskonałe: proste, przejrzyste, operujące minimalnymi środkami i minimalną symboliką - i zmuszające do myślenia. 10 się należała, bo tam zwyczajnie nie było słabszych punktów.
Trudno mi wymyśleć, za co mogłabym przyznać 10 dłuższej fabule. Musiałaby być skonstruowana z jubilerską precyzją. Niekoniecznie na koniec musiałyby się wyjaśniać wszystkie tajemnice, ale powinno dać się odczuć, że twórcy wyjaśnienie tych tajemnic znają, a nie pozostawiają je nietknięte z braku pomysłu. Nie mogłaby być mętna jak jezioro hypertroficzne latem. Nie mogłaby zawierać dłużyzn i wepchniętych na siłę wątków. No i musiałaby mnie czymś zaskakiwać, zawierać coś, czego jeszcze nie widziałam setki razy. Przypuszczam, że z "nie moich" serii o 10 za fabułę otarłaby się Utena - ale obawiam się, że ją także dałoby się skrócić o kilka odcinków bez szkody dla całości. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
evall
Głupi Królik
|
Wysłany: 27-03-2005, 20:25
|
|
|
Anime jest całkiem dobre i EoE jest BARDZO dobre, ale to i tak pikuś przy Mandze :P
10/10 dałbym chyba tylko GTO bez ostatnich 3 odcinków bo to zakończenie seri jest zrobione jakby nagle gościowi starczyło pomysłu na to " co dalej " |
_________________ Bolesna Krytyka...
I herbata, bo to jest klucz do wszystkiego...
Muahahahaha!!! |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 28-03-2005, 02:39
|
|
|
No nie, jakbys powiedzial ze bez drugiej polowy, to bym sie przychylila, ale tylko bez ostatnich 3 to przesada. |
|
|
|
|
|
evall
Głupi Królik
|
Wysłany: 28-03-2005, 11:26
|
|
|
To pozostawie twojej własnej opini :P
Kwestia co kto lubi...
Zegarmistrz... To nie było do Ciebie :P |
_________________ Bolesna Krytyka...
I herbata, bo to jest klucz do wszystkiego...
Muahahahaha!!! |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 28-03-2005, 11:31
|
|
|
Cytat: | Zegarmistrz... To nie było do Ciebie :P |
Offtop: ależ ja się nie obrażam. Koniec Offtopu |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Yumegari
Feministka szowiniska
|
Wysłany: 29-03-2005, 20:27
|
|
|
No cóż... Ja EoE widziałam, nawet mi się podobało, ale recenzji się nie podejmę. Myślę, ze podobnie jak Avellana nie wszystko dobrze zrozumiałam i nie chcę przekręcać. Może to po prostu kwesia gustu... Dziwi mnie jedna rzecz: czy naprawdę na tym forum nie ma fana NGE? Myślałam, ze oni są wszędzie :P
Swoją drogą, bardzo podoba mi się pomysł z ocenami i recenzjami alternatywnymi. Może skończą się wreszcie te narzekania ludzi, że się z recenzjami nie zgadzają... |
_________________ Behind every great woman is a man checking out her ass
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 29-03-2005, 20:30
|
|
|
Cytat: | Dziwi mnie jedna rzecz: czy naprawdę na tym forum nie ma fana NGE? Myślałam, ze oni są wszędzie :P |
A ja to pies, kruca;>? Jestem po prostu cicho, bo tutejszym się NGE i tak nie spodoba z różnych powodów, a nie chcę być upierdliwym propagatorem czegoś, co i tak nikt nie obejrzy, a co najwyżej przyzna mi racje dla świętego spokoju. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Yumegari
Feministka szowiniska
|
Wysłany: 29-03-2005, 20:37
|
|
|
No widzisz :P. Jesteś cicho, a potem ludzie mają pretensje ;>
A zresztą: tylko jedna osoba na całe forum? I tak mało. |
_________________ Behind every great woman is a man checking out her ass
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 29-03-2005, 20:40
|
|
|
Bo my jesteśmy bardzo nietypowymi fanami Mangi i Anime... To bardzo dziwne, ale prawdziwe, że najskuteczniejsi ludzie w redakcji w ogóle nie deklarują się jako fanatyczni fanatycy. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
ka_tka
|
Wysłany: 01-04-2005, 10:27
|
|
|
Zależy, jak rozumieć określenie "fan". Ja tam lubię NGE, chociaż w moim kanonie naj sporo rzeczy go wyprzedza. Ogólnie nie mam nic przeciwko, no, może oprócz tego, że na oczy nie chcę tego widzieć po Death & Rebirth, gdzie napracowali się straszliwie wklejając znane sceny po 20 razy XDDD |
|
|
|
|
|
Vitarion
|
Wysłany: 13-11-2005, 02:12
|
|
|
Avellana napisał/a: | Pisząc wprost: nie da się zrozumieć w żaden sposób, co właściwie dzieje się w dwóch ostatnich odcinkach. |
Zgadzam się, że przekaz jest trudny, ale taki tekst w recenzji to już przegięcie.
Swoją drogą, chętnie też posłucham zarzutów pod adresem fabuły NGE. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|