FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
  Planowany tekst "Obwieszczenia zamiarów" - komento
Wersja do druku
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

Status: offline
PostWysłany: 25-05-2005, 22:29   Planowany tekst "Obwieszczenia zamiarów" - komento

To, o czym teraz piszę, nie wzięło się znikąd. Nie spadło z nieba wczoraj. Redakcja rozważała sprawę długo i możliwie najbardziej wszechstronnie. Nie spieszyliśmy się i nie spieszymy się. Chcemy po prostu podać dwie sprawy do publicznej wiadomości.

Po pierwsze, na stronie WAnime pojawiły się newsy. W miarę rozwoju serwisu i zwiększania się redakcji powstawały coraz nowe pomysły odnośnie tego, czym można jeszcze urozmaicić stronę. Tak zostały dodane komentarze, szerszy profil ocen, a także wprowadzane właśnie piosenki. Od dłuższego czasu zastanawialiśmy się też nad modułem newsów, ale powstrzymywał nas fakt, że serwisów je oferujących jest dosyć, a nie chcieliśmy powtarzać tego, co już istnieje. Pewnego dnia jednak padła interesująca propozycja - nawiązania współpracy z Kasumi Tendo. Jej szef uznał, że takie współdziałanie będzie korzystne dla obu stron - a my podzieliliśmy jego pogląd. Zaczynamy od wymiany kanałów RSS z newsami (od Kasumi) i recenzjami (od nas), jednak jeśli wszystko dobrze się ułoży, być może zbudujemy wspólny, zintegrowany portal. Docelowo obejmowałby on Newsy, Recenzje Anime i Mang, Encykopedię, Fanfiki i co jeszcze tylko sobie zamarzymy. O wszystkich planach będziemy informować w miarę ich powstawania.

Po drugie, w związku z powyższym i nie tylko, zapadła decyzja o zmianie nazwy. To nie była dla nas decyzja łatwa i mogę w imieniu Redakcji dać słowo, że najchętniej pozostalibyśmy przy dotychczasowej. Niemniej już teraz widać, że różnice pomiędzy nami a stronami z domeny wszechbiblia.net robią się zbyt głębokie. Uznaliśmy, że skoro można kulturalnie się rozstać, to nie ma sensu ciągnąć niesmacznych i nie przynoszących nikomu korzyści niesnasek. A takie rozstanie pociąga za sobą zmianę nazwy, ponieważ dwie jednakowo nazywające się strony na jedną Polskę to trochę za dużo. Tak więc, jak już pisałam, decyzja zapadła.

Po wielu burzliwych dyskusjach, wstępnych głosowaniach, ataku histerii i innych czynnościach demokratycznych, udało nam się wybrać nazwę. Potem, na spokojnie i przez aklamację, zmieniliśmy wybór. A nasza decyzja to:

Tanuki.pl - tanuki to stwory nadprzyrodzone, obdarzone mocą przemian, a we właściwej postaci będące jenotami (często błędnie uważa się je za szopy). Występują w rozlicznych anime. Uznaliśmy, że nazwa jest genialna w swojej prostocie, a przy tym ta "zmiennokształtność" ładnie pasuje do wielowymiarowego portalu, jaki zamierzamy stworzyć.

Ostatnio zmieniony przez Avellana dnia 16-06-2005, 12:21, w całości zmieniany 1 raz
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Raul Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 26-05-2005, 09:16   

Wstrzymajcie sie z rozmowa z Martinem. Najpierw zarejestrujcie domene. Tak bedzie bezpieczniej.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 26-05-2005, 10:04   

Raul napisał/a:
Wstrzymajcie sie z rozmowa z Martinem. Najpierw zarejestrujcie domene. Tak bedzie bezpieczniej.

Z ust mi to wyjąłeś...

Nie sądzę, by zniżył się do takiego sku(...)wa, jak zajęcie domeny, ale lepiej uważać. To dość - niestety - częsta metoda zwalczania konkurencji.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 26-05-2005, 11:44   

nie musi on - wystarczy ze sie komus poskarzy i pojdzie plotka.
Powrót do góry
IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 26-05-2005, 14:43   

nie cierpię telepatii =='
ale na to wygląda, że w tym przypadku na zimne trzeba dmuchać .. popadamy w paranoję? Najprawdopodobniej... ale to NASZA i możliwe, że jak najbadziej uzasadniona paranoja.

Pytanie, kto, kiedy, za ile i na ile, oraz, czy się można/trzeba/powinno dołożyć? ^-^
Powrót do góry
Lady of Autumn

PostWysłany: 26-05-2005, 14:46   

No dobra, ja powiem tak. Z Martinem się na dzisiaj praktycznie na rozmowę umówiłam i tę rozmowę odbędę. Ale to nie znaczy, że muszę mu podawać nową nazwę... Mogę powiedzieć, że się jeszcze wahamy i że zdecydujemy na dniach.

Niech mi ktoś da jakiś link do sensownej rejestracji domen... Czy warto to robić przez hostbank? Jutro po prostu siądę i zaklepię sprawę. Fakt, że ponieważ musimy mieć domenę pl, to nie warto ogłaszać tego, zanim nie będziemy pewni.

Grupy:
WIP
PostWysłany: 26-05-2005, 14:55   

http://www.domeny.tv/ - tym sprawdzałam dostępność domen w internecie, w sumie to nie mam pojęcie jak toto działa, tyle, że mozna tam zarejestrować. Nie wiem natomiast, na ile są znani. Może najlepiej jednak przez Hostbank?
Powrót do góry
Lady of Autumn

PostWysłany: 26-05-2005, 15:00   

No dobra. Ja przepraszam za głupie pytania, ale proszę mi wytłumaczyć, co i jak powinnam rejestrować, bo tam jest do licha różnych opcji. Z samym płaceniem to już sobie poradzę.

Grupy:
WIP
PostWysłany: 26-05-2005, 15:09   

to tu chyba fachowca trzeba wezwać ^^''
jakiś informatyk, albo co by sie przydał ...
z tego co rozumiem, to domena *.pl wchodzi w grę, a nie hosting, bo go mamy - pytanie tylko, czy ekonomiczny pakiet czyli sama domena, czy domena+serwer przekierowań (cokolwiek to oznacza :I )
I jeszcze jedno, przez Hostbank czy te Domeny? I czy w Hostbanku nie mamy jakiejś zniżki, albo co, skoro tam mamy serwer?
Powrót do góry

PostWysłany: 26-05-2005, 15:22   

Mysle ze taniej bedzie przez jakiegos hosta. Oni maja promocje z reguly na domeny. A .pl kosztuje w NASKu 200 + vat (244, bo 22%). Spokojnie nie spieszcie sie.

PostWysłany: 26-05-2005, 15:27   

IKa napisał/a:
nie cierpię telepatii =='

A co w tym bylo telepatycznego? :)

IKa napisał/a:
ale na to wygląda, że w tym przypadku na zimne trzeba dmuchać .. popadamy w paranoję? Najprawdopodobniej... ale to NASZA i możliwe, że jak najbadziej uzasadniona paranoja.

Strzezonego ... Nie mowie ze konkretnie on, ktos moze sie dowiedziec i zrobic Wam psikusa :)

Bym zapomnial - z mila checia poinformuje o zmianie adresu WA na Tanuki.pl na swojej stronce :)
Powrót do góry Zobacz profil autora
tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 27-05-2005, 14:40   

Ze swojej strony powiem jedno - uważać! Nie kupić kota (ani jenota) w worku. Wystrzegać się domen "upośledzonych" (obsługa z serwera dostawcy domeny, dziwne interfejsy i ograniczenia) - mają być zwykłe rekordy NS na serwery Hostbanku, jak w przypadku wszechbiblia.info. Daje to całkowity brak ograniczeń w dysponowaniu domeną. Wystrzegać się też należy zakupu domeny na dostawcę - czyli przypadku, w którym prawnym właścicielem domeny jest dostawca.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Lady of Autumn

PostWysłany: 27-05-2005, 16:38   

OK, to ja zrobiłam tak: zarejestrowałam się i zarezerwowałam domenę tutaj: http://www.domeny.tv/

Mogę zapłacić w ciągu 14 dni, więc jest chwila czasu, najwyżej nie zapłacę, a rezerwacja przepadnie. Tilk - przyjrzyj się ich ofercie (wybrałam pakiet "Premium", więc nie powinno być problemów przynajmniej z subdomenami). Jeśli coś jest nie tak, wycofam się z tego i będziemy szukać dalej.

tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 27-05-2005, 17:00   

Będę musiał przeczytać regulamin w całości. Jest w nim punkt o tym, że właścicielem domeny jest kupujący, więc chyba nie jest źle.
W kwestii "pakietu premium" - zdaje się, że nie zabierają żadnej istotnej funkcjonalności. W praktyce "ekonomiczny" byłby wystarczający (tak obecnie jest podłączona wszechbiblia.info). Premium daje nam jedynie niezależność od awarii serwerów DNS Hostbanku (jeszcze się nie zdarzyło) oraz możliwość wygodniejszego oddelegowania poddomeny poza Hostbank, ponieważ w obrębie Hostbanku i tak trzeba będzie informować admina o wykorzystaniu nowego adresu.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Lady of Autumn

PostWysłany: 27-05-2005, 17:36   

No więc właśnie ja też czytałam ten regulamin i na moje (nieco niewprawne, ale jednak) oko nic złego tam nie było. Mniej więcej normalne zabezpieczenia i uwarunkowania, typu nieprzenoszenie domeny przez 60 dni i takie tam.

Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi