Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Anime - recenzje alternatywne |
Wersja do druku |
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 26-06-2005, 21:34 Tanuki Anime - recenzje alternatywne
|
|
|
Znalazłem sposób na rozdzielenie informacji o anime i o recenzjach do osobnych tabel w bazie, co jest pierwszym krokiem do uruchomienia recenzji alternatywnych. Obecny stan:
Recenzja z alternatywnymi
Recenzja bez żadnej recenzji (!)
Nie przejmować się wyglądem, zanim toto pójdzie na główny, będzie trzeba wdrożyć pomysły Dark Raela.
Cechy przyjętego rozwiązania:
- Możliwe jest istnienie anime bez recenzji w bazie. Po co? Ot, chociażby dlatego, że czasem trzeba będzie jakąś recenzję wycofać, a nie warto z tego powodu kasować zbieranych technikaliów czy zrzutek.
- Każda dodana recenzja wyświetlana jest w liście nowości.
- Recenzje mają niezależne od siebie komplety ocen.
Parę rzeczy może obecnie na testowyn nie działać lub działać źle - w szczególności panel administracyjny. Wkrótce powinienem poprawić większość powiązanych funkcji. Oczywiście nie zaszkodzi zgłaszać, gdzie wystąpiły problemy. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 26-06-2005, 21:51
|
|
|
Wygląda dobrze, jutro szczególowo przetestuję. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 26-06-2005, 22:16
|
|
|
Ja mam wątpliwości, czy te recenzje alternatywne na pewno dobrze widać? Jeśli ten odnośnik ma być taki malutki, może warto byłoby go dać na górze? |
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 26-06-2005, 22:19
|
|
|
ja popadam chyba w guziczko-przycisko manię, ale jeśli dłuuuga recenzja podstawowa zajmie większośc strony, to "zdusi" alternatywą, więc wyżej powinien byc jeszcze jakiś przycisk/guziczek do alternatywnej... |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 26-06-2005, 22:22
|
|
|
Czy lista jest malutka, czy nie, to zależy już od "dwóch zdań o" konkretnej recenzji alternatywnej oraz liczby tychże recenzji. Nie rozumiem tego mówienia w liczbie pojedynczej - recenzji alternatywnych może być dowolna liczba.
Edit: Mówiąc o niedziałaniu elementów strony, miałem na myśli dowolny element, który w choć niewielkim stopniu wiąże się z recenzjami. Już poprawiłem wyszukiwarkę, listę redaktorów, RSS, sitemap, listę ocen redakcji... |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 27-06-2005, 08:01
|
|
|
tilk napisał/a: | Możliwe jest istnienie anime bez recenzji w bazie. Po co? Ot, chociażby dlatego, że czasem trzeba będzie jakąś recenzję wycofać, a nie warto z tego powodu kasować zbieranych technikaliów czy zrzutek. |
To jest sposób na rozwiązanie kwestii serii w toku. Możemy zamiast recenzji wrzucić tylko technikalia i screeny z takiego Bleach na przykład. Tego typu serie trzebaby jakoś oznaczyć, ale to metoda jest. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-06-2005, 09:02
|
|
|
hmm, ale oprocz technikaliow trzebaby chociabzy takie "1 wrazenie" (jak to totemowe na forum M&A) |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 27-06-2005, 09:37
|
|
|
Moment, trochę nie o tym w tej chwili mowa :) Te "zajawki" to osobna dyskusja, w której mam nieco odmienne zdanie od reszty.
Na ile sprawdziłam, od strony wyświetlania wszystko jest z alternatywnymi w porządku. Podoba mi się, że są normalnie liczone w dziale "redakcja", tak to powinno zostać.
Natomiast uwaga do wyświetlania (dość ogólna, wiem, że to będzie poprawiane): moim zdaniem na "ostatnio dodanych" powinny się jakoś odróżniać. Kursywą, albo jakimś znaczkiem... Można np. dać malutki napis "alternatywna" koło gwiazdek (zamiast kotka). Chodzi mi o to, żeby było widać, że nie jest to nowy tytuł w bazie.
Ponadto, do innego wątku, ale wyszło mi przy tej okazji: tam w tym "wstępie" na stronie dodawania komentarzy warto dodać to samo, co przy ocenach - że komentowane powinno być anime, nie recenzja (śmiesznie to będzie wyglądało np. przy dwóch skrajnie róznych recenzjach - co autor komentarza miał na myśli pisząc "recenzent chyba zgłupiał?!"). Wiele to nie pomoże, ale jednak zawsze coś.
Panel administracyjny sypie się przy próbie wejścia w "zmień recenzję". Jak rozumiem, jest to efekt przewidywany, więc tylko melduję. |
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 27-06-2005, 10:08 Re: Tanuki Anime - recenzje alternatywne
|
|
|
tilk napisał/a: | Cechy przyjętego rozwiązania:
- Recenzje mają niezależne od siebie komplety ocen.
|
Rozumiem osobne oceny (cząstkowe i pełną) recenzentów, ale oceny redakcji i czytelników powinny być raczej powiązane z tytułem, a nie recenzją. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 27-06-2005, 10:30 Re: Tanuki Anime - recenzje alternatywne
|
|
|
Bezimienny napisał/a: | Rozumiem osobne oceny (cząstkowe i pełną) recenzentów, ale oceny redakcji i czytelników powinny być raczej powiązane z tytułem, a nie recenzją. |
Są. Sprawdź. Miałem na myśli komplet ocen autora recenzji.
Avellana napisał/a: | Na ile sprawdziłam, od strony wyświetlania wszystko jest z alternatywnymi w porządku. Podoba mi się, że są normalnie liczone w dziale "redakcja", tak to powinno zostać. |
To też jest naturalna konsekwencja tego, że od strony bazy wszystkie recenzje są równe.
Avellana napisał/a: | moim zdaniem na "ostatnio dodanych" powinny się jakoś odróżniać. Kursywą, albo jakimś znaczkiem... Można np. dać malutki napis "alternatywna" koło gwiazdek (zamiast kotka). Chodzi mi o to, żeby było widać, że nie jest to nowy tytuł w bazie. |
W obliczu możliwości zmiany statusu (recenzja "główna" - właściwie, to pierwsza wyświetlana - nie musi zawsze mieć tego tytułu) nie jest to proste. Może coś w rodzaju: jeśli istnieje recenzja danego anime o wcześniejszej dacie dodania, to wyświetl odpowiednie oznaczenie?
Avellana napisał/a: | Panel administracyjny sypie się przy próbie wejścia w "zmień recenzję". Jak rozumiem, jest to efekt przewidywany, więc tylko melduję. |
Jak najbardziej, tak miało się stać. Panelu jeszcze nie ruszałem, będzie potrzebna spora przeróbka części dotyczącej anime, recenzji i ocen. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 27-06-2005, 11:00
|
|
|
tilk napisał/a: | Może coś w rodzaju: jeśli istnieje recenzja danego anime o wcześniejszej dacie dodania, to wyświetl odpowiednie oznaczenie? |
O, to, to chyba najlepsze rozwiązanie. Uprzedzając wątpliwości - chodzi mi tylko o listę "ostatnio dodanych", bo w spisie tytułów są wymienione tytuły serii, a nie recenzje. Więc nawet jeśli do listy ostatnio dodanych pójdzie coś, co podmieni recenzję "główną", to i tak w tym momencie będzie to tekst alternatywny dla tego, który mamy. Więc niezależnie od pozycji nowododanego tekstu - jako głowny, czy jako poboczny - zawsze może być oznaczony jako "alternatywny". |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 27-06-2005, 23:58
|
|
|
Chyba przywróciłem już możliwość wprowadzania nowych anime do bazy i edycji informacji o już istniejących. Zostało jeszcze napisać zarządzanie recenzjami i pozbyć się osobnego zarządzania ocenami - to powinno być razem z recenzją.
Praca nad panelem jest okropnie żmudna, ale ktoś to zrobić musi... |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 13-07-2005, 11:58
|
|
|
Jako, że system obsługuje już recenzje alternatywne, wypadałoby o tym wspomnieć słówkiem w dziale Współpraca... |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|