FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
  Tanuki Anime - recenzje alternatywne
Wersja do druku
tilk Płeć:Mężczyzna

Status: offline

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 26-06-2005, 21:34   Tanuki Anime - recenzje alternatywne

Znalazłem sposób na rozdzielenie informacji o anime i o recenzjach do osobnych tabel w bazie, co jest pierwszym krokiem do uruchomienia recenzji alternatywnych. Obecny stan:

Recenzja z alternatywnymi
Recenzja bez żadnej recenzji (!)

Nie przejmować się wyglądem, zanim toto pójdzie na główny, będzie trzeba wdrożyć pomysły Dark Raela.

Cechy przyjętego rozwiązania:

• Możliwe jest istnienie anime bez recenzji w bazie. Po co? Ot, chociażby dlatego, że czasem trzeba będzie jakąś recenzję wycofać, a nie warto z tego powodu kasować zbieranych technikaliów czy zrzutek.
  • Każda dodana recenzja wyświetlana jest w liście nowości.
  • Recenzje mają niezależne od siebie komplety ocen.

Parę rzeczy może obecnie na testowyn nie działać lub działać źle - w szczególności panel administracyjny. Wkrótce powinienem poprawić większość powiązanych funkcji. Oczywiście nie zaszkodzi zgłaszać, gdzie wystąpiły problemy.
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 26-06-2005, 21:51   

Wygląda dobrze, jutro szczególowo przetestuję.

Serika Płeć:Kobieta

Grupy:
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 26-06-2005, 22:16   

Ja mam wątpliwości, czy te recenzje alternatywne na pewno dobrze widać? Jeśli ten odnośnik ma być taki malutki, może warto byłoby go dać na górze?

Numer Gadu-Gadu
1051667
IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 26-06-2005, 22:19   

ja popadam chyba w guziczko-przycisko manię, ale jeśli dłuuuga recenzja podstawowa zajmie większośc strony, to "zdusi" alternatywą, więc wyżej powinien byc jeszcze jakiś przycisk/guziczek do alternatywnej...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 26-06-2005, 22:22   

Czy lista jest malutka, czy nie, to zależy już od "dwóch zdań o" konkretnej recenzji alternatywnej oraz liczby tychże recenzji. Nie rozumiem tego mówienia w liczbie pojedynczej - recenzji alternatywnych może być dowolna liczba.

Edit: Mówiąc o niedziałaniu elementów strony, miałem na myśli dowolny element, który w choć niewielkim stopniu wiąże się z recenzjami. Już poprawiłem wyszukiwarkę, listę redaktorów, RSS, sitemap, listę ocen redakcji...
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 27-06-2005, 08:01   

tilk napisał/a:
Możliwe jest istnienie anime bez recenzji w bazie. Po co? Ot, chociażby dlatego, że czasem trzeba będzie jakąś recenzję wycofać, a nie warto z tego powodu kasować zbieranych technikaliów czy zrzutek.

To jest sposób na rozwiązanie kwestii serii w toku. Możemy zamiast recenzji wrzucić tylko technikalia i screeny z takiego Bleach na przykład. Tego typu serie trzebaby jakoś oznaczyć, ale to metoda jest.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 27-06-2005, 09:02   

hmm, ale oprocz technikaliow trzebaby chociabzy takie "1 wrazenie" (jak to totemowe na forum M&A)
Powrót do góry
Lady of Autumn

PostWysłany: 27-06-2005, 09:37   

Moment, trochę nie o tym w tej chwili mowa :) Te "zajawki" to osobna dyskusja, w której mam nieco odmienne zdanie od reszty.

Na ile sprawdziłam, od strony wyświetlania wszystko jest z alternatywnymi w porządku. Podoba mi się, że są normalnie liczone w dziale "redakcja", tak to powinno zostać.

Natomiast uwaga do wyświetlania (dość ogólna, wiem, że to będzie poprawiane): moim zdaniem na "ostatnio dodanych" powinny się jakoś odróżniać. Kursywą, albo jakimś znaczkiem... Można np. dać malutki napis "alternatywna" koło gwiazdek (zamiast kotka). Chodzi mi o to, żeby było widać, że nie jest to nowy tytuł w bazie.

Ponadto, do innego wątku, ale wyszło mi przy tej okazji: tam w tym "wstępie" na stronie dodawania komentarzy warto dodać to samo, co przy ocenach - że komentowane powinno być anime, nie recenzja (śmiesznie to będzie wyglądało np. przy dwóch skrajnie róznych recenzjach - co autor komentarza miał na myśli pisząc "recenzent chyba zgłupiał?!"). Wiele to nie pomoże, ale jednak zawsze coś.

Panel administracyjny sypie się przy próbie wejścia w "zmień recenzję". Jak rozumiem, jest to efekt przewidywany, więc tylko melduję.

Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 27-06-2005, 10:08   Re: Tanuki Anime - recenzje alternatywne

tilk napisał/a:
Cechy przyjętego rozwiązania:

• Recenzje mają niezależne od siebie komplety ocen.

Rozumiem osobne oceny (cząstkowe i pełną) recenzentów, ale oceny redakcji i czytelników powinny być raczej powiązane z tytułem, a nie recenzją.

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 27-06-2005, 10:30   Re: Tanuki Anime - recenzje alternatywne

Bezimienny napisał/a:
Rozumiem osobne oceny (cząstkowe i pełną) recenzentów, ale oceny redakcji i czytelników powinny być raczej powiązane z tytułem, a nie recenzją.

Są. Sprawdź. Miałem na myśli komplet ocen autora recenzji.

Avellana napisał/a:
Na ile sprawdziłam, od strony wyświetlania wszystko jest z alternatywnymi w porządku. Podoba mi się, że są normalnie liczone w dziale "redakcja", tak to powinno zostać.

To też jest naturalna konsekwencja tego, że od strony bazy wszystkie recenzje są równe.

Avellana napisał/a:
moim zdaniem na "ostatnio dodanych" powinny się jakoś odróżniać. Kursywą, albo jakimś znaczkiem... Można np. dać malutki napis "alternatywna" koło gwiazdek (zamiast kotka). Chodzi mi o to, żeby było widać, że nie jest to nowy tytuł w bazie.

W obliczu możliwości zmiany statusu (recenzja "główna" - właściwie, to pierwsza wyświetlana - nie musi zawsze mieć tego tytułu) nie jest to proste. Może coś w rodzaju: jeśli istnieje recenzja danego anime o wcześniejszej dacie dodania, to wyświetl odpowiednie oznaczenie?

Avellana napisał/a:
Panel administracyjny sypie się przy próbie wejścia w "zmień recenzję". Jak rozumiem, jest to efekt przewidywany, więc tylko melduję.

Jak najbardziej, tak miało się stać. Panelu jeszcze nie ruszałem, będzie potrzebna spora przeróbka części dotyczącej anime, recenzji i ocen.

Numer Gadu-Gadu
1543661
Lady of Autumn

PostWysłany: 27-06-2005, 11:00   

tilk napisał/a:
Może coś w rodzaju: jeśli istnieje recenzja danego anime o wcześniejszej dacie dodania, to wyświetl odpowiednie oznaczenie?

O, to, to chyba najlepsze rozwiązanie. Uprzedzając wątpliwości - chodzi mi tylko o listę "ostatnio dodanych", bo w spisie tytułów są wymienione tytuły serii, a nie recenzje. Więc nawet jeśli do listy ostatnio dodanych pójdzie coś, co podmieni recenzję "główną", to i tak w tym momencie będzie to tekst alternatywny dla tego, który mamy. Więc niezależnie od pozycji nowododanego tekstu - jako głowny, czy jako poboczny - zawsze może być oznaczony jako "alternatywny".

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 27-06-2005, 23:58   

Chyba przywróciłem już możliwość wprowadzania nowych anime do bazy i edycji informacji o już istniejących. Zostało jeszcze napisać zarządzanie recenzjami i pozbyć się osobnego zarządzania ocenami - to powinno być razem z recenzją.

Praca nad panelem jest okropnie żmudna, ale ktoś to zrobić musi...

Numer Gadu-Gadu
1543661

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 13-07-2005, 11:58   

Jako, że system obsługuje już recenzje alternatywne, wypadałoby o tym wspomnieć słówkiem w dziale Współpraca...

Numer Gadu-Gadu
1543661
Odpowiedz do tematu