Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
postulat: gatunki |
Wersja do druku |
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 04-10-2005, 20:53 postulat: gatunki
|
|
|
proponuje dodanie 2 gatunkow:
- "z gry" - bo takich anime mamy juz sporo, chociazby spora czesc gniotow robionych przeze mnie, hacki, ragnarok, shingetsutan etc (podejrzewam, ze ponad 20 by sie spokojnie uzbieralo. a poza BARDZO nielicznymi wyjatkami (patrz shingetsutan tsukihime) tego typu produkcje cechuje cholerna hermetycznosc
- maido - bo to tez jest specyficzny gatunek, mimo wszystko rozny od zwyklej haremowki (zwykle w strone gorsza, ale coz) |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 04-10-2005, 21:03
|
|
|
Taak, ale robić gatunek z powodu jakiegoś fetysza;>? To moze jeszcze "okulary"? |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 05-10-2005, 00:56
|
|
|
No, biorąc pod uwagę liczbę serii obracających się wokół rzeczonego fetysza, chyba jednak...
- Mahoromatic
- Hanaukyo Maid Tai
- Hanaukyo Maid Tai: La Verité
- He is my Master
to CZYSTE meido (pierwsze dwie już zrecenzowałem, pozostałe czekają na dysku xP), a przecież okazjonalne meido moe jest prawie wszędzie... nawet w Kiddy Grade, Full Metal Panic: Fumoffu czy Tsubasa Chronicle _^_ A CZYSTEJ serii megane moe to jeszcze nie widziałem...
A co do gry, bo ja wiem? Nie zawsze jest źle, ale czasem bywa tragicznie. A nie chciałbym 'stygmatyzowania' cukierków jak Kanon czy Air przez wrzucanie w jeden wór z koszmarkiem jak Popotan... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 05-10-2005, 08:30
|
|
|
Do listy "z gry" można dopisać Tales of Eternia, a później - jak już ukończą tę biedną czteroodcinkową OAVkę - Tales of Phantasia. Być może jeszcze Final Fantasy: LotC, choć tu są jedynie luźne nawiązania...
A czy gatunek meido ma sens... Czy ja wiem, warto się tak rozdrabniać? Dla rozdrabniania się dobry jest taki system, jak nowe kategorie na AniDB (hierarchia drzewiasta) - gdybyśmy mieli w systemie "równoważnym", jaki mamy teraz, dodać każdy możliwy podgatunek, mielibyśmy coś mocno odległego od porządku. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 05-10-2005, 09:05
|
|
|
Zgadzam się z Tilkiem. Gatunek "Gry" ma sens, pytanie tylko, jak go zgrabnie nazwać - czy tak właśnie? Natomiast już przeciwko meido bym protestowała, ja rozumiem, że jest to osobny podgatunek, ale w zasadzie wszystkie takie pomysły mieszczą się w zakresie różnych serii, które i tak są opisane jako ecchi. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 05-10-2005, 09:27
|
|
|
Gry moim zdaniem mają sens... Tego jest pełno... Nawet One jak się okazuje na podstawiegry jest (z drugiej strony - więcej jest gier na podstawie anime... więc trzeba uważać).
Meido chyba jednak nie ma... Narazie tego jest niewiele, a i odbiorca jest specyficzny. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 05-10-2005, 10:18
|
|
|
Ciekawym przypadkiem jest MKR, który wygląda jak anime na podstawie gry, ale tak naprawdę jest na odwrót:P. I też uważam, że "z gry" mają sens.
Natomiast meido... O czym może być seria o pokojówkach? X pokojówek służy jednemu facetowi, zazwyczaj nieśmiałemu, spełnia każde jego życzenie i co jakiś czas bierze prysznic. Nie widzę tu naprawde nic, czego by nie można umieścić w kategrii ecchii. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 05-10-2005, 10:32
|
|
|
ecchi nie-maido zwykle stoi o klase wyzej, chociazby dlatego, ze musi miec jakas fabule. |
|
|
|
|
|
Taur
... To nie ta bajka...?
|
Wysłany: 16-10-2005, 13:30
|
|
|
Do pierwszej kategorii będą się też zaliczać: "Gungrave" i "Meine Liebe". W zasadzie bardzo różne ale geneza ta sama. Warto wyodrębnić ten gatunek, nie będzie hermetyczny ale to nic nie szkodzi. Nazwa - może poprostu "gra" - banalne ale dość jednoznaczne.
Meido kompletnie nie znam, trudno mi się wypowiedzieć. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|