Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Czytelnia - dział na forum |
Wersja do druku |
Xeniph
Buruma
Grupy: AntyWiP WIP
|
Wysłany: 10-11-2005, 10:23 Tanuki Czytelnia - dział na forum
|
|
|
Optymalnie powinien zawierać:
- "Nowości na stronie" - do oficjalnych newsów, może z możliwością zakładania tematów tylko przez moderatorów?
- "Pytania, propozycje, opinie" - jak na głównym forum
- "Fanfiction - komentarze" - do fików na stronie
- "Fanfiction" - ogólne, przeniesione z Kącika Fana
Jako moderacja działu: Ja, IKa, Serika, Ysengrinn, Mai?
Dział powinien ruszyć razem z oficjalnym startem Czytelni, czyli równo z 500 recenzją na anime :)
I to chyba wszystko... Proszę o komentarze/sugestie. |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 10-11-2005, 10:30
|
|
|
OK, jeśli o mnie chodzi, da się zrobić w każdej chwili. Serika i Ysen mają "globalne" uprawnienia moderacyjne, więc do tego działu doszlibyście tylko Ty, IKa i Mai.
Nie jestem tylko pewna, czy jest sens robić dział "Fanfiction-komentarze" - komentarze macie bezpośrednio na Czytelni, a to się pokrywa z "Propozycje, uwagi, opinie" z jednej strony, a "Fanfiction" z drugiej... Więc z tego proponowałabym na razie zrezygnować. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 10-11-2005, 10:51
|
|
|
No właśnie ja w ogóle nie jestem pewna, czy potrzebny jest cały dział - zwłaszcza sądząc po tym, jaki jest ruch w istniejącym dziale Fanfiction. Moim zdaniem wystarczyłby dział techniczny na forum Tanuki.pl, a do reszty po prostu przystosowałabym dział Fanfiction, nie ma co mnożyć bytw ponad miarę. Ale jak wolicie. |
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 10-11-2005, 11:13
|
|
|
...Jak się na tym zastanowić, to coś w tym jest. W tej chwili Forum ma swój dział w ramach Tanuki.pl, a Propozycje... teoretycznie powinny dotyczyć wszystkich części serwisu.
Generalnie wybór jest taki:
1. Szczegółowy podział działów na Tanuki-Anime, Tanuki-Forum, Tanuki-Czytelnia
- zalety: wygląda bardziej przejrzyście
- wady: większości działów stoi prawie pusta, a userzy notorycznie mylą się, co gdzie pisać
2. Działy "zbiorcze" dla poszczególnych części serwisu (coś jak teraz)
- zalety: userzy łatwiej znajdą właściwy dział, nie rozpychamy forum pustawymi działami
- wady: mamy groch z kapustą
Ja sądząc po zainteresowaniu, jakim teraz cieszą się poszczególne działy - i po zastanowieniu - nie wiem, czy nie optowałabym jednak za pozostawieniem obecnego układu, z dodatkiem działu Czytelnia-Sprawy techniczne w obrębie Tanuki.pl
Co oczywiście nie zmienia kwestii modyfikacji uprawnień moderatorskich na poszczególnych forach. |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 10-11-2005, 11:30
|
|
|
Pozwolę sobie zauważyć, że Fanfiction świetnie się nadaje na podforum Tanuki Czytelnia, trzebaby tylko dołożyć tematy o których mówił Xeniph i zmienić nazwę. Bo zakładanie kolejnego forum przy zostawianiu Fanfiction to moim zdaniem dublowanie. Co prawda jest tam trochę tematów, które nie pasują, ale to już trudno się mówi. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 10-11-2005, 11:56
|
|
|
Obecny podział forum nie oddaje podziału portalu jako takiego i jest raczej "funkcyjny".
Wydzielone są części:
- techniczo-portalowo-komentarzowa, zbierająca opinie o portalu jako takim, zarowno dyskusje załogi, jak i głosy fanów i antyfanów
- Fanowska, gdzie można rozmawiać o wszystkim, co różnych dziedzin bycia fanem dotyczy
- ogólna
Taki podział ma swoje zalety. Przykład pierwszy: wsadzenie forum "Fanfiction" do Czytelnia.pl spowoduje, że na logikę dziwne będzie rozmawianie tam o fikach chociażby z Fanfiction.net. Przykład drugi: założenie tematu "ulubiony twórca fanfików z Czytelni" zawsze skończy się tym, że ludzie zaczną podawać przykłady z zewnątrz. Przykład trzeci: forum "Manga & Anime" nie dałoby się logicznie podzielić pomiędzy działy Tanuki-Manga i Tanuki-Anime.
Widać na przykład, że jak ktos przychodzi na forum pogadać o anime, to kieruje się do działu M&A, a nie do działu Propozycje... W przypadku Czytelni może być inaczej, ale ja proponuję, żeby jednak na razie zostawić układ, jaki jest, dodając tylko Tanuki-Czytelnia w obrębie "Tanuki.pl". Jeśli się okaże, że np. stadko fanów Czytelni prowadzi tam jakieś własne dyskusje, to można pomyśleć o wydzieleniu tego w nowe forum - ale właśnie jak będzie co wydzielać. |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 10-11-2005, 17:21
|
|
|
Nie wiem, po co na razie tworzyć puste działy - ja bym optowała za dodaniem na "tanuki.pl" podsekcji "czytelnia.pl"
Szczegółowy podział działów miałby sens w chwili, gdy w poszczególnych działach cos będzie - i akurat tu sie z Ave nie zgodzę, że notorycznie by się mylili
....chociaż... niektórzy sa zdolni do wszystkiego :/ |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 12-11-2005, 12:27
|
|
|
nawiasem, jesli juz robimy paczkowanie dzialow, chyba przydaloby sie cos pt. "stowarzyszenie" |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 18-11-2005, 18:05
|
|
|
w związku z powstaniem Czytelni, postuluje o dodanie działu "Czytelnia-Tanuki" do forum :) |
|
|
|
|
|
Xeniph
Buruma
Grupy: AntyWiP WIP
|
Wysłany: 19-11-2005, 18:42
|
|
|
To co z tym działem? Bo ja bym na przykład chciał dać ze dwa tematy techniczne, a nie ma gdzie... ==' |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|