List otwarty przeciwko DRM |
Wersja do druku |
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 09-06-2006, 21:17 List otwarty przeciwko DRM
|
|
|
Nasz kochany rząd wymyślił śliczną rzecz...
oto cytat z petycji, niestety nie moge sie dogrzebać do artykułów z Życia i Gazety:
Cytat: | My, niżej podpisani, sprzeciwiamy się planom wprowadzenia w Polsce skrajnie restrykcyjnych przepisów dotyczących cyfrowych systemów ograniczania dostępu do dóbr kultury (tzw. DRM - Digital Rights Management).
Przedstawiony ostatnio przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego projekt zmian w prawie autorskim w pełni legalizuje systemy pozwalające wydawcom swobodnie ograniczać dostęp do utworów w formie cyfrowej. Za próby omijania ograniczeń mają zostać wprowadzone drakońskie kary - do 3 lat więzienia. Zmiany te będą miały negatywny wpływ na polską kulturę, utrudnią lub wręcz uniemożliwią dostęp do jej skarbów, osłabią pozycję twórców na rzecz wydawców, zaszkodzą konsumentom. |
cięg dalszy jest poniżej, pod tym linkiem, gdzie znajduje sie tez rzeczona petycja...
PROTEST:
http://list.7thguard.net/
enjoy our new polish reality == |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 09-06-2006, 21:22
|
|
|
Ta.
Zassałem drafty.
Zgodnie z nimi, nawet "zainstalowanie programu umożliwiającego skopiowanie chronionych dzieł" - a więc np. Nero - będzie nielegalne (3 lata paki). Tak samo wyposażenie komputera w "urządzenie umożliwiające" takie działanie, a więc np. instalacja nagrywarki.
Podpisujcie, ja już to zrobiłem.
Musimy to powstrzymać - nawet za cenę wyjścia z eurosowietu, nawet jeśli przyjdzie zrobić zajazd na Wiejską metodą górników... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 09-06-2006, 21:30
|
|
|
/me się cisną na usta zdecydowanie niecenzuralne słowa, których na forum ZDECYDOWANIE nie powtórzy/ |
|
|
|
|
|
pink.stranger
|
Wysłany: 09-06-2006, 22:18
|
|
|
ja z tego tekstu ledwo co kumam, moze dlatego że brzuch mnie boli, mam złamane serce i chce mi sie spać ale jestem zbyt uzależniona od internetu by pójść do łóżka...... :/ |
_________________ I can resist anything but temptation.... |
|
|
|
|
IT.
Ukochana żona orka
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 10-06-2006, 00:40
|
|
|
Powiem tak. Jesli to "prawo" wejdzie w życie to jesteśmy wszyscy usadzeni. Ja na przykład nie wyszlabym z więzienia do konca najblizszego zlodowacenia. A kiedy pomyślę o tym co bedzie się dzialo poza więzieniem to nawet nie chcę. |
_________________ Nidere Ide Ime roechul
Et sore il Im sour
Kael Kaad Ardo Sono
Te Im ilne ke aono
Jestem Wodą, płynącą Wodą
Przynoszę Życie, służę Śmierci wiernie.
Odrobinę władcza. To bardzo dobre słowo. |
|
|
|
|
Yuby
Kotosmok
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 10-06-2006, 02:49
|
|
|
A ja mam wrażenie, że powstał by kolejny niedorzeczny przepis, który, jak to w polskim prawie bywa, i tak nie byłby prawie wogóle egzekwowany. Ustanawianie prawa to jedno, a jego wykonywanie to drugie. Zaś w szeregach władz wykonawczych jest już taki bajzel, że niewiele więcej można tam nawet zepsuć...
A inna sprawa że zapis jest idiotyczny i całkowicie zbędny. Że też ten rząd nie ma poważniejszych problemów, którymi powinien się zająć... |
_________________ From the brightest start
Comes the blackest hole
You had so much to offer
Why did you offer your soul? |
|
|
|
|
Eltanin
?????
Dołączył: 17 Lis 2004 Skąd: Ciemna strona słońca Status: offline
|
Wysłany: 10-06-2006, 07:39
|
|
|
Ma, i właśnie dlatego zejmuje się głupotami, bo inaczej jeszcze by musieli na serio popracować.... |
_________________ Hubba Hubba Zoot Zoot
Deba Uba Zat Zat A-num Num
A-hoorepa Hoorepa A-huh-hoorepa A-num Num.
Be kind to dragons, for thou art crunchy and taste good with ketchup. |
|
|
|
|
Noire
Pomniejszy Inżynier
|
Wysłany: 10-06-2006, 08:18
|
|
|
Yuby napisał/a: |
A inna sprawa że zapis jest idiotyczny i całkowicie zbędny. Że też ten rząd nie ma poważniejszych problemów, którymi powinien się zająć... |
Well, to jest tradycja polskiego rządu...a że PiS jest partia szanującą wartości zwiazanych z tradycją, to czego innego mozna sie spodziewac? XD
Anywayz..na Tanukach politykowanie chyba zabronione jest Oo..XD |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 10-06-2006, 09:15
|
|
|
Przepis jest zbędny, idiotyczny i przede wszystkim w sprzeciwie z poprzednimi prawami - jak kupowałam płytę Turnaua i włożyłam ją do kompa celem przesłuchania wyskoczyła mi dłuuuuuga umowa. Umowę przeczytałam. Wniosek był taki:
Mam prawo do wykonania 5 kopii dla własnych, prywatnych celów.
Razem z tym przepisem owa umowa skończyłaby się więzieniem dla obu zainteresowanych stron... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 10-06-2006, 09:21
|
|
|
Yuby napisał/a: | jak to w polskim prawie bywa, i tak nie byłby prawie wogóle egzekwowany. |
Jeżeli chodzi o nagrywarki, to w sklepach by stały brygady antyterrorysteczne i zwijały każdego kupującego ten sprzęt XD. To samo pewnie by się odnosiło do dysków, bo przecież można zdjąć z sieci film czy muzykę i nagrać na twardziela.
Innymi słowy w niedługim czasie zniosą pismo i będziemy wiązać supełki na linach XD.
EDIT: Nie pytać, oglądać XD |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Nezumi
Wieczny i Nieskończony
|
Wysłany: 10-06-2006, 09:48
|
|
|
mnie to by już mogli za piractwo posadzić. a po tej ustawie to dać dożywocie. z resztą, głupia ustawa, bo kązdy by siedział. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 10-06-2006, 09:54
|
|
|
Yuby - to nie o to idzie. Tu chodzi o stworzenie przepisu, na podstawie którego Micro$oft i RIAA/MPAA mogą wsadzić DOWOLNĄ osobę, w DOWOLNYM momencie. I właśnie o to tu chodzi.
Poza tym, chodzi o to by zniszczyć freeware i tych artystów, którzy - a są tacy - niektóre swoje utwory puszczają w sieć. Sami, i za darmo. Bo robiąc tak, nie wyrzekają się swoich praw, a i tak nowe przepisy ubezwłasnowalniałyby ich na rzecz ZAiKSów i innych. Co zresztą częściowo już funkcjonuje, bo jak JA nagram piosenkę i umieszczę na stronie, a TY ściągniesz i np. zechcesz "publicznie odtworzyć" np. na studniówce - to ZAiKS I TAK może żądać od ciebie tantiem w takiej sytuacji...
A, Mai... obawiam się, że mogłaś zostać zainfekowana. Ty wiesz że np. Sony (a więc np. BMG) dołącza na płytach rootkita który usuwa z dysku driver do napędu ccd/dvd i zastępuje go własnym? Co zazwyczaj powoduje poważne kłopoty z jego działaniem?
http://www.boingboing.net/2005/11/14/sony_anticustomer_te.html |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 10-06-2006, 09:59
|
|
|
Totem - dzięki bogom nie. Cytat z okładki płyty:
"można odtwarzać w: bla bla bla bla PC: Windows 2000/ XP"
Dalej jest ikonka jawnie sugerująca, że mam prawo do kopii zapasowych... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 10-06-2006, 11:41
|
|
|
...no właśnie. Można, bo instaluje rootkita.
Nie zastanowiło cię, skąd będą wiedzieli, że zrobiłaś nie więcej niż 5 kopii?
...no właśnie. |
|
|
|
|
|
|