Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
IRC dla ogółu, czyli zaczątek projektu Soul Hunter. |
Co sądzisz o IRC dla ogółu? |
Niech żyje powszechny dostęp! Wiwat wszystkie stany! |
|
75% |
[ 3 ] |
Zostawiamy wszystko jak jest i niech się dzieje wola Nieba. |
|
25% |
[ 1 ] |
|
Głosowań: 4 |
Wszystkich Głosów: 4 |
|
|
|
Wersja do druku |
Szaman Fetyszy
Epic One
Dołączył: 06 Maj 2003 Skąd: Z emigracji wewnątrzkrajowej Status: offline
|
Wysłany: 24-06-2006, 12:56 IRC dla ogółu, czyli zaczątek projektu Soul Hunter.
|
|
|
Po przeczytaniu dyskusji w temacie o małych Tanukach postanowiłem założyć niniejszy temat.
Jak wiadomo, brakuje nam świeżej krwi. Wprawdzie na forum jest sporo użytkowników, a pod względem ilości postów przegoniliśmy martinowską WB za czasów świetności, ale... coś jest nie tak.
1. Mamy cały czas rozdział na Redakcję i Resztę świata.
2. Mało kto do tej Redakcji wchodzi, choćby dlatego, że jesteśmy dość introwertyczni i raczej nie uderzamy na gg kogoś, kogo znamy tylko z postów.
3. Wiele osób być może odeszło z forum, bo nie ma spoiwa pokroju Blue Haven.
A większa ekipa by się przydała, choćby po to, by realizować nowe pomysły. Tylko skądś trzeba te dusze wyłowić. Same raczej nie przyjdą, "bo to zamknięta klika i mnie spławią", "bo nic nie umiem", "bo nie wiem że umiem", a limit znajomych chyba nam się wyczerpał, zatem my powinniśmy przyjść do nich, zacząć łowić dusze.
Tylko do łowienia oprócz wędkarza (osoby która by werbowała) potrzebna jest wędka (rozmowy z werbowaną osobą i propozycji współpracy) i łowisko (najlepiej IRC). Przechodząc do rzeczy: co myślicie o pomyśle IRCa dla ogółu obywateli Tanuki i wyławianiu stamtąd sensownych osób?
Plusy:
1. Napływ świeżej krwi.
2. Większe szanse na rozwój.
3. Może się utworzyć społeczność ludu Tanuka.
4. Prawdopodobnie mniej osób odejdzie znudzonych forum.
Minusy:
1. Ktoś musiałby być wędkarzem - Soul Hunterem.
2. Ktoś musiałby czytać logi i wnioskować kogo warto zwerbować.
3. Ktoś musiałby pacyfikować ewentualne zamieszki - i to w sposób taki by nie wyludnić kanału.
4. Nikt nie wejdzie i będzie niewypał.
Prosiłbym o opinie i głosy. Jeśli pomysł przejdzie, to Tilk w najbliższym czasie zabierze się za pisanie tego co trzeba. |
Ostatnio zmieniony przez Szaman Fetyszy dnia 24-06-2006, 12:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 24-06-2006, 12:57
|
|
|
sugeruje chwilowo zostawic ten temat (na jakis tydzien) az sie dowiem czy mam szanse polozyc lapke na juz gotowym kodzie |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 24-06-2006, 18:01
|
|
|
hm.. brzmi ciekawie. na pewno by się przydało, chociaż eksperymetalnie postawić kanał ogólny, obok redakcyjnego BH. Nie wiem czy tłumy przyjdą... ale może ktoś sensowny zawita. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 25-06-2006, 18:54
|
|
|
Ja jestem za. IRC jest najbardziej elastyczny, nie kosztuje nas transferu, nie wymaga niczego szczególnego, w odróżnieniu od jakichkolwiek czatów.
Zarejestrować kolejny kanał na rizonie albo innej uczciwej sieci z serwisami, dołożyć pjirc który mamy obtestowany i już. Sądzę że pjirc który testujemy obsługuje multichannel, trza ino spróbować.
Jak widać, to też się liczy -- ja nie bywam na BH głównie dlatego, że wymaga on albo javy (która mi przeszkadza, więc jej nie mam), albo M$ IE6 (wymóg dla ikarisa) którego również nie mam, i raczej nie zamierzam szybko mieć.
Klientów irc, obok tego co osadzimy w forum, jest skolko ugodno, dla wszystkich platform, i także takich które NIE żądają M$ czegoś-tam, albo javy... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 26-06-2006, 15:18
|
|
|
ja jestem przeciwko ircowi - bo:
1) musimy jednak oferowac "wielopokojowosc" - ludzi jest troche za duzo i proba wstadzenia wszystkich do 1 pokoju skonczy sie tym ze rzecz nie bedzie ciekawa dla nikogo
2) "wielopokojowosc" na ircu skonczy sie tym ze ludki sie rozlaza, i glowny postulat (czyli "tanukowe") pozostanie niespelniony |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 26-06-2006, 16:04
|
|
|
Spróbować można. To, że część z marsuz odpadnie jest normalne. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 26-06-2006, 16:10
|
|
|
Ysengrinn, odpadnie to jedno, ale zeby lapac ciekawych ludzi ktos z nas musi tam byc i wiedziec ze sa ciekawi - albo bot musi logowac rozmowe. jesli oni moga sobie utworzyc na rizonie dowolny kanal i sie wyniesc, bo akurat nezumi wpadl.... |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 26-06-2006, 16:16
|
|
|
To, że ktoś musi siedzieć było wiadomo już poprzednim razem, gdy padł ten pomysł i głównie dlatego upadł. Jeśli ma się udać to trzeba się poświęcić. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 26-06-2006, 16:36
|
|
|
Ysengrinn, ok, ale tu jest kwestia czat vs. irc - o ile na czacie wewnetrznym bedzie wiadomo GDZIE siedziec - bo to beda pokoje w ramach ww chata, o tyle na ircu juz nie bardzo |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 26-06-2006, 19:13
|
|
|
Jeśli nie będą siedzieć w kanałach pod naszą kontrolą, to co mnie oni obchodzą? Zajęcie roli providera chatu niczego nie zmieni, jeśli nie będzie się podobać to pójdą sobie i tyle im zrobisz. Naszym celem jest oferowanie miejsca spotkań tanuków i redakcji, z pobocznym bezpiecznym czatem dla redakcji. Zapominasz że nawet kiedy IRC początkowo był publiczny, na kanał dotarły dwie-trzy osoby spoza redakcji!!! A nawet na kanałach z okolicą tysiąca userów daje się spokojnie rozmawiać - więc nie wiem czego się Bianca boisz.
Co do wielopokojowości, też nie widzę problemu. Zresztą założę się że i obecny pjirc na tanuku pozwala zwyczajnie wpisać /j #nazwa_kanału i już. Można obecnej blue_haven dodać hasło i traktować jako chat redakcji, a nowy ogólny zarejestrować jako #tanuki.pl i to jego ustawić w pjircu jako defaultowy. Tyle. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 26-06-2006, 21:26
|
|
|
wa-totem, ja sie nie boje, ja zakladam ze warto jest miec mozliwosc zrobienia wewnatrz "tanuki-czat" grup tematycznych. bo nawet 10 osob zalogowanych na raz powoduje ze tekst przewija sie tak szybko ze mozna nie nadazyc. jesli do tego odchodzi rozmowa na 3 rozne tematy, to mozna od razu isc skakac z mostu. a pamietaj ze wyzej zgloszony byl wymog logowania/sledzenia tego co sie dzieje (zeby np. nie dopuscic do otwartych pyskowek, czat-hentaja i paru innych "ciekawych" rzeczy). |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 27-06-2006, 09:59
|
|
|
Jeśli będą chcieli pyskówki, nic nie poradzisz - zawsze jakiś sposób znajdą. Na zarejestrowanym kanale OPi mogą interweniować, co do logów - nie widzę problemu, np. teraz na #blue_haven cały czas wisi Tilkowy irclog. Wystarczyłoby, coby te logi widać było gdzieś w sieci coby sobie móc zajrzeć... A co do doraźnych kanałów, jeśli będą miały stosowną frekwencję - wystarczy je zarejestrować, i już masz te same możliwości "policyjne" co na głównym. Jak nie, po co mają odciągać ludzi z głównego?
Jeśli potrzeba kolejnego pokoju bo rozmowa zbyt się miesza, piszemy /j #nowy_pokoj_1 itd - wtedy gdy potrzeba. I już. Wszystko! A wrzucanie wszystkich na początek na jeden główny kanał ma tą zaletę że nie tworzą się z definicji wydzielone grupki, ani nie ma paranoi że w każdym z N pokoi wiszą po 2 osoby i nikt nie gada, a my mamy to wszystko jeszcze rzekomo "monitorować"...
Poza tym, IRC zawsze nam daje plausible deniability, a pamiętajmy że gdyby ktoś wpienił się na serio i wniósł pozew, to pierwsza ma szanse oberwać Avellana. Nawet jeśli w teorii odgrywający rolę "service providera" są niepozywalni, i nawet jeżeli redakcja stanie za nią murem, to po co nam to? Możliwość zasłonięcia się brakiem pełnej kontroli i odesłanie do fundacji na Bahamach po szczegóły zazwyczaj wpływa trzeźwiąco na pieniaczy.
Face it - odpowiedzialność i kontrola nad serwisem z usługami typu live to zupełnie inny rząd wielkości odpowiedzialności niż strona i forum. Wogóle zacząć trzebaby było od pisania regulaminu świadczenia usługi - zaglądając do ustaw. Który potem musiałby obejrzeć prawnik. Po co nam to, jeśli można zintegrować third party service i wyprzeć się wszystkiego?
Oczywiście, wiem że polczat ma 8-linijkowy regulamin.
Który nic nie znaczy, bo polczat nigdzie nie umieszcza komunikatu zrównującego logowanie z oświadczeniem woli akceptującym rzeczony regulamin - a to znaczy że polczat JEST zaskarżalny. Ba, sam brak "terms of service" jako taki jest chyba niezgodny z przepisami...
Co nie zmienia faktu, że lekkmyślość jednych nie znaczy, że inni też mają być lekkomyślni. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-06-2006, 14:59
|
|
|
wa-totem, nie mowie o polczacie, mam na mysli nasz wlasny serwer czatowy z naszymi wlasnymi kanalami, kiedy wszystko bedzie w naszej lapce. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 27-06-2006, 15:17
|
|
|
Bianca - ale totemowi chodziło o to, że tak jak Polczat teoretycznie można pozwać za jakieś "niewłaściwe" wykorzystanie czatu, tak samo i nas będzie można pozwać, jeśli ktoś się bardzo uprze. A jeśli będziemy mieli kanały na rizonie, to jest odpowiedzialność dostawcy, czyli rizona. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-06-2006, 15:19
|
|
|
Avellana, wszystko sie zgadza, tylko ze znasz moje objekcje odn. rizona - nie mozna na nim tworzyc on-the-fly monitorowanych pokojow, oraz beda problemy zeby dalo sie z poziomu np. forum kontrolowac "a ktore pokoje tak wlasciwie sa tanucze" |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|