Uroki Microsoft Word: |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 16-09-2006, 08:49 Uroki Microsoft Word:
|
|
|
Pisze sobie zbity tekst mający w przyszłości stać się Ach-Jakże-Genialnym-Dodatkiem-Do-Ach-Jakże-Genialnego-I-Niedocenianego-Systemu-Autorskiego.
Tekst jest długi, sięga sobie około 2 stron bez akapitów. Nagrywam. Śpie spokojnie. Dziś uruchamiam Word raz jeszcze, by pisać dalej. Co widzę?
Mój Ach-Jakże-Genialny tekst nagle dorobił się akapitów... Konrtenie gdzieś w połowie pojawiła się dziura wielkości 2/3 strony. Co ciekawe podobne luki powstały jeszcze w kilku innych miejscach.
Wcześniej już obserwowałem podobne zjawisko, lecz nigdy na taką skalę. Co to jest? Jak to zlikwidować?
Ps. Czy ktoś wie, gdzie dodaje się komentarze do tekstu? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 16-09-2006, 09:19
|
|
|
Nie jest to przypadkiem autokorekta? (jeśli tak, to można to wyłączyć w opcjach)
Komentarze - zaznaczasz tekst, klikasz wstaw, a tam komentarz (na drugi raz użyj helpa może... :}) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 16-09-2006, 11:29
|
|
|
Keii napisał/a: | (na drugi raz użyj helpa może... :}) |
Keii, co ty proponujesz... Helpa do Worda? To już faktycznie lepiej zapytać. Próby znalezienia czegoś w helpach firmy MS mogą się łatwo skończyć poważnym rozstrojem nerwowym (akurat komentarze znaleźć można, ale to raczej wyjątek niż reguła) |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Azag
Shade Reaver
|
Wysłany: 16-09-2006, 14:00
|
|
|
Też mi się zdażała coś takiego - jeżeli masz czas to spróbuj ostrożnie pozaznaczać sam tekst częściami i przekopiować do innego dokumentu - mi to kiedyś pomogło, choć to metoda bardzo łopatologiczna. |
_________________ "Doprawdy, najpewniejszą drogą do piekła jest droga stopniowa - łagodna, miękko usłana, bez nagłych zakrętów, bez kamieni milowych, bez drogowskazów" |
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 16-09-2006, 14:30
|
|
|
Azag napisał/a: | spróbuj ostrożnie pozaznaczać sam tekst częściami i przekopiować do innego dokumentu - mi to kiedyś pomogło, choć to metoda bardzo łopatologiczna. |
Lepiej skopiować do Notatnika, inaczej dziwne formatowanie może przejść też do nowego dokumentu. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 16-09-2006, 16:40
|
|
|
Zupełnie nie wiem po co komu Word. Przecież ta kobyła tylko do roznoszenia makrowirusów służy? Ja posługuję się raczej plikami .txt, a w ostateczności gdy potrzeba czegoś ekstra jak formatowanie, to .rtf. Zazwyczaj eksport do któregoś z tych dwóch formatów załatwia problem z 'cudami' worda a dodatkowo utrudnia szkody w danych w wyniku zawirusowania! A jak ktoś tak desperacko musi mieć spellchecka, to wciąż może z problemem formatowania rozprawić się przez zapis do txt/rtf. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 17-09-2006, 09:44
|
|
|
Cytat: | Nie jest to przypadkiem autokorekta? |
Nie powinna. Została wyłączona, wywalona do ołowianego pojemnika i wysłana rakietą w kierunku słońca. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Wirus
|
Wysłany: 28-12-2006, 21:13
|
|
|
Witam!
Zgadzam się że wyszukanie czegoś konkretnego w plikach pomocy programów MS graniczy z cudem. Prędzej znajdzie się tam przepis na bombę atomową , ale napewno nie to czego się szuka.
A tu mam dla was kilka bugów (tak to się pisze?), z Worda.
1. Funkcja wyłapywania błędów wszelkiej maści, nagminnie uznaje wyraz pyta za niecenzuralny.
2. Po wpisaniu słowa sówałki i wciśnięciu F7 bądź wybraniu opcji Sprawdź pisownię, program się zawiesza.
3. Słowo punktor często używane przez autorów polskiej wersji językowej w róznych definicjach, jest uznawane za nieprawidłowe, gdy ja chcę się nim posłużyć (Mają na to słowo monopol?)
4. Inny ciekawy przykład biegłości językowej to wystepujący w elektronicznej instrukcji zwrot "Edytowanie tekstu" Powiedzcie sami czy "edycja" nie brzmi ładniej i naturalniej? Może im chodził o randke z Edyta albo zapędzenie wyżej wspomnianej damy do pracy z tekstem? Czort wie, co ma oznaczać to "edytowanie".
5. W jednym z tych licznych ropzwijanych menu można natrafić na zwrot "Open łącze" (to w jakim języku jest ten program?)
6. A spróbujcie tylko, nieokrzesane typy jedne napisać wyraz Word z małej litery, program natychmiast wam to wypunktuje i poprawi. Ależ brak szacunku.
Mam nadzieje że się wam podoba[/b] |
_________________ Trzeba działać |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 28-12-2006, 21:27
|
|
|
Cytat: | Prędzej znajdzie się tam przepis na bombę atomową , ale napewno nie to czego się szuka. |
Ja znalazłe Sens Życia. Jest nim Wyszukiwanie Wyrazow W Tezaurusie.
Wirus napisał/a: | 1. Funkcja wyłapywania błędów wszelkiej maści, nagminnie uznaje wyraz pyta za niecenzuralny. |
Bo Jeż Jeży masowo używał tego słowa. Mówił konkretnie "W pyte". Autokorekta rzeczywiście znajduje dużo podobnie sensownych przekleństw. |
|
|
|
|
|
VampirLord -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 28-12-2006, 21:54
|
|
|
hmmm pytanie jakiego worda masz bo może trafiłeś na wesje z dużą liczbą błędów.
może arto by było skopiować do notatnika(podwójne zabezpieczenie tekstu) |
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 02-03-2007, 14:30
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: |
Wirus napisał/a: |
1. Funkcja wyłapywania błędów wszelkiej maści, nagminnie uznaje wyraz pyta za niecenzuralny. |
Bo Jeż Jeży masowo używał tego słowa. Mówił konkretnie "W pyte". Autokorekta rzeczywiście znajduje dużo podobnie sensownych przekleństw.
|
A u mnie zaznaczał jako wulgaryzm słowo "pedał". Nawet, gdy chodziło o napęd nożny rowera :}
Ogólnie system autokorekty worda miejscami przechodzi sam siebie ;} |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 08-03-2007, 11:13
|
|
|
Moja zmora, czyli "rzyć". Co znaczy słowo rzyć, nie trzeba nikomu mówić i na pewno jest mniej przyzowite niż "pyta". Nie mniej jednak nie jest podkreślane. |
|
|
|
|
|
|