Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
zmiana w konstytucji |
Wersja do druku |
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-12-2006, 01:45 zmiana w konstytucji
|
|
|
sugestia: "grozenie innemu uzytkownikowi, moderacji albo administracji karane bedzie natychmiastowym banem" |
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 27-12-2006, 01:48
|
|
|
Popieram. Żeby nie bylo wątpliwości (formalnych) w takich przypadkach, jak dzisiaj na ircu. |
|
|
Abigail
Naleśnikara
|
Wysłany: 27-12-2006, 01:49
|
|
|
Też popieram, takie zachowanie zasługuje na więcej niż tylko osta. |
_________________ Here's the last toast of the evening, here's to those who still believe
All the losers will be winners, all the givers shall receive
Here's to trouble-free tomorrows, may your sorrows all be small
Here's to the losers, bless them all! |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 27-12-2006, 01:52
|
|
|
Popieram.
Za grożenie moderacji, administracji pobiciem, lub atakiem hakerskim "grzeczni bądźcie, bo jak się zdenerwuję..." |
|
|
|
|
|
Eltanin
?????
Dołączył: 17 Lis 2004 Skąd: Ciemna strona słońca Status: offline
|
Wysłany: 27-12-2006, 09:09
|
|
|
Trzeba by się zapytać Totema, ale jak dla mnie, to tego typu groźby są karalne i ścigane z paragrafu, więc ban jest jak najbardziej na miejscu. Natomiast rozszerzył bym to również na zwykłych użytkowników nie tylko na administrację i modów. Generalnie za wysówanie jakichkolwiek poważniejszych gróźb pod adresem użytkowników forum, powinien być bai i kropka. Podkereślam "poważniejszych" bo my ty sobie co chwila grozimy naruszeniem nietyklaności osobistej - zwłaszcza w okolichach siedzenia. |
_________________ Hubba Hubba Zoot Zoot
Deba Uba Zat Zat A-num Num
A-hoorepa Hoorepa A-huh-hoorepa A-num Num.
Be kind to dragons, for thou art crunchy and taste good with ketchup. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 27-12-2006, 11:58
|
|
|
Nie wiem, co o tym myśleć... Zwyczajnie się z czymś takim jeszcze nie spotkałem. Nie jestem zwolennikiem zaostrzania paragrafów, moim zdaniem mieścimy się w optimum tego, co być powinno.
(Słabo i z zamysłem) Popieram. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-12-2006, 12:25
|
|
|
Zegarmistrz, w ciagu ostatnego miesiaca takie cos mialo miejsce ze 2 razy |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 27-12-2006, 12:52
|
|
|
Powtórzę to, co już kilka razy: można pomyśleć. Ale nie bezpośrednio po awanturze z userem, bo zaostrzanie regulaminu wygląda wtedy na dorabianie prawa, żeby je zastosować. O kolegę Vampirka bym się nie martwiła - on na pewno zaraz zapracuje na bana także w obecnym kształcie Konstytucji.
Poza tym ja nie jestem zwolenniczką zapisywania w konstytucji, co powinno być karane ostem, a co banem. Różnie w różnych momentach bywa i nie zawsze jest jedna metoda (przypominam casus IT.). Wydaje mi się, że to, że za groźby pod adresem moderacji i administracji się z forum wylatuje, to jest TAK oczywiste, że nie musi być zapisane - bo jestem dziwnie pewna, że raczej chór obrońców się nie odezwie.
Przypominam jedną wredną rzecz w kwestii usuwania userów z forum. Otóż MY możemy to zrobić bez powodu i nikt nam nic nie zrobi. Problemem jest to, żeby takie działania nie były (zbyt często) postrzegane jako czysto personalne przez "zwykłych użytkowników". Więc to DLA NICH tak naprawdę są te zapisy uzasadniające w konstytucji - żeby wiedzieli, że są reguły, których się nie łamie i żeby one były jasno określone. Jeśli sprawa jest oczywista (gość ciska się jak wesz na grzebieniu i wygraża), to nikt nie będzie w jego obronie do konstytucji sięgał. Jeśli "opinia publiczna" uzna coś za niesprawiedliwe, to konstytucja nie pomoże.
Natomiast warto by dodać inną poprawkę, a nawet dwie:
- Regulamin forum w zakresie kultury dyskusji i podawania nielegalnych źródeł obowiązuje także na kanale IRC.
- Użytkownik, który został zbanowany na forum lub została mu zablokowana czasowo możliwość pisania postów, zostaje też usunięty z kanału IRC, odpowiednio bezterminowo lub czasowo. (przy czym to może nie działać w drugą stronę, tj. kick albo ban na irc niekoniecznie oznacza automatycznego bana na forum). |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 27-12-2006, 15:14
|
|
|
Wylatywanie za groźby pod adresem któregokolwiek użytkownika forum i irca. Fakt, że znowu to wychodzi po awanturze kolejnej.
Co do podawania nielegalnych źródeł, widzę tu jeden problem - informacje podawane przez niektóre osoby na temat czasu, jaki pozostał do ściągnięcia jakiegoś anime w postaci tej nieszczęsnej komendy, która widać na kanale - ile zostało co i skąd się ściaga. Musieliby się dostosować wszyscy. I jeśli taki zapis będzie, to mam taką nadzieję, że się dostosujemy.
Co do drugiej części, kiedy zaistniej sytuacja czasowa a kiedy bezterminowa? Należałoby dodać, że to, czy ban na irc jest do zejścia osta, czy całkiem, zostaje podjęte na naradzie modów i adminów. |
|
|
|
|
|
Eltanin
?????
Dołączył: 17 Lis 2004 Skąd: Ciemna strona słońca Status: offline
|
Wysłany: 27-12-2006, 15:32
|
|
|
Coż... ban za prezentowanie treści niezgodnych z obowiązującymi przepisami prawa (czyli np. groźby karalne). To powinno załatwić sprawę, a z brzmienia nie jest bezpośrednio powiązane z jakimikolwiek awanturami. Co więcej podobny zapis można znaleźć na sporej części forów. |
_________________ Hubba Hubba Zoot Zoot
Deba Uba Zat Zat A-num Num
A-hoorepa Hoorepa A-huh-hoorepa A-num Num.
Be kind to dragons, for thou art crunchy and taste good with ketchup. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 27-12-2006, 15:36
|
|
|
Znaczy, jak mówię - ja bym bana za groźby nie wpisywała do konstytucji, bo to tylko śmieszne. Wywalać i tyle...
Natomiast co do linek i ściągania - ja mniej więcej wiem już, co by trzeba napisać, ale to oddzielny temat. Trzeba faktycznie 1. trzymać większą dyscyplinę, 2. do użytku wewnętrznego moderacji określić, co jest ścigane. Przy czym punktem drugim postaram się zająć, jak tylko troszkę wykopię się z bieżącego zadania (recenzje NHK i Overture) |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 27-12-2006, 21:01
|
|
|
hm, punkt drugi:
dodać, "a także stron propagujący treści obsceniczne, rasistowskie bądź zawierające treści niedopuszczalne ze względu norm obyczajowych." - do stron zakazanych. Chodzi o linki do stron typu "rotten" == jak ta uhocza stronka, co ją Vampir pokazał. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|