Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Reklama serwisu: dyskusja ogólna |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 17-12-2007, 13:47 Reklama serwisu: dyskusja ogólna
|
|
|
Generalnie na herbatce dwa dni temu poruszyliśmy temat ogólnie pojętej reklamy serwisu. Czas bowiem nie stoi w miejscu i dotychczas przyjęta strategia marketingowa okazała się nie w pełni skuteczna. Dlatego też planujemy ją uzupełnić o kilka elementów:
1) Reklama Czytelni:
Nie ma co ukrywać: w tej chwili reklama czytelni jest mało efektywna. Czytelnie odwiedza niedużo osób, co więcej prawie w ogóle nie jest ona "identyfikowana" - kojarzymy się głównie z anime. Wymaga intensywnego wsparcia.
Osobiście uważam, że powinniśmy zastosować ten sam wariant wymiany, co na Tanuki: Anime. To znaczy: porozumieć się z taką ilością stron o Fanfiction, Literaturze, recenzujących książki i stron autorów, jaką tylko możemy i wymienić się z nimi reklamami. Myślę, że w efekcie powinniśmy uzyskać stały przypływ nowych użytkowników.
Oferty wysyłał będę zapewne Ja. W zasadzie mogę zacząć robić to nawet jutro, potrzebowałbym tylko odpowiednich bannerów, które nie byłyby utrzymane w konwencji mangi i anime. Po prostu moe panienki mogłyby straszyć potencjalnych czytelników.
2) Reklama Mangi:
Przeciw mandze działają dwa czynniki: 1) Mało kto czyta mangi 2) długo była martwa. Istnieje szansa, że podłączy się jak wampirek pod anime, ale warto by było zadbać o to, żeby była tworem samodzielnym. Taktyka powinna być ta sama: wysłać oferty współpracy do dowolnej liczby stron. Przy czym tym razem skupimy się na nieeksplorowanym do tej pory rynku: na komiksach.
3) Outsourcing i Human Resources:
Czyli pozyskanie nowych autorów, zwłaszcza dla czytelni. W sumie nie wiem, jak się za to zabrać. Podejrzewam, że będziemy musieli podjąć po prostu zmasowaną akcję, zamiast bawić się w detal...
Jak to rozwiązać? Nie wiem.
4) Pozyskanie reklamodawców i sponsorów:
Projekt ma dużą wadę: wymaga zmiany layoutu. Za to mamy szerokie pole do popisu. Pozyskać możemy:
- wydawnictwa mangowe i animowe
- wydawnictwa książkowe (jeśli uda nam się napompować czytelnie)
- sklepy hobbystyczne (np. Gracz, Rebel)
- Cenege (puki jeszcze mam w niej kontakty)
i wiele innych. Pytanie brzmi: kto się tym zajmie? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 17-12-2007, 14:02
|
|
|
Był czas, kiedy IW sporo zyskało na współpracy z http://www.fantasyworld.pl/ O stronie jako takiej nie mam najlepszego zdania (bo to masówka), ale jest diablo popularna i pomogła nam nabić ilości wejść w dawniejszych czasach. Nasza współpraca polegała na regularnym umieszczaniu newsów dotyczących ostatnio dodanych tekstów na stronie, bannerach itd.
Problemem jest to, że FW ma już swoją podstronę poświęconą anime - Animeworld. Strona cienka jak odbyt węża, ale jest. Ponadto FW jest diablo ekspansywne i potrafi co jakiś czas życzyć sobie wrzucania jakichś reklam. M.in. dlatego kończymy z nimi współpracę. Nie sugeruję więc nawiązywania współpracy przez cały serwis Tanuki, ale np. czytelni mogłoby to pomóc.
W Polsce nie ma zbyt wielu dużych stron z fanfiction, więc pod tym względem nie mamy zbyt dużego pola do popisu. Można by spróbować na poletrgeiście, ale to robota dla ludzi, którzy tam kogoś znają. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 17-12-2007, 14:53
|
|
|
Grisznak napisał/a: | W Polsce nie ma zbyt wielu dużych stron z fanfiction, więc pod tym względem nie mamy zbyt dużego pola do popisu. Można by spróbować na poletrgeiście, ale to robota dla ludzi, którzy tam kogoś znają. |
Ja i Teukros jesteśmy tam od lat zarejestrowani. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 17-12-2007, 16:01
|
|
|
Odnośnie Poltergeista - rzeczywiście, jestem tam od dawna zarejestrowany, ale znajomości raczej nie mam. Natomiast jakiś czas temu na Tanuki zarejestrował się Amnezjusz, redaktor działu D&D na Poltergeiście. Może poszukać dojścia przez niego? Są natomiast spore szanse wciśnięcia Czytelni na Paradoks (chyba, żeby wciskać całego Tanuka - jak uważacie?), mam tam trochę znajomości i raczej nie powinno być problemów.
Stron fikowych faktycznie nie ma zbyt wiele. Myślę jednak, że mniej nas interesuje profil, a bardziej ilość i jakość strony zwrotnej. Wydaje się, że Czytelnia bardziej skorzysta np. na linku do popularnej księgarni, niż do kiepskiej strony z paroma fikami. Odnośnie bannera - przynajmniej na razie możemy skorzystać z naszych normalnych bannerów, szczególnie z tych niezbyt często używanych, np.
http://anime.tanuki.pl/banbuts/400x50/t_banner2-czarny_157.jpg
W zestawieniu stron, króre zaatakujemy linkowaniem, nie należy zapominać o wydawnictwach. BTW, od wydawnictw możemy spróbować pozyskać nie tylko linki, ale i fragmenty książek (albo i całe dzieła, np. opowiadania). Trzeba będzie przedstawić to jako "niezwykle korzystną propozycję reklamy"...
I jeszcze istotna sprawa. Patrząc na to, co jest do zrobienia, nie mogę oprzeć się wrażeniu, że na jedną osobę to po prostu za wiele. Z tego wzlgędu proponuję rozdzielić linkowanie i współpracę partnerską od reklamy komercyjnej. Oczywiście, obie te dziedziny będą się zazębiać, a z samym rozdziałem nie ma pośpiechu (z reklamą komercyjną tak naprawdę musimy poczekać do poszerzenia layotu). Ale nie zaszkodzi już teraz pomyśleć, kto miałby się tym zająć. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 17-12-2007, 16:23
|
|
|
Cytat: | BTW, od wydawnictw możemy spróbować pozyskać nie tylko linki, ale i fragmenty książek (albo i całe dzieła, np. opowiadania). Trzeba będzie przedstawić to jako "niezwykle korzystną propozycję reklamy"... |
Ten pomysł mi się bardzo podoba. Dobrze by było pójść w tym kierunku |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 17-12-2007, 17:30
|
|
|
Grisznak napisał/a: | Nie sugeruję więc nawiązywania współpracy przez cały serwis Tanuki, ale np. czytelni mogłoby to pomóc. | Do części FW odpowiedzialnej za opowiadania pisałam dwa razy. Za drugim razem otrzymałam odpowiedź "pokażcie, ile macie wejść, a się zastanowimy, i może łaskawie damy odpowiedź.". Została wysłana informacja zwrotna, po czym mimo prób ponownego kontaktu, zapadła cisza. Co więcej, z Fantasy World, w związku z jego "ekspansywnością" współpracy nie chcę - będziemy mieć dział "News" i naprawdę "Nowe opowiadanie Grzesia666 w dziale Opowiadania! Zobacz koniecznie!" nie będzie wyglądać tak, jak powinno. Dwa, o ile pamiętam, to ostatni kontakt z FW wyglądał "Dajcie nam wasze recenzje, a my pozwolimy dla nas pracować". |
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 17-12-2007, 17:51
|
|
|
Mogę podjąć się produkcji kilku bannerów/buttonów (co nie powinno dziwić, bo i tak bym to zadanie dostała XD), osobno dla Czytelni, Mangi i Tanuki jako takiego. Większość z tych, którymi dysponujemy, jest przerażająca. |
|
|
Teukros
|
Wysłany: 17-12-2007, 17:56
|
|
|
GoNik - ależ oczywiście, to świetny pomysł! Szczegółnie właśnie Czytelni przyda się osobny banner.
Odnośnie FW - wygląda na to, że tych państwa na razie sobie odpuścimy. Natomiast przeglądałem przed chwilą polskiego gogulca pod kątem fanfików, i okazało się, że trochę tego jest. Co prawda w większości kiepścizna okrutna, ale jak nie ma nic lepszego... |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 17-12-2007, 18:37
|
|
|
Cytat: | Co prawda w większości kiepścizna okrutna, ale jak nie ma nic lepszego... |
No właśnie. Nie ma specjalnie stron, z którymi współpraca mogłaby nam się opłacić. Bo takie http://fanfiki.tolkien.com.pl/ http://www.opowiadania.pl/ nie prezentują się jakoś wybitnie.
Co do FW - to jest firma, nastawiona na zysk, więc takie podejście mnie nawet nie dziwi. |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 17-12-2007, 21:47
|
|
|
Ku pamięci spisuję pomysł, który już wcześniej poddałem na temacie o polityce zagranicznej. Otóż na sporej części polskiej Wikipedii, dotyczącej konkretnych anime (np. Chobits), są linki do naszych recenzji. Ktoś nieźle się napracował, bo obstawionych jest tak z połowa haseł. Co oczywiście oznacza, że druga połowa, jak również wszystkie mangi, są do podlinkowania. Odnośnie kwestii etycznej takiego postępowania - nie widzę żadnych przeciwwskazań. Po pierwsze, ktoś już to zrobił (całkiem efektywnie) przed nami, po drugie - mamy więcej informacji niż polska Wikipedia, więc podlinkowanie jest z korzyścią dla czytelnika Wikipedii.
Dodatkowo, można Czytelnię dopisać do wpisu w polskiej Wikipedii, dotyczącego Fanfiction, tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Fan_fiction
Mają tam tylko www.fanfiction.net - nie sądzę więc, aby ktoś był przeciw dołożeniu Czytelni jako przykładu polskiej strony z fanfikami. |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 18-12-2007, 12:11
|
|
|
Zeg, jak będziesz rozsyłał linki, możesz zerknąć tutaj - http://www.stat24.com/pl/
Mają sporo przydatnych informacji, do masówki w sam raz. |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 11-06-2008, 16:12
|
|
|
Zauważyłem, że ostatnio również na polskich stronach zaczynają się pojawiać w artykułach odnośniki do serwisów społecznościowych i diggopodobnych. Podam może dwa przykłady:
Anime Dream - pod recenzją Death Note znajduje się link do dodajdo.com, zbiorczej strony pozwalającej na wrzucenie danego artykułu na najbardziej popularne serwisy społecznościowe, diggopodobne itp.
Paradoks - pod newsem "W kręgu podejrzeń" można znaleźć link do Bagna - http://bagno.wieza.org/ - serwisu diggopodobnego, zajmującego się głównie fantastyką.
Zastanawiam się, czy nie byłoby opłacalne umieszczenie czegoś podobnego również u nas (oczywiście pod warunkiem, że byłoby to wykonalne technicznie). Belka zajmuje bardzo mało miejsca, a linki tworzyły by się same. Biorąc pod uwagę, ile mamy czytelników i artykułów, uważam że moglibyśmy nawet liczyć na "efekt kuli śnieżnej", czyli sytuacji, gdy tworzenie się linków napędzałoby tworzenie się kolejnych linków. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 11-06-2008, 16:14
|
|
|
Uważam to za pomysł bardzo dobry - jak pisałeś jest wykorzystywany w wielu serwisach o tematyce przeróżnej i chyba się sprawdza. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 11-06-2008, 16:42
|
|
|
Potwierdzam, całkiem niezły pomysł. |
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 11-06-2008, 20:57
|
|
|
W sumie, może rzeczywiście jest to korzystne... Tyle że zacząłby się nad nami unosić delikatny zapaszek "Web 2.0", którego dotąd skutecznie unikaliśmy. Z naszą sprawnie działającą redakcją, korektą i moderacją jesteśmy wyjątkowo nie-web2.0wi ;) |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|