FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
  Reklama serwisu: dyskusja ogólna
Wersja do druku
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 17-12-2007, 13:47   Reklama serwisu: dyskusja ogólna

Generalnie na herbatce dwa dni temu poruszyliśmy temat ogólnie pojętej reklamy serwisu. Czas bowiem nie stoi w miejscu i dotychczas przyjęta strategia marketingowa okazała się nie w pełni skuteczna. Dlatego też planujemy ją uzupełnić o kilka elementów:

1) Reklama Czytelni:
Nie ma co ukrywać: w tej chwili reklama czytelni jest mało efektywna. Czytelnie odwiedza niedużo osób, co więcej prawie w ogóle nie jest ona "identyfikowana" - kojarzymy się głównie z anime. Wymaga intensywnego wsparcia.

Osobiście uważam, że powinniśmy zastosować ten sam wariant wymiany, co na Tanuki: Anime. To znaczy: porozumieć się z taką ilością stron o Fanfiction, Literaturze, recenzujących książki i stron autorów, jaką tylko możemy i wymienić się z nimi reklamami. Myślę, że w efekcie powinniśmy uzyskać stały przypływ nowych użytkowników.

Oferty wysyłał będę zapewne Ja. W zasadzie mogę zacząć robić to nawet jutro, potrzebowałbym tylko odpowiednich bannerów, które nie byłyby utrzymane w konwencji mangi i anime. Po prostu moe panienki mogłyby straszyć potencjalnych czytelników.

2) Reklama Mangi:
Przeciw mandze działają dwa czynniki: 1) Mało kto czyta mangi 2) długo była martwa. Istnieje szansa, że podłączy się jak wampirek pod anime, ale warto by było zadbać o to, żeby była tworem samodzielnym. Taktyka powinna być ta sama: wysłać oferty współpracy do dowolnej liczby stron. Przy czym tym razem skupimy się na nieeksplorowanym do tej pory rynku: na komiksach.

3) Outsourcing i Human Resources:
Czyli pozyskanie nowych autorów, zwłaszcza dla czytelni. W sumie nie wiem, jak się za to zabrać. Podejrzewam, że będziemy musieli podjąć po prostu zmasowaną akcję, zamiast bawić się w detal...

Jak to rozwiązać? Nie wiem.

4) Pozyskanie reklamodawców i sponsorów:
Projekt ma dużą wadę: wymaga zmiany layoutu. Za to mamy szerokie pole do popisu. Pozyskać możemy:
- wydawnictwa mangowe i animowe
- wydawnictwa książkowe (jeśli uda nam się napompować czytelnie)
- sklepy hobbystyczne (np. Gracz, Rebel)
- Cenege (puki jeszcze mam w niej kontakty)
i wiele innych. Pytanie brzmi: kto się tym zajmie?

Numer Gadu-Gadu
1271088
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 17-12-2007, 14:02   

Był czas, kiedy IW sporo zyskało na współpracy z http://www.fantasyworld.pl/ O stronie jako takiej nie mam najlepszego zdania (bo to masówka), ale jest diablo popularna i pomogła nam nabić ilości wejść w dawniejszych czasach. Nasza współpraca polegała na regularnym umieszczaniu newsów dotyczących ostatnio dodanych tekstów na stronie, bannerach itd.

Problemem jest to, że FW ma już swoją podstronę poświęconą anime - Animeworld. Strona cienka jak odbyt węża, ale jest. Ponadto FW jest diablo ekspansywne i potrafi co jakiś czas życzyć sobie wrzucania jakichś reklam. M.in. dlatego kończymy z nimi współpracę. Nie sugeruję więc nawiązywania współpracy przez cały serwis Tanuki, ale np. czytelni mogłoby to pomóc.

W Polsce nie ma zbyt wielu dużych stron z fanfiction, więc pod tym względem nie mamy zbyt dużego pola do popisu. Można by spróbować na poletrgeiście, ale to robota dla ludzi, którzy tam kogoś znają.
Powrót do góry
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 17-12-2007, 14:53   

Grisznak napisał/a:
W Polsce nie ma zbyt wielu dużych stron z fanfiction, więc pod tym względem nie mamy zbyt dużego pola do popisu. Można by spróbować na poletrgeiście, ale to robota dla ludzi, którzy tam kogoś znają.

Ja i Teukros jesteśmy tam od lat zarejestrowani.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Teukros Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 17-12-2007, 16:01   

Odnośnie Poltergeista - rzeczywiście, jestem tam od dawna zarejestrowany, ale znajomości raczej nie mam. Natomiast jakiś czas temu na Tanuki zarejestrował się Amnezjusz, redaktor działu D&D na Poltergeiście. Może poszukać dojścia przez niego? Są natomiast spore szanse wciśnięcia Czytelni na Paradoks (chyba, żeby wciskać całego Tanuka - jak uważacie?), mam tam trochę znajomości i raczej nie powinno być problemów.

Stron fikowych faktycznie nie ma zbyt wiele. Myślę jednak, że mniej nas interesuje profil, a bardziej ilość i jakość strony zwrotnej. Wydaje się, że Czytelnia bardziej skorzysta np. na linku do popularnej księgarni, niż do kiepskiej strony z paroma fikami. Odnośnie bannera - przynajmniej na razie możemy skorzystać z naszych normalnych bannerów, szczególnie z tych niezbyt często używanych, np.
http://anime.tanuki.pl/banbuts/400x50/t_banner2-czarny_157.jpg
W zestawieniu stron, króre zaatakujemy linkowaniem, nie należy zapominać o wydawnictwach. BTW, od wydawnictw możemy spróbować pozyskać nie tylko linki, ale i fragmenty książek (albo i całe dzieła, np. opowiadania). Trzeba będzie przedstawić to jako "niezwykle korzystną propozycję reklamy"...

I jeszcze istotna sprawa. Patrząc na to, co jest do zrobienia, nie mogę oprzeć się wrażeniu, że na jedną osobę to po prostu za wiele. Z tego wzlgędu proponuję rozdzielić linkowanie i współpracę partnerską od reklamy komercyjnej. Oczywiście, obie te dziedziny będą się zazębiać, a z samym rozdziałem nie ma pośpiechu (z reklamą komercyjną tak naprawdę musimy poczekać do poszerzenia layotu). Ale nie zaszkodzi już teraz pomyśleć, kto miałby się tym zająć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 17-12-2007, 16:23   

Cytat:
BTW, od wydawnictw możemy spróbować pozyskać nie tylko linki, ale i fragmenty książek (albo i całe dzieła, np. opowiadania). Trzeba będzie przedstawić to jako "niezwykle korzystną propozycję reklamy"...

Ten pomysł mi się bardzo podoba. Dobrze by było pójść w tym kierunku
Powrót do góry
IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 17-12-2007, 17:30   

Grisznak napisał/a:
Nie sugeruję więc nawiązywania współpracy przez cały serwis Tanuki, ale np. czytelni mogłoby to pomóc.
Do części FW odpowiedzialnej za opowiadania pisałam dwa razy. Za drugim razem otrzymałam odpowiedź "pokażcie, ile macie wejść, a się zastanowimy, i może łaskawie damy odpowiedź.". Została wysłana informacja zwrotna, po czym mimo prób ponownego kontaktu, zapadła cisza. Co więcej, z Fantasy World, w związku z jego "ekspansywnością" współpracy nie chcę - będziemy mieć dział "News" i naprawdę "Nowe opowiadanie Grzesia666 w dziale Opowiadania! Zobacz koniecznie!" nie będzie wyglądać tak, jak powinno. Dwa, o ile pamiętam, to ostatni kontakt z FW wyglądał "Dajcie nam wasze recenzje, a my pozwolimy dla nas pracować".
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
GoNik Płeć:Kobieta
歌姫 of the universe

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 17-12-2007, 17:51   

Mogę podjąć się produkcji kilku bannerów/buttonów (co nie powinno dziwić, bo i tak bym to zadanie dostała XD), osobno dla Czytelni, Mangi i Tanuki jako takiego. Większość z tych, którymi dysponujemy, jest przerażająca.

PostWysłany: 17-12-2007, 17:56   

GoNik - ależ oczywiście, to świetny pomysł! Szczegółnie właśnie Czytelni przyda się osobny banner.

Odnośnie FW - wygląda na to, że tych państwa na razie sobie odpuścimy. Natomiast przeglądałem przed chwilą polskiego gogulca pod kątem fanfików, i okazało się, że trochę tego jest. Co prawda w większości kiepścizna okrutna, ale jak nie ma nic lepszego...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 17-12-2007, 18:37   

Cytat:
Co prawda w większości kiepścizna okrutna, ale jak nie ma nic lepszego...

No właśnie. Nie ma specjalnie stron, z którymi współpraca mogłaby nam się opłacić. Bo takie http://fanfiki.tolkien.com.pl/ http://www.opowiadania.pl/ nie prezentują się jakoś wybitnie.

Co do FW - to jest firma, nastawiona na zysk, więc takie podejście mnie nawet nie dziwi.
Powrót do góry

PostWysłany: 17-12-2007, 21:47   

Ku pamięci spisuję pomysł, który już wcześniej poddałem na temacie o polityce zagranicznej. Otóż na sporej części polskiej Wikipedii, dotyczącej konkretnych anime (np. Chobits), są linki do naszych recenzji. Ktoś nieźle się napracował, bo obstawionych jest tak z połowa haseł. Co oczywiście oznacza, że druga połowa, jak również wszystkie mangi, są do podlinkowania. Odnośnie kwestii etycznej takiego postępowania - nie widzę żadnych przeciwwskazań. Po pierwsze, ktoś już to zrobił (całkiem efektywnie) przed nami, po drugie - mamy więcej informacji niż polska Wikipedia, więc podlinkowanie jest z korzyścią dla czytelnika Wikipedii.

Dodatkowo, można Czytelnię dopisać do wpisu w polskiej Wikipedii, dotyczącego Fanfiction, tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Fan_fiction
Mają tam tylko www.fanfiction.net - nie sądzę więc, aby ktoś był przeciw dołożeniu Czytelni jako przykładu polskiej strony z fanfikami.
Powrót do góry

PostWysłany: 18-12-2007, 12:11   

Zeg, jak będziesz rozsyłał linki, możesz zerknąć tutaj - http://www.stat24.com/pl/
Mają sporo przydatnych informacji, do masówki w sam raz.
Powrót do góry

PostWysłany: 11-06-2008, 16:12   

Zauważyłem, że ostatnio również na polskich stronach zaczynają się pojawiać w artykułach odnośniki do serwisów społecznościowych i diggopodobnych. Podam może dwa przykłady:

Anime Dream - pod recenzją Death Note znajduje się link do dodajdo.com, zbiorczej strony pozwalającej na wrzucenie danego artykułu na najbardziej popularne serwisy społecznościowe, diggopodobne itp.

Paradoks - pod newsem "W kręgu podejrzeń" można znaleźć link do Bagna - http://bagno.wieza.org/ - serwisu diggopodobnego, zajmującego się głównie fantastyką.

Zastanawiam się, czy nie byłoby opłacalne umieszczenie czegoś podobnego również u nas (oczywiście pod warunkiem, że byłoby to wykonalne technicznie). Belka zajmuje bardzo mało miejsca, a linki tworzyły by się same. Biorąc pod uwagę, ile mamy czytelników i artykułów, uważam że moglibyśmy nawet liczyć na "efekt kuli śnieżnej", czyli sytuacji, gdy tworzenie się linków napędzałoby tworzenie się kolejnych linków.
Powrót do góry
Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 11-06-2008, 16:14   

Uważam to za pomysł bardzo dobry - jak pisałeś jest wykorzystywany w wielu serwisach o tematyce przeróżnej i chyba się sprawdza.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 11-06-2008, 16:42   

Potwierdzam, całkiem niezły pomysł.
Powrót do góry
tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 11-06-2008, 20:57   

W sumie, może rzeczywiście jest to korzystne... Tyle że zacząłby się nad nami unosić delikatny zapaszek "Web 2.0", którego dotąd skutecznie unikaliśmy. Z naszą sprawnie działającą redakcją, korektą i moderacją jesteśmy wyjątkowo nie-web2.0wi ;)
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu