Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Lay - propozycje |
Wersja do druku |
Teukros
|
Wysłany: 09-02-2008, 23:13 Lay - propozycje
|
|
|
Wstępne prace nad zmianą laya już się rozpoczęły, a nie bardzo wiemy, co chcemy w nim zmienić (poza rozszerzeniem). Padały na razie luźne propozycje, co do których tak naprawdę nie wiadomo, na ile są zaakceptowane, i przede wszystkim, czy GoNik o nich wie. W związku z tym zakładam temat, na którym proponuję wrzucać propozycje odnośnie nowego laya.
Moje własne pomysły, i to co na razie zasłyszałem na IRCu i herbatkach:
Ogólne
- miejsca na adsensy
- dwa bannery, a nie jeden, jak dotychczas
- umiejscowienie nr ISSN
- zmniejszenie odstępów pomiędzy przyciskami
- umieszczenie belki z TANUKI.PL (...) FORUM na samej górze strony w ramce
- informacja o prawach autorskich i zakazie kopiowania tekstów w widocznym miejscu (nie tak jak obecnie w FAQ)
Anime
- wyraźne oznaczenie i odpowiednie umiejscowienie odnośnika do zrzutek w recenzjach
- pionowy pasek z recenzjami woluminów, rozpoczynający się od samej góry, z okładkami do spodu
- pole do wstępniaka/komunikatów, linkowane do tematu na forum (wg pomysłu Totema)
Czytelnia
- wrzucenie wszystkich regulaminów, FAQ, zasad itp. pod jeden przycisk
Manga
- pionowy pasek z recenzjami tomików, rozpoczynający się od samej góry, z okładkami do spodu
- pole do wstępniaka/komunikatów, linkowane do tematu na forum (wg pomysłu Totema) |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 10-02-2008, 22:36
|
|
|
Generalnie podstawowe rzeczy są dwie:
1. Lay powinien zostać poszerzony do rozdzielczości 1024
2. Mimo wszystko kolumny z recenzjami na mandze i anime powinny zostać mniej więcej dotychczasowej szerokości (może minimalnie szersze, ale rzędu 20 pikseli, albo co)
W związku z tym wyszło, że prawdopodobnie prawą kolumnę na stronie głównej da się poszerzyć na tyle, żeby wepchnąć w niej: na górze wprowadzenie, a niżej ostatnio dodane rozmaite. Prawa komumna (z ostatnio dodanymi) zostałaby podciągnięta do samej góry. To oczywiście dotyczy mangi i anime, ale na Czytelni też można by coś w tym układzie pokombinować. Prawdopodobnie też udałoby się wtedy wygospodarować prawą kolumnę także w widoku recenzji - użyć ją na "losowe" na przykład.
Poza tym pomysł był taki, żeby zrezygnować z dotychczasowego obramowania i "zamknąć" lat tylko z boków, a nie z dołu i z góry. Wtedy na samej górze, nad napisami, można by umieścić nawigację po częściach Tanuka, która teraz siedzi na pasku poziomym. Jeśli chodzi o pozostałe elementy, to proponowałam je umieścić w zamkniętych prostokątnych "blokach" (czy one byłyby zaokrąglone czy nie, to rzecz kosmetyki) - wtedy można by bardziej panować nad przesuwaniem w razie potrzeby części układanki bez rozwalania całego laya. W tej chwili lay jest praktycznie jednym blokiem. Może ja to niejasno tłumaczę, ale GoNik była, jak jej to wyjaśniałam, więc powinna wiedzieć, o co mi chodzi.
Poza pomysłem dwóch bannerów była jeszcze jedna istotna kwestia: oddzielenie buttonów "Polecamy" (zaprzyjaźnione strony) i "Reklama" (ewentualne płatne). |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 13-02-2008, 16:55
|
|
|
Szerokość laya: 998px - odpowiada to ekranowi 1024x768 z szerokością zmniejszoną uchwytem bocznego paska Opery albo All-In-One-Sidebara Firefoxa i daje 1-2 px rezerwy. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 15-02-2008, 18:39
|
|
|
Myślałem ostatnio o sposobie, w jaki chcemy dodać newsy na Tanuki. Obecna propozycja (wysunięta przez Totema), zakłada połączenie fragmentu strony, w którym wyświetla się news, do odpowiedniego tematu na forum.
Rozwiązanie to ma pewną wadę - powoduje, że "stare" newsy przestają być widoczne, są natychmiast zastępowane przez nowe (chyba, że ktoś wejdzie na forum, i przeczyta temat z newsami). Proponuję nieco to zmodyfikować - poprzez umieszczenie klasycznego pionowego paska z newsami, ciągnącego się przez całą stronę. Nie musiałby być zbyt szeroki (vide pasek z prawej stronie na Gildii).
Z drugiej strony, lay nie jest z gumy, i obawiam się że pasek z newsami może się nie zmieścić (a mamy ważniejsze rzeczy, jak pasek z woluminami lub tomikami oraz dodatkową kolumnę rekamową), a niewątpliwą zaletą totemowego rozwiązania jest oszczędność miejsca. W takiej sytuacji, proponuję dodanie przycisku "NEWS" (nazwa do ustalenia), pod którym będzie można znaleźć archiwum newsów.
Co o tym sądzicie? |
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 20-02-2008, 04:30
|
|
|
Poproszę zgłaszać prośby, groźby i zażalenia.
Wersja dla Anime jako pierwsza z prostego powodu - jest najbardziej pracochłonna.
Co jest:
- górna belka
- spłaszczone w pionie menu
- dodatkowa kolumna z prawej
- podział na 'reklama' i 'polecamy'
- miejsce na newsy
a czego nie ma:
- potrzebuję przede wszystkim podpowiedzi jak ustawić prawą kolumnę. w tej chwili mieszczą się tam woluminy i buttony, ale w widoku recenzji można by zamienić to na oceny i ułożone jedna pod drugą zrzutki.
- nie bardzo wiem gdzie ewentualnie wrzucić drugi banner. Pod treścią recenzji? Na dole z prawej wygląda idiotycznie.
- dolny pasek w zamierzeniu ma być na copyrajta
- czcionki na belkach 'newsy' 'komentarze' będę musiała zmienić na jakieś proste i bez efektów, prawda?
- nie ruszona lista recenzji i wyświetlanie zrzutek
- nie podobają mi się 'menu' 'reklama' i 'polecamy'. Jeśli ktoś ma pomysł na co to zamienić, to niech się przyzna. |
|
|
Teukros
|
Wysłany: 20-02-2008, 09:53
|
|
|
Wiele nie poradzę... Niemniej jednak, dwie sprawy.
Trzeba znaleźć miejsce na adsensy - i to niestety jakieś w miarę wyróżnione. Konieczne jest też wygospodarowanie miejsca na reklamy nie adsensowe, bo co jakiś czas zgłaszają się ludzie z ofertami, i nie bardzo mamy ich gdzie wsadzić.
W kolumnie "Wydano w Polsce" z prawej strony zostaje dużo miejsca obok okładek woluminów. Zastanawiam się, czy nie byłoby sensownie oblać je tekstem - tak, jak obecnie oblewane są zrzutki "Ostatnio dodanych" recenzjach anime. W tym celu można by wykorzystać określoną ilość znaków z recenzji woluminu (tak, jak to planujemy teraz na Czytelni).
W związku z powyższym, propozycja - co sądzicie o niewielkim zmniejszeniu czcionki na Tanuku? |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 20-02-2008, 09:59
|
|
|
Oooo.... To żyje!!!
No dobra, po pierwsze, bardzo mi się podoba kolorystyka... Ale jeśli ma zostać, trzeba coś pokombinować z beżem w tle tekstu - jest śliczny, ale w tym zestawie nie pasuje. Możliwe, że wystarczy minimalnie "obniżyć" mu temperaturę w stronę zieleni, albo coś?
Po drugie, wszystkie czcionki na buttonach są do uproszczenia: na mojej rozdzielczości są dość słabo czytelne, szczególnie te pozycje w "menu". Trzeba by je chyba albo ujednolicić, albo zastosować dwa wzoru - dla "nagłówków" (Newsy, Menu) i dla "pozycji w menu" (Recenzje etc.). To samo tyczy "rozdzielnika" na samej górze - układ jest bardzo fajny, ale napisy są u mnie mało widoczne. Nie będzie to sprawiało problemów osobie obeznanej ze stroną, ale nowi będą się gubili.
Dalej: Obawiam się, że miejsca na newsy jest za mało. Jeśli nawet to będzie kilka zdań, to i tak kolumna zrobi się długa i nieprzyjazna. Wykonałam próbę pokazania, o co mi chodzi - krzywe to, ale przypominam, że talentem nie dysponuję, chodzi mi tylko o umieszczenie poszczególnych elementów: http://i201.photobucket.com/albums/aa52/knautia/anime1pb3_1.jpg
Ponieważ kolumna z "ostatnio dodanymi" będzie dłuższa, po jej prawej stronie pod komentarzami można zachować "ostatnio dodaną" recenzję woluminu i piosenki (chociaż ta część raczej zdechła), natomiast pasek po prawej zachować na "losowane" - recenzję, recenzję woluminu, a może też na przykład recenzję mangi albo tomiku? Zawsze byłaby to dodatkowa "reklama" wewnętrzna.
Wydaje mi się, że nie warto "prawego paska" zabierać na zrzutki do recenzji, bo jest za daleko. Lepiej losować na nim coś na każdej podstronie. Natomiast zrzutki dać jak dotąd, pod recenzją, tylko może po prostu trochę "podzielić" tam bloki, coś tak jak na głównej.
Widzę natomiast jeden problem: gdzie mają być Adsensy? |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 20-02-2008, 11:05
|
|
|
Avellana napisał/a: | Widzę natomiast jeden problem: gdzie mają być Adsensy? |
Poziome z prawej przy dolnym bannerze, pionowe... myślałem że pod prawymi buttonami, ale nie wiem czy będzie wystarczająco dużo miejsca pomiędzy nimi i wywióromaskotką. Jeśli strona ma nie schodzić poniżej dolnej krawędzi ekranu, to pewnie nie.
PS: mam wątpliwości co do IKowego jenota na górze - nie specjalnie podoba mi się że wychodzi kawałkiem na tło zewnętrzne. Wg mnie lepiej wyglądałby nieco przesunięty w prawo. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 20-02-2008, 11:29
|
|
|
Obawiam się, że najlepsze miejsce na adsensy jest pomiędzy "Tanuki Anime" i "Ostatnio dodane".
Natomiast gdyby przesunąć newsy w miejsce wskazane przez Avellanę, powstaje pytanie co wstawić w miejsce obecnych newsów. Proponuję wrzucić tam ostatnią recenzję polskiego woluminu, oblaną tekstem. Dzięki takiemu wyróżnieniu, jest szansa, że zaczną być lepiej czytane. |
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 20-02-2008, 19:41
|
|
|
Czy mnie się wydaje, czy dość mocno skurczyło się menu? Rozumiem zmniejszenie przycisków w pionie, jednak zmniejszanie czcionki to zły pomysł. Główna nawigacja jest czymś, co powinno być wyraźne i czytelne.
Nie podoba mi się też bardzo namnożenie się pionowych kolumn w nowym projekcie. Wydaje mi się, że psuje to elegancką prostotę, którą mamy teraz i niepotrzebnie komplikuje układ graficzny. Nadmierna komplikacja działa odstraszająco na czytelników. Również zostały wyprodukowane w ten sposób nowe problemy natury estetycznej - chociażby brzydka, szeroka przerwa poniżej buttonów oddzielająca dwie kolumny.
To, że mamy większą dostępną powierzchnię, nie oznacza, że musimy ją zapychać bajerami. Być może lepiej byłoby dać więcej miejsca elementom strony. Tu powiększyć czcionkę, tu zwiększyć miniaturki, tu coś rozluźnić.
Graficznie, owszem, wyszło bardzo fajnie, ale moim zdaniem nad projektem trzeba jeszcze popracować. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 20-02-2008, 23:54
|
|
|
Na podstawie dzisiejszej rozmowy na ircu zrobiłem wersję uwzględniającą dużą część wniosków i uzgodnień - może być podstawą do dalszej dyskusji (chyba, że Goniś coś w międzyczasie zrobi).
http://img182.imageshack.us/img182/7849/laytanukv009rw1.png
komentarze inne (na rysunku jeszcze nie uwzględnione): przyciski z prawej i na górze nieco powiększyć.
Propozycje: drugi zestaw buttonów (w orginalnym projekcie w kolumnie "polecamy") dać tuż pod górną belką |
loaded with steel.
the renegades on wheels.
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 21-04-2008, 11:26
|
|
|
Wygląda na to, że chwilowo nie ma co myśleć o jakiś poważniejszych modyfikacjach laya. W związku z tym, proponuję "program minimum" - rozciągnięcie istniejącego laya, poprzez dodanie kolumny z prawej strony. Wiem, że w porównaniu do tego co planowaliśmy wydaje się to mało ambitne, ale wychodzę z założenia, że lepiej coś zrobić, i coś mieć, niż dalej czekać. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
|
Wysłany: 16-06-2008, 15:08
|
|
|
Siedzę właśnie nad layem do tanuki anime (tzn dłubię w spadku po Gonik). Wychodzę z ostatniej wersji Gonikowej, oraz z laya który zaproponowałem kilka postów wyżej (i którego nikt nie skomentował, btw). Mam już nową propozycję na frontową, oraz bardzo wstępną propozycję layu dla strony z recenzją. Proszę o komentarze.
propozycja 1
propozycja 2
propozycja - recka |
loaded with steel.
the renegades on wheels.
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 16-06-2008, 19:05
|
|
|
Wszystkie propozycje uważam za udane (aczkolwiek 1 podoba się mi bardziej niż 2). Niestety, z braku umiejętności graficznych nie jestem w stanie zaoferować żadnej konstruktywnej krytyki. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 16-06-2008, 19:11
|
|
|
Puste pole pod technikaliami w recenzji wygląda dość dziwnie. Jeśli chodzi o lay głównej, to mógłbym uczepić się jeszcze okolicy lewej strony górnego bannera - ciemniejsza część laya jest jakby urwana. Jeszcze czcionka na przyciskach jest jakby... jałowa? W każdym razie wydaje mi się, że nie pasuje.
Tyle mojej amatorskiej krytyki, ogólnie wygląda nieźle ;) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|