FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
  Co fajnego jest w porażeniu prądem?
Wersja do druku
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 19-03-2008, 11:10   Co fajnego jest w porażeniu prądem?

Na rynku pojawił się nowy gadżet przeznaczony dla hardkorowych graczy. Przeczytać można na nim na Nowej Gildii:
http://www.gry.gildia.pl/news/2008/03/poczujesz_sie_jak_w_grze
Zmusił mnie on do postawienia ponownie pytania, które dręczy mnie o kilku tygodni: co takiego fajnego jest w porażeniu prądem, że ludzie sami się na to decydują?

Czy ktoś potrafi mi wyjaśnić fenomen kopiących prądem zabawek?

Numer Gadu-Gadu
1271088
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 19-03-2008, 11:28   

Podejrzewam, że pozwalają udowodnić samym sobie jacy to jesteśmy twardzi i w ogóle hej. Jeśli ktoś nie jest siebie pewny, to może sobie udowadniać ;].

Z drugiej strony mnie już parę razy w życiu prąd nieźle poraził i powiem, że po pewnej analizie doświadczenie jest nawet ciekawe. Mięśnie bolą zupełnie inaczej niż po normalnym wysiłku, czuje się te dziwne skurcze. Nie jest to przyjemne, ale da się z tego wyciągnąć parę wniosków ("By uniknąć pierdyknięcia nie dotykaj do napięcia!"). No i co nie zabije, to wzmocni XD.

Ostatnio zmieniony przez BOReK dnia 19-03-2008, 12:57, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 19-03-2008, 12:33   

Wytłumaczyć nie potrafię, ale mam współlokatora, który twierdzi, że kopnięcie prądem jest całkiem przyjemne. Ale na podstawie jednego masochisty chyba nie można wyciągać żadnych ogólniejszych wniosków;)
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Melmothia Płeć:Kobieta
Sexy Chain Smoker

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 19-03-2008, 16:05   

Bo niebezpieczne? Bo mało kto tak robi? Czort ich wie. Porażenie prądem może nie być jednak wcale takie fajne, jak myślą niektórzy. Przy tej zabawce nie sądzę, ale normalnie przecież może zostać blizna. Nawet te najmniejsze porażenia są nieprzyjemne. No chyba że ktoś, po otrzymaniu takiego "kopniaka" (i ewentualnie innych obrażeniach gratis), czuje się jak prawdziwy weteran wojenny, który będzie mógł opowiadać wnukom, jaki to był dzielny.

G.F.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Futaba Płeć:Kobieta

PostWysłany: 19-03-2008, 16:39   

My dzisiaj mieliśmy w szkole bardzo dziwne doświadczenie. Facet włączył rdzeń, przez który przechodził prąd. Nakładał na to dwa kółka, brał dwie osoby, by je trzymały i robił konkurencję "kto dłużej wytrzyma". Koleżanka niechcący dotknęła do kabelka i ją pierdykło. Nic się jej nie stało, a wręcz przeciwnie - z niewiadomych powodów dostała napadu śmiechu XD.
Ja tak sobie myślę, że dostac takiego małego "kopniaka" to fajna sprawa.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
9710164
achiever
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 19-03-2008, 20:27   

Mam takie cos ze stawem barkowym prawym, ze potrafi mi sie zdyslokowac. Ostatnio nioslem nim ciezka torbe podrozna i dlugo ja trzymalem do odtrewienia barku i czesci ramienia. Myslalem, ze wszystko ok, tylko dretwieje, ale jak zdjalem torbe na ziemie, bylem na 80 procent pewien, ze bark zszedl ze swojego miejsca. Zdjalem szybko ubranie, zeby zobaczyc, czy reka wisi nie tak jak trzeba, bo nie czujac reki nie dalem rady sprawdzic jedynie przez dotyk, czy staw ustawiony porzadnie lub nie. No ale na szczescie zaszlo tylko zdretwienie.

No i jaki jest zwiazek z tematem. Po prostu taka satysfakcja byla, ze reka jednak nie wymaga ode mnie bym ja ustawial, badz w przypadku niepowodzenia do lekarza itp. ze nawet pogoda od razu ladniejsza mi sie wydala.

Tak samo pewnie maja z pradem. Satysfakcja, ze kopnelo lekko, podczas gdy moze kiedys trafic sie naprawde mocno, a przynajmniej mocniej niz zrobimy to sami.
Powrót do góry
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 19-03-2008, 21:23   

pamiętam jak w podstawówce na ZPT przerabialiśmy temat 'lutownica'. Po 2 tygodniach, 2/3 panów i spora garstka pań, wyposażyła się w wyprute ze starych TV kondensatory, z dolutowanymi 'widelcami' z drutu, co by je łatwo ładować w gniazdkach... nie znałeś dnia i godziny, ani osoby która uzna za stosowne 'dźgnąć' cię prundem z kondensatora...

Co w tym ciekawego, nie wiem. Choć powinienem, jako osoba którą w dzieciństwie prąd całkiem poważnie kopnął a lekarz się zastanawiał jakim prawem żyję...

Numer Gadu-Gadu
3869750
Abigail Płeć:Kobieta
Naleśnikara

PostWysłany: 20-03-2008, 00:54   

Jakkolwiek absolutnie nie chciałabym, żeby mnie mocno i niebezpiecznie kopnęło, to w warunkach kontrolowanych, jak w przypadku tego urządzonka, czemu nie. To uczucie nie tyle przyjemne, co interesujące, ale raczej szybko by mi się znudziło.

Here's to the losers, bless them all!
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
9658926
fm Płeć:Mężczyzna
Okularnik

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 20-03-2008, 02:23   

Mi tam wystarczy, że mam kuchenkę elektryczną z przebiciem, więc z prądem jestem za pan brat i nie potrzebuję takich zabawek :)

Melmothia Płeć:Kobieta
Sexy Chain Smoker

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 20-03-2008, 09:32   

O, to tutaj kuchenka... U mnie jeszcze niedawno strach było odkręcić wodę. Jak człowiek zapomniał wyłączyć bojler z kontaktu, to spotykała go niemiła niespodzianka. Najmocniej kopało ojca, najsłabiej mnie, taka ciekawostka... Teraz na szczęście mamy nowy przedłużacz.

G.F.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
korsarz Płeć:Mężczyzna
a taki jeden...

PostWysłany: 20-03-2008, 10:37   

Mnie parę razy w dzieciństwie prąd kopnął, głównie przez moją ciekawość (zobaczymy, co się stanie, jak poliżę kabel zasilający magnetofon... Albo włożymy paluszek do rozkręconej (i włączonej!) lampki, tudzieć złapiemy za rozkręcone gniazdko... Et cetera, et cetera)... Przyjemne to to zdecydowanie nie było i nie mam zamiaru powtarzać tego typu eksperymentów ^^' .

Prawdopodobnie (jak wcześniej napisał BOReK) chodzi im o pokazanie, kto tu jest najmocniejszy. Rodzaj selekcji naturalnej ^^' (czytaj - kto będzie na tyle głupi, by dać się kopać prądem zbyt długo, ma marne szanse się rozmnożyć (najpierw trzeba przeżyć, co nie? :) ) ).

Jeśli napięcie w tej "zabawie" jest wysokie, to jest dość niebezpieczne. Dość wspomnieć o ewentualnym zatrzymaniu akcji serca... >.>
Arashino Shiro Płeć:Kobieta
władająca czasem...

Grupy:
AntyWiP
Lisia Federacja
PostWysłany: 20-03-2008, 11:24   

o lol... mi natomiast pierwszą rzeczą która się nasunęła na myśl po przeczytaniu tego artykułu jest pytanie po jakiego grzyba produkować TAKĄ zabawkę? Wiadomo oczywiście że pluszowe misie i lalki-szmacianki już dawno odeszły do lamusa, ale są przecież jeszcze zabawki które są na "topie". (chyba,bo przykładów nie jestem w stanie podać)
I odpowiedź przyszła po chwili:
a) wiadomo jak to jest na rynku, rynek rządzi się swoimi prawami, przecież cały czas trzeba kształtować zapotrzebowanie konsumentów na nowe produkty nawet jeśli oni tego nie potrzebują (przypomniały się mi niedawne lekcje markteingu), czyli:
a1) jest napisane " od 16lat" więc jest duże prawdopodobieństwo że po ów zabawkę sięgną osoby młodsze, bo to jest do przewidzenia i jest to prawie pewniakiem
a2) nawet osoby dorosłe często znajdują przyjemność w różnego rodzaju zabawkach

b) jak już wcześniej było kilkakrotnie napisane: młodzi ludzie mogą sięgać po daną rzecz by udowodnić sobie i otoczeniu (które jest równie nierozgarnięte jak on sam) jaki to on jest "cool, ekstra i luz", temat był już opisany więc nie będę się rozwodzić

c) tajne organizacje rządowe chcą sprawdzić: a) poziom głupoty społeczeństwa, b) sprawdzić poziom nieczułości na ból (nie no, tak sobie żartuję)

Wracając do głównego tematu jakim jest pytanie Zega: Dwa lata temu na fizyce mieliśmy doświadczenie z prądnicą. Choć na lekcji było zabawnie to jednak nie było nic "fajnego" w tym że impuls przechodził przez ciało do drugiej osoby która cię trzymała. (staliśmy wszyscy w kółku i trzymaliśmy się za ręce a osoby na dwóch końcach (końcach kółka? chyba jeszcze śpię...;p)dotykały prądnicy. Nauczyciel kręcił korbką a my dosłownie czuliśmy co znaczy czuć prąd) Po odrętwiałych i zimnych opuszkach, jak to było u mnie nie czułam się "fajniej" . Tyle jeśli chodzi o drobne kontakty z prądem.
Jeśli chodzi o grubszy kaliber to jak byłam dzieckiem (uuu...ale zabrzmiało;p) to dość mocno kopnął mnie prąd gdy dotknęłam ręką instalacji elektrycznej która nie była owinięta taśmą izolacyjną (stare, przedwojenne budownictwo gospodarskie)pamiętam że były iskry i że cały dzień chodziłam rozkojarzona. Innych objawów nie pamiętam aczkolwiek nie było to miłe i przyjemne. Suma sumarum: W porażeniu prądem dla mnie nie ma nic fajnego aczkolwiek dla innych może to być ciekawe doświadczenie, oczywiście dopóki nie stanie się nic złego, bo wtedy będzie zwalanie winy: to na kolegów, to na zabawkę, to na ogólną presję społeczeństwa.

Numer Gadu-Gadu
następne+pytanie...
Sakura_chan Płeć:Kobieta
Pure Angel

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 20-03-2008, 12:26   

Nie wiem co fajnego jest w porażeniu prądem i nie chcę wiedzieć. Wszystko co wiąże się z bólem jest dla mnie okropne. A ludzie których kręcą takie rzeczy ? Cóż, dla mnie nie są do końca normalni.
Może ciekawość, może badanie wytrzymałości, może bodziec do odrabiania zadań domowych (mama opowiadała że ich fizyk właśnie tak traktował delikwentów którzy nie odrabiali zadań).

Into precious memories

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
2919192
moshi_moshi Płeć:Kobieta
Szara Emonencja

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 20-03-2008, 13:02   

Dla mnie takie "zabawki" to skończony debilizm, jak ktoś potrzebuje takich wrażeń to niech wali głową w kaloryfer aż mu przejdzie. Kto mi zagwarantuje że nie dobierze się do tego jakieś dziecko, zastanawiam się kto w ogóle dopuścił to do sprzedaży?!

Mój brat będąc dzieckiem, uwielbiał zabawy prądem i one zawsze kończyły się źle. Najgłupszą i najgorszą rzeczą jaką zrobiliśmy, było wsadzenie mieszadeł od miksera do kontaku. W życiu nie widziałam ojca tak przerażonego jak wtedy, kiedy wrócił ze sklepu i nas zobaczył. W ciągu pięciu minut byliśmy spakowani, a półtorej godziny później już siedzieliśmy u babci... Teraz się z tego śmiejemy, chociaż to cud, że nic poważnego nam się wtedy nie stało. Oprócz tego pamiętam "strzelające" lampki choinkowe i mojego braciszka wsadzającego wtyczkę od odkurzacza (w którym mój ojciec akurat grzebał) do gniazdka - zabawy z prądem to zło i głupota...

I'll show you the Sky

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 21-03-2008, 12:04   

Nie ma w tym nic fajnego, wiem z doświadczenia. Powiedzmy że znalazło sie u mnie cos w stylu tej zabawki, spróbuje to przybliżyć. Mój blaszak stoi na biurku przy oknie i nogami sięgam do kaloryfera (jest to dość fajna sprawa w chłodne wieczory). Pewnego wieczoru siedziałem sobie i grałem, w co dokładnie nie pamiętam. Dokonałem standardowej procedury , czyli wyciągnąłem nogi i wygodnie sie usadowiłem ale nie wiedziałem że cosik sąsiadowi sie zepsuło i było przebicie na na tenże kaloryfer i w taki sposób poznałem jakie to uczucie. Fajnie bo nic za to nie zapłaciłem (100 funtów piechotą nie chodzi...) a nie fajnie bo zerwałem sie z krzykiem bo 220 to nie jest przyjemne mrowienie -.-.

Do the Kirby dance! <("<) <( " )> (>")>
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
5401878
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu