Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Skrzynka redakcyjna |
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 11-05-2008, 09:34 Skrzynka redakcyjna
|
|
|
W związku z zaistniałym zamieszaniem wracam do kwestii skrzynki redakcyjnej. Chodzi o jedno miejsce, do którego przesyłane byłyby wszelkie kopie okołotanuczej korespondencji.
Oczywiście userzy będą - jak dotychczas - wysyłać maile do poszczególnych osób w redakcji, ale jeśli owe osoby każdą odpowiedź będą wysyłać z kopią na skrzynkę, zgromadzimy sobie w jednym miejscu zbiór spraw załatwionych i załatwianych, w którym w razie czego będzie można pogrzebać.
Co ma tam trafiać?
Jak pisałam - korespondencja okołotanucza, chociaż oczywiście z pewnymi wyjątkami. Nie ma sensu wrzucać tam mojej korespondencji w sprawie recenzji, czy też IKowej w sprawie pojedynczych opowiadań z ich autorami. Ale już kwestia linkowania, wszystkie maile "oficjalne" do innych stron i wydawnictw, a także ta korespondencja z użytkownikami, którą uważamy za istotniejszą (w sensie, ktoś pisze z pytaniami/pretensjami konkretnymi, a nie "skąd ściągnąć") - to już warto kopiować.
Kto ma w tym grzebać?
O ile dobrze rozumiem, przede wszystkim ścisła redakcja, czyli wszyscy ci, którzy tego potrzebują - prowadzący działów, linkarze, administratorzy (czyli tilk, Crack, Xeniph). Skrzynka ma pełnić funkcje pomocniczo-archiwizujące, czyli nie będzie konieczności odpisywania z jej poziomu.
Czym ją nadziać?
Na początek konieczne będzie nadzianie jej wszystkim, czym się da. Ja ze swojej strony mogę to zrobić bez większego trudu o tyle, że tego rodzaju korespondencję mam w Gmailu zaetykietkowaną - owszem, przesyłanie tego trochę zajmie, ale wyłowienie będzie proste. Innych (czyli przede wszystkim Bezimiennego, Zegarmistrza, IKę i Teukrosa) w miarę możności poprosi się o to samo, a już na pewno o przesyłanie tam bieżącej korespondencji.
Gdzie ją posadzić?
I tu dochodzimy do pytania do tilka albo Cracka - czy dałoby się do tego celu przystosować jakąś istniejącą skrzynkę typu choćby tego ads, czy też lepiej będzie wykorzystać jakąś nową? A jeśli tak, czy można by ją przygotować i zamieścić link? Szczerze mówiąc, zastanawiałam się nad wykorzystaniem Aplikacji Google, ale o ile dobrze pamiętam w ich ramach też nie ma "wspólnych" skrzynek - trzeba po prostu zrobić jedną i dać do niej login i hasło odpowiednim osobom. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 12-05-2008, 15:33
|
|
|
Sądzę że najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu kolejne konto na GMailu. Duża część redakcji to zna, jest łatwe z zarządzaniu, prosto się szuka i filtruje.
Wieczorem będę na IRCu, wtedy mogę to założyć. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 13-05-2008, 11:21
|
|
|
No dobrze, skrzynka została utworzona. Dobrałam się do niej dzisiaj i - w celach archiwizacyjnych - zamierzałam przesłać tam z mojego konta gmailowego wszystko, co dotyczy spraw ogólnotanukowych, żeby uprawnione osoby mogły w tym grzebać.
Na szczęście zatrzymałam się w ostatniej chwili: IKa, Tilk i Crack, macie ustawione przesyłanie wszystkich wiadomości z tego konta do siebie. To ma sens, ale po nadzianiu skrzynki starą zawartością, w odniesieniu do rzeczy nowych. Jeśli zacznę przesyłać wątki teraz, spadnie wam do skrzynek ponad setka wątków (lekko licząc) - czy jesteście pewni, że tego właśnie chcecie ^^"?
Poza tym to samo powinien pewnie zrobić Teukros, może Zegarmistrz, pewnie IKa - chodzi przynajmniej o ważniejsze sprawy. Na razie utworzyłam filtr, który wszystkie przesyłane z mojego konta wiadomości automatycznie oznacza etykietką Avellana - w ten sposób będzie można wygodnie je filtrować, więc polecam ten sam sposób na wiadomości przesyłane z innych kont. |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 13-05-2008, 13:38
|
|
|
Avellana napisał/a: | Jeśli zacznę przesyłać wątki teraz, spadnie wam do skrzynek ponad setka wątków (lekko licząc) - czy jesteście pewni, że tego właśnie chcecie ^^"? | Jeśli zaznaczę, że mają trafić do archiwum, to przypuszczam, że przeżyję - etykietę odpowiednią także zrobię - tak, żeby było widać, że to są redakcyjne, bo chwilowo mam poetykietowane wszystko, co się da.
Uwaga - w tym wypadku bardzo doceniam pokolorowanie przez gugla etykiet - zdecydowanie szybciej się znajdzie :) |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 13-05-2008, 19:14
|
|
|
Ave, jestem tego w pełni świadomy, tak samo jak istnienia szybkiego algorytmu znajdź > from:tanuki.redakcja@gmail.com > zaznacz wszystko > usuń, którego wykonanie zajmie maksymalnie minutę :) |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 13-05-2008, 19:16
|
|
|
OK, skoro tak, to jutro poprzerzucam wątki :) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|