Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jak dorobić? |
Wersja do druku |
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 24-06-2008, 09:43 Jak dorobić?
|
|
|
Wydzielone z tematu o cenach komputerów
Cytat: | 1400 zł to mój 17 letni brat potrafi uszarpać w 3 tygodnie zbiorów truskawek w zielonogórskiem , a na remontach kamienic w katowicach czy kotlinie kłodzkiej ponad 2200 zł na miesiąc wiec argumenty ( to i tak drogo sa płytkie bo z praca nie ma tak źle ) poprostu ludziom sie nie chce |
Zeby kazdy zarabiał tak, jak twój brat i nie odprowadzał od tego podatków (bo musi zarabiac na czysto te 2200, żeby mu jeszcz na potrzeby zyciowe wystarczyło i rachunki, oraz na kupienie komputera) to:
1. Wzrosły by ceny komputerów. Ilość pieniądza w gospodarce może się zwiększać, ale w tedy rośnie inflacja czyli im więcej go jest, tym ma mniejsza wartość. To jest znana powszechnie zasada, że "w przyrodzie nic nie ginie" ani nie pojawia się z powietrza.
2. załamałby się budżet państwa.
Jak widzisz twoje argumenty o zarobkach są po prostu głupie... Żeby zarobić na truskawkach 1400 w 3 tygodnie, to trzeba siedzieć od świątku do piątku zgietym w pół zbierając dziennie (powiedzmy w te standardowe 8h pracy) kilkadziesiąt kobiałek. A nazbieranie kilkunastu to już jest wyczyn. Chyba wiec sam nie wiesz o czym mówisz, albo twój brat nie zbiera, tylko jest właścicielem plantacji. A nie jest bo ma 17 lat, tyle co ja.
Zeby zarobić 2200 na remontach kamienic to trzeba być chyba majstrem, a nie pomagierem, bo nie wierze, by w wieku 17 lat twój brat był kims super ważnym w ekipie.
Reasumując: BULLSHIT! |
|
|
|
|
|
Mortimern
widzisz emo to zabij
|
Wysłany: 24-06-2008, 10:22
|
|
|
Slova napisał/a: | Zeby kazdy zarabiał tak, jak twój brat i nie odprowadzał od tego podatków (bo musi zarabiac na czysto te 2200, żeby mu jeszcz na potrzeby zyciowe wystarczyło i rachunki, oraz na kupienie komputera) to:
1. Wzrosły by ceny komputerów. Ilość pieniądza w gospodarce może się zwiększać, ale w tedy rośnie inflacja czyli im więcej go jest, tym ma mniejsza wartość. To jest znana powszechnie zasada, że "w przyrodzie nic nie ginie" ani nie pojawia się z powietrza.
2. załamałby się budżet państwa.
Jak widzisz twoje argumenty o zarobkach są po prostu głupie... Żeby zarobić na truskawkach 1400 w 3 tygodnie, to trzeba siedzieć od świątku do piątku zgietym w pół zbierając dziennie (powiedzmy w te standardowe 8h pracy) kilkadziesiąt kobiałek. A nazbieranie kilkunastu to już jest wyczyn. Chyba wiec sam nie wiesz o czym mówisz, albo twój brat nie zbiera, tylko jest właścicielem plantacji. A nie jest bo ma 17 lat, tyle co ja.
Zeby zarobić 2200 na remontach kamienic to trzeba być chyba majstrem, a nie pomagierem, bo nie wierze, by w wieku 17 lat twój brat był kims super ważnym w ekipie.
Reasumując: BULLSHIT! |
Reasumujec racja trzeba siedziec zgietym w pół, racja trzeba duzo zebrac , racja na truskawkach to szara strefa bez podatku ale mozna a co do kamienic to całkeim legalnie podatek i ubezpieczenie a majster zarabia brutto 3900 a zarobki tak wysokie bo wiekszosć specjalistów siedzi za granica i nasze firmy nei maja wyboru musza dobrze płacic nawet pomocnikom i ich doszkalać. Ale paraca ciezka rece poparzone wapnem bóle kregosłupa stluczenia objawy astmy od pyłu. Ale plus taki ze młodego stac na najnowsza konsole kompa i wyjazda na pozostała czeć wakacji bez sepienia od starych i marudzenie tak jak to robia jego koledzy siedzacy na MMORPG , Forach albo murkach i ławkach na dworze.
twoje argumenty to argumenty lenia |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 24-06-2008, 11:31
|
|
|
Mortimern napisał/a: | twoje argumenty to argumenty lenia |
czyżby? Nie trafiłeś z tym stwierzeniem, bo właśnie na wakacje szukam pracy. W sumie to mam jedną, ale składam CV i podania tam, gdzie się tylko da.
Mortimern napisał/a: | a co do kamienic to całkeim legalnie podatek |
osoby niepełnoletnie odprowadzają podatek od dochodu?
Mortimern napisał/a: | le plus taki ze młodego stac na najnowsza konsole kompa i wyjazda na pozostała czeć wakacji bez sepienia od starych i marudzenie |
zauważ, że on jeszcze nie zarabia "na życie". 2200 dla studenta czy kogoś innego to juz inne 2200, jak dla 17 latka, który jednak sam siebie jeszcze nie utrzymuje. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Mortimern
widzisz emo to zabij
|
Wysłany: 24-06-2008, 11:47
|
|
|
2200 to calkiem solidna pensja jak na nasze warunki
A co do podatku to zalezy od umowy.
A co do pracy na wakacje to ciut późno wszelkie dobre już z reguły teraz sa zajete np my na prace wakacyjna z osobami które nas interesowały podpisalismy umowę już w kwietniu. |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 24-06-2008, 13:16
|
|
|
U mnie w ieście zawsze jest coś do roboty. Przed chwilą złozyłem podanie w sklepie meblowym, bo suzkają osoby do montowania mebli. Zawsze mogę iśc do zakładu drzewnego albo na budowę. Słowo "technikum leśne" otwiera w moim mieście wiele drzwi... |
|
|
|
|
|
Mortimern
widzisz emo to zabij
|
Wysłany: 24-06-2008, 13:35
|
|
|
lepiej iź do zakladu albo na budowe bedzie o wiele cieżej niż w sklepie ale jak sie jest ciut cwanym i zna sie to mozna zarobić 3x wiecej niż w sklepie . Zwłaszcza ze teras cierpimy na brak fizycznej siły roboczej i taki robotnik moze o tym nie wie ale jest wiele wart swoja droga znajomemu z załatwienie chłpaków na budowe na miesiać dostawałem ostanio 400 zł od łebka a oni dostawali w sumie mało bo 1800 zł do łapy ale i tak o 800 wiecej niż w sklepie. A jesli sie bedzie dorabiać jeszcze w szarej strefie robiac nadgodziny to mozna wyciagnać 3000. Zwłaszcza jeśli potraficz klasc kafelki czasami kafelkarz z pomocnikeiem kasuje do 2000 odł łazienki a taka srednio duza łazienka to góra 3-4 dni roboty nawet jakby ci odpalał tylko 400 zł od fuchy to w miesiac spokojnie ociagniesz te 2200 majac nawet wolne wekendy |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 24-06-2008, 14:11
|
|
|
Mortimern napisał/a: | Zwłaszcza ze teras cierpimy na brak fizycznej siły roboczej |
na te budowę, na której teraz pracuje (akurat dzisiaj nie było tam dla mnie nic do roboty) to robi własciciel, jego syn, majster i jeszcze 3 osoby beze mnie.
Nie nadaje się do pracowania na budowie tak na serio. Co najwyżej przynieś podaj pozamiataj i takie też mi rzeczy dają do zrobienia. tak więc już wolę w sklepie, bo mniej się napracuję a to samo zarobię. |
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 24-06-2008, 14:32
|
|
|
Przepraszam, że się wtrącam, ale możliwości legalnego zarobku w wakacje po skończeniu sezonu truskawkowego(1400 zł w dwa tygodnie wcale nie są nierealne, jeśli pracuje się w soboty i wszystkie popołudnia a plantacja jest niedaleko).
Podłapać można pracę na poczcie albo innym urzędzie- u mnie w miasteczku przyjmują na 1/2 etatu w sezonie urlopowym. W większych miastach dochodzą lodziarnie, kafejki, letnie ogródki. Możliwości zarobku jest naprawdę mnóstwo. |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Mortimern
widzisz emo to zabij
|
Wysłany: 24-06-2008, 14:57
|
|
|
Slova napisał/a: | Mortimern napisał/a: | Zwłaszcza ze teras cierpimy na brak fizycznej siły roboczej |
na te budowę, na której teraz pracuje (akurat dzisiaj nie było tam dla mnie nic do roboty) to robi własciciel, jego syn, majster i jeszcze 3 osoby beze mnie.
Nie nadaje się do pracowania na budowie tak na serio. Co najwyżej przynieś podaj pozamiataj i takie też mi rzeczy dają do zrobienia. tak więc już wolę w sklepie, bo mniej się napracuję a to samo zarobię. |
Jak ci płaca tak samo co w sklepie to kiepskie te majstry Jak jeszcze ja w zeszłym roku tak dorabiałem na remoncie zabytkowych kamienic w Kłodzku i bystrzycy kłodzkiej to była robota na wyjeździe czesto po 16 h pracy i 8 H snu ale płacili 16 zł za godzine i 24 zł za karzda nadgodzine czyli nadzień było 8x 16 zł +6lub 8 x po 24 zł zarabiało sie coś tak z 270 zł dziennie |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 24-06-2008, 15:08
|
|
|
Mi płacą mniej, niż dla majstra, bo nie od godziny, a od pracy. poza tym to jest budowa. od podstaw, a to nei to samo, co remont, który jest raczej droższy.
Majster na pewno dostaje dużo kasy, reszta też podobnie. Poza tym jestem słaby fizycznie na budowę, a meble już skręcałem kilkakrotnie i wiem, jak to robić.
Mortimern napisał/a: | Jak ci płaca tak samo co w sklepie to kiepskie te majstry |
a co ma moja płaca do jakości majstrów?
U mnie w okolicy płaca na budowie to max 200 dniówka, wiecej nikt ci nie da, a jak już 150 zeta powiesz, to krzywo popatrzy. Jak powiesz 200, to znajdzie kogo innego, bo ludzi u nas nie brakuje. |
|
|
|
|
|
Kusoku
Zaatakowany pierunem!
|
Wysłany: 24-06-2008, 22:04
|
|
|
Mortimern napisał/a: | Jak ci płaca tak samo co w sklepie to kiepskie te majstry Jak jeszcze ja w zeszłym roku tak dorabiałem na remoncie zabytkowych kamienic w Kłodzku i bystrzycy kłodzkiej to była robota na wyjeździe czesto po 16 h pracy i 8 H snu ale płacili 16 zł za godzine i 24 zł za karzda nadgodzine czyli nadzień było 8x 16 zł +6lub 8 x po 24 zł zarabiało sie coś tak z 270 zł dziennie |
Ujmę ci to tak ja, pracując 2 lata temu na wakacjach, po ok 6-8h przy zmywaku i zarabiałem prawie tyle co ty (od 200-250zl za dzień) tam przy remoncie, więc co to ma do rzeczy?
Zależy również gdzie pracujesz(miejscowość) i jaka płaca występuje w danym środowisku, oraz jaka jest sytuacja z pracownikami. Bo jak wspomniano wyżej jeżeli masz mało miejsc pracy a wielu chętnych do pracy płaca duża nie będzie, w odwrotnym przypadku będzie duża. |
_________________ If you want to know the truth,
you got to have the courage to accept it.
|
|
|
|
|
Mortimern
widzisz emo to zabij
|
Wysłany: 24-06-2008, 22:24
|
|
|
w polsce czy zagranica ? |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|