manga - kurs reklamowany w tv |
Wersja do druku |
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 05-09-2009, 10:16 manga - kurs reklamowany w tv
|
|
|
Nie wiem czy powinienem to wsadzić w dziale wydawcy i media czy gdzie indziej (może temat już jest). Jedno jest jednak pewne, chcę poznać wasze opinie o nowym pożeraczu pieniędzy który ostatnio zaczęli reklamować. Mianowicie tym "Kurs Rysunku Manga" wydawnictwa Hachette. Jest to warte uwagi czy raczej jak to z takimi wydawnictwami bywa nie warto się tym w ogóle przejmować. Co sadzicie o takim wynalazku? Jeśli ktoś już posiada mile widziana opinia o zawartości. |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
Ostatnio zmieniony przez kokodin dnia 05-09-2009, 14:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 05-09-2009, 10:55
|
|
|
To rzecz dla tych, którzy absolutnie nie wiedzą nic o rysowaniu i chcieliby zacząć. Rzecz kosztowna (całość - w sumie nieco ponad 1000 zł). Osobiście uważam, że lepszą rzeczą jest Jak Powstaje Manga z Waneko. |
|
|
|
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 05-09-2009, 11:12
|
|
|
Może i kosztowna, ale jeśli będą do numerów dodawać ciekawe dodatki (np. rastry) to mógłbym uznać tą serię za w miarę opłacalny zakup. Największy problem w tym, że Kurs jest po prostu za długi. Sześćdziesiąt numerów to zdecydowanie za dużo, tym bardziej że, jeśli wierzyć opiniom z którymi się spotkałem, pierwszy numer był dość ubogi w treść.
I jeszcze jedno. Czy tylko mnie irytuje ta kiczowata reklama? |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 05-09-2009, 11:24
|
|
|
Moja siostra do mnie w dniu pierwszej emisji reklamy:
Byłam w kiosku i tam jakieś dziewczyny się pytały sprzedawczyni, czy jest "manga", a ona na to, że już wszystkie wykupili : D |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
jurek
Respect my authority!
|
Wysłany: 05-09-2009, 11:44
|
|
|
Ja strasznie sceptycznie do tego podchodziłem: cena, ilość numerów to bardzo mnie zniechęcało. Jakimś szczęśliwym trafem dostałem pierwszy numer i jestem dość zaskoczony: pierwszy raz udało mi się coś sensownie narysować. Na razie jestem bardzo zadowolony, więc dopóki będą pieniądze będę to kupował. |
_________________ Amazing Horse |
|
|
|
|
Majo-san
|
Wysłany: 05-09-2009, 15:48
|
|
|
Dzięki za założenie takiego tematu, sama na to nie wpadłam, a widziałam reklamę. Zamierzam to kupić, tylko nie wiem czy to nie strata pieniędzy. ;D No i wyleciało mi z głowy, ile kosztuje jeden numer? I czy wszystkie będą kosztować tyle samo? |
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 05-09-2009, 16:59
|
|
|
Pierwszy 4,95, następny 14,95 pozostałe 19,95.
Pierwszego dnia w moim miasteczku wykupiono cały nakład. Siostra twierdzi, że dodatki są sensowne i zobaczy jak będzie z nimi dalej.
Sam kurs woli w formie zapodanej przez Waneko, ale to opinia osoby która rysuje (nie tylko mangę) od jakiegoś czasu- z tego co widzę w pisemku wszystko wyłożone jest bardziej łopatologicznie i może pomóc komuś kto z rysunkiem za bardzo nie miał do czynienia |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 05-09-2009, 20:56
|
|
|
Opłaca się to dla samych gratisów kupować? |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 05-09-2009, 22:26
|
|
|
Przejrzałem to (a co mi tam) oczywiście samą treść nie powiem w jakiej formie :p
Zawartość pierwszego numeru nie powala a całą pigułkę można było wyłowić oglądając comic party. Dodatki można powiedzieć że 10zl i ma się to z pierwszego numeru w normalnej księgarni wiec pierwszy numer jest dość opłacalny (sama stalówka z obsadką kosztuje 2,5 do 5 zl, ołówek 1zl, tusz 2,5zl , gumka 50gr) ale gdy cena podskoczy oni sobie to skompensują prawdopodobnie w przeciwnych proporcjach. inna sprawa ze druga część kursu (po 30 numerach) przechodzi na mangę komputerową. Skanera czy drukarki pewnie nie dostaniemy ale program który występuje w pisemku pewnie tak (Znam go i jest całkiem fajny)
Jako człowiek który utracił talent przez zaniedbanie muszę powiedzieć że nie przekonuje mnie ten kurs rysunku. Zakup przyborów, programu i porządnego podręcznika może być tańszy w całości. Ale tak czy siak bez pracy wyników się nie osiągnie. Niema cudów, to tak nie działa. |
|
|
|
|
|
|