FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
  Obywatel ma prawny obowiazek chronić policjanta
Wersja do druku
Galaxia-sama Płeć:Kobieta
łowczyni przystojniaków

Status: offline
PostWysłany: 05-03-2010, 00:00   Obywatel ma prawny obowiazek chronić policjanta

Tak ,to brzmi jak czarna komedia podobnież jak zdanie "Monsanto i ich genetycznie modyfikowane potrawy wybawią świat od głodu" (jest na odwrót). Niestety po ostatnich wydarzeniach, takie prawo ma szansę wejść skoro już istnieje zapis o tzw "samoobronie koniecznej" (w praktyce nie istnieje coś takiego i służy bardziej do naginania prawa).

Prawdą jest też że nasza polska policja ciężko pracowała sobie na złą opinię i dalej to robi.
Niespecjalnie dziwi mnie zachowanie kilku bandytów, oczywiście przykre jest to że człowiek zapłacił za to cenę życia.
Tylko teraz zastanawiam się po co istnieje jakakolwiek służba bezpieczeństwa skoro trzeba jej "bronić". Co wy o tym myślicie?

Numer Gadu-Gadu
9871598
Costly Płeć:Mężczyzna
Maleficus Maximus

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 05-03-2010, 00:05   

...a konkretniej do czego nawiązujesz? Nie śledzę za bardzo wiadomości (naturalnie, poza najważniejszymi - sportowymi) i ciekawi mnie "o co chodzi?".

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Galaxia-sama Płeć:Kobieta
łowczyni przystojniaków

PostWysłany: 05-03-2010, 00:17   

Ostatnio w mediach była burza z powodu zabicia policjanta.
Następnie szybko została rozdmuchana kolejna wieść jakoby rząd miał szykować nowe prawo, dzięki któremu każdy obywatel ma obowiązek ochrony obywatela ,a brak reakcji zostaje podciagnięty pod przestępstwo. Na sforze czy innych podobnych portalach pełno takich wiesci.

Numer Gadu-Gadu
9871598
Mitsurugi Płeć:Mężczyzna
Wieczny Marzyciel

PostWysłany: 05-03-2010, 00:47   

Wiem, że wiele osób się ze mną nie zgodzi, więc ujmę to krótko. Pal licho obywateli, oni nie są od ochrony przed przestępczością. Policji powinno się zwiększyć uprawnienia, swobodę działania i znieść niektóre ograniczenia, szczególne prawne. W naszym kraju jak policjant zastrzeli zbira, ba, chociaż mu rękę połamie czy coś, to od razu do sądu i nadużycie itp. U nas z policją się dyskutuje, obrzuca kamieniami i szydzi. W innych krajach europy zachodniej i w USA mowy nie ma o takim zachowaniu (choć oczywiście się zdarza). Tam policję się respektuje, ale też się jej obawia, bo może ci zrobić kuku i ma do tego prawo. A u nas? Kto się kogo naprawdę boi?

To parodia, jak policja się boi skrzywdzić przestępców czy zwykłych zbirów. To powinno być na odwrót.

Dobra, to tyle, takie moje zdanie. Ma to też swoje minusy i dziury, ale irytuje mnie obecna sytuacja i tyle.

"Obywatel ma chronić policjanta"- ludzie, czy tu się przypadkiem coś komuś nie pomieszało? To nie było na odwrót?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
927825
Maleficus Maximus

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 05-03-2010, 01:19   

Mitsurugi napisał/a:
To parodia, jak policja się boi skrzywdzić przestępców czy zwykłych zbirów. To powinno być na odwrót.

Z ciekawości - skoro stawiasz tak zdecydowany osąd, to rozumiem, że masz doświadczenie w tym względzie?

Jeżeli zaś chodzi o sam temat - sprawa rozchodzi się o plotki? Ee... nie chce mi się gadać o plotkach. Ale już teraz wedle prawa w obliczu bezprawia obywatel zachowywać obojętności nie może.

Mitsurugi Płeć:Mężczyzna
Wieczny Marzyciel

PostWysłany: 05-03-2010, 01:25   

Cytat:
Z ciekawości - skoro stawiasz tak zdecydowany osąd, to rozumiem, że masz doświadczenie w tym względzie?

Ojciec był 30 lat policjantem nim przeszedł na zasłużoną emeryturę, no i troszkę się słyszy tu i tam :) :). Troszkę się wśród tej policji poobracałem. Choć broń boże nie twierdzę, że to jakaś prawda objawiona, bo ja tak mówię. Ot, moje zdanie.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
927825
Maleficus Maximus

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 05-03-2010, 01:31   

Widać punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Policjanci twierdzą, że za mało mogą. Ci, którzy są po drugiej stronie z kolei twierdzą, że policjanci za dużo mogą. Jedni powiedzą, że za byle co policjanta można poskarżyć i utemperować, inni z kolei, że w wymiarze sprawiedliwości "ręka rękę myje" i krzywdy nikt policjantowi nie zrobi. Jeden powie, że policjantowi nie wolno uderzyć obywatela, drugi z kolei, że śladów po pociągnięciu pałą przez stopę nie widać.

To idealny zalążek pod kretyńską i bardzo trollowatą dyskusję, bo i nikt nie będzie miał argumentów przeważających za jego racją.

Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 05-03-2010, 01:42   

Podejrzewam, że może chodzić o takie sytuacje:
Cytat:
Funkcjonariusz był w mundurze. - Trzech mężczyzn w kapturach zaatakowało policjanta najpierw słownie, używając wobec niego wulgaryzmów. Po chwili rzucili się na niego z pięściami. W trakcie szarpaniny jeden z napastników usiłował wyrwać policjantowi niesioną przez niego teczkę - powiedział rzecznik komendy policji w Puławach Marcin Koper.

Funkcjonariuszowi udało się wyrwać napastnikom i uciec do pobliskiego sklepu. Tam poprosił ekspedientki, aby zamknęły drzwi i powiadomiły policję, ale przerażone kobiety uciekły na zaplecze. Napastnicy zbiegli.

źródło.
Powrót do góry
Maleficus Maximus

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 05-03-2010, 01:54   

Raczej nie o zdarzenia w tym stylu - w tej sytuacji policjant nie odniósł poważnych obrażeń, to nie jest sytuacja na dyskusje na szczeblu centralnym, tylko zwyczajny incydent. W wskazywanym w pierwszym poście przypadku miała być ofiara śmiertelna w postaci policjanta (zdumiewające, ofiara w pracy obarczonej ryzykiem dla zdrowia i życia...).

OverLord_Zenon Płeć:Mężczyzna
Lord Chaosu

PostWysłany: 05-03-2010, 02:54   

Jasne. A kto obroni nas przed policją?

Ma wejść ustawa,że policjant na zwolnieniu albo po pracy(czyli po cywilnemu) może nosić broń osobistą przy sobie.
Biorąc pod uwagę poziom wyszkolenia, morale i kulturę osobistą naszych stróżów prawa(bo przecież nie sprawiedliwości) czarno to widzę.
Teraz nie będzie, że nawalony policjant machał odznaką, tylko oddał strzał ostrzegawczy w głowę.
Rosja w sumie nie daleko.

http://myanimelist.net/signature/OverLordZenon.png
http://www.youtube.com/watch?v=KsTgWCZNk-0
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
144775
Kurt Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 05-03-2010, 08:09   

OverLord_Zenon napisał/a:

Ma wejść ustawa,że policjant na zwolnieniu albo po pracy(czyli po cywilnemu) może nosić broń osobistą przy sobie.
Biorąc pod uwagę poziom wyszkolenia, morale i kulturę osobistą naszych stróżów prawa(bo przecież nie sprawiedliwości) czarno to widzę.

Nie oceniał bym ich tak krytycznie, to raczej pewien stereotyp (który ugruntował się już za czasów milicji) . Kilka razy miałem okazję spotkać się z "panami w niebieskim" czy to na drodze, czy siedząc na ławce w parku i popijając sobie (bynajmniej nie "Kubusia") czy w paru innych śmiesznych sytuacjach i jakoś nigdy mi nic nie zrobili . Ba ! Byli przy tym kulturalni a jednocześnie stanowczy, powiedzieli jasno co mogę, czego nie ,nie straszyli mnie, tylko powiedzieli jakie są konsekwencje .
Cytat:
Rosja w sumie nie daleko.
wybacz ,ale ode mnie bliżej do Niemiec ,i to właśnie niemieckiej policji jeśli już to miałbym coś do zarzucenia. Np. byłem przez nich X razy "przeszukiwany na chodniku" (bo polak to potencjalny złodziej), jeśli bym oponował i nie zgadzał się na takie traktowanie to pewnie (jak kilku moich kolegów) spędził bym przyjemną noc w niemieckim "dołku" pod byle pretekstem .

Wracając do wydarzeń w kraju . Zupełnie nie rozumiem promowania nienawiści do policji, i tego że dzieciaki chodzą dziś w bluzach "JP". Nie mam nic przeciwko jedzeniu parówek, ale takie coś to promowanie postaw anty obywatelskich i tworzenie "ideologii" dla debili. Ludzi "wychowuje się" w przeświadczeniu że policja to zło i mamy tego efekty .
Powrót do góry
Paweł Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 05-03-2010, 09:51   

Costly napisał/a:
Raczej nie o zdarzenia w tym stylu - w tej sytuacji policjant nie odniósł poważnych obrażeń, to nie jest sytuacja na dyskusje na szczeblu centralnym, tylko zwyczajny incydent.

Jeden z kolejnych incydentów - jako że o pewnym ostatnio było głośno, to każde kolejne są automatycznie zaczątkiem do wielkich rozmów - tzn. że według mnie to nie jest nic nowego, ale po prostu teraz akurat jest to temat na czasie. Konkretnego zdania na ten temat nie mam, ponieważ również uważam, że jest to zależne od przyjętego punktu widzenia. Z doświadczenia tylko powiem, że najciemniej zawsze pod latarnią, czyt. w moim mieście to najgorzej w okolicach komendy, a radiowóz w razie czego przyjeżdża najwcześniej po 30 minutach (odległość kilkudziesięciu metrów).

Ogólnie Metra nie czytuję, ale akurat dzisiaj dostałem jeden egzemplarz od pewnej niewiasty w Katowicach:O tu . W zasadzie jest to zbiorczo ujęty temat, mniej więcej pomaga rozeznać się w sytuacji. Bardzo podoba mi się argument o "rozbujaniu się", szczególnie że takie rzeczy da się po prostu samemu zauważyć (chociaż tak skrajne zachowania nadal nie należą do typowych, więc trudno tu mówić o pogorszeniu się społeczeństwa w sensie dosłownym - ponadto nie wszystkie zdarzenia są przecież odnotowywane, nie wszystkie też upubliczniane przez media).

Ed:
Kurt napisał/a:
Nie oceniał bym ich tak krytycznie, to raczej pewien stereotyp (który ugruntował się już za czasów milicji) . Kilka razy miałem okazję spotkać się z "panami w niebieskim" czy to na drodze, czy siedząc na ławce w parku i popijając sobie (bynajmniej nie "Kubusia") czy w paru innych śmiesznych sytuacjach i jakoś nigdy mi nic nie zrobili .

True. Trzeba pamiętać, że policjant też człowiek, a ludzie są różni. Wrzucanie wszystkich do jednego wora nie tylko jest krzywdzące, ale i pozbawione sensu (przyjęcie "roli" policjanta nie jest równoważne wypraniu z uczuć). Ale negatywna opinia też mnie nie dziwi - Ty miałeś kilka pozytywnych sytuacji i na ich podstawie wyciągasz wnioski. U osób, u których sytuacja była odwrotna (złe wspomnienia ze spotkań z panami w mundurach), i opinia będzie różna.

Ostatnio zmieniony przez Paweł dnia 05-03-2010, 10:05, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 05-03-2010, 09:58   

Cytat:
Nie oceniał bym ich tak krytycznie, to raczej pewien stereotyp (który ugruntował się już za czasów milicji) . Kilka razy miałem okazję spotkać się z "panami w niebieskim" czy to na drodze, czy siedząc na ławce w parku i popijając sobie (bynajmniej nie "Kubusia") czy w paru innych śmiesznych sytuacjach i jakoś nigdy mi nic nie zrobili . Ba ! Byli przy tym kulturalni a jednocześnie stanowczy, powiedzieli jasno co mogę, czego nie ,nie straszyli mnie, tylko powiedzieli jakie są konsekwencje

Dokładnie. Kilka doświadczeń z policją miałem i były one identyczne. Póki co nie miałem nigdy powodu, by powiedzieć złe słowo o mundurowych. Kilka razy mogli mi przyświnić a tego nie zrobili.
Powrót do góry
Samuel Płeć:Mężczyzna
Dinozaur

PostWysłany: 05-03-2010, 10:00   

W tym pierwszym przypadku ofiarą był policjant w cywilu. Facet był już po służbie, nie był uzbrojony, i po prostu zwrócił uwagę dresiarzom, a oni go zabili. Obok na przystanku autobusowym (czy tramwajomym, nie pamiętam) stali inni ludzie i oczywiście nikt się nie ruszył, bo mieli ważniejsze sprawy.
Naprawdę nie rozumiem skąd u Was taka negatywna opinia o policji.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 05-03-2010, 10:03   

Samuel napisał/a:
Naprawdę nie rozumiem skąd u Was taka negatywna opinia o policji.

Sam, nie u "nas", ale u jednego gościa, którego zresztą niewielu traktuje tu poważnie, a który porównuje dzisiejsze czasy z PRL, mimo że spędził w nim ledwie niecałe 6 lat, więc zapewne doskonale wie, jak działała tamtejsza milicja, czym było np. ORMO itd.
Powrót do góry
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu