FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
  Ynstrument złap!
Wersja do druku
Koranona Płeć:Kobieta
Morning Glory

Status: offline

Grupy:
Syndykat
WOM
PostWysłany: 30-05-2010, 12:37   Ynstrument złap!

No to ten tego... Zaczęło się od tego że jakiś rok temu zaczęłam interesować się sprawami okołogitarowymi (czyt.: zaczęłam szarpać za Bogu winne struny). Wyszło jak wyszło, siostra zakosiła akustyka (tak, też Cię kocham sis) mnie został klasyk. Skończyło się do teraz kilkoma piosenkami tabulatorowymi i kilkoma chwytami.
Można byłoby się spodziewać, że na tym zbrodnia muzyczna się kończy. A tu nie, zaledwie kilka dni temu miałam okazje pobrzdąkać na akustycznym 3/4 i zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Nie wiem, czy to kwestia tego, że ma mniejszy gryf i łatwiej dla mnie, malutkiej Nony, złapać takie chwyty jako kochany barowy F-dur (bla bla bla, to przecież taki prosty chwyt), ale i tak się zakochałam. Siostra na wieść o wydawaniu szmalu zaproponowała mi, że przewiezie z powrotem akustyka, ale z reguły te mają szersze gryfy od klasyków co nie byłoby mi na rękę, ale to się jeszcze zobaczy.

Co nie zmienia faktu, że jestem zainteresowana ofertą. I tu pojawia się zasadnicze pytanie (jakoby wiadomo mi, że jenoctwo jest gitarowe) Co o tym sądzicie?

Numer Gadu-Gadu
408121
delya Płeć:Mężczyzna
książę idiota

PostWysłany: 30-05-2010, 13:04   

Nie jest to jakaś epickość - ta gitara znaczy - i za 100 zł generalnie cudów się nie spodziewaj, wiesz o tym, prawda? :). Nie wiem gdzie mieszkasz, ale może przejdź się najpierw do jakieś sklepu z wiesłami jeżeli masz taką możliwość, uśmiechnij się do pana za ladą (oni są strasznie zwichrowani jeżeli o kobiety chodzi i jak tylko powiesz, że "bo ja taka niemota jestem i nie wiem" to będziesz mieć obsługę jak w hotelu dwudziesto-gwiazdkowym ) - i sprawdź co ci w łapach leży itd.

Nigdy nie przemawiało do mnie osobiście kupowanie gitar na allegro - lepiej mieć to w łapach i sprawdzić jak brzmi, bo może się nagle okazać, że nie pyka na wyższych progach, że bary w okolicach C nie brzmią itd., szczególnie jak to wiesło kosztuje 100 zł... I wygląda jak takie gitarki, na których się gra "Pan Jezus już się zbliża..."
ALE nie wiem, jeżeli nie masz jakichś wygórowanych wymagań itd., to spoko - stówka to nie majątek. Nie wiem też co chcesz grać, inaczej przecież wybiera się pod blues, inaczej pod ballady, inaczej pod jakieś MYV-podobne harde wstawki..

Dobrze, że ma wcięcie, to jest fajne.

Jeszcze możesz wrzucić to pytanie na jakieś forum gitarowe, tam też jest masa chłopców, którzy ci odpowiedzą w dziesięć sekund używając wielu profesjonalnych słów, które nic nie znaczą ;)

EDIT:
napiszę kiedyś podręcznik pt. "Jak napisać długiego posta, który absolutnie nie odpowiada na zadane pytanie i nic nie wnosi do tematu" ;)

- zapraszam na stronę i na forum! ;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Koranona Płeć:Kobieta
Morning Glory

Grupy:
Syndykat
WOM
PostWysłany: 30-05-2010, 13:38   

Y, też nie jestem wirtuozem gitary to i doskonały instrument nie jest mi potrzebny. Są co prawda sklepy muzyczne u mnie, ale tam to się przepłaca, słowem, dobrego interesu się nie zrobi. A gitarę można sprawdzić przy kurierze (mwahaha). Co nie zmienia faktu, że przejdę się w poniedziałek do Riffu i popatrzę, a nóż a widelec będzie tam taka gitara ( a nóż a widelec w przystępnej cenie). No i siostra przywiezie akustyka, to jeszcze się zobaczy. A co do ceny to wiem, że za takie pieniądze nic specjalnego się nie kupi, wszak od kilku dobrych lat kręcę się wśród instrumentów których ceny sięgają kilka tysięcy złoty (jak nie kilkanaście).

Numer Gadu-Gadu
408121
Vodh Płeć:Mężczyzna
Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 30-05-2010, 14:32   

Szczerze odradzam kupowanie instrumentów z Allegro. Jedyne do czego Allegro się nadaje jeżeli chodzi o instrumenty to kupowanie używanych, które można sobie przed zakupem ograć u właściciela i się przekonać. Inaczej to totalny kot w worku.

Patrząc na gitarę za stówkę sama wiesz, że to gitara za stówkę i dobrze, że się cudów nie spodziewasz. Jest natomiast jedna rzecz, którą powinnaś o takich tanich gitarach wiedzieć. O ile takiego Gibsona to można kupować nowego w ciemno, bo Gibson fuszerki nie odwala i sama marka jest doskonałą gwarancją jakości, o tyle zwłaszcza w przypadku tanich gitar egzemplarze potrafią się między sobą kosmicznie wręcz różnić. Kupując taką gitarę możesz trafić na egzemplarz "kominek" który nadaje się tylko do ogrzania domu, ale niektóre egzemplarze jakimś cudem wychodzą im czasem bardzo porządne i w efekcie możesz mieć instrument już całkiem niezłej jakości za ułamek ceny jaką jest naprawdę wart (wiadomo, nie odsprzedasz go za więcej, ale chodzi o to że będzie ładnie brzmiał i będzie się na nim grało wygodnie). Dlatego zwłaszcza w przypadku takich gitar warto otoczyć się kilkoma egzemplarzami i łypać, stukać i grać, szukając tego, który najgłośniej woła "jestem fajny".

I jeszcze jedno - struny. Od razu dokup do niej struny, mogą być najtańsze jakie znajdziesz, a i tak będą czterdzieści razy lepsze od tych drutów do wieszania prania które montują fabrycznie w takich gitarach. Brzmienie brzmieniem, ale na fabrycznych strunach to Ty sobie palce przepiłujesz. Sam względnie niedawno kupowałem gitarę za miseczkę ryżu, coby mieć na czym brzdąkać na obczyźnie i tylko mnie to upewniło co do słuszności powyższych rad.

BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 30-05-2010, 18:44   

Tylko naciąganie nowych strun może się dla takiej gitary skończyć tragicznie, więc to tez trzeba mieć na uwadze.

Poza tym będę szczery - dozbieraj sobie jeszcze ze trzy stówki, idź do muzycznego i tam wybierz coś już przyzwoitego. Może trochę poczekasz przez to zbieranie, ale radochę będziesz miała na długie lata.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nat_mich Płeć:Kobieta
jeż

PostWysłany: 30-05-2010, 19:07   

albo poczekaj na siostrę, wszak ma fajową gitarę i sama zaproponowała Ci że użyczy Ci jej na czas bliżej nieokreślony [co w naturze nie zdarza się zbyt często :P]

Numer Gadu-Gadu
2620769
moshi_moshi Płeć:Kobieta
Szara Emonencja

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 06-06-2010, 15:36   

Na prośbę autorki, temat zamykam.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi