Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Rzecz o pokoleniach czyli jak bardzo młodzież ma przerąbane |
Wersja do druku |
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 01-04-2011, 15:14 Rzecz o pokoleniach czyli jak bardzo młodzież ma przerąbane
|
|
|
Ysen mnie zmusił.
Popełniłam notkę na blogu o modnym ostatnio pojęciu "stracone pokolenie". Link. Czy was też wkurza medialna nagonka etykietek? Czy też macie dość, że cały czas mówi się o tym, jacy to jesteście beznadziejni i do niczego w życiu nie dojdziecie?
Pozostawiam pole do dyskusji :) |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 01-04-2011, 15:56
|
|
|
Ostatnim pokoleniem, które od biedy dało się zaszufladkować i ta szufladka przetrwała dłużej niż kilka lat, było pokolenie 68. Później już wszystkie kolejne szufladki (łącznie z tymi, do których rzekomo moje pokolenie pakowano - vide "pokolenie X", "pokolenie JP2") znikały z użytku po najwyżej kilku latach. Tak więc nie ma się chyba specjalnie czym bulwersować. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 01-04-2011, 15:59
|
|
|
Wszelkie twierdzenia tego typu mam głęboko w nosie, odkąd przeczytałam o antysemickich nagonkach w "oh-ah" Batorym (tym od Kamieni na Szaniec). Idąc dalej mamy kodeks Akademii Krakowskiej w którym reguluje się kwestie noszenia broni przez studentów i kar czekających za zabójstwo i świętokradztwo. Zresztą, co się będę produkować
Oczywiście, że w pewnym sensie jesteśmy inni niż starsze pokolenia, ale to kwestia stylu życia i możliwości. Oraz postawa mediów. W czasach moich rodziców seks, ciąże i kasety wideo bywały, ale nie były tak eksponowane. Dzisiaj media epatują nas tym co złe, bo się sprzedaje- historia o klubie gier planszowych zasługuje co najwyżej na ostatnią minutę w teleekspresie, a historia z krwią i seksem to czołówka i 10 minut dziennika. |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 01-04-2011, 16:32
|
|
|
W skrócie powiem tak. Trzeba być energicznym, uśmiechnietym i pracowitym, oraz nie żrażać się, ani nie wpadać w depresję po niepowodzeniach, a także być twardo chodzący po ziemii. Nic nie ma gorszego niż marazm i zmniejszanie samooceny. Jest ciężko i nie widać poprawy, ale nie jest to żadna wymówka. Trzeba kombinować, aby ten stan zmienić. Tyle z moich złotych wniosków na temat pokolenia dzisiejszego. Sam idę dopracowywać te podpunkty:). |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
pestis
żuk w mrowisku
|
Wysłany: 01-04-2011, 18:26
|
|
|
Ludzie o czymś pisać muszą, więc takie artykuły pojawiały się, pojawiają i pojawiać będą. I dalej takie teksty będą uogólniać, idealizować przeszłość, a każde kolejna generacja będzie gorsza od poprzedniej. A przecież nic nie stoi w miejscu, zmieniają się realia, zmieniają się ludzie, a dokładniej starają się dostosowywać do tego, z czym stykają się na co dzień.
Ciekawa jestem do jakiego wspaniałego pokolenia dzisiejsza młodzież jest porównywana. Szczerze mówiąc nic mi do głowy nie przychodzi. Do pokolenia z czasów głębokiej komuny (czyli naszych rodziców)? Buahaha. Tak, dzisiejsi 40-60-latkowie to doprawdy kwiat polskości i niedościgniony wzór do naśladowania (tak na marginesie to właśnie pokolenia przypadające na lata komuny uznaje za stracone).
A może do dzisiejszych 30-35 latków? Nie widzę specjalnej różnicy.
Jeśli ktoś faktycznie uważa, że z dzisiejszą młodzieżą/dziećmi dzieje się źle, to swój oskarżycielski paluszek powinien skierować w pierwszej kolejności na tych, którzy odpowiadają za ich wychowanie. |
_________________ SteamwillriseEsteemwillrise. |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 02-04-2011, 01:38
|
|
|
Jedyna różnica między pokoleniami, to otoczenie i dostęp do różnych czynników. Nigdy nie zapomnę fotografii mojego ojca ubranego w skórzaną kurtkę i stojącego z kolegami obok Dużego Fiata. Dzisiaj (dosłownie) sam tak stałem obok samochodu, tylko innego. A to, że nie umiem zrobić wielu rzeczy, które on w moim wieku umiał? Ja mam inne wykształcenie, inne zainteresowania, problemy rozwiązuje w oparciu o intuicję, a nie wyuczone zachowania. Za to umiem wiele rzeczy, których inni starsi nie umieją, mam zdecydowanie bardziej szeroki wachlarz zainteresowań. A reszta oszczerczych argumentów? Oj, jakbym chciał, żeby chociaż połowa była prawdą... |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 03-04-2011, 12:56
|
|
|
Potrolluje - nie znam specjalnie tematu, bo i nie śledzę mediów, nie wiem jakie to argumenty podnoszone są wobec dzisiejszym studentów, ale bardzo podoba mi się wstawiona przez Mai notka ;p
Ye, thats all ;p |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|