W obliczu apokalipsy - co zamiast gtalka |
Wersja do druku |
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 08-02-2015, 22:44 W obliczu apokalipsy - co zamiast gtalka
|
|
|
Ponieważ jak wiadomo Gugiel ciężko pracuje by ludzkość przestała go w końcu lubić i 15.02 zamierza zamordulcować gtalka trzeba się zastanowić co mogłoby zająć jego miejsce. Jeśli bowiem nawet nie zrobimy masowej emigracji na jakiś inny komunikator, np. skype czy nieszczęsny hangouts, to wypadałoby przynajmniej wiedzieć jak z kim należy się odtąd komunikować.
Discuss? |
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 08-02-2015, 22:46
|
|
|
Ja korzystam z googlowego czata przez przeglądarkę, więc nie zauważę prawdopodobnie różnicy. Ale jakby co, to się przystosuję, cokolwiek by to miało nie być.
*edit* Googlowy czat (jaki by nie był) jest jedynym komunikatorem, z którego korzystam poza domem (czyli przez większą część dnia). W związku z tym na pewno nie zamierzam z niego zupełnie rezygnować - co najwyżej zainstaluję coś jeszcze. |
Ostatnio zmieniony przez Serika dnia 08-02-2015, 23:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Xeniph
Buruma
Grupy: AntyWiP WIP
|
Wysłany: 08-02-2015, 22:58
|
|
|
Ze Skype'a korzystałem i sprawdza się całkiem dobrze, choć nie jest tak lekki jak Gtalk. Przede wszystkim jest też bardzo rozpowszechniony przez co
a) Jest szansa, że część obecnych, dawnych i przyszłych Jenotów już go ma, albo będzie miała np. do pracy.
b) nie wygląda na to żeby groziła mu rychła śmierć
EDIT: I niezależnie od tego, na co się zdecydujemy, po śmierci na pewno będzie trzeba rozesłać maila do wszystkich z tlk, bo jest tam wiele osób które już nie zagląda na forum/irca ale nadal pozostaje w kontakcie, który bez Gtalka może się nagle urwać. |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 08-02-2015, 23:05
|
|
|
...ale to znaczy że za tydzień google talk będzie totalnie RIP?... |
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 08-02-2015, 23:10
|
|
|
Cytat: | ...ale to znaczy że za tydzień google talk będzie totalnie RIP?... |
Yep.
Ja się dostosuję, bo z tego co mówicie obie opcje są upierdliwe. Należy wybrać tę która jest nieco mniej upierdliwa. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 09-02-2015, 01:10
|
|
|
Od biedy Skype, albo poszukam sobie czegoś (Jabber/XMPP) co jednak potrafi a) synchronizować historię rozmów między komputerami, b) robi to bez ograniczeń czasowych (Skype trzyma "w chmurze" tylko 30 dni).
Jest też szansa, że Google zrobi tak jak Microsoft z Messengerem - oficjalnie usługa leży ale serwery stoją i nieoficjalne oprogramowanie dalej potrafi się z tym łączyć (np. Trillian). |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 09-02-2015, 07:19
|
|
|
Ja liczę na to ostatnie, ale rozsądek podpowiada że to nie przejdzie. W końcu celem akcji jest przeforsowanie (buhaha) Hangouta (/buhaha).
Jabberopodobne miały dotychczas jeden problem - z transferem plików (co bywa przydatne), nadawały się więc "tylko" do rozmów. Nie mam w nawyku trzymać cały czas otwartej przeglądarki więc czat na gmailu trochę ssie, ale lepsze to niż jakiś ciężki komunikator w stylu skajpa...
EDIT: ba, w dół leci cały protokół gtalka, nie wiadomo nawet czy hangout będzie nadal komunikował się z czatem na gmailu... |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 09-02-2015, 14:37
|
|
|
Nanami napisał/a: | ...ale to znaczy że za tydzień google talk będzie totalnie RIP?... | Podobno będzie jeszcze funkcjonował z miesiąc-dwa po tym terminie, ale z ciągłymi przypominajkami. Potem mogiła.
BOReK napisał/a: | EDIT: ba, w dół leci cały protokół gtalka, nie wiadomo nawet czy hangout będzie nadal komunikował się z czatem na gmailu... | Będzie. Dotychczas gmail miał opcję "upgradu" chata do protokołu Hangoutsów, po tej dacie będzie to zrobione automatem.
Na razie sprawdzam Skype - choćby dlatego, że w pracy jest traktowane jako komunikator dozwolony i półoficjalny. Za Hangoutsami nie przepadam (z wzajemnością chyba), ale w razie czego się dostosuję. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
|
Wysłany: 09-02-2015, 15:14
|
|
|
Bezimienny napisał/a: |
Na razie sprawdzam Skype - choćby dlatego, że w pracy jest traktowane jako komunikator dozwolony i półoficjalny. Za Hangoutsami nie przepadam (z wzajemnością chyba), ale w razie czego się dostosuję. |
Ja akurat mam tak ze Skypem, ostatnim razem nie udało mi się go zmusić do działania (ale jakby co, będę jeszcze próbować - ostatni raz był parę lat temu) |
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 09-02-2015, 16:37
|
|
|
Proszę, nawet udało mi się odzyskać dostęp do starego konta skypowego (stworzonego kiedyś pod kątem gry w RO). Co prawda podejrzewam, że lista kontaktów jest daaawno nieaktualna... |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 09-02-2015, 17:01
|
|
|
Ja już mam dwa konta skajpowe i nie wiem, czy uda mi się któreś odzyskać... Najwyżej będę miał trzecie. >] |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 09-02-2015, 17:40
|
|
|
Cytat: | Jabberopodobne miały dotychczas jeden problem - z transferem plików |
Z tym to i gtalk miał problem... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 09-02-2015, 22:07
|
|
|
...Skype... ugh... |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 10-02-2015, 19:04
|
|
|
Sasayaki napisał/a: | ...Skype... ugh... | Dokładnie.
Po pierwsze, potworny bloatware.
Nie wiem czy przejęcie przez Micro$owd pomogło, czy pogorszyło sytuację, ale z góry nie lubię czegoś, czego wyłączenie zauważalnie poprawia tempo pracy wymagających aplikacji i zwalnia kilkadziesiąt-kilkaset mb pamięci.
Gtalk mi odpowiada, bo nic przy nim nie muszę robić, ani nie zajmuje miejsca, a wszystkie konwersacje mam w intensywnie wykorzystywanej poczcie - tudzież stamtąd mi bierze kontakty. Dla mnie to jeszcze większy bonus, bo oznacza także dostęp mobilny, skoro mam device z androidem.
Geh, gdzie ja mam tego skype'a... będę musiał poszukać.
A swoją drogą, czemu te hangoutsy? Aż takie zuo? |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
|