Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 13-06-2007, 14:38 Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie?
|
|
|
Ponieważ w dotychczasowym temacie regularnie pojawiały się omyłkowe wypowiedzi, a pierwszy post nie zawierał żadnych informacji o przeznaczeniu tematu, postanowiłam zamknąć go i zarchiwizować, a na jego miejsce założyć nowy.
Temat służy do zadawania pytań o serie polecane w jakiejś kategorii. Innymi słowy, mogą się tu znaleźć pytania w rodzaju: "jakie komedie romantyczne polecacie?", "co podobnego do aaa mógłbym obejrzeć", względnie "Widziałam bbb, ccc i ddd - podsuńcie coś w podobnych klimatach?"
Posty nie będące odpowiedziami na jedno z ostatnio zadanych pytań będą usuwane.
Posty "Eee to świetna seria, polecam wszystkim" - jeśli nie będą odpowiedziami na jedno z ostatnio zadanych pytań - będą usuwane.
Tematy dublujące ten temat będą zamykane lub scalane.
Proszę wybaczyć kategoryczny ton, ale to bardzo częsty rodzaj pytań i z doświadczenia wiemy, że wygodniej wszystko wrzucać do jednego tematu, niż zakładać za każdym razem oddzielny, który w dodatku po 1-2 stronach schodzi na offtop "a moje ulubione anime..." |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Hirako
Gość
|
Wysłany: 02-01-2009, 01:29
|
|
|
Witam, poszukuję anime akcji (mogą być fantasy,przygodowe,mecha itp) z wątkiem romantycznym. Tak jak np. Fate/Stay Night albo Full Metal Panic czy Macross Frontier. Tylko jak można to takie serie z dobrymi zakończeniami, gdzie te pary kończą razem (znaczy żyją razem :D) bo te serie co wyżej wymieniłem mają nieciekawe zakończenia miłosne, więc no cóż. Poszukuję serii akcji ale żeby mieć się z czego cieszyć na końcu, nie tyle, że ten ZŁY został pokonany a ci DOBRZY zwyciężyli. Proszę o wasze propozycje i dzięki. |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 02-01-2009, 01:45
|
|
|
Xamd - seria jeszcze się nie skończyła, ale raczej większość pairingów przetrwa do końca.
Eureka 7 - patrz Xamd, tylko że gorsze i skończone. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 02-01-2009, 17:59
|
|
|
Pytanie z tych dziwnych:
Czy warto się brać za maria-sama?
Jaki charakter ma to anime poza tym że to babska szkoła?
Jest to bardziej komiczne czy wszystkie bohaterki płaczą w rękaw tytułowej marii dlatego że "xxx była niemiła"?
Szczerze mówiąc wszystkie obrazki z jakimi się przypadkowo spotkałem pokazują "tę dużą czarną" z "małym kucykiem" czy to jakaś dziwna para? Ale jakiś klip na youtube z karykaturkami chibi podpisany maria sama (którego nie mogę teraz znaleźć) zwrócił moją uwagę.
Teraz mam dylemat czy warto .
Proszę o obiektywną opinie i o ile można nie link do recenzji :] to potrafię znaleźć sam. |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
Hirako
Gość
|
Wysłany: 02-01-2009, 18:16
|
|
|
vries- hmm, sorrka, ale z tego co wiem to Xam'd nie jest skończony w ogóle (znaczy ani za granicą czy u nas) więc nie będę oglądał nie wiedząc jak się skończy główny wątek romantyczny (jak happy to Ok, I will try). A Eureka 7 to nie jest przypadkiem, z tego co słyszałem romans (o ile moge tak to nazwać) między jakimiś dwoma dzieciakami?? Znaczy, cóż, wole dojrzałe romanse, bo jak 11 latki mają mówić se "Kocham cię, zawsze będę z tobą" to to trochę niedorzeczne jest :D :D
Czekam na dalsze propozycje od was! |
|
|
|
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 02-01-2009, 18:40
|
|
|
kokodin napisał/a: |
Jest to bardziej komiczne czy wszystkie bohaterki płaczą w rękaw tytułowej marii dlatego że "xxx była niemiła"? |
Ani jedno, ani drugie - humorem seria raczej nie tryska, ale nie jest to też jakiś nadzwyczajnie dramatyczny wyciskacz łez. Najlepiej zobaczyć pierwszy odcinek, daje dobre pojęcie o klimacie całości. |
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 02-01-2009, 19:10
|
|
|
Dobra może się skusze tylko w moim gąbkowym przypadku jak zobaczę pierwszy odcinek to przestaje oglądać tylko gdy zdecydowanie mi się nie spodoba w innym przypadku i tak oglądam a na końcu "o skończyło się? ale akcja jeszcze się przecież nie zaczęła" .
Dzięki za wprowadzenie.
Hirako nie wybrzydzaj na eureke renton ma 14 lat nie 11 a sama eureka ... nikt tego nie wie. Poza tym to nie jedyna trudna para :P
Oprócz tego można by obejrzeć blood+ czy Ergo proxy . Vandread mógł by być zbyt nawydziwiany. |
|
|
|
|
|
Suza
Gość
|
Wysłany: 02-01-2009, 20:33
|
|
|
Jak Fate/ Stay Night to może Shingetsutan Tsukihime? Tylko tam nie ma szczęśliwego zakończenia :P
A oprócz tego Black Lagoon. |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 02-01-2009, 20:45
|
|
|
Gość napisał/a: | vries- hmm, sorrka, ale z tego co wiem to Xam'd nie jest skończony w ogóle (znaczy ani za granicą czy u nas) więc nie będę oglądał nie wiedząc jak się skończy główny wątek romantyczny (jak happy to Ok, I will try). A Eureka 7 to nie jest przypadkiem, z tego co słyszałem romans (o ile moge tak to nazwać) między jakimiś dwoma dzieciakami?? Znaczy, cóż, wole dojrzałe romanse, bo jak 11 latki mają mówić se "Kocham cię, zawsze będę z tobą" to to trochę niedorzeczne jest :D :D |
Wybrzydzasz, wiesz?
Wracając do tematu. Oglądałeś wszystkie Macrossy? Jeśli nie, to możesz obejrzeć oryginał (Macross), Macross Plus i Macross Zero. Z tego, co pamiętam wszędzie był happy end.
Ewentualnie Baccano!, ale tam wątki romantyczne były mało romantyczne.
W Blue Gender chyba był happy end, ale nie dam sobie za to odciąć ręki (może ktoś ma lepszą pamięć i to potwierdzi).
W Gundam Seed na 200% jest happy end. Ale te wątki romantyczne są tam trochę wsadzone na siłę.
kokodin napisał/a: | Oprócz tego można by obejrzeć blood+ czy Ergo proxy . |
Nie kończą się najpozytywniej
- Spoiler: pokaż / ukryj
- (zagłada ludzkości, śpiączka bohaterki)
Gość napisał/a: | A oprócz tego Black Lagoon. |
Też nie kończy się najszczęśliwiej. kto wie, może po kolejnej serii... |
|
|
|
|
|
aoc
|
Wysłany: 02-01-2009, 22:34
|
|
|
Obejrzałbym sobie jakąś lekką , przyjemną i w miarę sensowną komedię . Najchętniej coś w stylu Minami-ke . Minami-ke : Okawari już znam , a na kolejny sequel trzeba jeszcze będzie poczekać . Dla ułatwienia : w kwestiI komedii jestem "upośledzony" ;p |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 03-01-2009, 09:56
|
|
|
Jeżeli chodzi o ciepłą komedię w której główną role odgrywają samotnie żyjące dziwczyny (bez rodziców) to ichigo mashimaro powinno pasować idealnie. A jeżeli chodzi o brutalność i wygląd najmłodszej z sióstr warto się wziąć za toradora. Chociaż tam już mamy wątki romansowe. |
|
|
|
|
|
aoc
|
Wysłany: 03-01-2009, 11:48
|
|
|
To jest to ... jestem zobowiązany :) |
|
|
|
|
|
Ray89
Gość
|
Wysłany: 03-01-2009, 22:54
|
|
|
Witam, może chybię z pytaniem ale chciałbym się zabrać za serie Clannad'a, a ponieważ nie jestem zwolennikiem ciężkich probelmów, dramatów i rozpadających się związków to chciałbym zapytać, czy Clannad jest jedną z tych serii lekkich, z humorem, która ma pewne poważne wątki ale nie kończą się ona smutno (np. śmierć czyjaś, rozstanie, wyjazd z miasta itp). Bo nie mam nic przeciwko żeby było trudno ale wolę jak kończy się coś dobrze. No i wątek główny romantyczny z tego co słyszałem w Clannad kończy się dobrze.
Bo w recenzji na Tanuki pisze w opisie gatunku Dramat/Okruchy życia. Podczas gdy jak czytam komentarze na internecie to bardziej byłbym skołonny dać Romans/Okruchy życia, a może nawet pokusiłbym się o Komedia/Romans/Okruchy życia.
Więc proszę, tych co oglądali, dajcie mi jednoznaczną opinię i pomoc, bo nie wiem czy się za to zabierać czy nie. Dziękuję bardzo!! |
|
|
|
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 03-01-2009, 23:02
|
|
|
Obejrzyj pierwszą serię (swoją drogą w gatunkach faktycznie powinna być ta Komedia i Romans), drugą już niekoniecznie. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|