FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  IRC (qchat mibbit)  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
  Łuki historii
Wersja do druku
Keii Płeć:Mężczyzna
Tsunderemo©

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 03-02-2012, 02:45   

shugohakke napisał/a:
Keii napisał/a:

Jak napisał JJ - to taki sam błąd, chyba że używany w stosunku do fillerów, bo tam ta definicja akurat pasuje.

Ale JJ napisał, że używanie słowa "epizod" w znaczeniu "odcinek" jest błędem.

Ale powód tego jest dokładnie ten sam co nazywanie łuku epizodem - historia przedstawiona w odcinku/cyklu odcinków tworzących "łuk" musiałaby mieć mały wpływ na całość.

Numer Gadu-Gadu
2734602
Vodh Płeć:Mężczyzna
Relaxed Serpent.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 03-02-2012, 06:16   

Optuję za .co.uk.

moshi_moshi napisał/a:
Raczej kwestia Rady Języka Polskiego. :D

Która to podejmuje decyzje w oparciu o?

Spoiler: pokaż / ukryj
Mam naprawdę szczerą nadzieję, że odpowiedź na moje pytanie brzmi 'logiczny sens, adekwatność, spójność i powszechność w mowie potocznej'. A także, kiedy się w końcu kapną, że należy coś z czymś zrobić. I tak, stąd tam te 'kilka lat' w mim poprzednim poście mimo tego, że wspomniałem już o kwestii czasu :D

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
moshi_moshi Płeć:Kobieta
Emo kid

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 03-02-2012, 10:57   

Vodh, może przede wszystkim kiedy się kapną, że taki wydumany "problem" istnieje? Bo sorry, ale podejrzewam, że mają ciekawsze i bardziej palące problemy niż dogadzanie grupce fanów m&a... Chyba, że czegoś nie wiem i nowa definicja słowa "łuk" jest tak niezbędna i potrzebna, bo przecież nie da bez niej napisać sensownego wypracowania w szkole, albo tekstu naukowego. Podsumowując - przesadzacie?

Bo ja naprawdę nie widzę problemu, jak ktoś ma ochotę tego używać, niech używa. W określonej grupie termin jest znany i powszechny. Natomiast w momencie, w którym da się go sensownie zastąpić (już nie przesadzajcie z unikatowością "łuku"), naprawdę nie widzę potrzeby używania go w "oficjalnych" tekstach, które mają szansę dotrzeć do większej ilości osób niż tylko fandom. I absolutnie bez urazy, ale jak ktoś ma wielki problem z zastąpieniem jednego słowa innym (pomijam jakieś wyjątkowe przypadki z bardzo specjalistycznym słownictwem), to może nie powinien pisać?

Strona 3 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Odpowiedz do tematu