Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Wyrazy dźwiękonaśladowcze w mandze!! |
Wersja do druku |
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 06-01-2006, 18:42
|
|
|
albo: KABOOMBOOMBOOM!!!!! :D |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 06-01-2006, 19:01
|
|
|
Mogliby tak gry robić, że jeśli jakimś cudem brakuje jakiegoś dźwięku w katalogach (jak to bywa w starszych produkcjach czasem :P), to zamiast "file not found" wyskakuje napis w katakanie :P. faktem jest, że jak takie coś widzę w mandze, to nawet nie bardzo wiem, jaki to ma byc dźwięk. Szczególnie jeśli chodzi o jakiś niezbyt znaną czynność :P. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 15-02-2006, 10:16
|
|
|
wa-totem, a jak oceniasz tłumaczenie GITS, gdzie mamy onomatopeje i po naszemu i po japońsku? |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 16-02-2006, 01:13
|
|
|
nie oceniam, bo nie mam... ta tematyka i nastrój mi średnio pasuje. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Usagi-chan
|
Wysłany: 22-04-2007, 12:39
|
|
|
Osobiście spotkałam się z szeptu, szeptu i głasku, głasku:D |
|
|
|
|
|
Kazik-chan
Przyjaciel Muminków
|
Wysłany: 31-07-2007, 17:04
|
|
|
Wiecie, onematopeje w mandze to w pewnym sensie rysunek - dobrze narysowany nasuwa, o co chodzi. Zresztą, gdy na bohatera spada Wielki Drewniany Młot Wyciągnięty Ze Stanika (TM), a obok jest jakiś krzaczek, to nietrudno jest się domyślić, o co chodziło... ^^
Wiecie, Kaziciątka zazwyczaj poruszają się po świecie mangi, tak więc styczności z onematopejami miały dusho!... Najlepszje, jakie pamiętam:
-dźwięk ciszy
-dźwięk wymownego milczenia
-dźwięk rozpinanych guzików
- (moje ulubione :P) dźwięk pieczącego się ciasta i dźwięk rozpuszczających się lodów ^^
Wiecie, osobiście jestem za tym, żeby zostawiać orginalne onematopeje, ewentualnie pod spodem zamieszczać tłumaczenie. Ot co.
Pozdrowienia i niech kisiel orenżadowy będzie z Wami ^^ |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|