Najbardziej skłaniające do myślenia anime: |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 10-02-2006, 13:15 Najbardziej skłaniające do myślenia anime:
|
|
|
Jaką serie uważacie za najiteligentniejszą, najbardziej skłaniające do namysłu, najbardziej filozoficzne (jak ja nie cierpie tego słowa)?
Mi osobiście w tym gatunku do gustu przypadło najbardziej Kino Travels. Na pierwszy rzut oka jest to taka o historyjka o kobiecie (właściwie jej płeć można określić tylko po przymiotnikach) podróżującej z gadającym motocyklem. Nie mniej jednak to seria złożona prawie wyłącznie z krótkich, a uniwersalnych, maksymalnie uproszczonych i niemal przypowieściowych historyjek, posiadających jednak bardzo głęboki i zrozumiały przekaz (by nie powiedzieć morał). |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 10-02-2006, 14:10
|
|
|
Z mojej strony proponuję "Haibane Renmei" :D
W ciekawy sposób przedstawiony problem grzechu i odkupienia, dobrze pokazane relacje międzyludzkie, postacie pod względem psychologicznym o wiele bardziej realistyczne, niż te z NGE... Ciekawy świat przedstawiony, kryjący parę tajemnic (co jest za murem i kto go zbudował? Czym tak naprawdę są Haibane? etc...). Jeśli dodać do tego przyjemną kreskę i bardzo klimatyczną muzykę (nigdzie nie udało mi się znaleść soundtracku, udało mi się zaledwie opening z neta zassać :( ) wychodzi z tego (imho) arcydzieło... |
Ostatnio zmieniony przez korsarz dnia 10-02-2006, 14:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Pejt3r
001001001101011
|
Wysłany: 10-02-2006, 14:19
|
|
|
Kino Travels ... jak dlamnie to kolejny zbiór standardowych opowiastek plus kilka nowych. Na przykład pierwszy odcinek. Jeśli czytaliście 'Cyberiade' Lema to było tam opowiadanie o tym jak wymyślono substancję która pozwalała odbierać uczucia innych ludzi, zwiększyć zdolności empatyczne czy jakoś tak. I końcowy efekt był taki jak w Kino's. Ale jest mała różnica. W opowiadaniu Lema zakończenie takie jest bardziej uzasadnione i prawdopodobne niż w Kino. Tutaj takie zakończenie jest jak dlamnie mało prawdopodobne i mało na miejscu (kto myśli inaczej niech wpierw przeczyta to opowiadanie).
Kino to odważna produkcja, ale prezentuje filozofie bardziej europejską, którą można spotkać w każdej opowiastce filozoficznej (które jak wiadomo opierają się na motywie podróży).
Sam niestety nie moge podać lepszego tytułu w którym byłoby to lepiej widoczne. Każda historia niesie za sobą jakieś nowe przesłanie. Tutaj jest to poprostu wyeksponowane. ^.^ |
_________________ sagashimono wa nan desu ka
mitsukenikui mono desu ka
KABAN no naka mo tsukue no naka mo
sagashita keredo mitsukaranai no ni |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 10-02-2006, 15:03
|
|
|
zgadzam sie z Pejt3r, Kino |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 10-02-2006, 16:03
|
|
|
Kino jeszcze nie widziałam, stoi w kolejce... Za to właśnie skończyłam "Cat's soup"
To. Jest. DZIWNE. Bardzo.
I daje do myślenia, przynajmniej mnie... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
IT.
Ukochana żona orka
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 11-02-2006, 04:48
|
|
|
Kurau.
Anime dało mi do myślenia. Nie uważam tego za jakieś specjalne arcydzieło, ale coś w tym jest.
Poza tym jestem obłożona przekleństwem doszukiwania się drugiego, trzeciego, czwartego i dażąc do nieskonczoności, dna we wszystkim co z zalożenia nie mialo go posiadać. A w tym co teoretycznie posiada tych den od groma, HR np. niech będzie, nawet zalet cięzko mi się szukało. |
_________________ Nidere Ide Ime roechul
Et sore il Im sour
Kael Kaad Ardo Sono
Te Im ilne ke aono
Jestem Wodą, płynącą Wodą
Przynoszę Życie, służę Śmierci wiernie.
Odrobinę władcza. To bardzo dobre słowo. |
|
|
|
|
Wojtek_wm
masta blasta
|
|
|
|
|
Pejt3r
001001001101011
|
Wysłany: 12-02-2006, 23:30
|
|
|
Angel's Egg - Mamoru Oshii - to jest dopiero ciekawa produkcja ^.^
Katsuhiro Otomo Presents: Memories - całkiem niezłe, szczególnie Cannon Fodder Omoty.
GITS - wiadomo ^.^ |
|
|
|
|
Redvampire -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 13-02-2006, 01:09 Re: Najbardziej skłaniające do myślenia anime:
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Jaką serie uważacie za najiteligentniejszą, najbardziej skłaniające do namysłu, najbardziej filozoficzne (jak ja nie cierpie tego słowa)? | To anime skłania do myslenia whoo whooo :D
[/quote] A jesli chodzi o myslenie to akurat na Lain non sto sie zastanawiałem o co tu kur chodzi . A tak poza tym hmmmmmm........... musze sie zastanowic ( o wlsnie anime sklaniaja mnie do myslenia . O moze to choć niepamietam jak to sie nazywa takie skrajnie chore . Facet ginie podczas napadu od postrzału w tyłek i pitem trafia w zaświaty. Ta wizja boga musial powstac chyba na kwasie albo jakiś innym środku chemicznym |
|
|
|
|
|
Pejt3r
001001001101011
|
Wysłany: 13-02-2006, 01:14
|
|
|
Redvampire napisał/a: | Facet ginie podczas napadu od postrzału w tyłek |
mówisz o Mindgame ^.^ bo ja wiem czy jest tam cos nad czy by sie mozna zastanawiać :P
Gość w pieluszce strzela w tyłek innemu gościowi, tak że kula wylatuje z przodu wyrywając część czaszki ... proste ;) |
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 13-02-2006, 11:38
|
|
|
To się facet wypinał podczas strzału, czy go postrzelili od dołu? :} |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 13-02-2006, 12:11
|
|
|
Hmmm... Fakt - Kurau. Bardzo nietypowe i skłania do myślenia.
A ja mam nową rzecz - Aria. Tu ktoś kto nie myśli umrze z nudów i przesłodzenia, bo w tej serii naprawdę wiele się nie dzieje. Ale całość, szczególnie korespondencja Ai i Akari (z czego ta pierwsza pojawai się tylko w pierwszym odcinku, potem tylko słyszymy fragmenty listów które wymienia z Akari) to wielka rozprawka na temat istoty szczęścia i radości życia. Bardzo wartościowa seria. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Azag
Shade Reaver
|
Wysłany: 13-02-2006, 16:10
|
|
|
mi bardzo ciężko odpowiedzieć na to pytanie: myślę, że z tego co widziałem narazie to Ghost in the shell był dla mnie najbardziej zastanawiającą serią w sensie egzystencjalnym, ale ja generalnie nie preferuję tego typu kina więc moja wypowiedź nie jest obiektywna. |
|
|
|
|
|
mizu111
|
Wysłany: 08-03-2006, 21:18
|
|
|
zgadzam sie z zegarmistrzem, kino no tabi zmusza do myślenia. szczególnie historia o trójce na torach, byla smutna i to bardzo jak dla mnie; do maksymalnego wysiłku umysłowego zmusł mnie także NGE, to dopiero zagadka dla mnie, to jedyne anime, które mimo posiadania 26 odcinkó nie oglądnęłam do końca, to był koszmar dla umysłu, DALEJ NIE WIEM O CO TAM CHODZI |
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 09-03-2006, 10:29
|
|
|