Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Docenili mangę? |
Wersja do druku |
Chimeria
Wiedźma co nie wygląda
|
Wysłany: 08-03-2006, 15:51 Docenili mangę?
|
|
|
Cytat: | Na jednym z uniwersytetów w Kioto powstanie Wydział Mangi. Władze uczelni twierdzą, że będzie to pierwszy w wydział kształtujący autorów komiksów czy kreskówek, jak również wydawców i krytyków.
Dwustu szczęśliwców rozpocznie naukę wiosną 2006r.
W Japonii komiks stanowi jedną trzecią wszystkich tekstów drukowanych. |
No, młodzi, kreatywni i ambitni. Jak się wam podoba? ;3
Po szegóły zapraszam do odstatniego numeru Cogito. Nr 5/06. |
|
|
|
|
|
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 08-03-2006, 17:59
|
|
|
Cóż, u nas są różnego rodzaju szkoły aktorskie. Produkują przede wszystkim bezrobotnych... Moim zdaniem jak ktoś talentu nie ma, to mu żaden uniwersytet nie pomoże, a jeśli ktoś talent ma, to wystarczy ćwiczyć we własnym zakresie. |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
Silent Angel
*Hermit*
|
Wysłany: 08-03-2006, 19:37
|
|
|
Z tym stwierdzeniem się nie zgodzę, bo również i talentem trzeba umiec dobrze pokierować. Samemu wszytskiego nie można się nauczyć. Uniwersytety są po to aby poszerzać wiedzę i rozwijać człowieka. Nie można powiedzieć że to nic nie daje, bo byłoby to zwykłym kłamstwem. Jednak wymiana doświadczenia, poznawanie nowych technik, czy samo asystowanie znanym artystom naprawde dużo daje, bo zawsze można się w ten sposób czegoś nauczyć, wychwycić pewne szczegóły, które i w przyszłości pomogą nam w naszej twórczości. Jakby ktoś chciał tylko ćwiczyć we własnym zakresie w domu to nie miałby tego doświadczenia i wiele by na tym stracił. Nie dość że popadłby w monotonność to jeszcze przestałby poszerzać swoje horyzonty na czym tylko by stracił. Doświadczenie jakiekolwiek by ono nie było nie można o nim powiedzieć, że się później nie przydaje.
Pozostaje tylko łudzić się że za jakieś sto lat może i u nas powstanie i taki uniwersytet, chociaż mocno zastanawiam się czy komiksy tworzone przez polaków możnaby było naprawde wtedy nazwać "mangą". |
_________________ At night, the town is quiet like the bottom of the ocean
I continue down the road by myself
Guided by the distant voice
I keep searching for the soft blue light
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 08-03-2006, 19:51
|
|
|
Ja obawiam się, że na takim uniwerku bardzo szybko zduszone zostaną takie rzeczy jak "własny, niepowtarzalny styl"... Jest to bolączka wielu szkół plastycznych nawiasem mówiąc... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Silent Angel
*Hermit*
|
Wysłany: 08-03-2006, 20:08
|
|
|
Owszem, ale jak ktoś chce to zachowa swój własny styl i będzie kierować się poradami technicznymi, a nie tymi narzucającymi inny styl. Mimo że czasem będzie to kosztować opinię wykładowcy/nauczyciela.... |
_________________ At night, the town is quiet like the bottom of the ocean
I continue down the road by myself
Guided by the distant voice
I keep searching for the soft blue light
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 08-03-2006, 23:00
|
|
|
Silent Angel napisał/a: | Mimo że czasem będzie to kosztować opinię wykładowcy/nauczyciela.... |
A to zwykle oznacza niższe oceny (o ile w ogóle pozytywne) i całą resztę problemów. Pomysł dobry o tyle, że w końcu to też sztuka, ale z drugiej strony - no nie wiem, nie interesuję się komiksem może aż tak bardzo, ale niewielu znam rysowników i w ogóle twórców po "odpowiednich" szkołach. Komiks to jednak zawsze było takie coś jak np. muzyka metalowa czy hh - pokażcie mi szkołę muzyczną, gdzie uczą tego ;). Ja bynajmniej nie słyszałem. Komiks był zawsze "undergroundowy", popularny tylko wsród fanów i czasem pojawiający się szerzej - nigdy to nie była taka masówka jak rap czy niektóre głupkowate seriale rodem z Ameryki Południowej (nie żebym porównywał jedno do drugiego :P). |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|