Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Dobry Dramat, Romans szkolny |
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 02-02-2007, 15:17
|
|
|
Naturalna ewolucja tematu. W pierwszym poście padło pytanie o szkolny romans, ale utrzymany w konwencji dramatu - czyli czegoś wzruszającego i skłaniającego do zadumy. Zaraz po kilku sensownych propozycjach zaczęto wymieniać wszystkie szkolne komedie romantyczne. Jak widzę, teraz padają po prostu serie szkolne, pozbawione romansu. W następnej kolejności ktoś zapewne zaproponuje np. Fullmetal Alchemist, bo to też fajne...
Propozycja: czytajcie przynajmniej pierwsze kilka postów w temacie? |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 03-02-2007, 13:40
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Kanon, Air (ten drugi nie jest szkolny, ale co tam) Kanon 2006. Ostatniego jeszcze nie widziałem, ale ponoć jest dużo lepszy. |
Fakt, Kanon 2006 zwyczajnie deklasuje starszą adaptację pod każdym względem, poza muzyką która jest ta sama - czyli wzięta z gry, tyle że w Kanon 2006 mamy pełniejszą selekcję. I ta muzyka się broni, co tym bardziej pokazuje jej klasę.
Co do GIFT ~Eternal Rainbow~ elementów dramatycznych (albo dHamatycznych) jest tu sporo... A, Avellana, cobym nie zapomniał, do bazy trzeba wrzucić amerykański tytuł Kimi ga Nozomu Eien -- "Rubling Hearts" (www.rumblinghearts.com). LOL FUNimation xD |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Azag
Shade Reaver
|
Wysłany: 04-02-2007, 18:59
|
|
|
hurek napisał/a: | Joshikousei i GTO ,może nie że specjalnie polecam ale to jedyne szkolne anime jakie oglądałem i to pierwsze jest troche zboczone!:D:D |
Ale z tego co mi wiadomo to ani jedno, ani drugie nie jest ani dramatem ani romansem. |
_________________ "Doprawdy, najpewniejszą drogą do piekła jest droga stopniowa - łagodna, miękko usłana, bez nagłych zakrętów, bez kamieni milowych, bez drogowskazów" |
|
|
|
|
kropla
Mykoidalny tentakl
|
Wysłany: 04-02-2007, 19:26
|
|
|
Kita-He Diamond Dust Drops - to jest w sumie chyba cos w stylu, o jaki pytajacemu chodzilo:) |
_________________ Jak po nocnym niebie sunące białe obłoki nad lasem... |
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 06-02-2007, 15:58
|
|
|
Z tych nowszych romansidełek mogę doradzić Tonagura. Całkiem lekkostrawne, ale nie głupie, dobre przed czymś ambitniejszym.[/b] |
|
|
|
|
|
Kacuniu
:) :)
|
Wysłany: 09-02-2007, 21:09
|
|
|
w zupełności zgadzam sie z Ryuu polecam także Suzuke bardzo dobre Anime aż żal że się skończyło :( Drugiegoe tak dobrego Anime nie znalazłem a może słabo szukałem :( chodż preferuje dokładnie takie sam gatunek Anime jak osoba która założyła ten temat :) Polecam także Chobits , Love Hina (ale nie wiem czy jest tam coś z dramatu:P) Też sa warte uwagi:) |
|
|
|
|
|
Ayashi
I'm your angel
|
Wysłany: 16-02-2007, 00:03
|
|
|
hm... mi do głowy przychodzi Green Green ale to nie jest dramat w 100 procętach. Jest tam humoru ile wlezie, łądne dziewczyny , zboczeni chłopcy , nutka echi , w 50% dramatyczne zakończenie i jest to romansik taki ale bez przesady. Naprawdę polecam : ) A jak chcesz coś bardzo dramatycznego po czym napewno się popłaczesz to polecam Ayashi No Ceres. |
_________________ ,,You're only using me as an escape
becouse that's the easiest
way not get hurt"
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 16-02-2007, 09:05
|
|
|
Abstrahując od jakości Ayashi no Ceres (bo to kwestia subiektywna, więc nie będę krytykować - rozumiem, że się może podobać), powinnaś trochę zwracać uwagę na "grupę docelową". Ayashi no Ceres to bardzo zdecydowanie nie jest propozycja dla większości facetów, dla których śliczny Touya nie będzie szczególną atrakcją...
Natomiast z kategorii romans/dramat do polecenia pojawiła mi się Bokura ga Ita. Uwaga: to jest często brane za "szkolną komedię romantyczną", ale takie zaszeregowanie jest bardzo błędne, to rasowy wyciskacz łez i to z takich zdecydowanie lepszych. Recenzja będzie jakoś na początku marca, jest już napisana, ale czeka w kolejce. W każdym razie oceniłam na 8/10, a jak na mnie to bardzo dużo. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Ayashi
I'm your angel
|
Wysłany: 16-02-2007, 19:02
|
|
|
Dla panów może nie jest to trafność w 100 procętach ale biorę pod uwagę także panie. A dla panów proponuje Green Green. To rzecz gustu kto co preferuje ja natomiast stawiam (będę tu dokładna)
dla pań: Ayashi No Ceres
dla panów Green Green |
_________________ ,,You're only using me as an escape
becouse that's the easiest
way not get hurt"
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 16-02-2007, 19:35
|
|
|
Ayashi napisał/a: | dla panów Green Green |
Boże, głupawa haremówka ma być "dramatem"? Już chyba dHHHHHamatem. Z hentajem na końcu... obawiam się że nie o takie propozycje chodziło autorowi wątku, sądząc po punktach odniesienia. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
FranzKafka
|
Wysłany: 16-02-2007, 19:53
|
|
|
Zaiste totem! Green Green, to nie dramat! A już na pewno nie taki, o jaki mi chodzi ;| |
_________________ - Wiesz, mój znajomy kiedyś oglądał anime...
- I co z tego?
- Teraz spoczywa na Powązkach... |
|
|
|
|
Azag
Shade Reaver
|
Wysłany: 17-02-2007, 14:55
|
|
|
Bokura ga Ita - dzięki Av za cynk - nie będe czekał na recenzje :) Wchodzę w tą serię. |
_________________ "Doprawdy, najpewniejszą drogą do piekła jest droga stopniowa - łagodna, miękko usłana, bez nagłych zakrętów, bez kamieni milowych, bez drogowskazów" |
|
|
|
|
Gorol
Hinata Inn
|
Wysłany: 21-02-2007, 23:15
|
|
|
Ja polecam anime :
Lamune
Fruits Basket
Green Green
Air
Naprawde polecam te tytuly |
_________________ www.hi.prv.pl |
|
|
|
|
kropla
Mykoidalny tentakl
|
Wysłany: 22-02-2007, 13:32
|
|
|
Gorol -> czy czytales posty wyzej? Green Green NIE JEST dramatem. Jest komedia. Glupawa, oblesna i wyjatkowo ecchi, z kategorii 'dla nabuzowanego hormonami 13latka':) |
_________________ Jak po nocnym niebie sunące białe obłoki nad lasem... |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 22-02-2007, 13:47
|
|
|
Fuj, Kropla, zabierz tego typa z avatara...
Dziś poszła na Tanuki moja recenzja Otome Wa Boku - romans szkolny jak w mordę strzelił. Za swoisty romans szkolny z elementami dramatu można też uznać większość serii yuri/shoujo-ai. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|