Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Dobry Dramat, Romans szkolny |
Wersja do druku |
FranzKafka
|
Wysłany: 28-12-2006, 11:47 Dobry Dramat, Romans szkolny
|
|
|
Mam prośbę do wszystkich forumowiczów. Otóż ostatnio nieco zasmakowałem się w szkolnych romansach (dramatach :P) i jak na razie obejrzałem wszystko, co było mi znane i polecane. Dla tego mam do Was prośbę, abyście polecili mi naprawdę dramatyczne, smutne i genialne przedstawione serie anime z tego rodzaju (choć niekoniecfznie muszą być szkolne), po których jeśli nie wyłapię doła, to chociaż dostanę szklanych oczu :P Z góry dzięki.
Najbardziej spodobały mi się poniższe dwie serie serie, więc jak byście mogli, to podajcie tytuły produkcji na ich poziomie:
-> Kimi Ga Nozomu Eien
-> I''S Pure
Thx for everyone ;* |
_________________ - Wiesz, mój znajomy kiedyś oglądał anime...
- I co z tego?
- Teraz spoczywa na Powązkach... |
|
|
|
|
VampirLord -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 28-12-2006, 11:59
|
|
|
chyba hmm polecam Karin oraz hmm Green Green jka cos mi sie przypomni to dopisze :D |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 28-12-2006, 12:06
|
|
|
Spieszę tylko donieść, że obie powyższe serie to komedie... Bo generalnie "szkolne" i "romans" są zwykle powiązane z komediami niestety, chociaż oczywiście często tak bywa, że na koniec dostają jakichś akcentów poważniejszych.
Z tego, co wiem (bo przyznam, że sama w tych klimatach rzadko coś oglądam), bardzo, ale to bardzo dobre jest Koi Kaze. Panom zazwyczaj bardzo podobają się także Air i Kanon, a niektórzy wysoko cenią Saikano (ale ono jest tak dramatyczne, że sporej części widzów wydaje się już zwyczajnie śmieszne). Z innych tytułów: Iriya no Sora, UFO no Natsu, o ile pamiętam, Totem to bardzo zachwalał. Tylko uwaga: w niemal wszystkich tych tytułach pojawiają się elementy nadprzyrodzone, więc jeśli bardzo ich nie chcesz, to zostaje chyba tylko Koi Kaze. Element "szkolny" w większości polega na wieku bohaterek.
Jeśli natomiast interesowałby Cię doskonały romans z klimatów całkiem nieszkolnych, to polecam Emma - jedno z najlepszych podejść do tematu, jakie widziałam. I powinno wywołać pożądany efekt. Ja tam po obejrzeniu romansu wolę zostać z uśmiechem... ;) |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
FranzKafka
|
Wysłany: 28-12-2006, 12:17
|
|
|
dzięki za podane wyżej tytuły. Na pewno z któregoś z nich skorzystam.
Hmmm, a jeśli chodzi o komediowość wyżej wymienionych przeze mnie serii, to rzeczywiście spotkałem się z taką opinią, ale Kimi Ga Nozomu Eien, to typowy przykład, że tzw "szuflady" nie zawsze się sprawdzają) =)
EDIT:
A jeśli chodzi o koi kaze, to też słyszałem, że jest świetne, tylko szkoda, że nigdzie nie mogę znaleźć do tego napisów PL. Bo mój angielski jest na średnim pozi0mie i sięganie co chwila po słownik nie sprawi mi radości zbytniej :P |
- I co z tego?
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 28-12-2006, 12:28
|
|
|
Osobiście polecam:
1)Revolutionary Girl Utena - surrealistyczny, pełen symbolizmu dramat "szkolny". Szkolny w cudzysłowie, bo to odrealnione miejsce trudno nazwać szkołą.
2)Ouran High School Host Club - generalnie komedia romantyczna, z okazjonalnymi wstawkami dramatycznymi.
3)Maria Sama ga miteru - jeżeli lubisz szkolne melodramaty, coś w sam raz dla Ciebie. Jeżeli nie przepadasz za wyciskaczami łez, radzę odpuścić.
Jest też łatwy sposób na znalezienie interesujących Cię informacji. Wejdź na: http://anime.tanuki.pl/strony/szukaj
zaznacz w Gatunkach "szkolne", a później "szukaj". I jest ! Około setki tytułów, z recenzjami. Do wyboru, do koloru :) |
|
|
|
|
|
FranzKafka
|
Wysłany: 28-12-2006, 12:40
|
|
|
po raz kolejny dzięki. A na tanuki już szukałem, ale wolę "głos" zwyczajnego ludu, który obejrzał to nie jako recenzent, ale jako zwykły fan gatunku. Recenzenci często szukają dziury w całym i potrafią zniechęcić, o czym się nie raz przekonałem.
Kolejne 3 tytułu dodane do pozycji "most wanted", thx :P |
- I co z tego?
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 28-12-2006, 12:45
|
|
|
hm.... ale tu trafisz na glos tego wlasnie ludu, ktory pisal recenzje ;)
Iketeru Futari
I My Me! Strawberry Eggs
Midori no Hibi
sa naprawde niezle, ale maja w sobie i komedie i dramat. |
|
|
|
|
|
Dembol
|
Wysłany: 28-12-2006, 12:48
|
|
|
Kare Kano? - momentami całkiem spoko. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
FranzKafka
|
Wysłany: 28-12-2006, 12:52
|
|
|
hehe, ale jak już recenzent coś poleca, to jednak musi być coś :P |
- I co z tego?
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 28-12-2006, 13:34
|
|
|
Onegai Teacher / Twins. To drugie jest lepsze i nie ma takich dziur w fabule. Problem polega na tym, że owszem, to są romanse, ale bardziej komedie, niż dramaty.
Kanon, Air (ten drugi nie jest szkolny, ale co tam) Kanon 2006. Ostatniego jeszcze nie widziałem, ale ponoć jest dużo lepszy. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
FranzKafka
|
Wysłany: 28-12-2006, 14:33
|
|
|
Air'a już widziałem i także wywarł na mnie duże wrażenie. =)
A co do kanona 2006, to mam zamiar go obejrzeć, ale dopiero jak wyjdzie cała seria, bo oglądanie na raty mnie nie bawi :P |
- I co z tego?
|
|
|
|
Lain
|
Wysłany: 28-12-2006, 18:57
|
|
|
Hanbun no Tsuki ga Noboru Sora jest w takich klimatach jak pamiętam, tyle że akcje dzieje się w szpitalu.
Otogizoushi tyle że jak i w wyżej wymienionym tytule bohaterka jest w wieku szkolnym, ale tej szkoły nie widać. No i pierwsza połowa to w ogóle inne czasy.
Voices of a Distant Star też może ci się spodobać. |
|
|
|
|
|
FranzKafka
|
Wysłany: 28-12-2006, 23:29
|
|
|
obydwa tytuły za wyjątkiem Otogizoushi już widziałem. Dzięki za 1 nowy tytulik =) |
- I co z tego?
|
|
|
|
kropla
Mykoidalny tentakl
|
Wysłany: 30-12-2006, 20:00
|
|
|
Boys Be.
Niektorzy pisza, ze to strasznie nudne i nic sie nie dzieje, ale ja mam niesamowity sentyment do tej serii:) I nie ma elementow nadprzyrodzonych. Zawsze mozna sprobowac;)
O, i "To Heart". Tam tez nie ma elementow nadprzyrodzonych poza chyba jedna Serika ;) |
_________________ Jak po nocnym niebie sunące białe obłoki nad lasem... |
|
|
|
|
olej
|
Wysłany: 02-01-2007, 19:10
|
|
|
Gorąco polecam Hanbun no Tsuki ga Noboru Sora oraz Iriya no Sora, UFO no Natsu. 6 odcinkowe OAV'ki. Myślę, że długo ich nie zapomnisz. Są po prostu piękne.
Może polecicie jakieś Anime, które nie zostało wymienione a jest waszym zdaniem podobne do wymienionych przeze mnie pozycji :) |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|