Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tematy na maturę ustna Manga i Anime |
Wersja do druku |
mateusz20001
|
Wysłany: 22-01-2008, 20:05 Tematy na maturę ustna Manga i Anime
|
|
|
Mam taki mały problem, otóż do lutego można składać własne propozycje do matury ustnej. Postanowiłem że coś z mangi i anime pociągnę Ktoś ma jakiś inteligenty pomysł na temat / temat do opracowania (tzn. żeby go wymyślić)
Co b. lubię:
-Serial Experiments Lain
-Higurashi no naku koro ni
-Death Note
-Code Geass
-Neon Genesis Evangelion
no i oczywiście Naruto i Bleach -ale to jakiejś głębokiej treści nie przekazuje więc ciężko z tym.
Jak macie jakieś ciekawe pomysły to byłbym wdzięczny Ne musi być na podstawie tylko tych wyżej wymienionych oczywiście (tylko tytuły .
Sam myślałem o czymś w sferze Obraz szaleństwa, czy coś o mentalności seksualnej prezentowanej w mandze i anime. Generalnie chce krwawy, lub zboczony, lub psychiczny temat taki troszkę kontrowersyjny (ale wszystko ma granice w końcu to zespół polonistów ma mi to uznać
Pozdrawiam i życzę weny twórczej :p
P.S.
Proszę nie mówić że "to nie wypali" tylko pisać tematy Miałem na to pozwolenie od swej nauczycielki, z warunkiem że muszę w temacie zawrzeć na podstawie czego będę prezentował. Ona to weźmie i ewentualne przeredaguje trochę z nauczycielami jeśli będzie jej to do końca odpowiadało i wtedy spyta się czy takie coś może być.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 22-01-2008, 20:40
|
|
|
Jeeeżuuuu...
Higurashi można wykorzystać do przybliżenia tradycji japońskiej - ale czy czujesz się na siłach by stanąć w szranki z legendami o oni?
Zabawy z NGE odradzam - z Biblii wzięli tylko kabalistyczną otoczkę, z której nic nie rozumieli, więc możnaby od bólu pieścić się z "jak Japończycy widzą zachodnią kulturę i chrześcijaństwo?" - ale wypadałoby wiedzieć co to Lilith, sephiroty i czy Sandalphon faktycznie był wielgim embrionem w środku wulkanu. Chce Ci się szperać?
Code Geass - Jezus Maria, trzymaj się od tego z daleka. Niby można "zderzenie kultur Wschodu i Zachodu" ale, że twórcy anime na autorytarną despotię ubabraną w ludobójstwo i krwawe podboje wybrali akurat Anglię, to będzie to "trochę" zamydlony obraz zderzenia. A od związków z legendą arturiańską lepiej się trzymać z daleka...
Death Note i SEL nie oglądałem, więc możesz spróbować.
W sumie, z serii które podałeś, ja wybrałbym Naruto i zrobiłbym analizę porównawczą z Harrym Potterem. Są pewne punkty wspólne, są różnice, można się pobawić. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
Ostatnio zmieniony przez Ysengrinn dnia 22-01-2008, 20:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Vlyyk
Farseer
|
Wysłany: 22-01-2008, 20:42
|
|
|
Można spróbować z analizą japońskiej kultury ale to raczej nie przejdzie można też analizować pod kontem jakiegoś motywu jak np: psychoza, cierpienie ale to wiąże się z połączeniem anime/mangi z jakąś literaturą. Można też wziąć "Motyw Bohatera romantycznego we współczesnym anime" - tu by sie prezentacja przydała no i jakaś stereotypowa książka na tego boh. romantycznego(cierpienia młodego Wertera Gothego np)
P.S "motyw krwawej jatki a jego wpływ na psychike u dzieci" .... |
_________________ there is no such thing as innocence only degrees of guilt |
|
|
|
|
mateusz20001
|
Wysłany: 22-01-2008, 21:14
|
|
|
Nie musi być tylko z tych serii. Jeśli macie jakiś fajny temat to go podajcie; anime/mangę zawsze mogę obejrzeć.
P.S.
Może jakieś motywy kwiatu wiśni czy coś, lub o artystach tego gatunku np. o filmach Akiro Kurosawy. Nie umiem tylko sklecić porządnego tematu.
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez mateusz20001 dnia 22-01-2008, 22:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 22-01-2008, 21:19
|
|
|
"Japońskie ekranizacje literatury europejskiej". Temat trudny i pewnie będzie wymagał sporo oglądania, ale masz sporo materiału (Romeo x Juliet, Les Miserables, całe World Masterpiece Theater, jakiś Monte Christo też się pałętał...) |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
Dołączyła: 15 Lis 2006 Skąd: Z pogranicza światów Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 22-01-2008, 22:53
|
|
|
Co prawda mam 2 lata do matury i malo sie na tym znam, ale moze: Samuraje- japonscy wojownicy? Musialbys sporo sie dowiedziec, ale anime o samurajach jest calkiem sporo.
"Wizja przyszlego swiata w anime". Tu moglbys skorzystac z Triguna, NGE, Cowboy bebop, Lain.
Albo "Zlo w czlowieku". Higurashi no naku koro ni, Elfen Lied, Kino no tabi, NGE.
Albo troche banalniej: Motyw drogi w anime. Mushishi, Air, Kino no tabi, Inuyasha.
Z gory przepraszam jesli napisalam cos glupiego, ale nie znam sie na tym. Staram sie po prostu pomoc i mam nadzieje, ze nie powypisywalam glupot. |
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 22-01-2008, 23:03
|
|
|
Mateusz - ale ty zdajesz sobie sprawę z tego, że to NIE MOŻE być tylko o anime? Polski jako taki traktuje o literaturze. Ostrożnie z kombinowaniem, bo się możesz przejechać.
W każdym razie - a może pogadaj z polonistką, daj parę propozycji, niech ci coś doradzi. Bo tak, to my możemy robić wyliczankę w nieskończoność...
Edit: Wspomniane przez Izę "zło w człowieku" mogłoby być, jest na pewno "Jądro ciemności" i pewnie by się kilka innych rzeczy znalazło - ale to będzie CIĘŻKIE i obawiam się, że ogólnie temat zbyt obszerny. |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 24-01-2008, 14:14
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Zabawy z NGE odradzam - z Biblii wzięli tylko kabalistyczną otoczkę, z której nic nie rozumieli, więc możnaby od bólu pieścić się z "jak Japończycy widzą zachodnią kulturę i chrześcijaństwo?" |
To samo można by powiedzieć o "Hellsingu" - "jak Japończycy postrzegają kościół Katolicki?" ^^'
A NGE zdarzyło mi się użyć do tematu "Opisz rolę inspiracji Biblijnych we współczesnej literaturze i w filmie na wybranych przykładach", czy jakoś tak to szło. I zaliczyłem ^_^.
Wśród wybranych filmów wymieniłem też "Matrixa", chociaż ostatnio słyszę, że treść tego filmu jest bardziej buddyjska niż chrześcijańska ^^' .
Jeśli idzie o "Lain", to mógłby pasować temat "rola Boga we współczesnej cywilizacji", albo "Technika a rzeczywistość", "Cyberprzestrzeń a transcendentalne poszukiwania", lub coś w ten deseń. ^^ |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 24-01-2008, 16:21
|
|
|
Ja przywołałem Evangeliona obok Disgaei, Oh! My Goddess (z tych trzech pokazałem fragmenty) i Siewcy Wiatru, w moim temacie o aniołach. O NGE powiedziałem tyle, że Japończycy wzięli wiele elementów religijnych, żeby ładnie wyglądało i tyle. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Buli
|
Wysłany: 24-01-2008, 18:48
|
|
|
Według mnie twój temat powinien wyglądać mniej więcej tak
Religia oraz legendy zachodu w postrzeganiu ludów Dalekiego wschodu/Japonczyków
Jako wstęp możesz porównać konfucjonizm i cheścijanstwo. Dalej możesz przedstawić wizje kościoła i końca świata (Trynity blood ,Chrono Crusade,NGE) , następnie legede o świetym gralu( Fate stay night) , anioły (angel sanctuary ,NGE. Porównac mozesz do Siewcy Wiatru )
Ewtualnie mozesz wybrać temat :
Alternatywna wizja chrześcijanstwa według kulture dalekiego wschodu oraz kultury europejskiej.
W tym temacie mógłbyś przedstawić pogląd na te sprawę japończyków(Trynity blood ,Chrono Crusade,NGE,angel sanctuary) , a jako alternatywe kultury zachodniej możesz wziąść sage o przygodach inkiwizytora Mordimera, Książki Kresa (piekło i szpada, klejnot i wachlarz) |
|
|
|
|
|
Sheep
~de arimasu
Dołączył: 14 Gru 2007 Skąd: Gospoda 'Pod Pomocną Dłonią' stolik w rogu. Status: offline
|
Wysłany: 24-01-2008, 20:51
|
|
|
Co prawda matura mnie dopiero w przyszłym roku, ale pomyślałbym nad czymś powiązanym z Elfen Liedem i Chobitsami - te serie mimo, że diametralnie różne można połączyć pewnym motywem - definiowanie człowieka w mandze i anime, istota człowieczeństwa - z jednej strony jest Chi - robot o zdolnościach przystosowawczych człowieka, wygląda jak człowiek, wyrabia sobie takie zachowania... czy człowiekiem jest?
Z drugiej strony jest Nyu i Nana, czy człowiecze dziecko, które różni się od rasy ludzkiej, ma swoiste mutacji i dodatki... ale czuje i myśli jak człowiek, czy można je traktować jako zwierze? jako coś gorszego? (tak były traktowane)
Albo też sam Elfen Lied, czyli przedstawione tam Dicloniusy złe od urodzenia, z predyspozycją do brutalności, czy też brutalność jest efektem odrzucenia i doznanych krzywd.
Nie mam pojęcia, czy o to chodzi, bo jeszcze nikt mi nei mówił jak to (w sensie prezentacja maturalna) ma wyglądać, ale temat na zwykłą prezentację nadaje się wyśmienicie.
pozdr. Sheep |
_________________ Nie zmieniono żadnych nazwisk ku ochronie niewinnych, wychodząc z założenia, że ochrona niewinnych i tak należy do codziennych niebieskich obowiązków Boga Wszechmogącego
→ Kurt Vonnegut |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 24-01-2008, 21:49
|
|
|
Cytat: | Religia oraz legendy zachodu w postrzeganiu ludów Dalekiego wschodu/Japonczyków
Jako wstęp możesz porównać konfucjonizm i cheścijanstwo. Dalej możesz przedstawić wizje kościoła i końca świata (Trynity blood ,Chrono Crusade,NGE) , następnie legede o świetym gralu( Fate stay night) , anioły (angel sanctuary ,NGE. Porównac mozesz do Siewcy Wiatru ) |
Ja wiem, że oglądając anime można dojść do dziwnych wniosków, ale może nie róbmy z Japońców AŻ TAKICH debili. TB i NGE to pogibane science fiction, które sobie luźno bazuje na tym i owym. Chrno Crusade to produkcja, co tu ukrywać, dla dzieci. To tak jakby na bazie serialu animowanego WITCH oceniać spostrzeganie chińskich legend przez Europejczyków. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
mateusz20001
|
Wysłany: 24-01-2008, 22:43
|
|
|
Naruto vs Harry - to troszke banalne
"Motyw Bohatera romantycznego we współczesnym anime" - temat całkiem całkiem ale ja nienawidzę wszystkiego co łączy się z pojęciem romantyzmu :p
"rola Boga we współczesnej cywilizacji" - nawet nawet, lecz SEL nie odzwierciedla za bardzo rzeczywistości. Trza by to było zredagować, bo świat był troszkę inny.
"Samuraje- japońscy wojownicy?" - bardzo rozległy temat , nie sprecyzowany.
"Wizja przyszlego swiata w anime" - dobre ale banalne.
"Zło w człowieku" - niezłe tylko takie cuś w nim jest nie wiem co ale pomyśle. Dodał bym Death Note, Code Geass.
"Motyw drogi w anime." - o na to bym nie wpadł O-o
"jak Japończycy postrzegają kościół Katolicki?" (Hellsing) - to by było małe odwzorowanie co do rzeczywistości XD
"Cyberprzestrzeń a transcendentalne poszukiwania" - Brzmi aż za bardzo inteligentnie XD temat dobry tylko co w tym kontekście znaczy transcendentalne?
"Technika a rzeczywistość" - troszkę banalne bardziej byłbym za "Świat realny, a nowa wizja szczęścia w cyberprzestrzeni..."
"Religia oraz legendy zachodu w postrzeganiu ludów Dalekiego wschodu/Japończyków"
"Alternatywna wizja chrześcijanstwa według kulture dalekiego wschodu oraz kultury europejskiej. " - Całkiem rzeczowe tematy, bardzo wobrze je opisałeś (tzn przykłady) dzięki wielkie, pna sie w góre po mojej liscie :)
"definiowanie człowieka w mandze i anime, istota człowieczeństwa"- pomyśle jak to zredagować ale fajny temat
Dziękuje za tyle odpowiedzi :D Liczę jeszcze na WAS. Tematy ogólnie b.dobre, ale ja jestem wybredny :p
Sam ułożyłem takie coś : "Nowy ład świata. Wizja szaleńca czy geniusza sprawiedliwości. Przeanalizuj temat na podstawie mangi/anime/filmu Death Note."
Przydały by się jeszcze tematy trochę nawiązujące do kultury Japończyków, lub Buddyzmu.
P.S.
Maturę mam za rok, lecz temat muszę dać teraz.
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 24-01-2008, 22:52
|
|
|
Tak jak mówiła Mai - temat nie może być tylko o anime. Przypuszczam, że komisja (bo tematy dopuszcza nie nauczycielka, tylko komisja, do której się je wysyła) nie zaakceptuje niczego, co ma w nazwie "w anime". Temat weź normalny, zapytaj nauczycielki, czy możesz użyć anime, jeśli się zgodzi, to dołóż anime DO książek/książki, o której/których będziesz mówił. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
Dołączyła: 15 Lis 2006 Skąd: Z pogranicza światów Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 24-01-2008, 23:11
|
|
|
Hmm, wiec z moich tematow, wyrzuc "w anime" i chyba bedzie git. Do pierwszego tematu mozesz wziac ksiazek "Nowy, wspanialy swiat", a filmow masz od groma. Musisz tylko zastanowic co bys chcial pokazac. Musisz miec jakas koncepcje, bo ogolniki raczej nie wystarcza.
A w trzecim to chyba tez sporo ksiazek i filmow znajdziesz. Teraz nic mi do glowy nie przychodzi. O Maly Ksiaze, ksiazki Kapuscinskiego. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|