Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jaką mangę przeczytać? / Przeczytałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
vries
|
Wysłany: 20-04-2015, 20:05
|
|
|
Lares napisał/a: | Szukam mangi której tytuł zapomniałem. Opowiada o chłopaku który morduje rodziców, trafia do więzienia, jest bity i gwałcony ale ktoś pomaga mu i uczy go walczyć. Wiem że to mocna manga która opiera się na sztukach walki ulicznej |
zapewne Shamo |
|
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 07-11-2015, 22:18
|
|
|
...czemu ja to w tym dziale umieścilam XD |
Ostatnio zmieniony przez Nanami dnia 07-11-2015, 23:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Lain
|
Wysłany: 07-11-2015, 23:07
|
|
|
Cytat: | A już myślałam, że ten arc będzie dosyć repetytywny, a tu ogromny postęp! I coraz mroczniej i mroczniej.... mrrrr. Jestem niesamowicie zadowolona z rozwoju postaci. Mam tylko nadzieje, że to nie death-flag no! |
Hmm wydaje mi się, że to trochę za wcześnie na ubijanie Haka. Myślę, że raczej najpierw się zejdzie z Yoną, a dopiero potem autorka go ubije, co by było dramatyczniej. Poza tym to shoujo, więc chyba nie umrze zanim się pocałują. No chyba, że Yona zda sobie sprawę, że go kocha jak będzie konał i pocałuje się z nim zanim umrze. Byłaby w sumie drama. |
|
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 07-11-2015, 23:24
|
|
|
No, ale póki co nie ma ofiar jakiś ważniejszych! Tylko król Il (poświęcony by ruszyć historię z posad), biedny Min-soo (polubiliśmy go, ale nie zdążyliśmy sie przywiązać) i kilku tych złych. Póki co nie wyczuwam by to mialo ulec zmianie... Neutralnie jedynie smoki może, ale to już dluuugo nas przyzwyczajaja do tego, że to nieuniknione no.
(i edytowalam posta, bo sie skapnełam, ze to przecież nie ten dzial!) |
|
|
kero
Fanka
|
Wysłany: 07-11-2015, 23:53
|
|
|
Ja polecam BOKU no HERO ACADEMIA manga jest świetna i mam już swoich ulubionych bohaterów. |
|
|
|
|
|
Lain
|
Wysłany: 07-11-2015, 23:56
|
|
|
Cytat: | No, ale póki co nie ma ofiar jakiś ważniejszych! Tylko król Il (poświęcony by ruszyć historię z posad), biedny Min-soo (polubiliśmy go, ale nie zdążyliśmy sie przywiązać) i kilku tych złych. Póki co nie wyczuwam by to mialo ulec zmianie... Neutralnie jedynie smoki może, ale to już dluuugo nas przyzwyczajaja do tego, że to nieuniknione no. |
Tak, dlatego wydaje mi się, że jeśli już Hak umrze, to raczej nie w tym łuku. Poza tym te hinty, że szykuje się inwazja, cała ta sprawa z przeszłości związana ze śmiercią ojca Su-won też jeszcze w zasadzie nie została tknięta, etc. Zdecydowanie za wcześnie.
Uśmiercanie smoków wydaje mi się mało prawdopodobne, bo w zasadzie czemu miałoby to służyć? Jak Hak umrze, to Yona może się zdecydować na znalezienie sposobu powrotu do nieba jako czerwony smok, więc fabularnie byłoby to po coś. Byłby taki japoński happy end, a przy okazji rozwiązałaby się sprawa smoków, bo panowie pewnie straciliby swoje moce, skoro nie mieliby już kogo chronić. |
|
|
|
|
|
NecroMac
Biri biri!
|
Wysłany: 06-01-2016, 02:44
|
|
|
Yo, Przeczytałem/obejrzałem Overlord (Mange,Anime, Light Novel) i szukam coś podobnego.
Gdzie śledzimy bohaterów o wątpliwej moralności, lub po prostu drugą stronę lustra/konfliktu. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 07-01-2016, 13:05
|
|
|
Więc tak, jako że nie znam overlorda, skupię się na drugiej części wypowiedzi.
Myślę, że Gunnm by pasował, zwłaszcza oryginalna część. Ale jeżeli rdza by zasmakowała to chyba odradzam ostatni tomik oryginału, bo przy ogromie Last Order, jest to w zasadzie kiepskie streszczenie. Gunnm jest zasadniczo o ścieżce wojownika w obliczu mrocznego wrogiego świata. łowca głów, berserker, rządowy zabójca, czy gladiator, to tylko kilka zajęć głównej bohaterki na wysypisku. A dalej... robi co chce. |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 07-01-2016, 23:42
|
|
|
NecroMac napisał/a: | Yo, Przeczytałem/obejrzałem Overlord (Mange,Anime, Light Novel) i szukam coś podobnego.
Gdzie śledzimy bohaterów o wątpliwej moralności, lub po prostu drugą stronę lustra/konfliktu. |
Jeśli chodzi o bohaterów o wątpliwej moralności, to typowym przykładem jest Shamo. Niestety koniec mangi jest słabiutki.
Z fantastyki z "drugiej strony" mamy komedię fantasy - Helck. Gdzie superpotężny barb, sprzymierza się z demonami, bo tak. Mamy do tego tsun dark-elfkę maga, która ma przyglądać się jego postępowaniu. |
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 08-01-2016, 17:45
|
|
|
Trochę takim granicznym przypadkiem mangi z wątpliwą moralnością jest Hoshi no Somidare (skoro główny bohater i jego pani chcą uratować świat tylko po to, by samemu móc go zniszczyć).
2 inne rzeczy, o których pomyślałem, lepiej jednak zobaczyć w wersji animowanej (Tentai Senshi Sunred i Jormungund), bo tłumaczenie niedokończone albo jest go tyle, co kot napłakał. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Nikodemsky
Beauty of Silence
|
Wysłany: 25-08-2016, 03:42
|
|
|
Pytanie zapewne padło już dziesiątki razy ale swoją prośbę nieco sprecyzuję.
Więc szukam czegoś podobnego do Berserka - a mianowicie dark fantasy, klimaty grim dark(jestem również fanem uniwersum WH40k, jednak powieści futurystyczne mniej do mnie przemawiają) - czyli brutalny, bezlitosny świat, gdzie przelew krwi jest na porządku dziennym ale jednocześnie historia osadzona w tym uniwersum powinna być dorosła z logicznym podłożem, a postacie powinny mieć rozbudowane i przemyślane charakterystyki.
Odpadają samuraje, feudalna japonia i mangi skupiające się na sztukach walki.
Claymore mam zapisany do przeczytania, a nad Ubel Blatt mocno się zastanawiam, bo ponoć pojawiają się motywy shota(co strasznie nie trafia w mój gust) i postacie są dość płytkie.
Byłbym bardzo wdzięczny za propozycje. |
_________________ http://myanimelist.net/animelist/Nikodemsky |
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 26-08-2016, 19:38
|
|
|
Nikodemsky napisał/a: | być dorosła z logicznym podłożem, a postacie powinny mieć rozbudowane i przemyślane charakterystyki. |
Ło panie.... z tym będzie ciężko, bo albo Dark Fantasy, albo logika i fajne postaci. Najczęściej jedno z drugim się źle łączy. Czasem też odpada logiczna fabuła.
Dzieła skończone:
Shin Angyou Onshi - produkcja koreańska typu fantasy i to nawet, nawet... ma problem produkcji koreańskich ze zbyt przepakowanymi postaciami (a później trudno o rozwój). Zasadniczo pomimo tej wady odebrana była całkiem nieźle. Na jej podstawie powstała nawet jednoodcinkowa OVA, a autor przeniósł się do Japonii.
Nieskończone:
Vinland Saga - czyli o wikingach. Brak fantastyki, ale produkcja zacna. Swego czasu okrzyknięta następcą Berserka, aczkolwiek w drugiej części opowieści ilość scen brutalnych spada. Nie zmienia to faktu, że warto się zapoznać.
Wombs - póki co jest tylko wydany jeden tom, opisałem ten komiks w dziale z nowymi rozdziałami i nie bardzo chce mi się powtarzać. Jest obiecujący, aczkolwiek pomysł kontrowersyjny.
Fire Punch, Dorohedoro - tytuły z kategorii: co ja czytam. Ten drugi tytuł to relatywna nowość. Dorohedoro ma ustabilizowaną pozycję i autor dobrze zdaje sobie sprawy, że jest to fabularna czarna dziura (dlatego po każdym rozdziale daje absurdalne podsumowania, tego co się z rozdziału dowiedzieliśmy). Oba tytuły jednak są według mnie dość sympatyczne.
Shut Hell - ha, to dość ciekawy tytuł. W teorii Iseakai. Czyli nasz dzielny MC zostaje przeniesiony do innego świata. Aczkolwiek nie jest to świat fantasy, bo jest to przeszłość a dokładniej era dominacji mongolskiej na kontynencie azjatyckim. Przyjdzie mu patrzeć na świat, a czasem i kierować ruchami dziewczyny zwanej Shut Hell, która jest żyjącym ucieleśnieniem zemsty na mongołach. Bardzo fajna pozycja moim zdaniem.
I Am a Hero - bardzo dobrze zrobione zombie apocalypse.
Keyman - The Hand of Judgement - początek XX stulecia, chyba USA... ludzie zaczynają rodzić się zniekształceni, przybierają częściowo zwierzęcą postać. W takim środowisku działa superbohater Keyman. Z jego pracy nieszczególnie zadowolona jest policja (nikt nie lubi konkurencji). Pewnego dnia Keyman zostaje zamordowany, a na głowę policji spada wiedźma w ciele dziewczynki - doktor Nero. Wydaje się głupkowate, jak to opisuję, ale w praktyce działa nieźle. Do tego autor ma niezłą kreskę.
Może na razie tyle. |
|
|
|
|
|
Nikodemsky
Beauty of Silence
|
Wysłany: 26-08-2016, 20:17
|
|
|
Vinland Saga zapisane, zapowiada się ciekawie. I Am a Hero - gdzieś już kiedyś słyszałem, że jest to całkiem świeże i realistyczne(jeśli dobrze pamiętam) spojrzenie na zombie-apo, zapisane.
Reszta mija się trochę z moją wizją konwencji ale tak jak mówisz albo jedno albo drugie i trzeba iść na kompromisy. Na nieszczęście jestem strasznie wybredny :\
Bardzo dziękuję za propozycję. |
_________________ http://myanimelist.net/animelist/Nikodemsky |
|
|
|
|
pomango
|
Wysłany: 29-11-2016, 08:11
|
|
|
Boku no Hero Academia to świetna manga :) Polecam wszystkim. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 29-11-2016, 19:54
|
|
|
Już myślałem , że ktoś szuka pomocy a tu nie. Post świadczący o tym , że autor nie potrafi czytać ze zrozumieniem. Rozumiem i popieram zachwyt, bo manga ta to zacny materiał do tego. Problem w tym, że nikt nie szukał takiego typu mangi w tej chwili, a przynajmniej nie poparł tego pytaniem. Bo ten temat służy do pytania (wstaw tytuł tematu), polecane tytuły powinny być odpowiedziami na te pytania, inaczej temat popłynie fangazmami i nikt z niego nie skorzysta. |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|