Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jaką mangę przeczytać? / Przeczytałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 11-02-2009, 18:39
|
|
|
W miarę orientuje się w polskim rynku, bo w końcu nie ma na nim zbyt wielu wydawnictw, ale to zestawienie na pewno mi się przyda. Tym bardziej że na listę trafiły mangi, których się tam nie spodziewałem (chodzi o listę Teukrosa). Hellsinga mam i rzeczywiście głupie to jak nic, ale na swój sposób jednocześnie fascynujące. Szczególnie robi wrażenie to co dzieje się w ostatnich tomach, choć równie paskudnego super deformed w życiu nie widziałem. No chyba że w omake.
O Paradise Kiss słyszałem dużo dobrego i być może będę miał komplet w ciągu tygodnia.
Reszta propozycji Teukrosa też jest ciekawa. Ma ktoś jeszcze inne propozycje? ^^"
Przypominam, że chodzi mi o tytuły do przeczytania których nie wstyd się przyznać.
I jeszcze jedno. Co sądzicie o mandze Black Lagoon? Jest lepsza od wersji anime? |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 11-02-2009, 19:10
|
|
|
CainSerafin napisał/a: | I jeszcze jedno. Co sądzicie o mandze Black Lagoon? Jest lepsza od wersji anime? |
Jest praktycznie taka sama jak anime (przy czym jeszcze wychodzi).
Eden Egmontu też jest dobry. Ale to żadne shoujo.
Gunm (BAA) jest fajne, ale trzeba lubić postapo (i to również żadne shoujo). |
|
|
|
|
|
Agon
|
Wysłany: 11-02-2009, 23:26
|
|
|
Morg napisał/a: | JPF wydaje (...) Death Note, ale nie kupowałem, bo to rzecz, której grupą docelową również zdecydowanie nie jestem, więc się nie wypowiem. |
Death Note - cóż mogę rzecz, fabuła mangi jest niemal identyczna jak w anime (osobiście nie zauważyłam żadnych różnić, ale anime oglądałam dawno, więc mogło mi coś umknąć). Jestem po lekturze ósmego tomu i przyznam, że powoli zaczynam ziewać. Raczej polecam tylko wiernym fanom DN.
CainSerafin napisał/a: | ps. Co prawda uwielbiam (...) shoujo |
Jak shoujo, to Angel Sanctuary - jeden z lepszych szojców wydanych w naszym ojczystym języku.
Dobra, jak jesteśmy przy polskich wydaniach, to czy czytał ktoś Ikara i mógłby podzielić się swoją opinią odnośnie tego tytułu? Zastanawiam się nad kupnem tej mangi, ale 75 zł to trochę dużo i wolę nie kupować kota w worku... |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 12-02-2009, 02:13
|
|
|
Urufu napisał/a: | Dobra, jak jesteśmy przy polskich wydaniach, to czy czytał ktoś Ikara i mógłby podzielić się swoją opinią odnośnie tego tytułu? Zastanawiam się nad kupnem tej mangi, ale 75 zł to trochę dużo i wolę nie kupować kota w worku... |
Nawet nie wiedziałem, że to wychodzi w Polsce...
To nie jest zła manga, ale nie nazwałbym tego hitem. To seinen, który zawiera w sobie trochę romansu, trochę akcji i trochę superpowers. I może dlatego manga jest dla mnie taka nijaka (brak jakiegoś określonego toru). Kreska w miarę szczegółowa, trochę lepsza niż ta w Duds Hunt. Ogólnie pozycje są dość podobne poziomem. |
|
|
|
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 14-02-2009, 20:20
|
|
|
Kolejne pytanie z cyklu "Czy to jest dobre?". Jak oceniacie wydaną przez Waneko mangę "Mars"? |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 14-02-2009, 20:50
|
|
|
Jak na schemat "kopciuszek spotyka cool księcia" jest bardzo dobre. Główna bohaterka trochę wyłamuje się ze schematu rozmemłanej czcicielki księcia, przynajmniej w pierwszym tomie. |
|
|
|
|
|
LeeBailong4
Gość
|
Wysłany: 21-03-2009, 13:18
|
|
|
Witam.
Czytam lub jestem w trakcie czytania nastepujacych mang: 666 Satan, Bleach, Naruto, Soul Eater, Psyren, D. Gray-Man. Wszystkie z nich mi sie bardzo podobaja (ale Soul Eater najmniej), mozecie mi poleciec jakies podobne mangi do w/w tytulow?
Dzieki :) |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 21-03-2009, 19:22
|
|
|
Gość napisał/a: | Czytam lub jestem w trakcie czytania nastepujacych mang: 666 Satan, Bleach, Naruto, Soul Eater, Psyren, D. Gray-Man. Wszystkie z nich mi sie bardzo podobaja (ale Soul Eater najmniej), mozecie mi poleciec jakies podobne mangi do w/w tytulow? |
Kenshin, Flame of Recca, Shijou Saikyou no Deshi Kenichi i cała masa innych tytułów z kategorii wiekowej shounen. |
|
|
|
|
|
evin
|
Wysłany: 24-03-2009, 21:15 manga co poleciacie
|
|
|
Jaką mange polecacie do przeczytania. rodzaj dowolny tylko zeby był ciekawy z dobrą fabułą |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 24-03-2009, 21:21
|
|
|
Scalono do właściwego tematu. Na przyszłość proszę używać opcji "Szukaj".
IKa
Zua Biurokratka |
|
|
|
|
|
Fei Wang Reed
Łaydak
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 24-03-2009, 21:43 Re: manga co poleciacie
|
|
|
evin napisał/a: | Jaką mange polecacie do przeczytania. rodzaj dowolny tylko zeby był ciekawy z dobrą fabułą |
Hmm... Może coś Naokiego Urasawy? Monster, 20th Century Boys, Pluto...? Na pewno spełniają kryterium. |
Wezmą dziedzictwo cisi, ciemni, mali ludzie.
A. Mickiewicz
|
|
|
|
|
Altruista -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 24-03-2009, 21:50
|
|
|
Ewin ja ci polecam Balsamistę. Jest to ciekawe, nawet takie nietypowe. No i trzeba dodać, że cały czas się coś dzieję ;p |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 25-03-2009, 00:55
|
|
|
Fei Wang Reed napisał/a: | Hmm... Może coś Naokiego Urasawy? Monster, 20th Century Boys, Pluto...? Na pewno spełniają kryterium. |
Zdecydowanie tak. Nawet mangi sportowe tego autora są całkiem niezłe fabularnie.
Kolejnym świetnym autorem jest Hitoshi Iwaaki. Ma doskonałe tytuły takie jak Parasyte, czy Historie (jeszcze wychodzi).
Bardzo fajna jest Vinland Saga, Homunkulus, Hour of the mice, Domu, czy Akira (która jest bardziej rozbudowana niż anime).
Z mang wydawanych w Polsce zdecydowanie na plus wyróżnia się Eden. |
|
|
|
|
|
Yumegari
Feministka szowiniska
|
Wysłany: 25-03-2009, 00:58
|
|
|
Chciałabym, żebyście polecili mi jakąś wciągającą mangę. Nie musi być to ósmy cud świata, najlepsza rzecz, którą czytaliście, gatunek też nie gra roli. Mam ochotę za to przeczytać coś, co nie pozwoli mi się oderwać. A więc: żadnych dłużyzn, rozwlekłych wypowiedzi, nieinteresujących wątków pobocznych i skomplikowanej terminologii. Najlepiej, żeby nie było za długie. Pomożecie? |
_________________ Behind every great woman is a man checking out her ass
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 25-03-2009, 01:18
|
|
|
Wspomniany Parasyte. Manga strasznie wciągająca, łącząca chyba wszystkie dostępne gatunki, ale nie przekomplikowana. 10 tomów.
Endo Short Stories - zbiór krótkich historyjek autora Edenu.
Yotsuba&! - manga nie jest zakończona, ale to zbiór historyjek, nie spójna całość. Doskonała, bardzo ciepła komedia autora Azumangi Daioh. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|