FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
  Jakie znacie jedzenie z anime?
Wersja do druku
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 31 Lip 2002
Skąd: sanok
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 02-10-2009, 19:47   

Takoyaki czyli te kulki z ośmiornicy jedzone na festiwalach w Anime.

_________________
Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
 
Numer Gadu-Gadu
1271088
Sasayaki Płeć:Kobieta
Dżabbersmok


Dołączyła: 22 Maj 2009
Status: offline

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 02-10-2009, 19:52   

Zegarmistrz napisał/a:
Takoyaki czyli te kulki z ośmiornicy jedzone na festiwalach w Anime.

A to nie przypadkiem taka kulka z ciasta naleśnikowego, nadziana ośmiornicą? Widziałam to chyba kiedyś na kuchnia TV.

_________________
Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
 
Numer Gadu-Gadu
9349483
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 31 Lip 2002
Skąd: sanok
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 02-10-2009, 20:01   

Tak, właśnie o nich mówię. Ten temat służy jako zbiór pomysłów do cyklu, który publikuję na czytelni.

_________________
Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
 
Numer Gadu-Gadu
1271088
Sasayaki Płeć:Kobieta
Dżabbersmok


Dołączyła: 22 Maj 2009
Status: offline

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 02-10-2009, 20:34   

To wiem, ale radziłabym zająć się czymś co nie wymaga specjalnego oprzyrządowania. Takoyaki to jedzenie raczej straganowe... typu zapiekanka i potrzebna jest specjalna tacko-patelnia. Poza tym skąd wytrzasnąć ośmiornicę? Napisz lepiej o hmm... no nie wiem... mamy już zupę (ramen) i danie główne (curry)... może coś słodkiego na deser?
Edit: O to na przykład--> http://www.klan.co.pl/ewa/weblog/272.html
Na podstawie obserwacji dochodzę do wniosku że podstawą japońskich łakoci jest fasola :P Warto więc chyba napisać jak się ją przyrządzić.

_________________
Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
 
Numer Gadu-Gadu
9349483
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 31 Lip 2002
Skąd: sanok
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 02-10-2009, 21:28   

Ok, dodam Dorayaki.

Sasayaki napisał/a:
To wiem, ale radziłabym zająć się czymś co nie wymaga specjalnego oprzyrządowania. Takoyaki to jedzenie raczej straganowe... typu zapiekanka i potrzebna jest specjalna tacko-patelnia.


Można śmiało założyć, że wiele osób nie wie nawet tego. Myślę, że niektórzy chętnie by się tego dowiedzieli...

A ośmiornice widziałem ze 4 lata temu w lubelskim Tesko. Kosztowała 80 złotych za kilogram. Możliwe, że da się kupić od razu gotowe już ciasto, albo jakoś zrobić oszukane. Np. w rybnych dość tanio można kupić kalmary w cieście (choć niezbyt smaczne są).

_________________
Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
 
Numer Gadu-Gadu
1271088
Apokalips1 Płeć:Kobieta

Dołączyła: 12 Paź 2009
Status: offline
PostWysłany: 12-10-2009, 14:19   

Ohayoooooo!!!

Chciałbym wstawić przepis na Anko słosdką paste którą się używa do wielu potraw i Unyuuu! z Rozen Maiden czyli Ichigo-Daifuku i samo Daifuku słodki przysmak mojej ulubienicy Hinaichigo

Najpierw Anko:

KOSHIANKO
(pasta z azuki)
750-800 g
fasolka azuki 300g
cukier 250-300 g
szczypta soli

1. Przepłukać fasolkę na sitku. Przełożyć do garnka, dolać 600 ml wody i gotować na małym ogniu. Gdy całość zawrze, dolać 200 ml wody.
2. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Dolać wody i gotować aż na skórce fasolki zrobią się zmarszczki.
3. Zdjąć z ognia przełożyć na sitko, lekko przelać wodą.
4. Przełożyć do garnka, wlać 800 ml wody i jeszcze raz zagotować na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, potem gotować na małym ogniu 40-60 min pod przykryciem, 3 razy dolewając wody.
5. Kilka ziaren rozgnieść palcem, jeśli miąższ jest smarowny, fasolka jest ugotowana.
6. Przełożyć na sitko i rozetrzeć, oddzielając skórkę pod strumieniem wody. Skórki wyrzucić. Przecedzić, wylać wodę.
7. Do pasty dolać wody, dobrze wymieszać i odlać wodę. Powtórzyć tę czynność 4-5 razy.
8. Sitko wyścielić lnianą ściereczką i przecedzić pastę fasolkową. Odcisnąć.
9. Do garnka wlać 5-70 ml wody i wsypać cukier, zagotować. Dodać połowę pasty i mieszać na małym ogniu. Dodać drugą połowę pasty i mieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
10. Gdy woda trochę odparuje, uformować łyżeczką małe porcje i rozłożyć je do ostygnięcia.

KONA ANKO
(pasta całymi fasolkami azuki)
750-800 g

fasolka azuki 300 g
cukier 250 g
szczypta soli

1. Postępować zgodnie z punktami 1-5 z poprzedniego przepisu.
2. Przełożyć do miseczki wyścielonej lnianą ściereczką. Dolać wody.
3. Wycisnąć w ściereczce.
4. Przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu.
5. Dodać sól.
6. Mieszać, uważając, by ziarna się nie rozgotowały.
7. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia.
8. Podzielić na małe porcje i zostawiać do ostygnięcia.

Wersja prostsza (dla leniwych): dobrze wypłukaną fasolkę azuki ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać cukier (ilość według upodobania). Nie trzeba nawet oddzielać skórek...



http://www.youtube.com/watch?v=EzvZljUyLHw

Oczywiście jeśli kupujecie fasole w puszkach pomijacie punkty jej gotowania.(fasola jest już ugotowana i miękka.)

I Unyuu czyli Ichigo-Daifuku:

Unyuuu
Składniki:

- 1 szklanka mąki ryżowej(shiratama-ko)
- 1/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki wody
- *W przypadku wypełnienia
- 1/3 filiżanki wody i 1/2 filiżanki cukru i 1/4 filiżanki suszonych Anko proszku
-lub 1/2 filiżanki predefinowanych Anko (słodka czerwona fasola)
-6 truskawek
-*skrobi katakuriko do odkurzania

Podgrzewać/grzać 1/3 szklanki wody i 1/2 szklanki cukru na patelni
Dodaj 1/4 filiżanki Anko proszku w rondlu i dobrze wymieszać. Odstawić.
Obłożyć truskawki około łużeczkę Anko i obtaczać w kulke. Dodać 6kulek. Włóż 2/3szklanki wody
i 1/4 szklanki cukru w żaroodpornej misce i dobrze wymieszać. Dodaj mąke shiramata-ko mąki w dzbanie i dobrze wymieszać.
Wstaw miske mikrofalowych i cieplnej ciasta na dwie minuty. Zamieszać ciasto. Podgrzewać grzać ciasta w mikrofalowa
do ciasta zawyżenie. Mieszać mochi szybko. Dust płaski rondlu z niektórych katakuri skrobię ko.
Równierz rece kurzu z niektórym katakuri-ko. Usunąć
gorące mochi z miski na patelni przez ręce. Ręce posypać więcej katakuri skrobię ko i podzielić
mochi do 6 sztuk w rękach. Mochi jest gorąca i lepka dlategonie należy palić ręce. Dodaj 6 płaskich i mochi rundy.
Umieść kawałek truskawek i Ankofarsz mochi kawałek i owinąć go rozciągając mochi.

W pewnych momentach tłumaczene troche kiepskie ale filmy myśle że wszystko wyjaśnią.

Z japońskiej TV:
http://www.youtube.com/watch?v=-Cv5LsqKUXc

Drugi zwykłe daifuku:
http://www.youtube.com/watch?v=w6hvP9hUHMU&feature=related

Gorąco polecam. Słodycz która miło zaskakuje i wspaniale smakuje. Namawiam do zrbienia je gościom... Zaskoczenie murowane:D
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 31 Lip 2002
Skąd: sanok
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 12-10-2009, 15:00   

Dzięki. Powiedz mi jeszcze: czy przepis będzie można wykorzystać do artykułu? Bo wygląda na sprawdzony...

_________________
Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
 
Numer Gadu-Gadu
1271088
Apokalips1 Płeć:Kobieta

Dołączyła: 12 Paź 2009
Status: offline
PostWysłany: 13-10-2009, 01:02   

Oczywiście. W końcu po to go tu wkleiłem. I fajnie że chcesz go wykorzystać:D
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sasayaki Płeć:Kobieta
Dżabbersmok


Dołączyła: 22 Maj 2009
Status: offline

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 13-10-2009, 08:08   

Poszperałam i znalazłam kilka przepisów na dango, wybacz że po angielsku. Nie miałam czasu teraz tłumaczyć...

Kushidango
Ingredients:

* 1 1/3 cup joshinko (rice flour)
* 3/4 cup warm water
* For Sauce: 2/3 cup water
* 1/2 cup sugar
* 2 1/2 tbsps soy sauce
* 1 1/2 tbsp katakuriko (dogtooth violet starch) /cornstarch
* 1 1/2tbsp water
* *Bamboo skewers

Preparation:
Put rice flour in a bowl and add warm water. Knead the dough well. Make small round dumplings. Place the dumplings in a steamer and steam them on high heat for 10 min. Cool the dumplings and skewer them in bamboo sticks. (3-4 dumplings each stick.) Mix water, sugar, and soysauce in a pan and put it on medium heat. Mix the water and katakuriko starch in a cup and set aside. When the sauce boils, add the starch mixture and mix quickly. Slightly grill the skewered dumplings and brush the sauce over them.

Mitarashi dango

Chi Chi Dango

Ingredients

* 2 c water .
* 1 (12 oz) can frozen coconut milk, thawed .
* 2 1/2 c sugar .
* red food coloring .
* cornstarch or potato starch .
* 4 c mochiko sweet rice flour .
* 1/2 tsp baking powder


Directions

* Step #1 Combine all ingredients, beat with mixer (lowish speed) or wire whip until smooth & all lumps dissolve.
* Step #2 Add red food coloring to desired tint.
* Step #3 Generously grease a 9 x 13" pan.
* Step #4 Pour into pan & bake 1 hr at 325F degrees.
* Step #5 Turn oven off but let sit another 15 mins Cool.
* Step #6 Cut into strips, roll in potato starch or cornstarch.
* Step #7 Cut into small rectangular pieces with saran wrap covered knife for easier cutting.
* Enjoy the Chi Chi Dango recipe

_________________
Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
 
Numer Gadu-Gadu
9349483
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 31 Lip 2002
Skąd: sanok
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 03-11-2009, 22:18   

Sasayaki: ty się chyba pytałaś o tego łososia. Zauważyłem coś takiego dzisiaj w Kauflandzie. Zresztą, mają całkiem niezły zestaw ryb i owoców morza jak na Sanok.

_________________
Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
 
Numer Gadu-Gadu
1271088
Sasayaki Płeć:Kobieta
Dżabbersmok


Dołączyła: 22 Maj 2009
Status: offline

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 03-11-2009, 22:41   

Zeg: Ty mi w to pewnie nie uwierzysz, ale jeszcze przekroczyłam wrota Kauflandu tylko dwa razy w ciągu życia... <śmieje się z samej siebie>
Dziękuję za informację!

_________________
Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!



Ostatnio zmieniony przez Sasayaki dnia 26-01-2012, 08:06, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
 
Numer Gadu-Gadu
9349483
Tohru_chan_kyaa Płeć:Kobieta
biip [cenzura]


Dołączyła: 03 Lis 2009
Status: offline
PostWysłany: 03-11-2009, 22:44   

Wszelkie możliwe istniejące na tym świecie słodycze, nałogowo wcinane przez Breaka z Pandory Hearts i L'a z Death Note. Oprócz tego lody truskawkowe jedzone przez Bunny z Sailor Moon >.< Tak na poważnie nie uważam żeby kulinarność była mocną stroną jakiegokolwiek anime.

_________________
_____________
" Swoimi czynami plugawi czyste serca"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora
 
Numer Gadu-Gadu
13339970
Eire Płeć:Kobieta
Jeż płci żeńskiej


Dołączyła: 22 Lip 2007
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 04-11-2009, 15:51   

http://anime.tanuki.pl/strony/anime/270-chuuka-ichiban/rec/266

_________________
Per aspera ad astra, człowieku!
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
 
Numer Gadu-Gadu
1018596
 
Numer ICQ
Tohru_chan_kyaa Płeć:Kobieta
biip [cenzura]


Dołączyła: 03 Lis 2009
Status: offline
PostWysłany: 04-11-2009, 15:56   

ooo homar na talerzu ;o

_________________
_____________
" Swoimi czynami plugawi czyste serca"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora
 
Numer Gadu-Gadu
13339970
kokodin Płeć:Mężczyzna
evilest fangirl inside


Dołączył: 25 Paź 2007
Skąd: Nałeczów
Status: offline

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 12-11-2009, 14:13   

A ja napiszę trochę oftopowo.
Jak już napisałem w dziale off-topic , do naszej dyspozycji w polsce jak i na prawie całym świecie znajduje się kanał informacyjny nhk world tv. Napisałem też jak go odbierać.
Tak więc informuję w tym miejscu że poniedziałek to w tym kanale dzień kulinarny.
Program Your Japanese Kitchen! jest w tym dniu powtarzany aż sześciokrotnie. I jest to program "niekodowany" można go oglądać online.
Może to być ciekawe urozmaicenie jadłospisu i szarych przepisów znalezionych w internecie lub książkach kucharskich.
Program po angielsku.
strona domowa programu klik
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Wyświetl posty z ostatnich:   
Strona 5 z 7 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików
Możesz ściągać załączniki
Dodaj temat do Ulubionych


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group