Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie znacie jedzenie z anime? |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Dołączył: 31 Lip 2002 Skąd: sanok Status: offline
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 14-02-2010, 20:54
|
|
|
Dodaje do listy Nikuman czyli te charakterystyczne, białe kule z farszem jedzone w zimie. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
0rdi
Last man on the moon.
Dołączył: 18 Paź 2009 Status: offline
|
Wysłany: 15-02-2010, 14:30
|
|
|
Zegarmistrz, widziałem na poprzedniej stronie, że wspomniałeś o Dorayaki, ale nie było nic na jego temat dlatego nieco rozwinę temat.
Przykładowe zdjęcie dania
Danie w anime(Chu-Bra ep6)
Cytat: | Dorayaki - składniki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
pół łyżeczki sody do pieczenia
3 łyżki wody
1 szklanka przesianej mąki
olej roślinny do smażenia
Nadzienie - pasta anko:
250 g czerwonej fasoli
2 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
Dorayaki - sposób przygotowania
Jak przygotować ciasteczka Dorayaki? Zacznij od przygotowania nadzienia - pasty anko. Do głębokiego garnka wlej wodę i wsyp fasolę. Postaw na duży ogień i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz o połowę ogień i gotuj przez około 10 minut. Następnie odcedź. Włóż z powrotem fasolę do garnka i dodaj około 4 szklanki wody. Gotuj na średnim ogniu aż do momentu wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj fasole przez około godzinę lub do momentu, gdy zmięknie. Następnie odlej większość wody. Dodaj cukier, sól i gotuj do momentu odparowania wody. Odstaw do ostygnięcia. Teraz możesz przystąpić do przygotowywania ciasteczek. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i dokładnie roztrzep. Rozpuść sodę w wodzie i dodaj do jajek. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Podgrzej patelnię i dodaj odrobinę tłuszczu. Nabierz trochę ciasta, uformuj okrągłe ciastka i połóż na patelnię. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza, obróć ciasto. Powtarzaj to aż do uzyskania 8 ciastek. Zostaw do ostygnięcia. Następnie ciasteczka połącz w pary. Na jedną połówkę nałóż wcześniej przygotowaną słodką pastę anko i przykryj drugą połówką. Delikatnie ściśnij brzegi połówek, aby się ze sobą połączyły. Japoński deser - Dorayaki podawaj z herbatą Lipton Asian Temple, która wzbogaci smak deseru i urzeknie każdego gościa na Twoim przyjęciu... Lipton Asian Temple to delikatna zielona herbata połączona z płatkami róży i fiołka. Kompozycja ta uchwycona w torebce piramidce pozwoli odkryć przyjemność urzekających smaków Azji. Smacznego! |
info z ugotuj.to
Mnie to wygląda po części na nasze pączki : ) |
_________________
|
|
|
|
|
peki
Dołączył: 03 Cze 2009 Status: offline
|
Wysłany: 15-02-2010, 14:54
|
|
|
Genialny temat i świetne artykuły w czytelni Zegarmistrzu! Tylko jak to sie stało że dopiero wczoraj zauważyłem ten temat...
Jako, że sam uwielbiam gotować to napewno w najbliższym czasie wyprubuje część tych przepisów i jeśli mi wyjdą to zamieszcze zdjęcia i powiem jak smakowało :) |
_________________ Become the heir
The Serpent Saint |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Dołączył: 31 Lip 2002 Skąd: sanok Status: offline
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 15-02-2010, 23:50
|
|
|
peki napisał/a: | Genialny temat i świetne artykuły w czytelni Zegarmistrzu! Tylko jak to sie stało że dopiero wczoraj zauważyłem ten temat... |
Z prostej przyczyny: przedostatni post pochodzi z Listopada, więc temat zapadł się otchłani chaosu. Dopiero wczoraj go wyłowiłem.
Cieszę się, że cykl się podoba. Jakiś czas, zanim zabrałem się za jego tworzenie zauważyłem, że w sieci nie ma zbyt wielkiej ilości materiałów o jedzeniu z anime. Owszem, istnieje sporo miejsc podających kompetentne informacje o kuchni japońskiej, jednak (podobnie jak wydawane u nas książki kucharskie) skupiają się na trochę innych warstwach kultury kulinarnej. Tzn. większość zawartych weń przepisów to dania dość eleganckie, posiadające głębokojapońską tradycję. Tymczasem to, co często jedzą bohaterowie to róznego rodzaju fastfoody, dania z importu, produkcje przemysłowe lub nowomodne. Trudno ich szukać na serwisach o japońskim jedzeniu lub w książkach kucharskich, tak jak w publikacjach o polskiej kuchni nie sposób np. znaleźć informacji o tak ważnych składnikach naszej diety jak: kurczak w cieście po wietnamsku, pizza, hamburger, hotdog czy kebab.
Kolejny dodatek do listy:
Mochi czyli ciastka ryżowe, które królik lepi na księżycu.
Edit: a przepraszam. Mochi na liście maj~ą pozycję 15 od dawien dawna. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
0rdi
Last man on the moon.
Dołączył: 18 Paź 2009 Status: offline
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Dołączył: 31 Lip 2002 Skąd: sanok Status: offline
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 19-02-2010, 15:52
|
|
|
Ordi jeśli mam być szczery, to to wygląda jak smażony ryż z warzywami. Jednak to może być tysiąc innych rzeczy. Czy ta potrawa została w jakikolwiek sposób nazwana? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
0rdi
Last man on the moon.
Dołączył: 18 Paź 2009 Status: offline
|
Wysłany: 19-02-2010, 17:34
|
|
|
Nie, nie była podana. A jeśli by była to dałbym sobie radę z pomocą google : ) |
_________________
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Dołączył: 31 Lip 2002 Skąd: sanok Status: offline
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 19-02-2010, 17:37
|
|
|
Powiem tak, ja bym stawiał, że to jest to Okowa
Okowa to dwie rzeczy. Jest to 1) Ryż kleisty (zwany też glutenowym) czyli specjalny rodzaj ryżu o bardzo krótkich ziarnach, słodszym ziarnie i bardzo dużej kleistości. Przygotowuje się go też inaczej, niż zwyczajny (należy go namoczyć na 12 godzin przed gotowaniem). 2) potrawa z tego ryżu przypominająca paćkę z warzywami.
Składniki:
200 gramów ryżu kleistego
50 gramów małych krewetek (obranych)
4 grzyby shitake
1 marchew
50 gramów kukurydzy
50 gramów młodego groszku
50 gramów kiełków sojowych
50 mililitrów sosu sojowego
1 łyżka sake
2 łyżki dashi
1 łyżka cukru
1) Umyć i namoczyć w wodzie przez 30 minut ryż kleisty.
2) Grzyby shitake namoczyć w ciepłej wodzie przez 15 minut. Odciąć im niejadalne pieńki i pokroić w paski. Marchew obrać i podzielić na kostkę.
3) Do garnka nalać płyn, w którym moczyły się grzyby, sos sojowy. Połączyć z sake, dashi i cukrem. Doprowadzić do wrzenia.
4) Dodać grzyby, marchew, krewetki, kiełki sojowe, groch i kukurydzę. Gotować około 5 minut.
5) Dopełnić płyn do objętości około 1 litra wodą. Dodać ryż kleisty. Doprowadzić do wrzenia i przykryć garnek. Zmniejszyć ogień i gotować całość około 10 minut. Dodać trochę wody, wymieszać ryż i gotować jeszcze 5 minut. Czynność powtarzać, aż ryż będzie gotowy. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
0rdi
Last man on the moon.
Dołączył: 18 Paź 2009 Status: offline
|
Wysłany: 19-02-2010, 17:48
|
|
|
Jakby patrzeć po sposobie wykonania to raczej nie to. Hei przygotowywał to za pomocą patelni.
Jednakże możesz mieć rację i Ty a to po prostu nieścisłość w sposobie przygotowania jaka znalazła się w anime. |
_________________
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Dołączył: 31 Lip 2002 Skąd: sanok Status: offline
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 19-02-2010, 17:53
|
|
|
To w takim wypadku jest to ryż smażony. Znajdę ci później przepis, bo nie mam pod ręką gotowego. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
0rdi
Last man on the moon.
Dołączył: 18 Paź 2009 Status: offline
|
Wysłany: 19-02-2010, 17:56
|
|
|
Jak posiada jakąś specjalną egzotyczną nazwę i ją również znajdziesz to będę wdzięczny.
A póki co idę zrobić kisiel : ) |
_________________
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Dołączył: 31 Lip 2002 Skąd: sanok Status: offline
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 19-02-2010, 18:29
|
|
|
Nie mogę znaleźć tego po japońsku. Zasadniczo potrawa ma kilka wariantów. Dam przepis na jeden, dość na oko sensowny.
200 gramów (1 opakowanie) ugotowanego ryżu (może być paraboliczny)
50 gramów groszku zielonego
2 ugotowane marchewki pokrojone w kostkę
omlet z 2 jaj
1 cebula pokrojna w kostkę
2 łyżki sosu sojowego
pieprz, sól do smaku
olej do smażenia
1) Zamoczyć w oleju kawałek papieru (np. ręcznika papierowego) i za jego pomocą natłuścić ścianki woka. Nalać na dno oleju i rozgrzać go.
2) Wrzucić cebulę. Smażyć jakieś 2 minuty, aż się zeszkli.
3) Dodać warzywa i koruszonu na kostkę omlet. Podgrzewać jeszcze przez chwilę.
4) Dodać ryż i przyprawić sosem sojowym. Smażyć przez 5 do 10 minut podrzucając. Pilnować, by nie przywarł.
Na oko będzie to trudne do zrobienia za pomocą zwykłej patelni i kuchenki elektrycznej. Na kuchni gazowej i w woku będzie łatwiej. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
0rdi
Last man on the moon.
Dołączył: 18 Paź 2009 Status: offline
|
Wysłany: 19-02-2010, 20:06
|
|
|
Zegarmistrz, dzięki za przepis. |
_________________
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Dołączył: 31 Lip 2002 Skąd: sanok Status: offline
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 24-02-2010, 19:17
|
|
|
Dla zainteresowanych: znalazłem dość ciekawy cykl artykułów na stronie Japońskiego Times'a. Po angielsku oczywiście. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
peki
Dołączył: 03 Cze 2009 Status: offline
|
Wysłany: 06-03-2010, 00:00
|
|
|
A ja powiem że ostatnio byłem w restauracji i jadłem bardzo dobre pierogi co "Gyoza" się zwą. Próbowałem znaleźć przepis w necie jednak jedyne co mogłem właściwie znaleźć to przepis na farsz do takowych "pierogów". Z tego co widze na wszystkich tych stronach z przepisami to ciasto do tych pierogów poprostu kupuje się gotowe i jedyne co trzeba zrobić to przygotować farsz. Powiem jeszcze że ja jadłem pierogi z samymi wrzywami, jednak (pomimo tego, że zdecydowanie jestem zadeklarowanym mięsożercą) smakowały one wyśmienicie!
Po za tym ostatnio zrobiłem sobie w domu Omurice. Jest to bardzo Prosta potrawa a zarazem bardzo smaczna. Ostrzegam jednak, że w przygotowaniu tej potrawy nienależy się kierować smakiem ryżu (farszu z ryżu, który owijamy "omletem"), ponieważ sam ryż wyszedł mi średnio, jednak po owinięciu w "omlet", połęczenie obu tych smaków było wyśmienite!
Po za tym znalazłem bardzo ciekawy kanał na Youtube który zwie się Cookingwithdog. Niektóre przepisy (według tego co czytałem bądź słyszałem) są troche niedokładne, jednak może to zależeć od osoby która to robi. Przecież wiadomo, że niekażda gospodyni gotuje bigos w ten sam sposób :) |
_________________ Become the heir
The Serpent Saint |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|