Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Co to jest seinen? |
Wersja do druku |
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 03-02-2012, 00:26
|
|
|
Cytat: | Chyba mamy inny internet, link.
|
Macie, klik
A ja mam oba wasze internety, muahahaha!
A tak poważnie, to właśnie jest typowe nieporozumienie związane z używaniem tych pojęć w kontekście anime - mamy dwie mangi Giant Robo, pierwsza, będąca inspiracją dla OVA, szła w magazynie shounen, druga, podlinkowana pod OVA na wikipedii, w magazynie seinen. I jak tu Giant Robo zaszufladkować? Cholera wie, bo z tą pierwszą mangą OVA ma pewnie niewiele wspólnego fabularnie, a o drugiej w ogóle informacji na wiki nie ma. Z klasyfikacji więcej problemów niż pożytku.
kapplakk napisał/a: | No właśnie, z tego samego powodu wymyslono dziesiątki gatunków rocka, metalu, house'u itd. Wg. mnie te przylepki są nie bez znaczenia. |
Powiedz mi w takim razie proszę, co zaliczasz do rocka dla pań w przedziale wiekowym 18-25 lat ;D |
|
|
Auka
|
Wysłany: 03-02-2012, 00:37
|
|
|
Druga manga ma swoją własną ekranizację, więc raczej temu OVA bliżej do mangi shounen, niż tej drugiej. W zasadzie nie ważne bo okazało się, że 616 chodziło o inną serię. Ale masz rację, tych pojęć nie powinno się używać do opisywania anime. |
_________________ Heaven has abandoned us! |
|
|
|
|
kapplakk
|
Wysłany: 03-02-2012, 00:39
|
|
|
JJ napisał/a: | Z klasyfikacji więcej problemów niż pożytku. |
Problem bardziej w tym, że mowa o anime, a to jak klasyfikują mangę to inna sprawa. Przypominam, że dyskusja zaczęła się w temacie 'Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? (v2)' i została wycięta do tego tematu, a tu wszyscy cholera o jakichś mangach z Wiki trują...
Cytat: | Powiedz mi w takim razie proszę, co zaliczasz do rocka dla pań w przedziale wiekowym 18-25 lat ;D |
Dla takich skąpo ubranych, pracujących na myjni to może Offspring?:P (pewnie się ktoś obrazi). |
|
|
|
|
|
Auka
|
Wysłany: 03-02-2012, 00:43
|
|
|
kapplakk, bo klasyfikacja Seinen, Josei, Shounen itd. wywodzi się z mang. |
|
|
|
|
kapplakk
|
Wysłany: 03-02-2012, 00:46
|
|
|
Auka napisał/a: | bo klasyfikacja Seinen, Josei, Shounen itd. wywodzi się z mang. |
Tak, chodzi mi tylko o to, że jak już dyskutujemy o Giant Robo, to piszmy raczej o anime, bo wątek się rozmywa... |
|
|
|
|
|
Auka
|
Wysłany: 03-02-2012, 00:51
|
|
|
kapplakk napisał/a: | Tak, chodzi mi tylko o to, że jak już dyskutujemy o Giant Robo, to piszmy raczej o anime, bo wątek się rozmywa... |
A ja ci tłumaczę, że nie da się ocenić czy anime jest Shounenem czy Seinenem, na podstawie samego anime, bo te wyznaczniki odnoszą się do mang. |
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 03-02-2012, 00:57
|
|
|
Więc jak w takim razie określić czy manga jest shounen czy seinen? I proszę bez odpowiedzi w stylu "po magazynie w którym się ją wydaje", dla uproszczenia przyjmijmy, że jeszcze nie ma takiego magazynu, a ja, jako wydawca, zastanawiam się do którego wcisnąć rzeczoną mangę. |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
Auka
|
Wysłany: 03-02-2012, 01:03
|
|
|
Autor mangi chyba najlepiej wie do kogo kieruje swoje dzieło, w takim wypadku pytasz się jego. |
|
|
|
|
Gamer2002
Bezdennie Głupi
|
Wysłany: 03-02-2012, 01:07
|
|
|
Cytat: | Macie, klik
A ja mam oba wasze internety, muahahaha! |
Twój internet-fuu jest silny, ale nie tak silny jak mój.
Cytat: | Cholera wie, bo z tą pierwszą mangą OVA ma pewnie niewiele wspólnego fabularnie, a o drugiej w ogóle informacji na wiki nie ma. Z klasyfikacji więcej problemów niż pożytku. |
Tak, z pierwszą mangą OVA ma mniej więcej wspólne jedynie Daisuke i Giant Robo, gdyż jest ona nawiązaniem do całości twórczości Yokoyamy. The Day the Earth Burned powstało z racji czerwonego światła na kontynuacje OVA w formie animowanej. Jest to najbardziej związana z OVA manga i jest to seinen. Choć jest to zaliczane jako alternate universe, ale wiki twierdzi że manga jest w stylu OVY.
Jeżeli zaś chodzi o mangę w artykule OVA w ANN wygrzebałem, że jest to manga związana z anime z 2007. Krótko mówiąc: nie ma większego znaczenia bo nie jest związana z OVA ;P |
_________________ Aru toki wa seigi no mikata
Aru toki wa akuma no tesaki
|
|
|
|
|
616
From GARhalla
|
Wysłany: 03-02-2012, 02:53
|
|
|
shugohakke napisał/a: | Więc jak w takim razie określić czy manga jest shounen czy seinen? I proszę bez odpowiedzi w stylu "po magazynie w którym się ją wydaje", dla uproszczenia przyjmijmy, że jeszcze nie ma takiego magazynu, a ja, jako wydawca, zastanawiam się do którego wcisnąć rzeczoną mangę. |
To zły z ciebie wydawca. Najpierw się zaczyna pracę nad otwarciem magazynu od zebrania autorów, którzy będą w nim publikować, a tym musisz powiedzieć dla jakiej grupy docelowej mają tworzyć. |
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
|
Wysłany: 03-02-2012, 02:55
|
|
|
JJ napisał/a: | Powiedz mi w takim razie proszę, co zaliczasz do rocka dla pań w przedziale wiekowym 18-25 lat ;D |
Coldplay. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Auka
|
Wysłany: 03-02-2012, 03:01
|
|
|
Vodh napisał/a: | JJ napisał/a: | Powiedz mi w takim razie proszę, co zaliczasz do rocka dla pań w przedziale wiekowym 18-25 lat ;D |
Coldplay. |
Uważajcie na moshi ヽ(゚Д゚)ノ bo zaczynacie offtop w temacie, który został wydzielony za to, że był offtopem.
We need to go deeper. |
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
|
Wysłany: 03-02-2012, 06:34
|
|
|
Kusi mnie prośba o wydzielenie tematu o rocku dla pań w wieki 18-25 żebym mógł rzucić losową opinią na temat Incepcji. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 03-02-2012, 08:25
|
|
|
616 napisał/a: |
To zły z ciebie wydawca. Najpierw się zaczyna pracę nad otwarciem magazynu od zebrania autorów, którzy będą w nim publikować, a tym musisz powiedzieć dla jakiej grupy docelowej mają tworzyć. |
Nie nie nie. To nie tak, że zakładam nowy magazyn. Ja mam dwa magazyny shounenowy i seinenowy. Mam również wrednego twórcę, który przedstawia mi jakąś dziwną mangę, a ja muszę zdecydować w który magazynie ją publikować (załóżmy z góry, że jest publikacji warta).
No, ale do czego to ma prowadzić?
Auka napisał/a: |
A ja ci tłumaczę, że nie da się ocenić czy anime jest Shounenem czy Seinenem, na podstawie samego anime, bo te wyznaczniki odnoszą się do mang. |
Chcę pokazać, że jakich kryteriów by się nie zastosowało do oceny czy manga jest seinenem to można je spokojnie powtórzyć dla anime, więc nie zgadzam się z przytoczonym twierdzeniem. |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
Auka
|
Wysłany: 03-02-2012, 08:40
|
|
|
shugohakke napisał/a: | Chcę pokazać, że jakich kryteriów by się nie zastosowało do oceny czy manga jest seinenem to można je spokojnie powtórzyć dla anime, więc nie zgadzam się z przytoczonym twierdzeniem. |
No właśnie się nie da, jak znasz jakieś anime z furiganą czy wydane w magazynie to daj znać.
Nie za bardzo wiem czego oczekujesz, prawie każdy tutaj już napisał swoją definicję Seinena, a i na angielskiej wiki jak wspomniał JJ, jest to dosyć jasno opisane. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|