Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Zabawy z językiem, czyli kto jam jest naprawdę. |
Wersja do druku |
mart
|
Wysłany: 18-12-2008, 22:10 Zabawy z językiem, czyli kto jam jest naprawdę.
|
|
|
ktoś stoi pod oknem
i moknie
czy to ty, czy to
widmo psotne?
to szyba blask światła
odbija -
widzenie mija
pod oknem ktoś czeka,
przyrzekam!
czy to ty, czy to
mara z daleka?
to mgła, która świat dziś
spowija -
widzenie mija
noc gwiazdą kolebie
na niebie
a w szybie to ja
zamiast ciebie
dziwna jest taka
optyka -
widzenie znika |
Ostatnio zmieniony przez mart dnia 19-12-2008, 16:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 18-12-2008, 23:18
|
|
|
Och joj. Weszłam w temat, zobaczyłam wiersz, w dodatku w krótkich, urywanych linijkach i przyznam, że kursor sam ustawił się na 'wyłącz kartę' - ale oko mi się omsknęło i przeczytałam pierwszą zwrotkę. Bardzo dobre! Lekkie, niepretensjonalne, w dodatku dobrze zrymowane, co jest rzeczą nieczęsto spotykaną. Przypomina piosenkę, do tego stopnia, że muzyka sama mi się ułożyła w głowie. Moja jedyna uwaga - w ostatniej zwrotce rytm jest troszkę inny, niż w poprzednich - konkretnie w trzecim i piątym wersie. W trzecim jest tyle samo sylab, co we wcześniejszych zwrotkach, ale inaczej akcentowane, piątemu brakuje jednej sylaby. Troszkę mi to zgrzytnęło, ale tak czy siak - jak dla mnie to chyba najlepszy wiersz umieszczony do tej pory na forum. I przyjemnie różny od standardowego nastolatkowego angstu.
Jeśli masz więcej, z chęcią przeczytam.
Edit: to jest ZUE! Przeczytałam kilka razy, pisząc komentarz - i rzuciło mi się na mózg. :< Teraz sobie podśpiewuję ostatnie pięć linijek... Powinnaś dodać ostrzeżenie o szkodliwości na wstępie. :P |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
Miya-chan
Aoi Tabibito
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 18-12-2008, 23:35
|
|
|
Toż to jest urocze! Popieram Irian - Twój tekst świetnie nadaje się na piosenkę (pomijając te małe zmiany w rytmie). Dobrze poukładany, lekki, rymuje się ładnie. Każde słowo na swym właściwym miejscu. I zaraźliwy najwyraźniej, bo właśnie zaczynam sobie nucić... |
|
|
|
|
|
mart
|
Wysłany: 19-12-2008, 16:29
|
|
|
Dziękuję bardzo za takie słowa!
Wiersz ów napisał mi się sam, a ja, która dawno już uznałam, że to jedyny dobry sposób, nie zmieniałam nic w ostatniej zwrotce - czytałam go kilka razy głośno i może brak tam zegarmistrzowskiej precyzji, jednak sprawia mi z każdym odczytaniem dobrą, dobrą radość.
Jestem szczęśliwą pomysłodawczynią jeszcze kilku ciekawych obrazków, obaczym, może się tu pojawią. Pozdrawiam Was serdecznie! A o muzyce proszę pomyśleć, zdaje mi się, że zaśpiewany nadałby się na coś wartościowego. Jest taki pan z Piwnicy pod Baranami, który by to zrobił, jakby mi się marzyło...
Tak czy inaczej, miłego weekendu : ) |
|
|
|
|
|
Norrc
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 19-12-2008, 21:49
|
|
|
Marto, a może spróbujesz się w układaniu haiku? Jestem bardzo ciekaw, jak to będzie wyglądać w Twoim wykonaniu. Niech to będzie symboliczny prezent pod choinkę dla naszej Awangardy!
Tutaj link do tematu, gdzie inni umieszczali swoje dzieła:
http://forum.tanuki.pl/tematy16/3095.htm |
|
|
aure
wise ass
|
Wysłany: 20-12-2008, 13:45
|
|
|
Mart nie pochwaliła się, ale tytułowym wierszem wygrała ogólnopolski konkurs wierszokletów :)
czekamy na więcej! Lekkie pióro - to coś, co owa panna na pewno posiada, a co cechą rzadką i cenioną jest. :) |
_________________ omg it's alfred molina |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 03-01-2009, 13:08
|
|
|
To jest... Pieknę. Bardzo obrazowe, ale zarazem złudne. Nie wiem, czy taki miał być efekt, ale ja tak to odebrałem i bardzo mi się spodobało. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Alira14
Wielkie Prych
Dołączyła: 13 Lip 2002 Skąd: Draminion gdzie normalnym wstęp wzbroniony!;) Status: offline
Grupy: House of Joy WIP
|
Wysłany: 03-01-2009, 20:53
|
|
|
Rymujący się wiersz! Z sensem! *___* Gdzie ty kobito byłaś gdy musiałam topić się w rymach częstochowskich?!?
*ściska Mart*
Mówiąc krócej- tak, podoba mi sięXD |
_________________ "Lepszy jest brak weny niż bycie Chuckiem Austenem"
Daria - Czy kiedykolwiek nasz wygląd nie wpływa na to jak nas oceniają?
Jane - Kiedy oddajesz organy do przeszczepu, no chyba, że to oczy
Daria, 2x06 -"Monster" |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 03-01-2009, 21:23
|
|
|
Faktycznie, dawno nie czytałem równie uroczego wiersza. I niewątpliwie, z tego byłaby fajna piosenka - mnie na przykład po lekturze tego wiersza momentalnie w głowie zaczęły rozbrzmiewać piosenki Grechuty... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 03-01-2009, 21:44
|
|
|
Ja akurat słyszę Turnaua - idealnie w stylu tekstów, które on śpiewa. :) |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
Krwawisz
Blood & Belief...
|
Wysłany: 06-01-2009, 00:28
|
|
|
Nigdy nie byłem wielkim fanem poezji, ale to jest doskonałe! Wiersz powala lekkością, a jednocześnie niesie sporą dawkę bliżej niezidentyfikowanych emocji ;) Brawo! |
_________________ Our fortress is burning
Charred birds escape from the ruins and return as cascading blood
Dying bloodbirds pooling, feeding the flood
The god of man is a failure
And all of our shadows are ashes against the grain
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|