Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kultura japońska |
Wersja do druku |
Ash DeLuxe
tereferekuku
|
Wysłany: 18-08-2005, 15:41
|
|
|
Znacie może jakieś ksiązki traktujące o historii Japonii?
Interesują mnie głównie ciekawe czasy, a w okoliocznych bibliotekach trudno coś dostać, więc może znacie coś ciekawego, żebym długo nie szukał. ;)
Thx from mountain ;) |
_________________ Jeśli potrafisz zachować spokój, gdy wszyscy szaleją, to znaczy że nie rozumiesz problemu. |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 19-08-2005, 11:14
|
|
|
Hmm, odnośnie ducha tego kraju, proponuję posłuchać jednego kawałka (tylko, niestety, trzeba mieć możliwość odtwarzania Real Media :/).
Znajdziecie go na stronie www.isaotomita.net/sounds.html, pod nazwą "Shin Nihon Kikou".
Mam nadzieję, że się wam spodoba... no i że nie naruszyłem żadnej z poprawek ^^. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Gość
Gość
|
Wysłany: 14-02-2007, 20:11
|
|
|
Ogladalem taki program ("Jack Osbourne: Adrealina Junkie") i tam jack poznawal kulture japonii. Spodobalo mi sie to bardzo, zupelnie nie wiem dlaczego. Np. gdy Jack stal pod wodospadem pod ktorym musial ogrzac sie umyslem. I mu sie udalo. Mial stac 3 minuty a wytrzymal 10 minut po czym japonski mistrz kazal mu odejsc od "świętego wodospadu" dla jego wlasnego dobra. Ja bym chcial zwiedzic swiat i poznawac kultury z calego swiata. Glownie to chcialbym przezyc taka przygode jak Jack Osbourne (syn Ozzye'go Ozbourna) w programie "Jack Osbourne: Adrealina Junkie". Schudł on przez pol roku takiej wyprawy 20 kg. super nie? PZDR ALL. spoko ze sa ludzie tacy jak ja!!! |
|
|
|
|
|
achiever -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 14-02-2007, 20:59
|
|
|
Cytat: | spoko ze sa ludzie tacy jak ja!!! |
to się loguj gościu!:P:D
A poza tym co do tematu właśnie zakupiłem niezła książkę zdaje się (pewnie taka 7 na 10) Samuraje a współczesny biznes, Boye Lafayette De Mente, w której przy okazji omawiania sukcesu japońskiej gospodarki jest ukazana kultura i duch Japoni. Ostatnie dwa elementy przedstawione są zresztą jako główny kontekst, w którym mógł ujawnić się sukces ludzi z Kraju Kwitnącej Wiśni.
A co do Jack'a Osbourne'a oglądałem pare odcinków i naprawdę szacuken dla chłopaka. Taki grubas jak zaczynał i rzadziak, że śmiech na sali, a tu pokazał co może. Pod koniec no inny człowiek i ten wzrok z respektem niczym hipoli z teledysków (albo końcowa scena Szybkich i Wściekłych z Vanem Dieslem i tym drugim, którą uważam za kultową scenę spotkania się oczu pełnych Respektu). |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 14-02-2007, 21:05
|
|
|
Osobom, którzy chcą zaznajomić się z kulturą/historią Japonii, a nie potrafią przebrnąć przez "Historię Japonii" pani Tubielewicz, polecam "Kulturę Japońską" Paula Varleya. Bardzo dobra książka ;) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Jihaku
Kyoto rain..
|
Wysłany: 28-02-2007, 15:21
|
|
|
Kultura japonska..czemu tak tępiona? Czemu ma wydawać sie dziwna? Wg mnie kultura ta zasługuje jedynie na pochwały, światopoglądy Japończyków, ich podejście do życia, innych ludzi, natury. To jak potrafią to odtwarzyć. To nie dziwactwo a jedynie wrażliwe spojrzenie na wszystko, praca dla nich to cos co sprawia, że mają do siebie nawzajem szacunek..Czemu wiec Europejczycy patrza na to z takim zdziwieniem? Różnorodnośc rozumiem, ale jak można ich potępiać? |
_________________ Nothing lasts forever, even cold November rain.. |
|
|
|
|
Momoko
wiosna jest miau
Grupy: House of Joy Lisia Federacja WIP
|
Wysłany: 28-02-2007, 18:59
|
|
|
Jihaku napisał/a: | Czemu ma wydawać sie dziwna? |
Am... bo jest dziwna? Oczywiście z mojej perpektywy jest to określenie bardzo pozytywne, bo ja lubię dziwne rzeczy i instytucje. Inna rzecz, że większość mojego świata traktuje słowo"dziwny" jako synonim od "inny" i tutaj następuje często reakcja tfu, tfu, a kysz demonie.
Historia tak ukształtowała Japonczyków, że stawiają oni bardziej na pojęcie społeczności a nie jednostki. Na pojedynczego osobnika wywierana jest ogromna presja przynależności do grupy i przydatności. Kraje zachodnie lansują raczej pojęcie "siły jednostki", a jak to się ma do realiów to wiadomo. Poza kilkoma szczególnymi przypadkami, jednostka może sobie co najwyżej trochę pofukać.
Japończycy mają też skłonność do naśladownictwa. Przy czym samobójstw to też dotyczy np. pewiem chłopak postanowił zakończyć życie, wyrył ostatnie słowa na pniu drzewa i życił się z wodospadu. Po nagłościeniu sprawy w mediach kilkasem chłopców postanowiło skończyć z sobą w ten sam sposób.
Jednocześnie w Kraju Kwitnącej Wiśni jest wiele zadziwjających rzeczy, które dla nas, ze względy na pewne *khy* przymioty są egzotyczne i nierealne, np pewiem zwyczaj, który niezwykle mi się podoba tzn inemuri [sen na jawie]. Otóż Japończycy dużo pracują/uczą się i przez to mało sypiają (przeciętnie 5h dziennie bodajrze...), za to dużo im zajmuje dojazd do pracy zwykle pociągiem, czy innym metrem. Inemuri, to taki lekki sen, w który zapadają Japończycy przy czym z łatwością budzą się gdy np ktoś się ich o coś spyta. I zasypiają w różnych miejscach. W autobusach, na ławkach na chodniku. Nieważne czy to Shinjuku, czy Azabu.
Wyobraźmy sobie, co by było, gdyby ktoś tak spróbował w naszym kochanym kraiku... |
_________________ Pray tomorrow takes me higher higher high
Pressure on people
People on streets
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 28-02-2007, 20:40
|
|
|
momoko napisał/a: | Wyobraźmy sobie, co by było, gdyby ktoś tak spróbował w naszym kochanym kraiku... |
Wiesz Momoko to zabawne :D. Nigdy w życiu o tym nie słyszałem, ale praktykuję i to praktycznie codziennie :D Jak jadę tramwajem do szkoły to mam jakieś 25-30 minut i praktycznie zawsze zapadam w takie inemuri, przy czym nie zdarza mi się przejechać swojego przystanku i zawsze się budzę (tzn prawdopodobnie zawsze) gdy ktoś coś do mnie mówi :D Na przystanku autobusowym/tramwajowym to już gorzej, ale raz mi się zdarzyło (miałem okienko ponad godzinne i byłem na totalnym odludziu więc stwierdziłem, że warto się zdrzemnąć :P) |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 28-02-2007, 20:59
|
|
|
Cytat: | Kultura japonska..czemu tak tępiona? |
Ke? Gdzie niby jest tępiona?
Cytat: | Historia tak ukształtowała Japonczyków, że stawiają oni bardziej na pojęcie społeczności a nie jednostki. Na pojedynczego osobnika wywierana jest ogromna presja przynależności do grupy i przydatności. Kraje zachodnie lansują raczej pojęcie "siły jednostki", a jak to się ma do realiów to wiadomo. Poza kilkoma szczególnymi przypadkami, jednostka może sobie co najwyżej trochę pofukać. |
Nieporozumienie i to grube. Siła jednostki polega na tym, co ta jednostka może potencjalnie osiągnąć, gdy weźmie życie za rogi. A może bardzo dużo. Pod warunkiem jednak, że jest to jednostka nieprzeciętna, zdolna i ambitna. I oczywiście nie od razu i nie natychmiast. Przeciętny człowiek może tylko nafukać, bo albo nie wie jak ugryźć, albo się ugryźć boi.
Cytat: |
Wiesz Momoko to zabawne :D. Nigdy w życiu o tym nie słyszałem, ale praktykuję i to praktycznie codziennie :D |
Me too, z tym, że ja słyszałem. I co? Jakoś żyję. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 01-03-2007, 07:32
|
|
|
momoko napisał/a: |
Wyobraźmy sobie, co by było, gdyby ktoś tak spróbował w naszym kochanym kraiku... |
Standard. Robię tak codziennie jadąc z pracy i do pracy, raz w ciągu roku miałam problem, bo niemal przespałam przystanek, po przesiadce znowu spokojnie kimam. I nie tylko ja, na krótszych kawałkach widzę innych, też drzemiących i budzących się na czas.
Z tym, że u nas - nie wiem jak u nich - najpierw ustawiasz torbę od ściany i owijasz parę razy jej uchwyt wokół ręki.^^ |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 01-03-2007, 09:28
|
|
|
Beryl napisał/a: | Z tym, że u nas - nie wiem jak u nich - najpierw ustawiasz torbę od ściany i owijasz parę razy jej uchwyt wokół ręki.^^ |
U nich problemem są zboczeńcy. Na tyle dużym, że orgnizacje feministycze zarządały osobnych wagonów tylko dla kobiet.
Cytat: | Otóż Japończycy dużo pracują/uczą się i przez to mało sypiają (przeciętnie 5h dziennie bodajrze...), za to dużo im zajmuje dojazd do pracy zwykle pociągiem, czy innym metrem. Inemuri, to taki lekki sen, w który zapadają Japończycy przy czym z łatwością budzą się gdy np ktoś się ich o coś spyta. I zasypiają w różnych miejscach. W autobusach, na ławkach na chodniku. Nieważne czy to Shinjuku, czy Azabu. |
Mi to wygląda jak objaw notorycznego przemęczenia połączony z dość prostą kontrolą snu. Człowiek po prostu ma to do siebie, że może nastawić się na obudzenie w jakichś, konkretnych warunkach (np. o określonej godzinie). Zależy to od kilku czynników (np. osobistego poczucia czasu, wrażliwości na czynniki zewnętrzne, stopnia wyczerpania), przy czym jest to zdolność raczej zatracana (po prostu ludzie trochę wypadli ze swojego naturalnego cyklu życia, w tym snu).
Ja się np. zawsze budze jakieś 20 minut przed czasem, na który nastawiłem budzik.
Jihaku napisał/a: | Czemu ma wydawać sie dziwna? Wg mnie kultura ta zasługuje jedynie na pochwały, |
Złośliwość mode on: Bukake i Shibari też? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Bronkie
Gość
|
Wysłany: 28-04-2007, 14:50
|
|
|
czesc, czytam wlasnie wasze forum i widze, ze posiadacie bardzo profesjonallna wiedze na temat Japonii:) Pisze wlasnie prace na temat porownania kultury polskiej i japonskiej, bylabym bardzo wdziezna o jakies informacje gdzie moglabym informacje na ten temat znalezc :)
dzieki z gory |
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 29-04-2007, 22:42
|
|
|
Witam
Polecałbym przede wszystkim książki:
"Chryzantema i miecz" Ruth Benedict
"Samuraje" Aleksander Śpiewakowskiegi
"Japonia" J.W.Hall
"Historia Japonii" Jolanty Tubielewicz
oraz jej "Kultura Japonii - słownik". |
|
|
kropla
Mykoidalny tentakl
|
Wysłany: 07-05-2007, 23:11
|
|
|
No i, polecany troche wyzej przez Keiia Varley (Kultura japonska) dobry tez jest zdecydowanie, i fajnie sie czyta :)
Tylko przypisy na koncu, wrrr.... |
_________________ Jak po nocnym niebie sunące białe obłoki nad lasem... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|