Sposoby na radzenie sobie z upałem: |
Wersja do druku |
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 19-06-2006, 15:08
|
|
|
Południowiec here.
Gorąco? To jeszcze gorąco nie jest. Gorąco to na Śląsku dopiero będzie.
Z rozwiązań ekstremalnych by ch4os - wystawanie przez szyberdach przy 160 na liczniku. |
|
|
|
|
|
Noire
Pomniejszy Inżynier
|
Wysłany: 19-06-2006, 15:19
|
|
|
Alez doskonale wiem, aktualne temperatury to dopiero przedbiegi X_x
..mhh, dobrze ze nie mieszkam juz na 9-tym pietrze, gdzie temeratura jest zwykle +5 stopni wyzsza od tej na zewnątrz ==.
Przeciągi ftw! ew. wachlujące rodzeństwo [tyle ze stawka wynosi 1zl za 20 minut >.>] |
|
|
|
|
|
akaryuu
|
Wysłany: 19-06-2006, 15:37
|
|
|
Jak jest gorąco to najlepiej wybrać się do Macro na dział z mięsem i wędlinami.. Nie wiem jak jest w innych miastach, ale w Opolu w tym miejscu w owym sklepie jest istna chłodnia :]
Cytat: | Z rozwiązań ekstremalnych by ch4os - wystawanie przez szyberdach przy 160 na liczniku. |
Dość kosztowny sposób 100zł na rzecz gildii panów w niebieskich mundurkach :D.. Sprawdzone :] jednak przy trochę mniejszej prędkości.. A wogóle to wolę cierpieć upały niż ból przewianej głowy... :/ |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 19-06-2006, 15:57
|
|
|
Noire napisał/a: | tyle ze stawka wynosi 1zl za 20 minut >.> |
Hmm?
Dniówka 24 zł?
To nie tak drogo... ;D
Woda, wiatrak i tyle xD |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Noire
Pomniejszy Inżynier
|
Wysłany: 19-06-2006, 17:10
|
|
|
akaryuu napisał/a: | Jak jest gorąco to najlepiej wybrać się do Macro na dział z mięsem i wędlinami.. Nie wiem jak jest w innych miastach, ale w Opolu w tym miejscu w owym sklepie jest istna chłodnia :] |
O_o
o_O
!
Dopiero na Tanuku znalazlam kogos z Opola O____O. Hellou my friend XD
akaryuu napisał/a: | Cytat: | Z rozwiązań ekstremalnych by ch4os - wystawanie przez szyberdach przy 160 na liczniku. |
Dość kosztowny sposób 100zł na rzecz gildii panów w niebieskich mundurkach :D.. Sprawdzone :] jednak przy trochę mniejszej prędkości.. |
Ale tak jest fajniej XDDD |
|
|
|
|
|
akaryuu
|
Wysłany: 19-06-2006, 20:03
|
|
|
Noire napisał/a: | Dopiero na Tanuku znalazlam kogos z Opola O____O. Hellou my friend XD |
Witam, witam..
Rzeczywiście ciężko w tym mieście o fanów japońskiej kreski :], o czym najlepiej świadczy niedobywający się już od dłuższego czasu Makon, a nawet wrocławski BAKA zaczyna umierać ...
zdarzają się wyjątki..
hmm "Aurora" .. - niezły ART :] |
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 20-06-2006, 14:25
|
|
|
Popieram siedzenie w domu. Może nie będę biegać w samych spodniach, ale ubranie składające sie ze stanowczo za krótkich spodni i niewiele zakrywającej bluzki rulz...
Poza tym: woda. Dużo wody. Najlepiej jezioro, zalew albo basen. Mi z braku w pobliżu tego pierwszego pozostaje wyjście 2 i 3. Plus posiadania pod skórą warstwy izolującej: mogę nie wyłazić z wody cały dzień i nie będę potem szczękać zębami ^^
Ogólnie to upałom śmierć. I basta! |
|
|
Dida
Ostoja zdrowego rozsądku
Grupy: House of Joy
|
Wysłany: 20-06-2006, 22:33
|
|
|
GoNik napisał/a: | Ogólnie to upałom śmierć. I basta! |
Popieram. Temperatura rzędu 20-22 stopnie to jest to.
U mnie w pracy jest okropnie gorąco i duszno. Niestety służbową wodę dostaniemy dopiero jak temeratura w miejscu pracy osiągnie 28 stopni (podobno w zeszłym roku dotyczyło to temperatury otoczenia, ale w tym roku zmieniono ten zapis, chyba wymyślił to skąpiec siedzący w klimatyzowanym pokoju, w dyrekcji). Ja się na szczęście mogę zadowolić przegotowaną wodą z czajnika. Najgorsze jednak są dojazdy, muszę przedzierać się z jednego końca miasta na drugi. Na duchotę w komunikacji miejskiej raczej nie ma sposobu. |
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 20-06-2006, 22:49
|
|
|
O bogowie, nie przypominaj mi... Pamiętam, jak byłam parę lat temu w Krakowie na papieżu... Powrót z Błoni do mieszkania babci trwa około 40 minut. Tym razem trwał przeszło dwie godziny bo ja i mama mdlałyśmy na zmianę... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
IT.
Ukochana żona orka
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 24-06-2006, 15:45
|
|
|
Ten sposób stosuje IT.
IT. stosuje go od lat i jej organizm jest do niego przystosowany i przyzwyczajony.
IT. nie bierze odpowiedzialnosci za przypadkowe uszkodzenia wynikające ze stosowania tego sposobu przez istoty niedoswiadczone/niedostosowane.
Ubrać się w długie spodnie, zalożyć podkoszulek i polar. Stopy zostawić boso i polecam klapki. Nie pić dużo coby się nie pocić. Z domu nie wychodzić. A jak trzeba to się z kazdej strony opatulić.
Z lodami nie przesadzać. To przyjemnosć zmysłowa i na jak najbardziej rzeczywisty upał raczej nie pomoga.
W nocu wiąc zimny prosznic. Umyć dokladnie zeby mozliwie najostrzejszą pastą. Znaczy taką po ktorej masz wrażenie że odmroziłeś sobie usta. Ustawić wentylator, nakryć się kołdrą i isć spać.
Okna zawsze otwarte. Zwłaszcza że mój pokuj na wschod idzie.
W miare możliwości zawsze ieć pod ręką zimna wodę. Związywac wlosy.
Jak dla mnie to działa ale wdrażanie w ten system zajeło lata.
A idealna temperatura bytowania to poniżej 20 stopni. Chołuję zasadzie że zawsze możesz się cieplej ubrać, ale rozebrać się możesz tylko do naga. |
_________________ Nidere Ide Ime roechul
Et sore il Im sour
Kael Kaad Ardo Sono
Te Im ilne ke aono
Jestem Wodą, płynącą Wodą
Przynoszę Życie, służę Śmierci wiernie.
Odrobinę władcza. To bardzo dobre słowo. |
|
|
|
|
Erii
|
Wysłany: 27-06-2006, 22:50
|
|
|
Upał? precz z lodami ,wodą wentylatorkiem itp. najlepiej to przespać i tyle. Sposób dla leniuchów - nie musisz nawet siedziec i się nie ruszać.
No, chyba że ktoś w upał nie zaśnie, ja na szczęście nie mam tego problemu. |
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 27-06-2006, 22:52
|
|
|
No, chyba że ktoś w upał ma roboty po uszy i jeszcze trochę. <yay! przenosimy starą chałupę! Nie ma to jak latanie po dworze w środku dnia!> |
|
|
Erii
|
Wysłany: 27-06-2006, 22:55
|
|
|
Zawsze się jednak do muzem wybrać można. Tam [cut] mocną klimatyzację mają, wiem co mówię. Szczególnie w cracovia city, muzeum czartoryskich....toż to był istny raj....na dworze ponad 30 stopni, my na wycieczce klasowej... i zbieranina udręczonych ludków podziwia jakis tandetny obraz, zamiast damy z gronostajem.... bo pod nim zamontowano cudowne urządzenie dmuchające lodowym powietrzem...arktyczny powiew dla mego gorejącego ciała....*.* polecam wszystkim. przy okazji ukulturalnić się mozna, ot co.
Wycięto przekleństwo.
IKa |
|
|
|
Szarodziej
adept magii
Dołączył: 06 Lip 2006 Skąd: wieża z kości słoniowej Status: offline
|
Wysłany: 22-07-2006, 12:51
|
|
|
Siedzieć w domu, zaopatrzyć się w wodę mineralną i napoje gazowane, wstawić napoje do zamrażalnika, pić po co najmniej 4 godzinach od wstawienia. Otworzyć wszystkie okna. |
_________________ "Errare humanum est, in errore perservare stultum"
Yeah! Dorobiłem się Avka! |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 22-07-2006, 12:54
|
|
|
położyć się na podłodze wyłożonej płytkami ceramicznymi... w poblizu piwnicy najlepiej... |
|
|
|
|
|
|