FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2
  zajefajne!! - Czyli szkolna gwara
Wersja do druku
IT. Płeć:Kobieta
Ukochana żona orka

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 03-12-2006, 01:45   

Czasami jak sobie przypominam miny ludzi którzy słuchaja moich rozmów z koleżankami, na przykład Gonik, i maja natważach wyraz absolutnego niezrozumienia to stram sie prze chwile myslec i słycszec jak oni.
Cały slang miłośnikow anime jest czarną magią dla szarego człowieka [Patrz opis Gonik] niby wszystko zostało powiedziane ale jak ktoś nie wie o co chodzi to pomysli ze biega o sałatkę. Nie jest to konkretnie slang ale utrydnia zrozumienie mówiacego aż miło.
Poza tym w języku ogulniemłodzieżowym jest dużo miejsca na inne konteksty, jakieś zwyrodniałe odmiany, zdrobnienia i wzmocnienia, przekręcanie znaczeń i wymyslanie calkiem nowych idiomów. Ja naprawde długi nie wiedziałam co oznacza zwrot "Dżaga suknij szluga" Co to dżaga? Co to szuknij? kontekst znany ale pojedyncze slowa...

No i wogule jest źle jeśli ktoś ma jakieś prywatne zwroty [co jest naturalne ale chyba tylko dla istot mówiących do siebie] których nie rozumie nikt ale otoczenie z czasem uczy sie rozpoznawac i ignorowac. Mówienie, a co gorsza, do siebie w mieszaninie sześciu róznych języków to u mnie na przykład norma.

Te Im ilne ke aono

Jestem Wodą, płynącą Wodą
Przynoszę Życie, służę Śmierci wiernie.

Odrobinę władcza. To bardzo dobre słowo.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
9838391
Momoko Płeć:Kobieta
wiosna jest miau

Status: offline

Grupy:
House of Joy
Lisia Federacja
WIP
PostWysłany: 02-02-2007, 13:53   

Po pierwsze, nie wiem jak u was, ale u siebie zaobserwowałam następującą zgodność, że niektóre zwroty/wyrażenia powracają okresowo. Do tego zały język potrafi się diametralnie zmienić w minutę osiem w sytuacji zmiany środowiska (np. z gimnazjum do liceum). Jak teraz słucham uczniów gimnazjum, to używają oni naprawdę często wyrażeń, które ja i moi znajomi już nie używamy, bo dla nas się najnormalniej w świecie zastarzały.
W dobie internetu w powszechnym obiegu są nazwy emotek z GG np <lol> <lol2> <rotfl>, ciekawe wydaje mi się zmienianie funkcji i znaczenia rekcji czasownika np w wyrażeniu "żucić tekstem" chodzi o powiedzenie czegoś zabawnego/głupiego etc.Jest też ciekawy zwrót "robić trzodę" co oznacza wygłupiać się/robić obciach (ludzie. przecież to też slang).
<Hi, hi> co ja lubię mówić, to "zrobić biedronkę" co ma oznaczać w przenośni, śmiać się tak, że aż przewrócić się i turlać na pleckach (trochę podobme do <rotfl>)

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Strona 2 z 2 Idź do strony Poprzedni  1, 2
Odpowiedz do tematu