FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Następny
  Sami siebie skazujemy na destrukcję...

Czy jesteś za wprowadzeniem kodeksu Hammurabiego do sądownictwa?
Tak! Bezprawie należy karać w surowy sposób!
14%
 14%  [ 1 ]
Nie!
71%
 71%  [ 5 ]
Nie mam zdania...
14%
 14%  [ 1 ]
Głosowań: 7
Wszystkich Głosów: 7

Wersja do druku
Martita Płeć:Kobieta
uparta ślicznotka

Status: offline
PostWysłany: 26-10-2006, 16:47   Sami siebie skazujemy na destrukcję...

Podstawowe pytanie: co nas odróźnia od zwierząt? Uczucia, myślenie refleksyjne, itp.
Ale ostatnimy czasy dochodzę do wniosku, że stajemy nie dość, że podobni do owych zwierząt, to jeszcze jestesmy gorsi od drapieżników...
gdzie podziały się takie uczucia jak wrazliwość na krzywdę innych, odpowiedzialność za siebie i innych? Co się dzieje z tym światem?!?
Myślę że wszyscy słyszeli o tragedii Anii. Jezeli nie: "koledzy" nagrywali na komórkę udawaną scenę gwałtu na tej dziewczynie. Koleżanki interwieniowały, co nie znaczy, że zawołały panią... a propos, gdzie była Pani? Na kawkę sobie poszła, albo coś takiego. I jeszcze napisała w dizenniku, że lekcja była prowadzona przez nią!
Jak można być tak chamskim?!
Moim skromnym zdaniem to jest wina rodziców, którzy robią za przeproszeniem dzieci, nie wychowując ich, oraz nauczycieli, którzy urządzili sobie lunch.
na tym świecie dzieje się tyle paskudnych rzeczy, i nie chcę ich zliczać.
Czy tylko Polscie prawo jest na tyle tantedne, że zezwala wypuszczać pedofila, który molestuje te same dzieci?!
Jak trudno być w tym świecie optymistą! jak można widzieć coś pozywtywnego, jeżeli wszelkie pozytywne apekty życia przysłania tyle tragedii?
Odpowiedzielność i wrażliwość zaczyna ustepować głupocie i chamstwu... a zresztą! tak się działa od zarania dziejów, tylko to co się dzieje teraz, przekracza normy, a mi nie może się to namieścić w głowie... najlepiej byłoby zostawić wszystkie gazety w koszach na śmieci, telewizory powyłacząc, odiizowalować się od ludzi.
Wszak sam kohelet spostrzegł, że duża wiedza to samo cierpienie...

Ostatnio zmieniony przez Martita dnia 26-01-2007, 19:43, w całości zmieniany 1 raz
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LunarBird Płeć:Mężczyzna
Chaos Master & WSZ

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 26-10-2006, 17:07   

Problem jest bardzo trywialny. Zamiast dążyć do tego co dobre dla innych zaczęliśmy dążyć do własnej wygody i satysfakcji. Zamiast dbać o siebie nawzajem dbamy tylko o własne interesy. Słowem -zapomnieliśmy czym jest dobro i jaka jest różnica pomiędzy dobrem a złem. Co więcej, wmówiliśmy sobie że pojęcia dobra i zła nie istnieją, zależą od punktu widzenia. Poprzestawialiśmy drogowskazy. I to są skutki.

Jesteśmy leniwi i nie chce nam się wysilać. Kiedy słyszymy o poświęceniu czegoś w imię dobra innego człowieka tylko krzywimy się ze wstrętem. Kiedy widzimy że ktoś jest krzywdzony odwracamy głowę, bo tak jest lepiej, łatwiej i wygodniej. Nikogo już nie obchodzi los innych ludzi. Nikt już się nie wysila by nauczyć się czym jest dobro, miłość, miłosierdzie. Te cechy są uznawane niemalże za poważne wady.

Społeczeństwo opiera się na współpracy, na dbaniu o innego człowieka, nie o siebie. My zaś oparliśmy społeczeństwo współczesne na egoiźmie, licząc że chęć zysku utrzyma przy sobie ludzi. Efektem jest twór, który papież Jan Paweł II określił jasno i dobitnie mianem cywilizacji śmierci. Problem nie jest z prawem. Problemem jest samo nastawienie ludzi. Jeśli to się nie zmieni to ludzka cywilizacja prędzej czy później upadnie. I trzeba naprawdę wiele wysiłku żeby tego nie dostrzegać na każdym kroku.

"The X-Files", #4 "Squeeze"

Autor posta: rip LunarBird CLH
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
5146592

Numer ICQ
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 26-10-2006, 17:35   

To niestety wynik lewicowej indoktrynacji na temat rzekomej "niedopuszczalności kar które upokarzają skazanego" i wprowadzania wariackich koncepcji "humanizmu".

Jeszcze nie tak dawno bo przed wojną, zakłamaną panią nauczycielkę za poświadczenie nieprawdy w urzędowym dokumencie, posłano by za kraty na kilkanaście lat, a ryj i nazwisko byłyby we wszystkich gazetach. I do końca życia nie znalazłaby więcej pracy w zawodzie... Teraz, dzięki wieloletnim rządom lewicy, nauczyciel nie jest urzędnikiem państwowym... poza tym pewnie wybronią ją związki zawodowe.

A tą grupę gówniarzy należałoby poniedziałkowym rankiem na rynku zakuć w dyby, obedrzeć do naga, wychłostać i tak zostawić do wieczora - żeby każdy chętny mógł podejść od przodu i napluć w ryj, albo od tyłu i kopnąć w tyłek. Sama chłosta powinna odbyć się przed frontem spędzonych uczniów wszystkich okolicznych szkół a także transmitowana w TVP. Gwarantuję że następnych chętnych do takiego numeru brakowałoby długie lata...
No ale oczywiście w państwie należącym do Związku Socjalistycznych Republik Europejskich lewicowi humaniści z miejsca podnieśliby wrzask gorszy niż ci delikwenci gdyby ich naprawdę wychłostać... >_>

NIESTETY, dopóki nie wymrą kretyni wyznający "humanistyczne wartości" (albo nie stracą władzy po tym jak takie zdarzenia będą się powtarzać co tydzień), i nie zaczniemy SUROWO i PUBLICZNIE karać przestępców, nic się nie zmieni.

Howgh.

Numer Gadu-Gadu
3869750
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 26-10-2006, 17:48   

Ano prawda...nieco inaczej byłoby, gdyby nauczyciel mógł złapać takiego gówniarza, przełożyć przez kolano i wlepić kilka klapsów. Przy czymś takim, taki dzieciar trzy razy by się zastanowił przez zrobieniem czegoś głupiego.

Jednak, dzięki inemu wynalazkowi lewicy pt "bestresowe wychowanie". takiemu szczylowi nic nie można zrobić. Idę o zakład, że sprawcom również nie stanie się żadna powazna krzywda - bo w końcu to "dzieci".

Trudno szukać winnych całości wśród osób - winny jest chory, współczesny system w którym króluje zasada permisywizmu i relatywizowania wszystkiego.

Dodajmy jeszcze epatowanie w mediach seksem, które sprawia, że dzieciaki w tym wieku robią takie rzeczy. Ironizując (być może niestosownie do tematu), stwierdzam, że gdyby ta dziewczyna się nie powesiła, to wszyscy by uznali, że:
a) pewnie sama była sobie winna
b) chłopcy byli ciekawie
c) a i tak to postępowe, że młodzierz interesuje się seksem
Powrót do góry
LunarBird Płeć:Mężczyzna
Chaos Master & WSZ

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 26-10-2006, 18:42   

wa-totem napisał/a:
NIESTETY, dopóki nie wymrą kretyni wyznający "humanistyczne wartości" (albo nie stracą władzy po tym jak takie zdarzenia będą się powtarzać co tydzień), i nie zaczniemy SUROWO i PUBLICZNIE karać przestępców, nic się nie zmieni.

Podpisuję się pod powyższym. Kara powinna być karą. Powinna być szybka i bardzo ale to bardzo dotkliwa. Pobyt w więzieniu powinien być wspominany jako koszmar w który ciężko uwierzyć. Nie widzę potrzeby trzymać gościa w kiciu kilkanaście lat. Lepiej dać mu kilka lat w celi z gołymi ścianami i jedzeniem, które zaledwie spełnia funkcje odżywcze. Wtedy kiedy wyjdzie będzie się starał wszelkimi siłami nie trafić tam spowrotem. I dobrze, bo właśnie o to chodzi.
Grisznak napisał/a:
Ano prawda...nieco inaczej byłoby, gdyby nauczyciel mógł złapać takiego gówniarza, przełożyć przez kolano i wlepić kilka klapsów.

To już slogan ale do dzieci naprawdę nic nie przemawia skuteczniej niż przewaga fizyczna. Wystarczy porównać szkoły kiedyś i teraz.
Grisznak napisał/a:
Dodajmy jeszcze epatowanie w mediach seksem, które sprawia, że dzieciaki w tym wieku robią takie rzeczy.

Owszem, nazbyt dużo tego i niezbyt skutecznie się chroni dzieci przed takimi treściami. Rodzice nie mają czasu, szkoły to nie obchodzi a telewizja nie wróżka i nie wie kto ogląda dany program. A poza tym nie da się nie zauważyć że ludziom to zwisa i uważają taką sytuację za normalną.

"The X-Files", #4 "Squeeze"

Autor posta: rip LunarBird CLH
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
5146592

Numer ICQ
achiever
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 26-10-2006, 19:11   

To co się stało jest straszne i niestety nie wydaje mi się, że bez większego zaangażowania się w pracę nad naprawieniem takich rzeczy jak system edukacji, tego co się dzieje w szkołach, jakieś specjalne programy TV dla rodziców, sama ramówka TV (choć to jest mniejsze zło, sam również jak i wielu innych wystawiony byłem na działanie filmów pełnych przemocy, seksu, dyskryminacji, grałem sobie w gta, to dzięki dobremu wychowaniu, znałem granicę między dobrem a złem).

Trzeba by właśnie pracy u podstaw. Wszelkie odgórne akcje jak po prostu surowsze kary na dłuższą metę nie działają. Kara śmerci w USA nie zmniejszyła liczby przestępstw, a ponadto w wielu wypadkach jej wykonanie jest bardziej kosztowne niż długotrwałe przetrzymywanie więźnia w celi. Tutaj oczywiście nie pisaliśmy nic jeszcze o kary śmierci dla tych 14-latków, tylko o mocniejszych karach jak publiczne karanie. Owszem zgodzę się, że przydałyby się surowsze kary, jednak z granicą, która nie czyniłaby oprawcy również bydłem, nie pozbawiałaby go człówieczeństwa. Tu wa-totem piszesz o pluciu na tych skazanych. Kiedy sam jestem za mocną karą dla tych, którzy się dopuścili takiego czynu na Anii, publiczne pokazywanie twarzy wszystkich przestępców powinno być normą (może poza drobnymi kradzieżami itp.), to sam nigdy bym nie napluł na twarz drugiego człowieka (tzn. nie odpowiadam za sytuacje, w których byłbym niespełna rozumu, ale to tylko pokazywałoby kogo kiedy stać na takie zachowania), z tego prostego względu, że to czyniłoby ze mnie również głupie zwierzę. Tak, mocno ukarać, zaprząc do jakiejś nawet bezsensownej pracy itd. ale nie wikłać w to innych ludzi, by wykrzesywali z siebie ciemne strony dla ukrania innego ciemnego charakteru.

LunarBird:

Cytat:
Jesteśmy...

pewnie nie miałeś takiego zamiaru, tylko po prostu by unaocznić problem, ale jestem cięty na taki styl pisania. Nie jesteśmy, bo nie wszyscy są tacy i tacy. To jacy są ludzie zależy od naszego indywidualnego odbioru. Jeden, który trafia na życzliwość ze strony ludzi, będzie chwalił, że ludzie bywają straszni, jednak generalnie są dobzi. Wg mnie tak jest, każdy stara się żyć najlepiej jak potrafi, jednak można jak we wszystkim wejść w patologię przy nadmiernym staraniu się. Punkt zostaje przekroczony i można wejść w egocentrzym. To prawda, jeśli ludzie będą podążali drogą jaką podążają, możemy wyginąć z powodu właśnie wyolbrzymionego egocentryzmu i samozagłada gotowa. Wciąż jednak wg mnie sytuacja nie jest aż tak tragiczna, a powiedziałbym że ludzie są lepsi niż byli kiedyś. To kiedyś wiekami ciągnęły się wojny, to dawniej znacznie więcej było plemion kanibalistycznych, prawo było egzekwowane po koleżeńsku, były uprzywielejowane grupy (wciąż takie są, ale to jest nic w porównaniu do setek lat wstecz). Teraz jednak wraz z rozwojem technologii patologiczne jednostki mają lepszą szansę by się wykazać. Banda Hitlera nie zrobiłaby takiego zamieszania, gdyby żyła w XIV wieku, współcześnie mogłaby zakończyć istnienie świata.

Takie szkolne chamskie nieludzkie zachowania prowadzą do takich sytuacji, w których tragedia to tylko suche słowo i bez solidnej pracy u podstaw niewiele się zmieni. Przykładem w jaki sposób takie akcje powinny być podejmowane i realizowane może być ogólnokrajowy (!) program jakiego podjęła się Norwegia pod nadzorem i pomysłem psychologa Dana Olweusa, mający na celu zmniejszenie znęcania się nad słabszymi w szkołach i zapobieganie dalszym problemom. Obejmował pracę z nauczycielami, rodzicami i dziećmi, niewrogie i niefizyczne, lecz konsekwentne reakcje ze strony wszystkich zainteresowanych osób, dorośli natomiast w interakcjach z dziećmi powinni być gotowi do bycia autorytatywnym - troszczyć się o nie, lecz w kontekście ustrukturalizowanych (co za wyraz:) wytycznych, których zasad przestrzegają.

Program na przestrzeni 20 miesięcy okazał się bardzo skuteczny i przyniósł znaczny spadek znęcania się nad słabszymi we wszystkich klasach, zarówno wśród chłopców jak i dziewcząt. Wyniki byłe zebrane od ok. 2500 uczniów w 112 szkołach podstawowych oraz 42 szkołach 9-klasowych (dzieci 6 do 14 lat) (szczegóły w "Psychologii i życiu" Philipa G. Zimbardo)

Wg mnie jeśli coś ma się zmienić to działania powinny zmierzać w kierunku przykładu podanego powyżej, nie natomiast na niewymagających większego zaangażowania, prostych rozwiązaniach, jakimi są kary (natomiast praca z nimi także byłaby wskazana, lecz nie priorytetowa, priorytet to praca u podstaw na wielu poziomach).

EDIT/

Cytat:
gdyby nauczyciel mógł złapać takiego gówniarza, przełożyc przez kolano i wlepić kilka klapsów

Cytat:

To już slogan ale do dzieci naprawdę nic nie przemawia skuteczniej niż przewaga fizyczna. Wystarczy porównać szkoły kiedyś i teraz.

Krew mnie zalewa jak czytam takie teksty. Co jak co, ale nie pozwoliłbym by moje dzieci miałyby być bite przez obcych ludzi. Nie co to to nie. Poza tym to oddaje za duża swobodę nauczycielom i wśród nich też sąkretyni, którzy laliby bez wiekszych powodów, dla spełnienia chorej satysfakcji. Potem czytamy w gazecie: "Dziewczynka skoczyła z 4 piętra po tym jak nauczyciel ja upokorzył i dotkliwie pobił, a do uszu szeptał chore rzeczy"
Powrót do góry
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 26-10-2006, 19:46   

Heh..... a ja obawiam sie, ze dodam cos od siebie. Bo przypadkiem trafilam sobie na bloga z inna historia. O tym, jak to w pozostawionej samej sobie klasie grupa chlopcow "bawila sie", zawinawszy kolezanke w mate a potem siadajac na niej. Szkola uznala, ze "nic sie nie stalo", i nawet nie wezwala karetki i dziewczyna (z uszkodzonym kregoslupem) szla sobie do szpitala, gdzie zostala polozona na jednej sali z chlopcami (uwaga, lezaca chora, czyli zalatwianie sie i wszystko.......)

Mam wrazenie, ze to wszystko to w duzej mierze wina tego, ze tak naprawde nie widzimy problemow, ktore nie krzycza wielkim glosem. Zwiazki zawodowe musza byc biedne, bo preciez krzycza, homoseksualisci sa biedni bo bronia swych praw i sa dyskryminowani - a takie wlasnie male dziewczynki sa za male zeby krzyczec czy zwracac na siebei uwage - wiec "wszystko jest ok".

W domu sa zajeci rodzice, ktorzy tyle co ugotuja obiad i zasiada przed telewizorem. W szkole sa nauczyciele, ktorzy sa tak naprawde w duzej mierze wyrzutkami - bo naprawde rzadko kiedy do szkoly pojdzie uczyc ten, kto moglby pracowac gdzie indziej (bez obrazy, ale taka wlasnie jst prawda).

A teraz, i to ide o zaklad, zacznie sie dluga dyskusja na temat tego, kto skrzywdzil tych biednych chlopcow, ze zeszli na zla droge - bo juz teraz ojcowie i bracia krzyczeli i gwizdali by biedne dzieci puscic, bo "przeciez niczego nie zrobili" i "tylko sie bawili", a koledzy ze szkoly moga powiedziec tylko "wszyscy sie smiali, nikt nie myslal ze laska to tak przyjmie".

A dyrektor woli sie pobawic w tuszowanie sprawy, i nawet na pogrzebie tej dziewczynki kolegow z klasy nie bylo. Bo nie wiem co zrobilabym z tymi maloletnimi smieciami, ale na pewno zabralabym ich na pogrzeb, i zmusila zeby tam stali i patrzyli.
Powrót do góry
Mai_chan Płeć:Kobieta
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 26-10-2006, 20:20   

Mnie chyba brakuje słów. Od kwadransa zastanawiam się, jak powinien wyglądać ten post i nadal nie wiem. Na początku próbowałam rozumowo, ale stwierdzam, że nic z tego. W związku z czym zaprzestanę tłamsić naturalne odruchy i będzie emocjonalnie...

Przeraża mnie brak wychowania i edukacji seksualnej. Przeraża mnie, że w zasadzie nic nie robi się w kierunku poprawy. Przeraża mnie, że dla rzeszy młodych ludzi głównym źródłem edukacji seksualnej jest telewizja, brukowce czy "doświadczenia" kolegów - równie nie mających pojęcia o rzeczy. Przeraża mnie, że przy takich sytuacjach zawsze znajdują się głosy typu "sama sobie winna", "no i co z tego, baby do tego służą, żeby je..." albo "co pani się tak bulwersuje? Pewnie sama by pani chciała, hehehe". Przeraża mnie kompletna nieumiejętność wczucia się w sytuację innego człowieka. Bo w końcu "skąd mogliśmy wiedzieć, że tak się przejmie"...

Na samą myśl, jak mogła czuć się ta dziewczynka, to dziecko, czuję wręcz fizyczny ból. A najbardziej chyba boli mnie to, że nie dziwię się jej decyzji...

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 26-10-2006, 20:29   

pewien blog napisał/a:
No właśnie. Jeden z ojców zatrzymanych chłopców powiedział mi: - Nie byłoby żadnej afery, gdyby koleżanki Ani jej nie rozpętały. To one naopowiadały głupot i policja w nie wierzy. Mój syn jest niewinny.
- Nie brał udziału w tym zdarzeniu? - zapytałam.
- Brał, ale jest niewinny.

Ojciec Ani powiedział mi: - Stało się, co się stało, ale my tu mieszkamy i chcemy żyć w zgodzie z sąsiadami.
Powrót do góry
achiever
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 26-10-2006, 20:46   

Bianca:

Cytat:
pewien blog napisał

No to jest porażka po prostu. Tacy ludzie mają nas..ne we łbach. Nie ma co, jak długo ludzie będą tak myśleć to nic nie pójdzie w dobrą stronę.[/center]
Powrót do góry
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 26-10-2006, 21:05   

Pamiętam siebie w wieku tej dziewczynki. Też byłem jednostką milkliwą, więc wiem, jak taki ktoś ma w podstawówce (a i pewnie w gimnazjum) przerąbane. Na swoje szczęście nie jestem ostatnie chuchro i wyrobiłem sobie jako taki respekt (dość samobójczymi metodami, jak się okazuje jednak skutecznymi), za to mniej zaradnemu koledze zdarzały się załamania nerwowe. Bezmyślna agresywność dzieciarni już wtedy była przerażająca, choć raczej nie kierowała się przeciwko dziewczynom. Ale cóż, w jakim kierunku idą sprawy wiadomo nie od wczoraj.

O całej reszcie nawet mi się nie chce mówić. Najwymowniejszym komentarzem będzie milczenie...

Azag Płeć:Mężczyzna
Shade Reaver

PostWysłany: 27-10-2006, 01:21   

LunarBird napisał/a:
Nikogo już nie obchodzi los innych ludzi. Nikt już się nie wysila by nauczyć się czym jest dobro, miłość, miłosierdzie.

No mnie na przykłąd obchodzi i ja się wysilam ; - popatrz na świat w troche jaśniejszych barwach - pomimo tego, że to co stało się z Anią było złe - to mimo to w Polsce zyją tysiące innych dziewczyn, którym nic się nie dzieje.
LunarBird napisał/a:
Jeśli to się nie zmieni to ludzka cywilizacja prędzej czy później upadnie.
- pewnie, że upadnie, przynajmniej taka jaką jest teraz - jeśli się nie myle to oboje wierzymy w raj nie;?

Norwegia to chyba jednak nie jest Polska - myślę, że u nas problem jest znacznie bardziej skomplikowany, nie mówiąc już o możliwościach finansowych i sytuacji politycznej. To domysły rzecz jasna tylko. Ale oczywiście popieram takie działanie, uważam, że w przypadku dzieciaków jest o wiele lepszy pomysł niż lanie na rynku. Ogólnie też byłbym za zaostrzeniem kar dla przestępców, ale naprawde wydaje mi się, że mając 14 nie jest się jeszcze w pełni świadomym tego co się robi - oczywiście nie chcę tu tycj gówniarzy z Gdańska bronić.
Jak sobie przypomnę siebie w wieku 14 no to sory - dzieciak byłem i tyle. Inna sprawa, że u mnie w szkole na wsi było jednak chyba zdecydowanie inaczej niż w jakiejkolwiek szkole z miasta.
Mnie osobiście krew zalewa - kiedy widzę w telewizji twarz ojczulka, który mówi: "nie mają na mojego syna żadnych dowodów". Nie wiem oczywiście co dokładnie działo się w tej klasie, ale do cholerci chyba wszyscy w tej szkole wiedzą kto to zrobił!
W całej sprawie bardzo drazni mnie znieczulica społeczeństwa - czyli w tym przypadku klasy na której oczach ich koleżankę potraktowano jak łajno. A za tym idzie ogólna znieczulica społeczeństwa na krzywdę - wszyscy się boją pomagać, każdy się boi przeciwstawić jawnemu złu, prawo nie zapewnia bezpieczeństwa bo przestępca mógłby potem wyjść i się zemścić. Teraz "cała Polska" ma żałobę, ale wkrótce wszyscy o tragedii zapomną i wrócą na "stare śmieci" - aż znowu się coś stanie i będzie znowu haja. To mnie bardzo drazni, że wielu ludzi patrzy na krzywdę ludzką i nie może nic zrobić. A każdego dnia wielu ludzi cierpi spowodu jakichś baranów, którym się wydaje że wszystko mogą. Uważam, że żaden człowiek nie ma prawa naruszać godności osobistej drugiego człowieka - żaden i każdy powinien wiedzieć, że za coś takiego jest kara i to kara surowa.
Nie sądziłem, że kiedykolwiek to zrobie, ale jednak, przyznaje rację Mai_chan. Kiedy czytam lub słysze podobne tego typu wypowiedzi, naprawdę miałby ochotę tak strzaskac po mordzie, jeszcze nigdy w życiu nikomu na serio nie przywaliłem i mam nadzieje, że nie będe musiał, ale naprawdę jakbym usłyszał taki tekst w realu to chyba bym nie potrafił się powstrzymać. Podobnie rzecz ma się odnosnie Oświęcimia, terrorystów i innych tego typu rzeczy. Wnerwia mnie ta znieczulica - to, że nikt nie pomyśli - jutro to mogę być ja. Jutro jakiś fagas może wyjść i porwać moje dziecko. Ja pintole, jak ja bym chciał by nikomu się to nie przytfrafiało.
A ci kolesie z Gdańska nie powinny trafić do zakładu poprawczego tylko do normalnej szkoły - tylko że na drugim końcu polski - tak żeby ich nikt nie znał - każdy z nich w inne miejsce, tak żeby można ich zresocjalizować. Tak żeby mogli zrozumieć swoją winę i wrócić do społeczeństwa. Nie przekreślam ich, chciałbym dać im szanse, są młodzi, mają przed sobą całe życie i mogą tym życiem zrobić tyle dobrego... Nie żadnym "bezstresowym wychowaniem" - to jest g***o warte. Dyscyplina to jest to czego brakuje, tak samo brakuje autorytetów. Inne dzieciaki w tej szkole pokazały co myślą o całej sprawie kiedy "dla jaj" pokazywali środkowe palce do filmujących je kamer. Wogóle to do cholery ten problem istnieje już od tylu lat i z tego co mi się wydaje jeszcze się pogorsza a nikt nie potrafi temu sprostać.

Jedyne co chciałem powiedzieć moi drodzy, patrzmy na świat z optymizmem, zauważajmy dobro, którego jest więcej niż zła. Pomimo tego, że mój post może tego nie robi, ale pomyślcie o tym proszę - zacznijmy zmieniać świat od samych siebie.

Numer Gadu-Gadu
6320346
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 27-10-2006, 08:10   

A ja się spytam: ilu z was pracowało w szkole, choćby tylko na praktykach?
Bo ja miałem tą "przyjemność" (której nie życzę nikomu) i w związku z tym wiem, jak wyglada sytuacja od wewnątrz. W szkole powinna funkcjonować dyscyplina a dzieciak winien wiedzieć, że jeśli zrobi coś źle to spotka go za to kara a nie zostanie co najwayżej poklepany po główce i usłyszy cos w stylu Crowleyowskiego "Rób co chcesz" (czy tylko mi przywodzi to na myśl "Róbta co chceta"?, tak przy okazji).

Ktoś tu mówił, że nie chce, aby nauczyciel karał jego dziecko - no to ja odpowiem: wychowaj je tak, aby nauczyciel nie musiał tego robić. Bo skoro rodziców mało obchodzi to co robią ich dzieci i zwalają cały system edukacyjno-wychowawczy na szkołę, to niech przynajmniej nie przeszkadzają.
Powrót do góry
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 27-10-2006, 09:59   

Grisznak napisał/a:
Ktoś tu mówił, że nie chce, aby nauczyciel karał jego dziecko - no to ja odpowiem: wychowaj je tak, aby nauczyciel nie musiał tego robić. Bo skoro rodziców mało obchodzi to co robią ich dzieci i zwalają cały system edukacyjno-wychowawczy na szkołę, to niech przynajmniej nie przeszkadzają.

Wiesz, to jest dosyc chora sytuacja - rodzice zwalaja na szkole obowiazki, bo szkola "ma nauczyc i wychowac", ale nie daja jej praw. A szkola moze tylko powtarzac jak ta katarynka "ale to przeciez wy jestescie rodzicami" - bo instytucja rodzica coraz bardziej sprowadza sie do "kogos, kto dziecko splodzil", ew. "je urzymuje"
Powrót do góry
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 27-10-2006, 10:16   

Cytat:
Bo skoro rodziców mało obchodzi to co robią ich dzieci i zwalają cały system edukacyjno-wychowawczy na szkołę

Jeśli by tak robili jeszcze nie byłoby tak źle. Większości się jednak najwyraźniej wydaje, że szkoła to takie miejsce, gdzie trzeba chodzić, udawać, że coś się robi, to dostanie się ładny papierek i na tym jej sens się kończy. Takie magiczne myślenie - nasi ojcowie to robili to i my robim, a coby się bogi nie obrazili i zarazy na głowy nie spuścili. Naturalnie jest tak nie tylko przy edukacji.

Strona 1 z 13 Idź do strony 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Następny
Odpowiedz do tematu