zajefajne!! - Czyli szkolna gwara |
Wersja do druku |
Martita
uparta ślicznotka
|
Wysłany: 18-10-2006, 14:31 zajefajne!! - Czyli szkolna gwara
|
|
|
lajtowe! cool! zaje*****!
jak widzimy w powyższych przykładach, my, młodzież mamy swoją gwarę. Uwielbiamy przekręcać słówka(zamiast fajne: zajefajne), czerpiemy często z inglisza(cool, spox, dzięx). Mam wrażenie, że tworzymy jakiś super tajny szyfr: przykład. "Anna jest nominowana do Oskara" - czyli "Anna jest zagrożona jedynką".
Ostatnio w którymś z czasopism wyśledziłam taki mini-słowniczek dla rodzica, który mało co rozumie z naszej gwary.
A Wy, w aszych szkołach, jakie macie słówka? Wymieńcie je tutaj, trochę się pośmiejemy ;D |
_________________ be a fan...
...love
...and kiss...
|
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 18-10-2006, 14:42
|
|
|
troszke tego bylo w polsce...
a w anglii to moje ulubione slowko:
Weacky ( czy jakos tak... nie wiem jak sie pisze dokladnie... ) - znaczy cos w rodzaju odjazd
albo z portugalskiego:
Grande Brush - po ang: Big wanker - czyli ten co sie non stop masturbuje... |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves, and the mome raths outgrabe.~ "
|
|
|
|
|
Eltanin
?????
Dołączył: 17 Lis 2004 Skąd: Ciemna strona słońca Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 18-10-2006, 15:25
|
|
|
ehhh...za moich czasów to się dopiero gwarą mówiło, nie to co ta dzisiejsza młodzież... *Podpiera się laseczką i wraca na oddział geriatryczny* |
_________________ Hubba Hubba Zoot Zoot
Deba Uba Zat Zat A-num Num
A-hoorepa Hoorepa A-huh-hoorepa A-num Num.
Be kind to dragons, for thou art crunchy and taste good with ketchup. |
|
|
|
|
LookOUT
The Hitgirl
|
Wysłany: 27-10-2006, 14:46
|
|
|
Jol jol zioms, witam Tanuki-klike po 2mc padaki.Czad zair kongo-elegancja francja!Elo! |
_________________ Choice for you, is the view to a kill ,
Between the shades, assination standing still...
-Hey, ARE YOU TALKING TO ME?! |
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
|
Wysłany: 30-10-2006, 10:19
|
|
|
ech... toc to rap... :P |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
|
|
|
|
|
chise
tyhmä tyttö
|
Wysłany: 30-10-2006, 15:18
|
|
|
Moja młodsza siostra, aktualna licealistka, opowiadając mi o czymś, wtrąca co jakiś czas zwrot "czaisz?". dłuższą wersję "obczaj motyw" rzuca zwykle na początku zdania.
co jakiś czas, gdzieś dla smaczku, pojawia się coś w stylu "ale *dżołk* (joke :P)", ew. "jaki jazz".
Mam wrażenie, że to nie wszystko, musiałabym jednak posłuchać jej uważniej i pod tym kątem. część wyrażeń niegdyś "gwarowych" zaadoptowała się do codziennego języka, to nieustannie postępujący proces, jak eufemizmacja przekleństw :)
zabawne tez jest trochę, że gdy jedna osoba zaczyna używac jakiegoś chwytliwego sformułowania, momentalnie przejmuje to jej otoczenie i tak się wszystko rozprzestrzenia ;) |
_________________ can't believe how strange is to be anything - at all |
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
|
Wysłany: 30-10-2006, 16:39
|
|
|
i tak mi sie to nie podoba jako 15letniej dziewczynce znajacej Francuzki, Wloski, Angileski, Polski - nie ma co sie chwalic :P, troche hiszpanski, japonski i rosyjski uwazam to za forme prymitywna... acz jednak cos w sobie zawierajaca :)
( @ff Topic: wiekszosc nawet Angielskiego nie zna na poziomie komunikatywnym - taki nadajacy sie do rozmowy ) |
|
|
|
|
|
Eltanin
?????
Dołączył: 17 Lis 2004 Skąd: Ciemna strona słońca Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 30-10-2006, 17:13
|
|
|
Zasłyszane w tramwaju od przedstawicielik płci pięknej w wieku lat 14 +/- 1 lat:
"Bo trzeba tak odpierdalać, żeby przypału nie było" (Przepraszam za wulgaryzmy) - prawdopodobine P0wNiEnEm tO JeSZCzE tAk PiSaĆ DlA zaChOwanIa kLImat00...ale mi się nie chce |
_________________ Hubba Hubba Zoot Zoot
Deba Uba Zat Zat A-num Num
A-hoorepa Hoorepa A-huh-hoorepa A-num Num.
Be kind to dragons, for thou art crunchy and taste good with ketchup. |
|
|
|
|
kropla
Mykoidalny tentakl
|
Wysłany: 02-11-2006, 17:46
|
|
|
..::Lila::.. napisał/a: | i tak mi sie to nie podoba jako 15letniej dziewczynce znajacej Francuzki, Wloski, Angileski, Polski [...] |
Hmm, ja tez znam troche Francuzek ;)
Kurcze, liceum skonczylem raptem pare miesiecy temu, ale u mnie sie nie mowilo "czaisz", "rozkminiac" i tym podobnych... Czy to tak z roku na rok obrodzilo 'kul trendi slangu'? :) |
_________________ Jak po nocnym niebie sunące białe obłoki nad lasem... |
|
|
|
|
LookOUT
The Hitgirl
|
Wysłany: 04-11-2006, 15:06
|
|
|
Cytat: | Jol jol zioms, witam Tanuki-klike po 2mc padaki.Czad zair kongo-elegancja francja!Elo |
..::Lila::.. napisał/a: | ech... toc to rap... :P |
;}To a propo slangu uczniowskiego;) Tak w ogole to duzo mozna pisac o tym-zebranie wszystkich tekstow zajeloby jeden porzadny slownik,czaicie temat?;PP |
_________________ Choice for you, is the view to a kill ,
Between the shades, assination standing still...
-Hey, ARE YOU TALKING TO ME?! |
|
|
|
|
Nezumi
Wieczny i Nieskończony
|
Wysłany: 04-11-2006, 15:18
|
|
|
ja raczej rzadko używam slangu (chociaż czasami mi się zdarza :) ) ale mam kolegę który gada cały czas w stylu "żem przekmnił pracę domową od ziomka i gościówka się nie przychrzaniła" |
|
|
|
|
|
profesor
|
Wysłany: 01-12-2006, 23:39
|
|
|
Mogę to skomentować tylko w jeden sposób ..."SIEMA..NARA..I DO ZOBA." jedno z moich ulubionych powiedzonek młodszego brata mojego kuimpla. |
_________________ Pomijając montaż i sceny walki Rocky to dzieło kultowe. |
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 02-12-2006, 18:51
|
|
|
Ja tam licealistka, ale jakos nie lubie uzywac slangu, choc pewne słówka sie slangowe uzywam, ale tego nie zauwazam, bo sie wtopiły juz ;) Czytałam niedawno, ze taki słownik wyszedł, ale jest juz troche przestarzały, bo wciaz nowe słówka są. |
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 02-12-2006, 21:07
|
|
|
/me bardzo często (zbyt często) wrzuca przed przymiotnik słowo "nieźle" (np. "nieźle duże") XD
Używam też w bardzo wielu przypadkach słowa "fest". Może nie jest to do końca "slang", bo wszyscy wiedzą, o co chodzi, ale tak czy siak, znajomi i ja mamy bardzo specyficzny sposób mówienia (i zaciągamy przy pytaniach, ale to dlatego, że my ze Śląska :P) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Dembol
|
Wysłany: 03-12-2006, 00:23
|
|
|
Wyrosłem z tego. :)
Tzn. dalej czasem z niektórymi kumplami rozmawiamy dziwną mieszanką angielskiego, polskiego i slangu właśnie, ale nagminne używanie skończyło się mniej wiecej wraz z końcem fascynacji polskim hip-hopem i końcem liceum. Kilka zwrotów przetrwało, doszło kilka nowych, ale raczej nie nadużywam. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
|