Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Ciekawostki przeróżne |
Wersja do druku |
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
|
|
|
|
Koranona
Morning Glory
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 01-02-2010, 17:04
|
|
|
O, czytałam o tym w poprzednim "Wproście", nawet to samo ujęcie było...
A reformy zapowiadają się obiecująco, nie mam specjalnych sprzeciwów. Tylko pytanie czy te reformy pójdą w obróbkę, czy będą się kurzyły w urzędach. No bo jak to jest? Cuda nie czyny? A jeszcze niektóre z nich mają zależeć od naszego wzrostu gospodarczego (co nie jest zaskakujące). Oj czarno to widzę. |
_________________ "I like my men like I like my tea - weak and green."
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 02-02-2010, 12:03
|
|
|
Szkoda, że z likwidacji habilitacji się wycofano. Nie miałbym też nic przeciw temu, by tytuł profesorski był tytułem zależnym od uczelni. Ale cóż, na dobrze, że i tak w tym skansenie coś drgnęło. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 02-02-2010, 12:04
|
|
|
Cytat: | Na nowej płycie Sabaton, zatytułowanej "Coat of Arms" znajdzie się m.in. utwór poświęcony Polakom, a ponadto zespół przyjedzie do Polski nagrać tu profesjonalne video - podała "Przyjaciółka" (zwana przez niektórych "Metal Hammerem"). |
Dziwisz się? Dostali szabelkę, obsypano ich zaszczytami i honorami. Teraz na każdej płycie będzie piosenka o Polsce. Dziwię się, że następna płyta cała nie będzie poświęcona polskiemu wojsku po czymś takim.
W internecie można bluzgać - twierdzi sąd. No! Nareszcie tępe (cenzura), jak zwykł mawiać Kapitan Bomba. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 02-02-2010, 12:21
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Cytat: | Na nowej płycie Sabaton, zatytułowanej "Coat of Arms" znajdzie się m.in. utwór poświęcony Polakom, a ponadto zespół przyjedzie do Polski nagrać tu profesjonalne video - podała "Przyjaciółka" (zwana przez niektórych "Metal Hammerem"). |
Dziwisz się? Dostali szabelkę, obsypano ich zaszczytami i honorami. Teraz na każdej płycie będzie piosenka o Polsce. Dziwię się, że następna płyta cała nie będzie poświęcona polskiemu wojsku po czymś takim. |
Nie wydaje mi się. Wiem z pewnych źródeł, że po np. kawałku "Conterstrike" zdobyli sporą popularność w Izraelu. Na ich miejscu raczej nagrałbym teraz jakiś kawałek o Czechach, Rumunach, Włochach czy innej tego typu nacji - ale nie zapominając o innych krajach. Dzięki temu wszędzie są równe szanse na sukces. A jedna piosenka dla Polaków wystarczy. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 02-02-2010, 13:22
|
|
|
Nie wszystkie narody są tak patryjotyczno - militarystycznie nastawione, jak Izrael czy Polska. Podejrzewam, że gdyby napisać piosenkę o sukcesach włochów lub francuzów, to nie wywołałaby takie oddźwięku, jak ta o Polakach. Po prostu: mało kto w tych krajach przejąłby się faktem, że coś takiego miało miejsce. Natomiast kraje z silną, militarną tradycją, jak np. Wielka Brytania, USA czy Rosja ma swoich lokalnych piewców wojska i nie potrzebuje zagranicznych.
Co do popularności w Izraelu: ja na miejscu Sabatonu bym się w to nie bawił. Izrael jest kontrowersyjnym państwem. Kontrowersje owszem, pomagają i nie zawsze należy się ich obawiać, ale tylko na krótką metę. My natomiast jesteśmy państwem o znacznie neutralniejszym wizerunku. Powiem więcej: nasza opinia wsiowych głupków akurat w tym wypadku może pomóc wykręcić się sianem. Czym innym jest łatka "Sabaton: faszystowsko - militarystyczny zespół wielbiący morderców palestyńskich dzieci", a czym innym "Sabaton: faszystowsko - militarystyczny zespół wielbiący wsiowych głupków". To ostatnie jest takim lapsusem, że tylko ośmiesza mówiącego. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 02-02-2010, 18:26
|
|
|
Cóż, mało patriotycznie powiem, że nie miałbym nic przeciwko piosence o walkach Korpusu Czechosłowackiego z bolszewikami - mogłaby być epicka.
Cytat: |
Nie wszystkie narody są tak patryjotyczno - militarystycznie nastawione, jak Izrael czy Polska.
|
Masz rację, choć patrzysz na to ze złej strony. Sęk w tym, że jeżeli próbuje się sprzedać metalową piosenkę o czynach wojennych jakiegoś narodu, to wypadałoby, żeby był on medialny - a takie są właśnie narody "patryjotyczno-militarystycznie nastawione". Potrząsanie szabelką, lansjery bohatery, do krwi ostatniej, te sprawy. A akurat opinię skończonych psychopatów mamy wyrobioną, zwłaszcza wśród targetu Sabatona - nie śpiewają przecież dla powszechnej publiki, ale geeków historycznych i innych świrów.
Cytat: | Podejrzewam, że gdyby napisać piosenkę o sukcesach włochów lub francuzów, to nie wywołałaby takie oddźwięku, jak ta o Polakach. |
Podejrzewam, że może nie Francuzi, ale Włosi mieliby pełne prawo uznać, że robią sobie z nich jaja. Tym bardziej, że jedyne co mi przychodzi do głowy to zwycięstwo nad Etiopią - już pal licho, że kontrowersyjne, bo za Mussoliniego. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 02-02-2010, 21:27
|
|
|
Jeżeli ktoś chciałby sobie porównać wymiary różnych obiektów znanych człowiekowi, to zapraszam tu
Długo się ładuje, ale naprawdę warto.
Przez przypadek znalazłem też coś wyjątkowego...
Полюшко-поле w języku... A, sami zobaczcie... |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 02-02-2010, 21:42
|
|
|
Genialny filmik, rispekt dla autora. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 02-02-2010, 21:46
|
|
|
O tak, widziałem, zacnie młóci mózg do reszty. Zwłaszcza, gdy się go zapętli... |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 04-02-2010, 18:25
|
|
|
http://cyberboard.brainiac.com/ - to program, dzięki któremu można grać w planszówki na komputerze, także w systemie play-by-mail. Rzecz o tyle fajna, że umożliwia dostęp do całej masy starych gier, które wydano wieki temu, jak choćby te, znane być może starszym forumowiczom, oryginalnie wydane przez Simulations Publishing, a w Polsce spiracone przez Encore - "Odkrywcy nowych światów", "W Imieniu Ziemi", "Wojna o Pierścień", "Gwiezdny Kupiec" i wiele, wiele innych. Archiwa gier dostępnych na to są olbrzymie, a jeśli ktoś lubi klasyczne planszówki, to zabawka w sam raz dla niego. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
|
|
|
|
Koranona
Morning Glory
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 05-02-2010, 18:37
|
|
|
Kto miał w łapach dzisiejszą "Wyborczą" to pewnie miał okazję widzieć, nieco bardziej rozpisany, ale mniej więcej taki sam artykuł. A w związku z tym, że jest piątek, Dzień Kina i Filmów, to już ostrze zęby. Jestem ciekawa czy to rzeczywiście tak działa... |
_________________ "I like my men like I like my tea - weak and green."
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|