Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Ciekawostki przeróżne |
Wersja do druku |
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 09-02-2011, 22:51
|
|
|
Lolipizza. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 10-02-2011, 13:32
|
|
|
Trailer filmu Alien vs Ninja. Chyba jeszcze bardziej fazowy niż niedawny trailer nowego Czerwonego Kapturka. I zastanawia mnie tylko jedno - czy reżyser tego koszmarka widział kiedykolwiek Obcego? Bo serio - gdyby nie tytuł to pomyślałbym że ninja walczą z jakimiś zuymi zmutowanymi tentaclami. |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 20-02-2011, 12:19
|
|
|
Toaru Deutsch no Blitzkrieg/Only my Tankgun
W sumie... nie wiem, co o tym myśleć, czy to parodia, czy może ukazanie bezsensu wojny, czy też pochwała...
Help me, ERWIIIIIN!
Ale to już z pewnością śmieszne. |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 22-02-2011, 20:10
|
|
|
Taka nieco kwikogenna ciekawostka dotycząca urody. |
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 23-02-2011, 14:59
|
|
|
Macie w domu coś, co ma więcej niż 100 lat? W takim razie nie chwalcie się tym nikomu, bo wystarczy donos "życzliwego" i byle biurwa z urzędu konserwatora zabytków może wpisać książkę, zegar, obraz, medal czy co tam pamiątkowego macie, do rejestru zabytków, nie pytając ani nawet nie informując was o tym fakcie. A gdy nagle przeprowadzicie się, może was spotkać przykra niespodzianka w postaci grzywny za przenoszenie obiektu zabytkowego w nieodpowiedni sposób, na dodatek bez powiadomienia stosownych organów.
Oczywiście, rzecz dotyczy nas, maluczkich, bo za wp***rzenie w zabytkowy ołtarz kiczowatego pomnika nikomu włos z głowy nie spadnie. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
|
Wysłany: 23-02-2011, 19:48
|
|
|
Grisz, a możesz rzucić konkretnym przepisem? Bo z tego co pamiętam, to nawet "młodsze" rzeczy można podciągnąć pod zabytek. A co do byle biurwy, wpisującej coś na podstawie donosu, to nic takiego sobie w ustawie o ochronie i opiece nad zabytakmi nie przypominam. Prawnikiem nie jestem, ale nie wydaje mi się żeby to tak działało. Inna sprawa to wywóz za granicę, tutaj można się nadziać na przeszkody niezależnie od tego czy wywozi się Rubensa, stare żelazko z duszą, czy wypociny ucznia liceum plastycznego. |
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 23-02-2011, 19:55
|
|
|
moshi_moshi napisał/a: | nie wydaje mi się żeby to tak działało |
Bo w przypadku ruchomości, to, z tego co widzę (a jedynie zerknąłem z ciekawości w przepisy, nawet nie przeczytałem całej ustawy, a o np. KPA, który zapewne też miałby tu zastosowanie nie mam większego pojęcia, więc research to kiepski), to tak nie działa. Cytując:
Ustawa z dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami napisał/a: | Art. 10.
1. Do rejestru wpisuje się zabytek ruchomy na podstawie decyzji wydanej przez wojewódzkiego konserwatora zabytków na wniosek właściciela tego zabytku.
2. Wojewódzki konserwator zabytków może wydać z urzędu decyzję o wpisie zabytku ruchomego do rejestru w przypadku uzasadnionej obawy zniszczenia, uszkodzenia lub nielegalnego wywiezienia zabytku za granicę albo wywiezienia za granicę zabytku o wyjątkowej wartości historycznej, artystycznej lub naukowej. |
I tak, 100 lat w ustawie pojawia się tylko przy kwestii wywozu zabytków za granicę. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
|
Wysłany: 23-02-2011, 20:11
|
|
|
Z tego co wiem, w zeszłym roku ustawa została znowelizowana, ale zmiany odnosiły się głównie do rozszerzenia katalogu form ochrony zabytków (chodzi raczej o zabytki nieruchome) i właśnie wywozu za granicę. A co do wpisywania czegokolwiek do rejestru, to o ile mi wiadomo może tego dokonać tylko konserwator, ewentualnie osoba upoważniona, po przeprowadzeniu odpowiednich "badań", a nie jakaś tam pani Krysia od zaparzania kawy. |
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 23-02-2011, 20:12
|
|
|
moshi_moshi napisał/a: | Z tego co wiem, w zeszłym roku ustawa została znowelizowana |
Cytat jest oczywiście z tekstu ujednoliconego. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 04-03-2011, 11:03
|
|
|
Czego jeszcze Japończycy nie zmienili w kawaii panienki? Ah, tak... wirusów komputerowych. Jak można było tak zignorować uczucia informatyków? Czas nadrobić to niedociągnięcie. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 04-03-2011, 12:36
|
|
|
Zastanawiam się, jak przedstawią Czarnobyla... |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 19-03-2011, 17:23
|
|
|
Gapienie się na cycki jest zdrowe!
Tym razem nie wymyślili tego amerykańscy naukowcy, tylko niemieccy. To by tłumaczyło długowieczność Japończyków biorąc po uwagę ilość cyca w m&a. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 19-03-2011, 17:47
|
|
|
... I już zdążyli zdementować;p. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 21-03-2011, 09:07
|
|
|
Cytat: | The authors of the study recommend that men stare at breasts for 10 minutes a day. |
To powinno być zapisane w konstytucji. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|