Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Ciekawostki przeróżne |
Wersja do druku |
Smk
Grupy: Syndykat
|
Wysłany: 05-07-2012, 10:51
|
|
|
CERN na coś się jednak przydał.
Also, wszyscy zginiemy >D |
_________________ There is no "good" or "bad". There is only "fun" and "boring". |
|
|
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 05-07-2012, 11:39
|
|
|
A potem okaże się że to poluzowany kabel zafałszował wyniki ;] |
|
|
Smk
Grupy: Syndykat
|
Wysłany: 05-07-2012, 17:49
|
|
|
Cichaj, szampan mi się chłodzi z tej okazji >] |
_________________ There is no "good" or "bad". There is only "fun" and "boring". |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 05-07-2012, 23:41
|
|
|
Nauka a religia wg ks. prof. Hellera
Cytat: | Niewielu poważnych badaczy popiera Dawkinsa czy np. ostatnie popularne prace Stephena Hawkinga. Co więcej, w ostatnich latach zauważam wzrost zainteresowania religią w świecie nauki. 30 lat temu, gdy w nauce panował pozytywizm, nikt wprost nie zwalczał religii, bo w ogóle religią nie wypadało się zajmować. Dziś religię się atakuje, bo budzi zainteresowanie, być może więc te ataki i próby laicyzacji nauki to nie jest zły objaw. |
Interesujące spojrzenie na sprawę... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Muchozol
---
Dołączyła: 06 Lip 2012 Skąd: Szczochowice Jabolskie Status: offline
|
Wysłany: 06-07-2012, 23:55
|
|
|
Wpadka gwałciciela
Spodobał mi się jeden z komentarzy pod artykułem dot. sędziego ;p. |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 07-07-2012, 07:58
|
|
|
O hesus... To jest według mnie jeden z fajnych efektów "nowych czasów" - gwałciciele mogą zostać nielicho strollowani. :D |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 07-07-2012, 09:25
|
|
|
LOL, nie ma to jak zostać strollowanym przez rzeczywistość...
Muchozol napisał/a: | Spodobał mi się jeden z komentarzy pod artykułem dot. sędziego ;p. |
Łatwo tak mówić jak się nie zna obowiązującego na miejscu prawa. U nas z była na przykład sprawa faceta, który usiłował zgwałcić kobietę, ale zmienił zdanie gdy ta zaoferowała mu, że mu zapłaci.
Sprawa oparła się aż o SN, ale gość został z zarzutu usiłowania gwałtu uniewinniony. Bo dobrowolne odstąpienie od usiłowania zawsze wyłącza karalność czynu, niezależnie od motywów.
Widać w Szwecji nie ma przestępstwa gdy jego popełnienie jest niemożliwe, natomiast sprawca, usiłując, o tym nie wie – nie wiem co prawda czemu miałoby to służyć, ale jakoś bardzo mi do Szwecji pasuje...
Inna sprawa, że form zgwałcenia jest wiele i penetracja nie jest jedyną – no ale tu już by było trzeba znać definicję zgwałcenia w szwedzkim prawie, a także to jak u nich uregulowana jest kwestia granic aktu oskarżenia... bo może się okazać np. że prokurator oskarżył po prostu o jakąś konkretną formę zgwałcenia i nie można było wyjść poza granice tego oskarżenia. Albo coś innego.
Albo też sąd faktycznie po prostu się walnął. U nas też zdarzają się kwiatki – niektórzy np. mają wątpliwości czy można wstępować w najem po zmarłym partnerze tej samej płci. Choć przepis nic o płci nie mówi, a jedynie o osobach pozostających w faktycznym wspólnym pożyciu. Wniosek: homoseksualiści są do wspólnego pożycia niezdolni? |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 07-07-2012, 09:55
|
|
|
Morg napisał/a: | Widać w Szwecji nie ma przestępstwa gdy jego popełnienie jest niemożliwe, natomiast sprawca, usiłując, o tym nie wie – nie wiem co prawda czemu miałoby to służyć, ale jakoś bardzo mi do Szwecji pasuje... |
czytałem o podobnym przypadku, ale nie z tej dziedziny - kiedy to kłusownik polował z noktowizorem aktywnym zamocowanym na broni, ale nie wiedział, że mu się bateria skończyła, więc chciał popełnić przestępstwo, którego popełnić już nie mógł. Nie pamiętam tylko, jak się taki przypadek fachowo nazywa. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 07-07-2012, 10:07
|
|
|
Po prostu niemożliwość. I u nas takich typków jak najbardziej się skazuje – co najwyżej łagodząc w niektórych przypadkach karę, albo nawet jej nie wymierzając. :P |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 07-07-2012, 16:24
|
|
|
Polska fantastyka należy do prawicy. Bo widać tęsknotę za dawną, silną i dumną Rzecząpospolitą
... I obok obrazek Wędrowycza, w którym jeśli widać tęsknotę, to za caratem.
Cytat: | Wśród nich ci najbardziej cenieni przez czytelników, m.in.: Rafał Ziemkiewicz, Tomasz Kołodziejczak, Jarosław Grzędowicz, Andrzej Pilipiuk, Marcin Wolski, Konrad Lewandowski, Marek Oramus, Maciej Parowski [...] |
Powtarzajcie za mną - Sapkowski nie istnieje, Sapkowski nie istnieje, Sapkowski nie istnieje...
Cytat: | Czytelnicy fantastyki to głównie ludzie samodzielnie myślący. Program prawicy jest wolnościowy i zdroworozsądkowy [...] |
I znowu ta wolnościowość. Ech, czytać hadko.
Morg napisał/a: | Inna sprawa, że form zgwałcenia jest wiele i penetracja nie jest jedyną – no ale tu już by było trzeba znać definicję zgwałcenia w szwedzkim prawie |
Przypominam, że kiedyś w Szwecji facet, który dobrowolnie oddał spermę lesbijce, musiał jej potem płacić alimenty - bo wprawdzie kobieta podała do sądu swoją partnerkę, ale okazało się, że wg szwedzkiego prawa musi płacić biologiczny ojciec. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 07-07-2012, 17:11
|
|
|
Pffft, autorzy linkowanego przez Grisza artykułu powołują się na Dukaja, a nawet nie sprawdzili co dokładnie pisał na ten temat. Owszem, zauważył, że większość polskich fantastów to prawicowcy, ale stwierdził też, że taplają się z tego powodu powodu tylko we własnym sosie i zupełnie zatrzymali w rozwoju, uśpieni brakiem przeciwnika. Znalazłem ciekawy cykl jego felietonów, kto nie widział:
Wybraźnia po prawej stronie
Część I
Część II
Część III |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 08-07-2012, 09:50
|
|
|
Cytat: | Powtarzajcie za mną - Sapkowski nie istnieje, Sapkowski nie istnieje, Sapkowski nie istnieje... |
A teraz: Sapkowski nie skończył się na Wiedźminie, Sapkowski nie skończył się na Wiedźminie... Sapkowski nie skończył się na Wiedźminie...
A swoją drogą, wesoło by było, jakby się u nas pojawił pisarz fantasta i jednocześnie zadeklarowany komuch, piszący w duchu wczesnego Lema.
Dla tych co mają aparaty, odrobinę czasu i zabytki w okolicy. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|