Ciekawostki przeróżne |
Wersja do druku |
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 01-04-2014, 16:38
|
|
|
Na swoją obronę mogę tylko powiedzieć, że było rano a ja jestem chora. XD |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
Crushmaker
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 03-04-2014, 06:33
|
|
|
Bystry jesteś, ziemianinie. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 04-04-2014, 20:30
|
|
|
Kolejna chryja wokół gender, tym razem rozdmuchana przez postępowców. Bo skoro 30 lat temu kobieta zrobiła podręcznik z twardym podziałem ról społecznych, to dziś NA PEWNO też chce taki zrobić. Dlaczego przypomina mi się casus nowej serii Kucyków, które miały być seksistowskie i rasistowskie, bo działaczka zobaczyła opening, a w nim władczyni jest biała i ma fallusa na czole?
Przy okazji - do szału doprowadza mnie używanie mizoginizmu jako synonimu do seksizmu, co od jakiegoś czasu jest stałą i częstą tendencją. Wszystko jest seksistowskie i mizoginiczne - czyli po prostu seksistowskie, bo mizoginizm ewidentnie jest tylko kolejnym mądrym, pozbawionym znaczenia słówkiem, którym można przypieprzyć jak obuchem. I tak mamy np. mizoginicznego Sienkiewicza. Czy książki Sienkiewicza są seksistowskie? Oczywiście (choć mieściły się w standardach epoki). Czy widać w nich wstręt/nienawiść/niechęć autora do kobiet? Ni cholery, powiedziałbym, że raczej idealizację (co wcale nie jest wiele lepszym podejściem - "idealna kobieta" wszak wielu rzeczy po prostu nie robi, bo nie wypada). Mizoginem był bardziej Prus, któremu zdarzało się widzieć w kobietach przyczynę zła.
Już przeżyję, że określenia tego używa policjantka w stosunku do bohatera Dresden Files (niechęć czy wstręt do kobiet jest ostatnim o co można oskarżyć Harrego, a można go oskarżyć o cholernie wiele rzeczy) - Karen Murphy nie musi być intelektualistką. Gorzej, że mizoginizm w znaczeniu seksizmu pada gęsto w tekstach i wypowiedziach ludzi chcących uchodzić za wysoko wykształconych. Jeszcze gorzej, że zwykle nie tylko uważają się oni za specjalistów od języka, ale też twierdzą, że wiedzą jak można i należy go zreformować. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 04-04-2014, 21:16
|
|
|
Moja siostra jest na 3-cim roku pielęgniarstwa i w podobny sposób roztrząsa reklamy innowacyjnych środków przeciwbólowych, czy innych leków i kosmetyków. Wychodzi że połowa krzykliwych treści w mediach to dzisiaj rozmaślone masło maślane, więc to pewnie jakaś tendencja w pismaczeniu.
Na przykładzie reklam przeciwbólowców można wywnioskować, że mamy zwyczajnie na tyle głupie społeczeństwo, by samo nie skojarzyło, że dwa czy nawet trzy! słowa pod rząd! znaczą dokładnie to samo, lub dobierane są takie słowa aby właśnie przywalić obuchem aby gruchnęło w tę czaszkę i się wbiło. W zasadzie gdy ktoś nie zna znaczenia jakiegoś słowa i jest ono użyte w taki sposób , to z kontekstu można mu przypisać dowolnie złe lub dobroczynne znaczenie :] i co gorsza utrwalić. |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 06-04-2014, 11:32
|
|
|
Nareszcie te wszystkie zjazdy przynoszą efekty! |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 12-04-2014, 14:44
|
|
|
Amerykanie nie mają co robić.
Jak informuje Equestria Daily Macdonalds w stanach zgłupiał i na zapleczach wielu restauracji pojawiły sie takie adnotacje
klik
wychodzi na to, że niektóre dziewuch w stanach chciały skylandera a chłopaki kucyka i cala zmiana pilotki firmy się stała :] |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 13-04-2014, 13:57
|
|
|
Grisz, spójrz na datę... |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 15-04-2014, 17:21
|
|
|
Wszystkim, którzy kiedykolwiek zniszczyli jakieś narzędzie - polecam. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 15-04-2014, 20:04
|
|
|
Cudne, 60% jestem z jaskini :P
Zaraz a czy w ogóle było o obcęgach? Czy przegapiłem? |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 15-04-2014, 20:14
|
|
|
Jeśli myślisz o takich do cięcia poprzecznego, z szeroką szczęką, to nie. Akurat dla nich niełatwo znaleźć niewłaściwe, choć niby rozsądne zastosowanie. |
|
|
|
|
|
|