Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Przegląd prasy codziennej: |
Wersja do druku |
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 04-04-2008, 11:11
|
|
|
27 w teście - sporo. Z drugiej stronie na Wiki pisze, że jedną z cech jest nieumiejętność wczuwania się w emocje innych, a ja akurat empatię mam aż za bardzo rozbudowaną. Trochę mało konkretny ten test... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 04-04-2008, 11:15
|
|
|
Test jest bardzo marny. Brakuje opcji pośredniej, co często zmuszało mnie do wybierania odpowiedzi, jakiej bym nie udzielił.
Wyszło mi 21 czyli na granicy normy.
Nawiasem mówiąc sensacja jest... dziwna. Wydaje mi się, że bierze się to stąd, że gry jednak premiują zachowania wśród nie-graczy występujące głównie pomiędzy osobami autystycznymi. Zapamiętywanie liczb, wypatrywanie i nasłuchiwanie szczegółów, zbieraie danych nie są szczególnie przydatne w normalnym życiu. Tymczasem w grze sukces lub porażka często mogą zależeć od np. znalezienia tego jednego, ukrytego na dachu snajpera, czy usłyszenia szczęku zamka karabinu maszynowego przed śmiercią.
Ysengrinn napisał/a: | 27 w teście - sporo. Z drugiej stronie na Wiki pisze, że jedną z cech jest nieumiejętność wczuwania się w emocje innych, a ja akurat empatię mam aż za bardzo rozbudowaną. |
Ponieważ, jak mówiłem: Mimo intelektualnej mody anty-otakizmu i anty-geekizmu większość tanuków łapie się mniej lub bardziej pod jakieś formy cyber-subkultury i przejawia zachowania typowe dla takich grup.
Wynika to przede wszystkim ze zmian kulturalnych i cywilizacyjnych oraz rozwoju cech premiowanych w nowej sytuacji. Cech, które jako niepotrzebne występowały wcześniej tylko u osobników chorych. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 04-04-2008, 11:34
|
|
|
Zabawne jest jedno - to wszystko co tu i w artykule w Wiki nazywają zespołem Aspergera gdzie indziej określane jest jako "niską inteligencją emocjonalną". Chyba dziedzina jest na tyle nieznana, że każdy uważa się za specjalistę... |
|
|
|
|
|
Udai
[N]atural [B]orn [E]goist
|
Wysłany: 04-04-2008, 15:51
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Zapamiętywanie liczb, wypatrywanie i nasłuchiwanie szczegółów, zbieraie danych nie są szczególnie przydatne w normalnym życiu. |
Wg mnie zapamiętywanie liczb i zbieranie danych raczej nie występuje w grach komputerowych Ja przynajmniej takich nie znam (czymś w ogóle odmiennym jest operowanie na danych czyli wyszukiwanie zależności, pasuje to do strategii, gier logicznych, przygodowych), za to "wypatrywanie i nasłuchiwanie szczegółów" to pochodna spostrzegawczości którą możemy podciągnąć pod refleks - który zasadniczo pożądany jest w grach nastawionych na szybką reakcję.
Ysengrinn napisał/a: | Zabawne jest jedno - to wszystko co tu i w artykule w Wiki nazywają zespołem Aspergera gdzie indziej określane jest jako "niską inteligencją emocjonalną". |
Gdzieś tak od dwóch lat temat inteligencji emocjonalnej jest dość modny - zainteresowałem się nim trochę szerzej i najprościej mówiąc chodzi w niej o to że jest czymś co określa poziom na jakim odbieramy inne jednostki - czy posiadamy możliwość wyobrażenia sobie tego co czują inni, zrozumienia ich rozterek, czy jest się zdolnym do czytania w intencjach, czy potrafi się odczytywać komunikaty nie werbalne, czy jest się "towarzyskim". Z tego co czytałem to właśnie inteligencja emocjonalna zdecydowanie bardziej niż wykształcenie, doświadczenie zawodowe decyduje o sukcesie i awansie w szczególnie w miejscach gdzie pracuje się w zespole. Badania dokonane w USA dowodzą że większość zwolnień z pracy jest wynikiem niskiego poziomu inteligencji emocjonalnej.
Ysengrinn napisał/a: | w artykule w Wiki nazywają zespołem Aspergera |
O ile się dobrze orientuje jest to forma autyzmu - gdzie upośledzeniu ulegają umiejętności społeczne - dlatego często mówi się w ich wypadku o nikim poziomie inteligencji emocjonalnej - zaburzenie to jest powierzchownie poznane na dobrą sprawę nie wiadomo czy to forma autyzmu. Kiedyś przeczytałem fragment dialogu z osobą mającą zespół Apergera - wyobraźcie sobie że podchodzicie do takiej osoby i pytacie czy ma "ogień" - Ona odpowiada "tak" i nie robi nic więcej - nie potrafi dostrzec intencji tego pytania.
Mój wynik - 11 - |
_________________ "It is a good viewpoint to see the world as a dream. When you have something like a nightmare, you will wake up and tell yourself that it was only a dream. It is said that the world we live in is not a bit different from this." |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 07-04-2008, 15:05
|
|
|
Polecam artykuł pt "Zaczadzeni klęską" w dzisiejszym Wprost, w którym pięknie pokazano, jakie to idylliczne stosunki panowały między naszymi prezydentami a premierami przed wojną i (zwłaszcza) w czasie wojny. Symboliczna jest tu sytuacja ostatniego premiera z 1939, Sławoja Składkowskiego, który poprosił rząd emigracyjny o pożyczenie 100 dolarów na operację w 1942. Anders go olał, Sikorski odpisał mu, że od Polski nic mu się nie należy. Sławoj, nie mając wyjścia, napisał podobny list do... Roosvellta, który naturalnie podarował (a nie pożyczył) mu znacznie większą kwotę.
Choć jest to chyba najbardziej znamienny, to nie jednak niestety, nie jedyny taki przypadek. Jedną z pierwszych rzeczy, jaką zrobił Sikorski po stworzeniu Rządu "jedności" Narodowej w Paryżu, było pozbawienie wszelkich uposażeń przebywającego w Szwajcarii, prawie 80 letniego Mościckiego |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 09-04-2008, 12:33
|
|
|
25 tys. $? W Stanach? Cholera, faktycznie są w kryzysie... |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 15-04-2008, 13:02
|
|
|
Kayah miała rację - wszystkiemu winien testosteron . |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 16-04-2008, 12:29
|
|
|
Do Humoru trochę za bardzo zadziwiające, więc dałem tutaj - http://www.pardon.pl/artykul/4583. Tak zwane WTF... |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 22-04-2008, 08:16
|
|
|
Krzyżyk na drogę. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 22-04-2008, 10:28
|
|
|
W nawiązaniu do tego co Tilk dawał.
Brakuje nam 150 tys. budowlańców, bo ludzie idą na studia i marnują czas na naukę niepotrzebnych rzeczy których i tak nie rozumieją... |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|