Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Nie kupujcie futer! |
Wersja do druku |
Teknometalman
|
Wysłany: 16-02-2008, 11:29 Nie kupujcie futer!
|
|
|
UWAGA! FILM JEST MAKABRYCZNY!
CUT
Powiem jedno. Ci ludzie to największe CUT jakich widziałem. Nie mogli najpierw chociaż zabić tych zwierząt na początku żeby nie cierpiały? Wyraźnie widać, że to co robili sprawiało im przyjemność...
Ja w każdym razie nigdy nie kupię futra. Wy też tego nie róbcie!
Zmoderowano.
IKa |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 16-02-2008, 12:24
|
|
|
Ja powtórzę jeszcze raz to, co napisałam przy okazji tematu z zagłodzonym na wystawie psie (który jak się okazało nie zdechł tamże, tylko zwiał z powrotem na ulicę).
Epatowanie drastycznymi obrazkami, filmami jest BEZ sensu. Każda, odrobinę myśląca i czująca osoba doskonale wie, że dręczenie zwierząt jest rzeczą absolutnie niewybaczalną.
Pokazywanie tego typu zdjęć czy filmów jest wyważaniem otwartych drzwi, i mówienie rzeczy oczywistych, ponieważ skutek jest jeden - wypowiadać się będą osoby, które umieją tylko gadać, a nie pomagać, choćby w najbliższym schronisku. W tym kontekście "Ojej, biedne zwierzaczki" jest szczytem hipokryzji, bo umieją tylko jojczyć ( I z góry tu przepraszam ten nieliczny procent, który COŚ robi - w sumie, jeśli coś robi, to nie ma czasu na jojczenie i załamywanie rąk, bo ma mnóstwo rzezy ważniejszych do roboty, jak np. wolontariat w schronisku. ;)).
Jeśli chcesz wywołać dyskusję - proszę bardzo. Ale to są rzeczy oczywiste, których nie trzeba popierać materiałami drastycznymi.
Dlatego link został usunięty.
IKa
|
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 16-02-2008, 12:36
|
|
|
IKa, ależ oczywiście, że to ma sens.
Nic tak nie przyciąga tłumu ludzi, jak gołe panienki, łamanie nórm prawnych, kasa lub krwawa masakra na bezbronnych (w sumie tylko komba są lepszymi materiałami). Widać to świetnie na przykładzie tego tematu. Jestem pewien, że link ten chodził już ze trzy razy po forum.
I łazić tak będzie po wsze czasy, generując masę kwikaczy, którzy klikną w link, będą jojczeć nad losem zwierzaczków i generować odsłony stron i ruch w Google Adsences.
Takie materiały to czysta kasa! |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Teknometalman
|
Wysłany: 16-02-2008, 12:59
|
|
|
ale są tacy ludzie, którzy jak nie zobaczą, to nie uwierzą. dlatego umieściłem film. A nie zrobiłem tego wcale dla kasy czy czegoś podobnego. Temat założyłem na wielu forach, i niektózy naprawdę stwierdzili, ze jeszcze nigdy nie widzieli takiego okrucieństwa. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 16-02-2008, 13:20
|
|
|
Cytat: | ale są tacy ludzie, którzy jak nie zobaczą, to nie uwierzą. dlatego umieściłem film. A nie zrobiłem tego wcale dla kasy czy czegoś podobnego. Temat założyłem na wielu forach, i niektózy naprawdę stwierdzili, ze jeszcze nigdy nie widzieli takiego okrucieństwa. |
A spalili futra? Nie. Nie spalili. Owszem, wierze, że ci ludzie naprawdę przejęli się tym, co zobaczyli. Ale niestety: za godzinę zapomną, bo obejrzą film o głodnych dzieciach w Kambodży. I też się nim przejmą. Ale zapamiętają tylko przez godzinę, bo potem przeczytają w Fakcie o dzieciach wyrzuconych na śmietnik. I też się nim naprawdę przejmą. I roześlą ten wszystkim znajomym i wkleją link doń na wszystkich forach. Nie zrobią tego z chęci zysku, a dlatego, że ta sensacja trafiła w ich serca. Bo bezbronne istoty cierpią na ich oczach. Jednocześnie cierpią na tyle daleko, by mogli wyrażać swoje najgłębsze oburzenie bez poczucia, że poniosą jakieś tego oburzenia konsekwencje. Na ten przykład będą musiały wstać z przed monitora i powiedzieć "Dość tego! To ma się skończyć, bo Ja zabraniam!" Bo, gdyby to się działo na ulicy, na ich oczch, to jestem pewien, że osoby te by nie zareagowały.
Niestety tak działa marketing: sprzedajesz komuś makabrę po to tylko, żeby mógł się oburzyć i poczuć lepiej "jestem dobrym człowiekiem, bo współczuje bezbronnych zwierzątek, dzieciom z Kambodży i noworodkom ze śmietnika" bez ruszania się z miejsca. Marketing internetowy dodaje do tego jeszcze "jestem dobrym człowiekiem, bo spamując świat linkami pomagam bezbronnym zwierzątkom, dzieciom z Kambodży i noworodkom ze śmietnika".
Niestety mam złą wiadomość: tacy ludzie nie są dobrzy. To tylko zmanipulowane ofiary marketingu. Jedyne, komu pomagają to menadżerom Faktu, Superekspresu i Youtube zarabiać pieniądze. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Udai
[N]atural [B]orn [E]goist
|
Wysłany: 16-02-2008, 13:28
|
|
|
Teknometalman napisał/a: | Ja w każdym razie nigdy nie kupię futra. Wy też tego nie róbcie!
|
Mam rozumieć że sugerujesz że nie powinniśmy kupować tylko futer - nie wspomniałeś ani słowem o wyrobach skórzanych - na potrzeby produkcji których zabija się o wiele więcej zwierząt, bo zgodzisz się ze mną że widok skórzanych butów, kurtek, pasków, rękawiczek czy też skórzanych samochodowych tapicerek jest o wiele bardziej powszechnym zjawiskiem. Myślisz że zwierzęta zaszlachtowane na wyżej wymienione potrzeby cierpią mniej albo że może chęć posiadania skórzanych rękawiczek albo zjedzenia piersi z kurczaka na obiad jest bardziej racjonalna i ludzka niż fakt zostania właścicielem zwierzęcego futra. Idąc tym tropem zwierzęta które zjadamy również cierpią - myślę że gdybym był srebrnym hodowlanym lisem to byłoby mi całkiem obojętny jako co skończę po śmierci, czy będzie to zawartość konserwy (w co wątpie ;) - to tylko taka przenośnia) czy jako damskie futro. Może nie wiesz ale żywot krowy - hodowanej w celu uzyskiwania mleka też nie jest za różowy pomimo tego że pożyje dłużej od przedstawicieli ras "mięsnych" - to spędza całe swoje życie (jeśli jest hodowana w nowoczesny - masowy sposób) w wielkiej hali (określenie obora nie jest już adekwatny) gdzie nie ma za wielu rozrywek - no może poza codziennym dojeniem, ten styl życia jest bardzo daleki od wolności jej przodków i co nie pijesz mleka ?. Proponuje Ci nie bawić się w zabawy gdzie poszerzasz sobie takimi filmami percepcję i świadomość bo to zasadniczo nic nie zmienia i tak jak proponuje IKa - lepiej nie bić piany tylko działać gdzieś gdzie możesz coś zmienić.
Co do humanitaryzmu uśmiercania zwierząt to wydaje mi się że poza wszelką dyskusją powinno się to odbywać w sposób gwarantujący minimum cierpienia.
Teknometalman napisał/a: | Nie mogli najpierw chociaż zabić tych zwierząt na początku żeby nie cierpiały? |
W każdym fachu znajdą się partacze, sadyści albo ludzie bez wyobraźni - poza tym istnieje zasada mówiąca o tym że lepiej nie wiedzieć jak powstaje coś ze zwierzęcia - nie zależnie od tego czy jest to kiełbasa czy skórzana tapicerka jaguara dlatego że widok jest mało przyjemny i istnieje ryzyko że gotowy przedmiot nie będzie już dla nas tak atrakcyjny.
Teknometalman napisał/a: | Temat założyłem na wielu forach, i niektózy naprawdę stwierdzili, ze jeszcze nigdy nie widzieli takiego okrucieństwa. |
(Z ostatniej chwili) - i co zmienią coś w swoim postępowaniu nie sądze - za to nie wykluczone że podświadomie podniecił ich widok okrucieństwa albo perspektywa zrobienia z siebie kogoś lepszego, bo uwrażliwionego na cierpienie zwierzęcia.
Ja tego filmu w życiu nie chciałbym zobaczyć - bo to nic więcej tylko prymitywna eko-propaganda - zakładająca że rozumny człowiek z wyobraźnią nie na tyle potencjału żeby oczyma własnej wyobraźni nie mógł zobaczyć sceny przedstawiającej rozdzielenie zwierzęta od jego futra. Poza tym opis jest zawsze bardziej sugestywny - ale w sumie nie wiele osób lubi czytać - za to fajniej zobaczyć film w konwencji animal-gore.
Scalono.
IKa |
_________________ "It is a good viewpoint to see the world as a dream. When you have something like a nightmare, you will wake up and tell yourself that it was only a dream. It is said that the world we live in is not a bit different from this." |
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 16-02-2008, 13:38
|
|
|
Cytat: | pędza całe swoje życie (jeśli jest hodowana w nowoczesny - masowy sposób) w wielkiej hali (określenie obora nie jest już adekwatny) gdzie nie ma za wielu rozrywek - no może poza codziennym dojeniem, ten styl życia jest bardzo daleki od wolności jej przodków |
Ciepło cały rok
Pasza spada z nieba
Zero drapieżników- rzeczywiście, różnice są duże.
Takiej krowie wiele do szczęścia na prawdę nie trzeba- spójrzmy prawdzie w oczy, zwierzę jest szczęśliwe jak ma co jeść i nikt nie chce go zjeść. Nie potrzebują malowanych ścian, głośnego czytania i muzyki Mozarta.
Zwierzęta hodowlane nie dałyby sobie rady na wolności. Zostały powołane do życia przez istotę ludzką, istota ludzka je karmi, czyści i pewnego dnia zje. Co w tym strasznego? Nad marchwią też się użalisz?
W ramach rozrywki radze poza tym poczytać składzie i rozkładzie sztucznej skóry i futer i zdecydować, co opłaca się na dłuższą metę. |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Udai
[N]atural [B]orn [E]goist
|
Wysłany: 16-02-2008, 13:42
|
|
|
Eire napisał/a: | Ciepło cały rok
Pasza spada z nieba
Zero drapieżników- rzeczywiście, różnice są duże. |
Moje przerysowanie było celowe - był to zabieg mający na celu pokazania że nie należy się za bardzo wczuwać - zrobiłaś to samo
Eire napisał/a: | Nad marchwią też się użalisz? |
Nie, chociaż to pytanie jest tylko nie potrzebną złośliwością.
Eire napisał/a: | Zero drapieżników- rzeczywiście, różnice są duże. |
Otóż człowiek jest w tym układzie drapieżnikiem i w dodatku takim który posługuje się bardzo wyszukanymi metodami bo modyfikuje swoje ofiary z myślą o swoich potrzebach.
Eire napisał/a: | Ciepło cały rok
Pasza spada z nieba |
Racja. ale tylko dlatego że ...
Eire napisał/a: | Zwierzęta hodowlane nie dałyby sobie rady na wolności. Zostały powołane do życia przez istotę ludzką, istota ludzka je karmi, czyści i pewnego dnia zje. |
Bo gdyby potrafiłyby na wolności znieść surową zimę to nikt by im tego ciepła i dachu nad głową nie zapewniał bo hodowla to biznes jak każdy inny cięcie kosztów gdy można sobie na to pozwolić jest dogmatem.
Cytat: | W ramach rozrywki radze poza tym poczytać składzie i rozkładzie sztucznej skóry i futer i zdecydować, co opłaca się na dłuższą metę.
|
Mam rozumieć że jedyną alternatywą na futra jest sztuczne futro ?? nie może to być na przykład luksusowy wełniany płaszcz zimowy albo coś bardziej praktycznego jak zimowe kurtki sportowe i quasi-sportowe wykonane na podstawie nowoczesnych membran jak np. gore tex. Proponuje wziąść pod uwagę że ludzie kupują futra dlatego że są drogie i podkreślają status społeczny - miłośniczka futer w życiu nie zdecyduje się na syntetyk tu nie obowiązują te same zasady co przy wyborze pomiędzy sztuczną a prawdziwą choinką.
Eire napisał/a: | Co w tym strasznego? |
Otóż nie ma w tym nic strasznego chodzi mi tylko o to że powinniśmy mieć świadomość tego że jesteśmy gatunkiem dominującym i mamy prawo zapewnić sobie byt kosztem stworzeń nie będących tak jak my na końcu łańcucha pokarmowego - ale nie powinniśmy zadawać zwierzętom więcej cierpienia niż jest to konieczne albo twierdzić że jest im wszystko jedno i możemy sobie z nimi robić to co chcemy bo na efekty takiego rozumowania nie trzeba długo czekać, bo może to być na przykład scena bestialskiego zabijania zwierząt futerkowych. Tak jak pisałem w pierwszym poście dobrze mieć świadomość że zwierzęta tracą życie bez znaczenia czy je jemy czy robimy z nich odzież. Nie możemy też zakładać że nasz dzisiejszy obiad został pozbawiony życia w humanitarny sposób a wszystkie zwierzęta futerkowe są najpierw przez wiele godzin torturowane. |
_________________ "It is a good viewpoint to see the world as a dream. When you have something like a nightmare, you will wake up and tell yourself that it was only a dream. It is said that the world we live in is not a bit different from this." |
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
|
Wysłany: 16-02-2008, 15:29
|
|
|
Widzę jednak, że się w większości spraw zgadzamy.
Moja złośliwość bierze się zapewne stąd, że takie tematy atakują ostatnio wszędzie- nie tylko na forach, ale w szkole i wśród znajomych. Niedzielnych ekologów jest tylu, ze strach otworzyć lodówkę, a w piątek spotkał mnie z ich strony bardzo niemiły incydent- w czasie lekcji schodzę sobie do szatni, a pewna aktywistka ogląda cudze buciki i te skórzane paprze markerami. Jeszcze dwie pary i moje nowe buty nadałyby sie do cyrku. Skórzanym kurtkom też nie przepuściła. Działała ponoć w dobrej wierze. |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 16-02-2008, 16:08
|
|
|
Pannicę należało wziąć za fraki i zaprowadzić do dyrektora, po czym wezwać rodziców do szkoły, niech zapłacą za zniszczone rzeczy. |
|
|
|
|
|
Ras Zielin
Jah bless You!
|
Wysłany: 16-02-2008, 16:14
|
|
|
Futra i skóry towarzyszyły człowiekowi od czasów prehistorycznych i prawdopodobnie nigdy się z nimi nie rozstanie.
Takie makabryczne materiały zamieszczają ludzie, którzy chcą działać nie przeciw nabywaniu futer czy skór ale, aby robiono to bardziej humanitarnie.
Niektórzy ludzie podobnie odnoszą się do jedzenia mięsa.
Tzn. nie zjedzą mięsa od zwierzęcia, które nie umarło naturalnie, bo uważają, że gdy w masarni zabija się zwierze jest ono przestraszone i cały ten strach zostaje w mięsie, co wy na to? :) |
_________________ Iku zo! |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 16-02-2008, 16:19
|
|
|
Zabobon, to ja na to. Acz faktycznie - w mięsie zostaje adrenalina, więc nie powiedziałbym, by było zdrowe. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
achiever -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 16-02-2008, 16:59
|
|
|
Cytat: | powinniśmy mieć świadomość tego że jesteśmy gatunkiem dominującym i mamy prawo zapewnić sobie byt kosztem stworzeń nie będących tak jak my na końcu łańcucha pokarmowego |
??? To że jesteśmy na końcu łańcucha pokarmowego nie ma żadnego związku z prawem, o którym piszesz. Takie prawo to Twój wymysł lub większej liczby ludzi o takim samym poglądzie. |
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
|
Wysłany: 16-02-2008, 18:39
|
|
|
IKa napisał/a: | Pannicę należało wziąć za fraki i zaprowadzić do dyrektora, po czym wezwać rodziców do szkoły, niech zapłacą za zniszczone rzeczy. |
Oczywiście, ale swoim zachowaniem zrobiła niezłą reklamę wyznawanej ideologii.
achiever napisał/a: |
??? To że jesteśmy na końcu łańcucha pokarmowego nie ma żadnego związku z prawem, o którym piszesz. Takie prawo to Twój wymysł lub większej liczby ludzi o takim samym poglądzie. |
Czyli np. lew nie na prawa zapewnić sobie bytu kosztem antylopy? |
|
|
|
|
achiever -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 16-02-2008, 18:43
|
|
|
Wg mnie nie. Natomiast lew może mieć inne zdanie. O ile je ma. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|