Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Czas spędzany przed komputerem |
Ile godzin dziennie spędzasz przed komputerem? |
1-2 |
|
0% |
[ 0 ] |
3-4 |
|
15% |
[ 10 ] |
5-6 |
|
22% |
[ 15 ] |
7-8 |
|
18% |
[ 12 ] |
9 i więcej |
|
43% |
[ 29 ] |
|
Głosowań: 66 |
Wszystkich Głosów: 66 |
|
|
|
Wersja do druku |
Agon
|
Wysłany: 31-12-2008, 01:39 Czas spędzany przed komputerem
|
|
|
Takiej ankiety chyba jeszcze nie było. A więc ile godzin dziennie (w zaokrągleniu) Jenoty spędzają przed monitorem? Oczywiście pamiętamy o informatykach i innych osobach na co dzień pracujących z komputerem.
Jeśli chodzi o mnie, mieszczę się w przedziale 5-6 h. W czasie szkolnym komputer jest zazwyczaj włączony od godziny 17.00/18.00 do 24.00 (oczywiście nie siedzę przed nim przez cały ten czas). W dni wolne różnie bywa, zdarza się nawet 8 h i więcej (zlepek godzin porannych i wieczorno-nocnych).
A na co wykorzystuję czas spędzany przed komputerem? Well, PCet służy mi głównie do prowadzenia rozmów przez Internet (fora internetowe, GG itd.), celów hobbystycznych (słuchania muzyki, oglądania anime czy czytania mang online), a także do nauki (wyszukiwanie informacji, korzystanie ze słowników elektronicznych itp.). |
|
|
|
|
|
Velg
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 31-12-2008, 01:48
|
|
|
U mnie wszystko zależy od dnia. Jeśli wszyscy znajomi wyjadą, wszystkie książki w zasięgu ręki są już dawno przeczytane, rodzice są zajęci, pies rozleniwiony... - wtedy mogę siedzieć przed komputerem i dwanaście godzin. Ale to już nawet dla mnie przypadek ekstremalny ;)
Zazwyczaj zaś siedzę przed komputerem koło... pięciu? godzin dziennie. Siedzę na forach, pogadam na GG, pooglądam anime itd. - tak to zazwyczaj wygląda w dni wolne. Zupełnie inaczej ma się sprawa, kiedy na głowie mam szkołę - w niektóre dni zajęcia rozmaite kończę około 18.15, potem zaś muszę zjeść kolację, przebrać się itd. ... I zazwyczaj do dziewiętnastej komputer odpoczywa. Potem zaś czasami trzeba poświęcić chwilę nauce itd. ;) A potem cisza nocna... W takiej sytuacji więcej aniżeli półtora godziny przy włączonym komputerze nie wyciągnę. |
|
|
Asthariel
Lis
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 31-12-2008, 11:42
|
|
|
Ja jestem maniakiem, w soboty i niedziele komp włączony od rana do wieczora, choć oprócz mnie korzysta z niego jeszcze czwórka rodzeństwa... W dni szkolne 1.5 h to maksimum. |
|
|
|
|
|
de99ial
Big Bad Wolf
Grupy: AntyWiP
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 31-12-2008, 14:11
|
|
|
Zaznaczone 5-6, chociaż sam oceniłbym raczej na 6-7 (takowej opcji nie było).
W dni szkolne mieszczę się w 5 godzinach (minus przerwy), chyba, że najdzie mnie jakaś sytuacja ekstremalna, to i przed komputerem w ogóle nie siądę. W dni wolne jest to więcej - koło 7, czasami 8 godzin - głównie rano i wieczorem. Co robię? Głównie komputer służy mi do komunikacji (forum, mail, GG), słuchania i oglądania, okazyjnie do kupowania. Czasami do grania w stare gry. Kiedy nie robię rzeczy wymienionych wyżej również do szukania informacji na interesujące mnie tematy. Do nauki przyznam, że raczej rzadko. Większość informacji potrzebnych mi do szkoły i tak znajduję w książkach czy u nauczycieli. |
|
|
|
|
|
Issina
Dante.. I'll miss you
|
Wysłany: 31-12-2008, 16:13
|
|
|
najczesciej pow. 9 h
gdy musze siedziec w domu i sie uczyc (choc z tej nauki zawsze nici wychodza ;])
a gdy wiekszosc czasu jestem poza domem to tylko po jakies 3h |
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 31-12-2008, 16:18
|
|
|
W wolne dni od 11:00 do 02:30, czyli grubo ponad 9 godzin :]
A to plan zjadu trzeba sprawdzić, a to zechcę jakieś anime obejrzeć, a to w Baldura/Icewinda pograć, a to zobaczyć, co się dzieje na tanuku... A czas płynie.
W normalne dni od 15:00 do 22:00. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 31-12-2008, 17:13
|
|
|
Powyżej 9 (tak naprawdę pewnie powyżej 12) godzin dziennie. Niestety, jak wiele współczesnych zawodów moja praca polega głównie na siedzeniu przed komputerem i pisaniu nań (czasem jeszcze telefonowaniu lub chodzeniu po mieście) przez 8 godzin dziennie.
W domu nie jest lepiej. Komputer służy mi jako zastępstwo całej masy innych sprzętów: odtwarzacz muzyki, telewizor, konsola do gier, maszyna do pisania, telefon, kiosk z gazetami, słownik... |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 31-12-2008, 17:55
|
|
|
Stanowczo zbyt wiele. Podobne jak w wypadku Zegarmistrza komp zastępuje mi tradycyjne media (poza radiem, które czasem włączam). Do tego muszę go oglądać na dwóch uczelniach. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 01-01-2009, 14:34
|
|
|
Ostatnia kategoria (9+), z niezłym narzutem.
Praca związana z komputerem, oraz, podobnie jak w wypadku Zegarmistrza, wykorzystywanie komputera w domu jako wielofunkcyjnego sprzętu użytkowego (co oznacza, że komputer jest zwykle włączony, nawet jeśli nic przy nim nie robię) |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 01-01-2009, 16:04
|
|
|
Zaznaczyłam 3-4, bo mniej-więcej tyle spędzam przed kompem w tygodniu. Z reguły włączam, jak wracam z pracy, ale nie siedzę przy nim non-stop. A wracam o różnych porach, nie wspominając o rozmaitych po-pracowych wypadach gdzieśtam.
W weekendy z reguły więcej, ale to w sumie trudno oszacować - Serik się lubi szlajać i zdarza się, że mnie od rana do późnej nocy nie ma w domu.
Generalnie za długo, chociaż w czasach studenckich zaznaczyłabym pewnie 7-8. |
|
|
Melmothia
Sexy Chain Smoker
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 01-01-2009, 23:14
|
|
|
Trudno powiedzieć. Jeśli jestem cały dzień na zajęciach, to najczęściej komputer jest włączony przez 5-6 godzin, niekoniecznie jednak siedzę przed monitorem (chociaż najczęściej). W weekendy to zależy - jeśli mogę sobie pozwolić, to i po 12 godzin, jeśli mam dużo nauki, sesja się zbliża, to z godzinkę, dwie. Mój komputer również jest wielofunkcyjny - służy mi do oglądania, słuchania muzyki, pisania, szukania informacji (z tym, że jeno podstawowych - tylko książki zapewniają rozwinięcie tematów, do których zwykle szukam materiałów). No i kontakty, czyli możliwość rozmów z ludźmi (a przede wszystkim z jenotami), z którymi rzadko się widuję. |
_________________ "Słowo ludzkie jest jak pęknięty kocioł, na którym
Wygrywamy melodie godne tańczącego niedźwiedzia,
Podczas gdy chcielibyśmy wzruszyć gwiazdy"
G.F.
|
|
|
|
|
Sumiko
Kuroi Tenshi
|
Wysłany: 06-01-2009, 15:58
|
|
|
9 a zazwyczaj nawet więcej... ^^
w pracy głównie przed monitorem, a w domu, tak jak u większości osób powyżej komputer zastępuje mi praktycznie wszystko... szkoda tylko, że jeszcze kawy nie robi... xDD |
_________________ Tak to już bywa, że kiedy człowiek ucieka przed swoim strachem, może się przekonać, że zdąża jedynie skrótem na jego spotkanie... |
|
|
|
|
Krwawisz
Blood & Belief...
|
Wysłany: 06-01-2009, 21:47
|
|
|
Jako, że dużą część pracy wykonuje przed monitorem to przeważnie jest to ok. 5 godzin (wliczając przerwy na WC czy jakieś szybkie żarcie). Na szczęście więcej nie muszę. Spytajcie za to ile czasu spędzam przy odtwarzaczu CD ? ;) |
_________________ Our fortress is burning
Charred birds escape from the ruins and return as cascading blood
Dying bloodbirds pooling, feeding the flood
The god of man is a failure
And all of our shadows are ashes against the grain
|
|
|
|
|
Grabarz
*Crossfire*
Grupy: AntyWiP Lisia Federacja
|
Wysłany: 10-01-2009, 12:07
|
|
|
9 i więcej zawsze coś oglądam, z kimś rozmawiam, czytam widomości itp. ale często gram też w sieciówki i to najwięcej zabiera mi czasu :/ |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|